Søg i 1200 opslag:

10/02/2024

Ugens 19 bedste vinkøb i en kold tid

Danmarks bedste vintilbud fra kæderne byder i uge 7 på 19 tilbud i prisklassen 35-119 kr. 
Der er koldt derude, så du kan varme dig med solide rødvine fra det meste af Verden. 

Italien byder på et topkøb i god Ripasso (Lidl, 49,83 v6) og ok Amarone (99) + eller fancy Zinfandel fra Syditalien. 

Spanien byder på solid Kingpin (40), mens Frankrig har en herlig Rhone fra tophuset Morel (59). 

Priserne er høje op til Valentinsdag, men du kan få en ok Crémant Calvet (55) eller måske god hvid fra Italien -Greco di Tufo (59, Lidl)-  eller flot Landgraf Riesling (64,50 v 2) fra Brugsen. Og så en 20 år gammel Port, Offley 2004 til blot 119.  

I uge 7 har Salling's Føtex, Bilka og Netto flest tilbud (9) fulgt af Kvickly og Superbrugsen (5), mens resten er fordelt mellem Lidl, Meny og Rema1000Godt 120 tilbud er blevet analyseret. 

Alle vine er tappet nær grostedet, medmindre andet er nævnt.

uge07/2024

9 vinkøb under 50,-

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 35,- 

Bedste KØB + *** (3/5) Netto, indtil fredag 16/2

En utrolig god pris for mere end ok Chile vin, som også fås til 39 i Føtex på tilbud.  Alle vinene er druetypiske, ren smag, god frugt og pæn længde. 
Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer har nok mest fylde (2021 fik 89o/Descorchados), men rivaliseres af den gode Carmenere, mens Pinot Noir er blød, men måske lidt simpel (2021 fik 88p/Descorchados). 
    De hvide er næsten bedre, ikke mindst en sprød, frisk og ganske stilig sauvignon (2022 fik 89p/Descorchados). Chardonnay er kommerciel, frugtig og ren.
    Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). 

Falasco Garganega, Verona... 39,-

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 14/2

Endnu en Irma vin til en god pris. Garganega er hoveddruen i naboen Soave. her gror den i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig diskret aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde.

Era Grüner Veltliner... 39,-

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 14/2

Fra det kølige Niederösterreich, men tappet i Tyskland af Peter Mertes i Bernkastel, måske Tysklands største vinhus. 
     Mangler veltliner'ens peber'agtige sprøde rige aroma, men ganske ok tør hvid med ren smag og vis friskhed. Men selv en jævn østriger er ikke ringe! 

Kingpin rød/hvid, Spanien... 40,-

*** (3/5), Netto, indtil fredag 16/2

Rød på druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet), indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. Lagres på tank med egechips. 
       Hvid laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima

    Fra Felix Solis i Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. og En bordvin uden årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen.

Dr Pauly "Noble House" riesling... 40,-

Riesling Trocken (tør) eller medium, Rheinhessen Tyskland 

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 16/2

En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige Noble House har næsten mere aroma, men også god friskhed. Måske fås også rød pinot noir -også favorit til den meget tiltalende pris.            
     Dr Pauly henter disse vine i Rheinhessen langt fra Mosel - men alle Noble House er rigtig gode køb.

Selaks New Zealand, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299. Hvid sauvignon, chardonnay eller pinot gris, rosé

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8/2

Efter en pause er Selaks' "essential" (hmmm!) igen et topkøb til blot 50 kr flasken. Sauvignon med sprød friskhed og nydelig aroma og pænt lang smag. 
    Den hvide chardonnay er herligt frisk og ren, mens Pinot Gris er mere neutral. Rosé ikke smagt. 
    Det fortæller nok lidt om min alder, at jeg smagte (og solgte) Selaks så tidligt som i 1980erne. Dengang et lille familiehus specialiseret i müller-thurgau, som aldrig havde hørt om sauvignon, som i dag leverer langt over halvdelen af al vin fra Østaten. 35 år efter er specialiteten landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves for Selaks af Crawford, der har samme ejer, Constellation). 
     Vinene er korrekte uden at imponere -ligner meget Kim Crawford fra samme kælder, som af uransagelige årsager koster op mod 100 kr!  Vinen er tappet i England. 

