Søg i 1200 opslag:

09/02/2024

Discount kæderne er i Italien!

Lidl er en tur i Italien i denne iskolde uge, så vi kan drømme os til sydens sol med discount priser. Men med rigtig god ripasso og en anderledes hvid Greco fra Napoli er kvaliteten stadig god. 

Mange venner holder meget af Aperol spritz, men jeg vil lave den uden Aperol (et latterligt dyrt industri produkt, 100-120 kr). Så hvorfor ikke købe Bitterol, der til 45 nok ligner perfekt og sagtens kan live op på en tør spumante. 

    Coop365 er også god til Italien. Her vil jeg vælge den hvide Falasco på Saove druen garganega (39). 

    Rema1000 er også i Italien med Dezzani's fine Monferrato (50), men ellers ingen tilbud af interesse. 

    I Netto er topkøbet i uge 7 Montgras' De Vine (35) og den solide KingPin (40), hvor både rød og hvid er i top til prisen. 

Bedste KØBValpolicella ”Ripasso” - MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé - Kingpin rød/hvid - Noble House riesling 

Godt KØB: Greco di Tufo - Bitterol aperitivo - Barbera d'Asti "Vinchio" - Falasco Garganega - Era Grüner Veltliner -  Frontera Chile rød/hvid - Dezzani Monferrato/Piemonte - Riesling Roi Dagobert Alsace 

uge07/2024

Valpolicella ”Ripasso”, kr/fl v6: 49,83
6 fl: 299. Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, fra torsdag-lørdag 15/2-17/12 
Dyb farve, masser af sød frugt i duft og smag, middel fylde, blød, fine noter af kirsebær og lakrids, men vinen er ingen tung frugtbombe, men tør og rimeligt præcis. Set i 2021.  
Lidl lægger navn til vinen, som er tappet af ”Valli di Verona”, et mærke fra det respekterede kooperativ i Negrar. Finder den bedre end le Arche (på tilbud til samme pris i Bilka v 6).  

Greco di Tufo... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Lidl, søndag-lørdag 15-17/2
Set i 2022. Den fine lokale Greco drue bruges til Tufo fra de vulkanske højdedrag nord for Napoli og Vesuv. Gullig farve, tør, blomsteragtig med lidt æble, fyldig og blød med syre bagved. Kommer fra hus i Norditalien, dvs ikke tappet lokalt, men stadig meget respektabel -en original og god vin. 
    Ikke smagt, men kan se, at Brampfield (MW) giver 91p/100 til 2022. Han er lønnet af Lidl, men jeg sætter ham stadig højere end Maroni, der strør om sig med 100+ point! 

Bitterol aperitivo-.. 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Lidl, søndag-lørdag 15-17/2
Engang var Aperol noget af det billigste du kunne få i en mild Campari lookalike. I dag er den dyr, så hvorfor ikke prøve denne Aperol-kopi, der holder de samme 11% alkohol og samme smag af bitter/orange. Den har fået sølvmedalje fra IWS, så bare bland den med noget tørt brus! 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 35,- 

Bedste KØB + *** (3/5) Netto, indtil fredag 16/2

En meget lav pris på en god Chile vin, som kostede 40 i Netto for en måned siden og p.t. 40 på tilbud i Føtex/Bilka på tilbud. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er superkøb til 35 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio. 

Barbera d'Asti "Vinchio"... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 16/2

NB: denne vin har hidtil været 100 cl, men i aktuel tilbudsavis er nævnt 75 cl. Så check butik! Med 100 cl (33% ekstra indhold) er vinen et must til prisen, dog er 75cl til 40 stadig godt køb. 
    En ærlig barbera er perfekt til en risotto eller endog en pizza! Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre! Fyldig, frugtig, lidt tannin -nyd kælderkold. 
    I Barolo og omegn er kongen nebbiolo druen, men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barbera -som her i Vinchio. Mange huse i Barolo henter også barbera her. Byens coop har 200 medlemmer i de lave Alper og de vine, jeg har smagt herfra, har alle været gode.

Kingpin rød/hvid, Spanien... 40,-

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 16/2

Rød på druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet), indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. Lagres på tank med egechips. 
       Hvid laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima

    Fra Felix Solis i Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. og En bordvin uden årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen.

Dr Pauly "Noble House" riesling... 40,-

Riesling Trocken (tør) eller medium, Rheinhessen Tyskland 

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 16/2

En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige Noble House har næsten mere aroma, men også god friskhed. Måske fås også rød pinot noir -også favorit til den meget tiltalende pris.            
     Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel - men alle Noble House er rigtig gode køb.

