Søg i 1200 opslag:

04/02/2024

Bilka: Flot crémant, New Zealand og superb Chile

Bilka har ikke så mange tilbud som f.eks. Superbrugsen/Kvickly, men til gengæld er det ofte "bedste køb", så jeg kommer der ganske ofte (en tilståelse!).

I denne uge superb Chile, god New Zealand og topkøb i Crémant.

I denne uge et attraktiv tilbud på Selaks fra New Zealand (49,83 v 6). Huset har samme ejer og kælder som Kim Crawford. Det vil ikke undre mig, hvis de to vine er identiske, selvom Selaks p.t. fås til næsten halv pris. 

    Jeg holder meget af Giersberger crémant fra Alsace (59), som for mig er en klasse over anden billig crémant (cava, prosecco osv). Fra samme smukke Ribeauvillé kan du også få flere Alsace vine, hvor Pinot Gris for nylig var rigtig god. 

    En anden favorit er Undurraga TH (79), Chile vin af høj klasse med 96p/TimAtkin. Også Rioja Bordón Reserva (59) og Lehmann's Barossa shiraz (79) er et køb værd. 

Bedste KØB: Selaks New Zealand - Giersberger Crémant Undurraga TH syrah + sauvignon Rioja Bordón Reserva
Godt KØB: Traber Alsace - Lehmann "Portrait" rød/hvid - le Arche Ripasso - Crémant Calvet Brut/rosé - Grant's whisky

uge06/2024

Selaks New Zealand, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299. Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris, rosé

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8/2

Efter en pause er Selaks' "essential" (hmmm!) igen et topkøb til blot 50 kr flasken. Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 
    Den hvide chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. Rosé ikke smagt. 
    Det fortæller nok lidt om min alder, at jeg smagte (og solgte) Selaks så tidligt som i 1980erne. 
       Dengang var huset meget lille, specialiseret i müller-thurgau og havde aldrig så meget som hørt om sauvignon! Tilmed er huset endnu ældre, grundlagt så langt tilbage som 1934 af Marino Selak, søn af indvandrer fra Kroatien. I dag er specialiteten landets vinstok nr ét, sauvignon (og Selaks' vin laves af Crawford, der har samme ejer, Cosntellation). 
     Vinene er korrekte uden at imponere -ligner meget Kim Crawford fra samme kælder, som af uransagelige årsager koster op mod 100 kr!  

Giersberger Crémant brut... 59,-

Traber gewurztraminer, riesling, pinot gris mv, Alsace  

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8/2

Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem præget af hvid pinot, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. Syren balanceres af 9g/l restsødme -herlig vin til konfirmationen. 80% pinot blanc, 20% auxerrois, lagret 12 måneder før degorgering.


     Giersberger er fra Ribeauvillé, det ældste kooperativ i Alsace (1895), hvor vinen gror på blide skråninger langs den geologiske Ribeauvillé forkastning, der giver varieret mikroklima og mange typer jordbund.
    Kælderen leverer for mig  meget bedre vin end de fleste crémant'er fra GCF's stald, trods flotte etiketter med navne som Laugel, Helfrich, Arthur Metz, Calvet, Brucker og andre. Og når prisen er så lav, er der ikke meget at betænke sig på! 

      Til samme pris fra samme kælder Alsace hvid og rosé med etiket TraberGewurztraminer, Pinot Gris, Riesling + (lys) rød Pinot Noir (59, 3-4*). En riesling skuffede fælt sidste år, men har smagt en god pinot gris, så giv vinene en chance. 

Undurraga "T.H." syrah eller sauvignon blanc... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8/2

Kraftig syrah med overdådig frugt, ganske kompleks, god dybde og fin længde med blød tannin. 2020 fik 96p/TimAtkin og 95p/Descorchados, mens 2019 fik 93+p/Parker. 

    Herlig tør sauvignon blanc, som matcher en langt dyrere vin fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Sauvignon fra Lo Abarca 2020 fik 92p/Parker. I dag ses 2021/22, som formentlig er mindst lige så god.  

    "T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode parceller (størrelse og produktion anført på den detaljerede etiket). 

le Arche Ripasso, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8/2

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, så den ikke generer. Ganske ok og godt køb. 

Rioja Bordón Reserva... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8/2
Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, god Rioja. Set i 2017 med 91p/Tasted (for højt), mens 2016 fik 89p/Tim Atkin. 2015 fik 5* i Ekstrabladet (af Rydberg, forfatter til "Spansk Vin"). 
    Umiddelbart foretrækker jeg Baron de Ley, men fornemmer, at Bordón (opkaldt efter grundlæggeren, en mand fra Bordeaux) er på vej op efter en lidt ujævn fortid. 

Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid... 79,-

rød shiraz Barossa, hvid riesling Eden Valley, Australia

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8/2

Lehmann er et af de mest kendte navne fra Barossa, takket være Peter Lehmann, som grundlagde huset i 1980 efter mange år hos Saltram. Hans Stonewell er en klassiker. Han døde i 2013, og huset ejes i dag af familien Casella, som har tjent formue på billigvinen Yellow Tail fra det hede Riverina. Lehmann drives dog selvstændigt, og vinene er ganske anderledes -typisk Barossa! 
     Indbydende vine, behagelige unge. Den røde shiraz er magtfuld, ret krydret/frugtig og blød, mens den hvide riesling er elegant, aromatisk, ret let (11%) og til den tørre side (3,91 g/l). Begge kan gemmes nogle år. 

Crémant Calvet Brut/rosé... 59,-
Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8/2
Flottere etiket, men jeg foretrækker Giersberger herover (og vil du have Calvet, så i Føtex, hvor den koster 55 de næste 2 uger). Samme kælder (og nok indhold) som bl.a. Netto's Alexis Lichine og Louis Bresson (Meny).  

    Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 


Brunello Nardi "Selva"... 189,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8/2

Du kunne købe den i december til 139, så vi er langt fra godt køb, desværre.

Årgang ikke set. "Selva" er ejet af Silvio Nardi, der var en af de første udefra til at købe jord i Montalcino. I dag ejes 80 hektar fordelt på 3 ejendomme. Datter Emilia leder vingården og leverer en moderne, elegant Brunello, som dog stadig har rigelig kraft.
    Bilka tilbyder også Camensac 2016 Haut-Médoc 5.Cru (279, 5*/5). En flot vin, men lidt dyr, synes jeg. 91p/Parker, 90p/WineCellarInsider. 

Grant's Whisky "Triple Wood"... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8/2
Grant's hed i mine unge dage Stand Fast (ikke god, så jeg modstod den!), siden Family Reserve (og den måtte de gerne beholde). I dag hedder den igen Stand Fast + tilføjelsen "Triple Wood"
       Bedre! En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg + fade brugt til Bourbon + ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men samlet kun lagret 3-5 år i eg, vil jeg tro.
    Til samme pris Koskenkorva vodka (99, 3*), finsk vodka samt Tanqueray Gin (99, ikke oplyst, men til den pris er det nok 0,0% udgaven, som ikke er noget for mig!