Søg i 1200 opslag:

17/02/2024

Italiensk letvægter og god argentinsk bøfvin!

Mens naboerne England og Tyskland er til hvidvin, elsker vi danskere de røde -helst sværvægtere med masser af sol og sødme. Er du til lys, let rød, må du betale ekstra -så jeg giver stort set enhver Bardolino toprating... 

Bilka har i denne uge en letbenet Bardolino til lav pris (39,83 v 6), og kassen kan fyldes op med en letbenet hvid Garda og Bardolino rosé + en Rossogrande med mere vægt, men ikke mere kvalitet.

    Du skal til bøflandet Argentina for at få kraft og styrke, og her er topkøbet Trapiche, både Oak Cask (45) og Pure (50) -hhv med og uden eg- som også fås som rigtig gode hvidvine. 

    Bilka's andre tilbud er opkog fra uge 7. Der er ikke meget kvalitet i hverken Amarone Righetti Classico eller Chablis Calvet (99), men de leverer meget vin til prisen.   

Bedste KØB: Le Arche rød/hvid/rosé - Trapiche "oak" - Trapiche "Pure" og "Impure"
Godt KØB: Amarone Righetti - Chablis "Calvet" - Tonnelle Haut Médoc

uge08/2024

Le Arche rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239, Bardolino rød og rosé, RossoGrande rød, hvid Garda Garganega Pinot Grigio, Italien

Bedste KØB + *** (3/5), Bilkaindtil torsdag 22/2
Der er langt mellem let rødvin i danske supermarkeder. Derfor roser jeg som regel enhver Bardolino , selvom vinene ofte er mere tynde end charmerende, præget af italienernes kardinalsynd -højt udbytte! 
    Le Arche Bardolino er ganske ok, ligefrem og letbenet, tør, med lidt sødme i den spinkle frugt. En ældre årgang fik 5* i Ekstrabladet (30/7 21). 
    Rosé er neutral, tør og letdrikkelig, mens den hvide Garda er diskret, med ren og frisk med lille blomst. På Soave-druen garganega + lidt grigio. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type uden særlig karakter, men nem at drikke uden mad.

Trapiche rød/hvid/brus.... 45,-

rød malbec, cabernet eller pinot noir, hvid chardonnay, sparkling brut, Argentina 

Bedste KØB + ***/**** (3-4/5), Bilkaindtil torsdag 22/2

Ret beset er disse vine egentlig meget lig Alamos -blot meget bedre køb- dvs. indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" (i USA Reserve) -typisk lagres 30% af høsten i eg, resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.  
    Malbec er mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. 
    Cabernet -er lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men utrolig flot til prisen.  2021-22 har fået 88-89p/Descorchados.
    Pinot Noir smager ikke af pinot (= Bourgogne). Men ser du bort fra forbilledet, får du en ligefrem blød, fyldig vin med let krydret duft, behagelig, ikke inspirerende!     Chardonnay -mere end ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Måske bedre -kan se, at 2022 har fået 90p/Descorchados. 

    Sparkling er mousserende, frugtig, rimeligt tør (Brut), kommercielle bobler til lav pris.
Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! "Oak Cask" er meget bedre end de vine, jeg solgte til høj pris dengang! 

Trapiche rød/hvid/brus... 50,-

rød Pure eller Impure malbec, hvid Sauvignon, Uco, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka (dagspris)

Bedst er rød Pure og Impure -samme vin, dog er Impure lagret i eg. Foretrækker den egefrie Pure med den rige frugt og bløde kraft med mere frugt. Både 2020 og 21 har fået omkring 90p/100 af Tim Atkin mv. Impure er mere poleret, men for mig knap så spændende. 8-10 måneder i små egefade. 
   Hvid Pure er også rigtig god, sprød, rimeligt frisk sauvignon. Til prisen rigtig flot. 
   Disse vine kommer fra det højt liggende Uco ved foden af det højeste bjerg i Amerika (nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by 

Amarone Classico Righetti... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 22/2

En amarone for begyndere. Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (5,5 g/l). En ekstremt lav pris for vin tappet af hus i Classico. 

      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!). Og Righetti er faktisk ok -for begyndere og os uden for mange penge! 
Ganske ok vin, men for dyr, til samme pris, er Kung Fu Girl Riesling (99, 4*) samt 2 designer vine af ukendt tapning, Sincere Red og Buttery Blanc, California (99, 2-3*). 

Chablis "Calvet" ... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 22/2

Slet ikke ringe, men meget langt fra god Chablis, tappet af bonden selv -eller af kælder i området. Calvet er et gammelt hus (i Bordeaux -ca. 600 km fra Chablis), ejet af giganten GCF, som har hovedsæde i det nordligste Alsace -andre 400-500 km fra Chablis. 
     Ikke lovende! Men GCF ejer domæne i Chablis, så måske skal du give denne vin en chance... Let og tør, ganske frisk og ren neutral aroma. Lidt kort. Og prisen er lav for Chablis. 

La Tonnelle, Haut-Médoc... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 29/2 og Bilka (indtil 22/2)
Set i 2019. Jeg fandt vinen rustik og ucharmerende, da jeg smagte den i 00erne, men den er bedre i dag. Den nye 2019 har fået 5 glas/6 af Rydberg i Ekstrabladet. Du kan også stadig se 2018 med 6* i JP og 91p/Andreas Larsson -flot i denne prisklasse (75 på tilbud sidste år, suk). 
    Familien Fabre ejer en lang række ejendomme i baglandet til St Estèphe, bl.a. Tonnelle siden 1982. Jorden er tung og "kold", så druerne kræver lang tid for at modne. Vinen laves i moderne stil, som kan nydes ung -men jeg vil dog give dette 60% cabernet blend 1-2 år endnu.