Why Not? rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, rød og organic negroamaro zinfandel Salento, rosé Zinfandel, hvid pinot grigio, brus Veneto, Italien 

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (mod 15% i den normale). Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag, som dog er særdeles behageligt i en blød kommerciel stil. 2020 fik 90p/100 af 5StarWines (italiensk guide med nogle gode dommere). I dag ses 2021. 
Valpolicella ”Ripasso”, kr/fl v6: 49,83
6 fl: 299. Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, fra torsdag-lørdag 15/2-17/12 
Dyb farve, masser af sød frugt i duft og smag, middel fylde, blød, fine noter af kirsebær og lakrids, men vinen er ingen tung frugtbombe, men tør og rimeligt præcis. Set i 2021.  
Lidl lægger navn til vinen, som er tappet af ”Valli di Verona” på en adresse i Verona, som viser sig at være det respekterede kooperativ i Negrar. Vinen er måske ikke den bedste herfra, men bedre end mange! 

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95

økologisk, Carmenere-Syrah, cabernet, pinot noir, chardonnay eller sauvignon, Chile

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 15/2

      Kun et par smagt, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: carmenère syrah -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde. De hvide er marginalt mindre fremragende: sauvignon med sin aroma og sprøde friskhed er dog bedre end chardonnay. De hvide er fra San Antonio nær det kolde Stillehav, mens de røde er fra det lunere, men gode Colchagua. Vinene kan nydes nu. 


6 vinkøb 50-70,-

Dezzani, Monferrato... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 11-17.februar
Monferrato er et smukt bakket område mellem Asti og Po floden, del af Piemonte ("Pied de Mont" på fransk. En af nationalparkerne ved "ved foden af Bjerget", dvs Alperne, men langt mod øst for den stramme, aristokratiske Barolo.
      Langt fra Barolo -markant blødere, mere kommerciel, men med god dybde og styrke. Druerne er barbera, dolcetto og bonarda druer, suppleret med lidt merlot. 
    Fås også som rød Piemonte, men foretrækker Monferrato. 

Crémant Calvet Brut/rosé... 55,-
Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 15/2

Etiketten er flot for en basis-cremant -og prisen er i bund. Samme afsender (nok også indhold) som Netto's Alexis Lichine (på "tilbud" til 65) og Louis Bresson (ofte 70 på tilbud i Meny).  
    Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

Greco di Tufo... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Lidl, søndag-lørdag 15-17/2
Set i 2022. Den fine lokale Greco drue bruges til Tufo fra de vulkanske højdedrag nord for Vesuv. Gullig farve, tør, blomsteragtig med lidt æble, fyldig og blød med syre bagved. Kommer fra hus i Norditalien, dvs ikke tappet lokalt, men stadig meget respektabel -en original og god vin. 
    Ikke smagt, men kan se, at Brampfield (MW) giver 91p/100 til 2022. Han er lønnet af Lidl, men jeg sætter ham stadig højere end Maroni, der strør om sig med 100+ point! 

Morel Cotes du Rhone.. 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2
En Irma vin, der heldigvis er kommet over i Brugsen, hvor den må  konkurrere med Gabriel Meffre's gode Plan de Dieu osv. Morel var en ung adm direktør for det fine Chapoutier, som ville prøve noget andet. Så han fik frit lejde med vine fra syd-Rhone under eget navn, før han efter nogle år selv smuttede til Australien! 
    Men huset med hans navn leverer rigtig god vin, og denne Rhone har frugt, krydderi og fylde -en vin med personlighed, som er bedste køb. 