Falasco Garganega Verona... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 14/2

Endnu en Irma vin til en god pris. Garganega er hoveddruen i naboen Soave. her gror den i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig diskret aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde.

Era Grüner Veltliner... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 14/2

Vinen er østrigsk, men tappet i Tyskland af Peter Mertes i Bernkastel, måske Tysklands største vinhus. 
     Mangler veltliner'ens peber'agtige sprøde rige aroma, men ganske ok tør hvid med ren smag og vis friskhed. Men selv en jævn østriger er ikke ringe! 

Frontera Chile rød/hvid... 35,- 

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 14/2
Lillebror til Casillero del Diablo og i samme stil, blot uden eg, desværre ikke smagt i nogle år. Rød cabernet er bedst, positiv frugt, fylde med lidt frugt til at dæmpe syren. Merlot ikke smagt, men kan se, at 2020 har fået guld i Berlin. Chardonnay ganske god, ren aroma, tør smag. Sjovere end Gallo herunder! 


Gallo Family rød/hvid... 39,- 

** (2/5), Coop365, indtil onsdag 14/2
Basisvinen i Verdens største vinfirma. De har mindre god vin end denne, men dem beholder de til alt held Over There. Den røde merlot er egentlig ikke værst, men ikke for en kræsen gane med sit let grønne aroma og spinkle, tynde smag. Den hvide er lidt bedre. Rosé har jeg ikke lyst til at smage. 

Dezzani, Monferrato eller Piemonte... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 17.februar
Monferrato er et smukt bakket område mellem Asti og Po floden, del af Piemonte ("Pied de Mont" på fransk. En af nationalparkerne ved "ved foden af Bjerget", dvs Alperne, men langt mod øst for den stramme, aristokratiske Barolo.
      Begge vine er langt fra Barolo -noget blødere, kommercielle, end jeg er vant til. Vinene er domineret af barbera, dolcetto og bonarda druer, i Monferrato suppleret med lidt merlot.
     Monferrato bedst med lidt mere dybde, men begge er vine, der ikke afskrækker vindrikkeren -heller ikke, selvom du ikke kan lide Barolo.
      Dezzani er stort hus, som i dag ejes af Rocca, et meget stort hus i Puglia, som nok er mest kendt for sit samarbejde med den danske vinmager Peter Vinding-Diers

Riesling "Roi Dagobert", Alsace... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 17.februar
Vinen kommer fra kooperativet i Traenheim i det nordligste Alsace -faktisk i samme område, som Laugel, Dietrich og andre mærker i GCF's stald henter deres vin. Men denne vin er tappet af dyrkerne selv -og er derfor som regel bedre. Et ret let, frugtig vin med friskhed og charme. Tør -rigtigt godt køb.

La Foule GSM eller chardonnay... 59,- 

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 17.februar

En sydfransk Rhone-kopi, som ser flot ud. Men en lidt høj pris for en Languedoc, for du kan til samme pris få en superb Rhone som Pierre-Henri Morel (59 i Coop indtil 15/2), mens Vidal-Fleury GSM kunne fås til 44,50 (v.6) i Bilka indtil primo februar. 
    Har ikke smagt denne vin, men leverandør LGI sparer ikke på ordene -"udvalgt af vores mesteroenolog", "tappet i vores historiske kælder", "nummeret reserve" osv. Jeg lægger blot mærke til at den røde GSM holder 13%, ret lavt for grenache-blend, som helst skal op omkring 14% for at få modne druer. 
    LGI (hvis "historiske kælder" er hypermoderne) sælger lignende vin under navne som Campet Sainte Marie og Bernières (Meny) og Dissenay (Nrugsen), som ofte er på tilbud til omkring 50. Men må dog sige, at web butikker sælger vinen til 69 (spar 30%, "normalpris 99"). 

N.B: Rema1000 har også LZC rød/hvid (50, 3*) -fra California (tappet i Danmark). Ikke min smag, men vil dog give dne nye Petite Sirah en chance -en vin med rustik kraft- nok sjovere end Zinfandel og især den lidt triste pinot noir. 

    Desuden den flommefede, sødlige Grande Alberone (rød/hvid/rosé, 2*, 50) -endnu en Amarone-kopi fra Syditalien, denne gang leveret af giganten IWB, som igen er del af schweiziske Schenk.