Søg i 1200 opslag:

22/02/2024

Bilka: God argentiner og Rioja. Men!

Ja, Bilka ka' mange ting, men det kniber med de gode køb i en uge, hvor hypermarkedet ikke har ét eneste "bedste køb"! 

Jeg anbefaler gerne argentinske Salentein (79), hvor både røde og hvide er rigtig flotte (og så skal den fantastiske kælder besøges, hvis du kommer til Mendoza en dag!). 

    Både Baron de Ley's Monasterio Rioja (129) og Brunello "Poggio Forte" (125) er flotte vine, Men begge kunne fås 20-30 kr billigere sidste år (som også Campo Fiorin og andre)  

    Men Bilka har en god pris på Kahlúa (109), den geniale kaffelikør samt den 12-årige Aberlour Malt (249) og Martell VS Cognac (199). 

Bedste KØB: -
Godt KØB: Salentein "Barrel Select" - Baron de Ley "Monasterio" - Brunello "Poggio Forte" - Kahlúa licor - Aberlour "12 år" Single Malt

uge09/2024



Salentein "Barrel Select"... 79,-

rød malbec, cabernet-sauvignon , pinot noirhvid chardonnay, Argentina
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29/2

Vinen kan matche mange rigtig dyre vine og er godt køb (kunne dog fås til 69 op til nytår, og jeg købte den til 50 for et par år siden). 

    Check årgang -malbec og cab har godt af 3-4 år før nydelse. Pris globalt er omkring 100 kr. Vinene får 88-90p/100 af gode kritikere, den lidt lyse pinot dog lidt lavere. 

Malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Egentlig for ung, men den smager godt! 2021 fik 90p/Tim Atkin, 2019 har fået 89p/Spectator. 
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. 
Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er ok på en blød syltetøjsagtig måde, fyldig og krydret i næsen. 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 
Salentein ligger i Uco, hvor vingården har hele 800 hektarer i det kølige San Pablo. En hollandsk entreprenør er hovedejer sammen med familien Pulenta, der var pioner for kvalitet i Argentina (de gjorde Trapiche berømt). 

Finca Monasterio, Rioja... 129,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29/2

Bilka skal også tjene penge, så mange priser har fået et hak op -denne kunne du få til 99 op til jul. Men 129 er stadig godt køb -koster 150 i Spanien og 160 syd for grænsen. 
    Monasterio er dyrere end Gran Reserva (79 i Netto). Vinen kan ligne reserva, men er rigere og dybere i duften, kraftigere, fastere, men med fin balance og god længde. Her og nu er den tæt på reserva og gran, men giv den et par år (eller nyd den til en and om en uges tid).  2018 fik 92p/WineEnthusiast, mens 2017 fik 93p/Tim Atkin. 

Brunello Poggio Forte... 125,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29/2

Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både and og bøf.  

      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio. Vinen er fremragende køb til denne pris.

Masi "Campo Fiorin"... 75,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29/2

Jeg købte denne Verona vin til 50 for 2 år siden, sagde nej til 69 sidste år, men 75 er for dyrt! Men mange er glade for vinen, der har et navn og er behagesyg på den gode måde! 
    Den røde Campo er en uforskammet kommerciel vin med afrundet fylde og positiv frugt. Årgang 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider (som er tættere på 85-87p). Fås også som Fresco Masi, alkoholsvag rosé (og hvid), som ikke begejstrer.  

Kahlúa Coffee Liqueur... 109,-

70cl,  godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29/2
Den dansk Isle of Moen kaffelikør koster 245 kr på destilleriet på Møn -for 50 cl. En god likør, men alt for høj pris, når du kan få the original, Kahlúa, til til 109 -for 70 cl (og så kunne du endda få den til 89-99 sidste år). 
      Kahlúa blev skabt i 1936 af en gruppe venner fra Mexico og har siden gået sin sejrsgang i hele verden. Den nydes ofte ren -og kold- og er en vigtig ingrediens i bl.a. Black Russian. Og jeg kunne godt tænke mig at bruge den til Icecoffee! 

Martell VS Cognac... 199,-

70cl, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 29/2
Det er svært at begejstres over Martell, men må indrømme, at deres VS er helt akceptabel, især til 199. Martell er kendt for blød stil, bl.a. fordi den destilleres fra ren vin -dvs. uden det lette bundfald fra gæringen, der giver aroma. Men de leverer en let, blød Cognac, selvom denne formentlig kun er lagret i 3-4 år. Denne er såkaldt "Single Distillery Cognac"!  
    Til samme pris tilbydes også Gautier VSOP Cognac (199, 3*). Tror lidt mere på Martell. 

Aberlour "12 år" Single Malt ... 249,- 

70cl,  godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 29/2

For nogle er malt Whisky lidt hinsides studenterkost, men de skal jo lære at sætte pris på de stærke varer! Denne glimrende Speyside er "Double Wood Matured", dvs. lagret i både Bourbon fade (normalt i Skotland) og Sherry-fade. En middelfyldig blid Malt med herlig bouquet -noget mere indbydende end den Laphroaig Islay Malt, jeg anbefalede for en måneds tid siden. 

    Bilka har et par andre spiritus tilbud, bl.a. Johnie Walker Red Label og Absolut vodka (109) og Stolichnaya vodka (99).