Landgraf rød/hvid, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, øko, Riesling Feinherb og rød Spätburgunder, Rheinhessen Tyskland 
**** (4/5), Superbrugsen & Kvickly, indtil torsdag 15/2 

Riesling Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med en snert  sødme, der egner den et glas i utide, til sushi eller en salat. 
     Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag, lidt mere bund end meget sydfransk pinot. 
    Vingården ligger i Saulheim ikke langt fra Mainz i Rheinhessen. Vingården dækker 20 hektar og dyrkes økologisk. Disse vine er Gutswein, dv.s fra egne vinmarker. Familien har lavet vin her siden 1700-tallet, i dag det begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder får 4*/5 af den respekterede tyske guide, Eichelmann og 3,5*/5 af Vinum. 
  

District 7 rød/hvid, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399Pinot Noir eller Chardonnay, Monterey California

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 15/2

Lider du af California Dreamin', så besøg Scheid's smagerum midt i maleriske Carmel. Scheid er et af de største domæner i det kølige Monterey syd for San Francisco, opbygget siden 1972.
    Rød pinot kan ligne en lille Bourgogne i en blød stil, nydelig bærduft (hindbær, blåbær), ret lys, rund, let syre bag frugten, ok lang -ikke helt overbevisende, men en rigtig kioskbasker! Nydes nu. 2020-21 får 90p´/WineEnthusiast, flot for pinot i denne prisklasse -især fra Californien, men også lidt for højt.  
      Hvid chardonnay har en positiv aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, lidt syre, men grundlæggende en vin, som vil tiltale de fleste (ikke helt ABC'ere som mig). 
    
    Scheid solgte i mange år hele høsten til andre huse, men under "Gang of 4" tapper Scheid en stadig større del af høsten selv, bl.a. District 7, Odd Lot og Pareto.  

4 vinkøb over 70,-

Amarone Classico Righetti... 99,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15/2

En amarone for begyndere. Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (5,5 g/l). En ekstremt lav pris for vin tappet af hus i Classico. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!). Og Righetti er faktisk ok -for begyndere og os uden for mange penge! 

Calvet "Chablis"... 99,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15/2

Slet ikke ringe, men meget langt fra god Chablis, tappet af bonden selv -eller af kælder i området. Calvet er et gammelt hus (i Bordeaux -ca. 600 km fra Chablis), ejet af giganten GCF, som har hovedsæde i det nordligste Alsace -andre 400-500 km fra Chablis. 
     Ikke lovende! Men GCF ejer domæne i Chablis, så måske skal du give denne vin en chance... Let og tør, ganske frisk og ren neutral aroma. Lidt kort. Og prisen er lav for Chablis. 

Marques de Riscal Reserva... 99,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 15/2

2018 Rioja. Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige 2-3 år for at være helt i top.
    2018 er topkøb (93p/Guía Peñin, den førende spanske guide), selvom du kunne få den i Føtex sidste år til 79. Faktisk får den marginalt højere Peñin rating end Murrieta Reserva (og den er på tilbud i Bilka -til 179). 
    At tænke sig, at du til forholdsvis lav pris kan få den ikoniske Rioja i Bordeaux-stil, skabt i 1858 af Riscal sammen med vinmager fra Bordeaux. 
    Vinen blev så populær, at markis'en måtte forsyne flaskerne med trådnet for at forhindre forfalskninger (ikke gimmick dengang!). I dag bør der være nok vin til alle, for familien leverer mere end 5 millioner fl/år alene af reserva'en, fra eget domæne + indkøbte druer.

Offley 2004 Colheita Port... 119,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 15/2 
Lidt af et fund for Port med 20 år bag sig. Vinen er lækker, med nødder og mørk frugt i næsen og pænt lang smag. Måske kan den lidt triste etiket trække lidt ned. En perfekt ledsager til desserter, ikke mindst kager/chokolade (lys) o.l.  
      Offley er del af Sogrape som Sandeman og Ferreira, men Offley har en vis selvstændighed. Det er et af Portvinens historiske huse, som fik sin berømmelse under legenden baron Forrester, der blev adlet af kongen af Portugal.