Søg i 1200 opslag:

10/09/2021

Topkøb fra Sydafrika, lækre hvidvine og flot vin på Chateauneuf-druen

De sidste sommerdage bliver fejret på vanlig vis af Irma med gode hvide, enkelte til så lav pris, at du måske bliver bekymret! Men vinene er gode nok -og så har du også råd til en Lohr fra "Over There" og endog en Malayeto, den store spanske garnacha! 

Seaborne er lidt af et superkøb til 35 kr! Den er for mig bedre end Spier's andre tilbudsvine (og ikke kun fordi normalprisen skal være 109,95!). Både rød og hvid er faktisk flotte, især til prisen. 

      En tand sjovere er nok Sarotto's Arneissom engang blev kaldt "hvid Barolo". Og naturligvis tyske Landgraf -og blandt de røde er der et "her og nu" tilbud på de fine californiske Lohr (rød er bedst). 

Bedste KØB: Spier "Seaborne" rød/hvidDomaine Tariquet hvidSarotto Arneis "Runchneuv", Nostros rød/hvid, Cava Vallformosa BrutLandgraf rød/hvid, Lecciaia Montecucco, Rom Mulata "7 år" Cuba Reserva, Johnie Walker Black Label 12 år
Bedste VIN: J. Lohr California rød/hvidViña Zorzal "Malayeto"
Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 15. september, tappet i Danmark 

Hvid på chardonnay -fedme og aroma- chenin blanc -syre- + en sjat viognier har en indbydende aroma, god fylde, men også lidt syre i eftersmagen. Meget tiltalende! 5* i Politiken. 
Rød er et GSM blend (Grenache Syrah og Mourvèdre), er lige så god, stærk, krydret,duft af blommer, så vinen ikke bliver trættende. Både rød og hvid er hentet i de køligere dele af Western Cape. 

    Irma og resten af Coop tilbyder rigtig mange forskellige Spier etiketter, som nok er skræddersyet til Danmark, da du ikke kan finde mange af dem på Spier's web, så det er vine skræddersyet til Danmark. Men alle har en flot etiket med vægt på årstallet 1692 (hvor vingården er grundlagt) og adressen i Stellenbosch (selvom de fleste af vinene kommer fra det billigere Western Cape).

Domaine Tariquet hvid, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, Gascogne, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil lørdag 11.september

De hvide vine fra Gascogne er med populære i Danmark. Det store familiedomæne Tariquet er bedre kendt for Armagnac (Irmas unge er dog lidt barsk!) end for  vin. Deres blend af Loire's chenin blanc (75%, aroma, sprød friskhed) og chardonnay (25%, blødhed og lidt fedme) er god. Fin aroma, tør, let, sprød -en god vin til moules frites og med blot 11,5% alkohol, dejligt let. Du kan til samme pris også få hvid sauvignon, som burde ligne colombard'en. Men den mangler lidt sprødhed, synes jeg.  

J. Lohr, California, frit valg, rød/hvid.. 89,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irmaindtil lørdag 11.september

Cabernet-Sauvignon Paso Robles, chardonnay. sauvignon blanc, riesling, alle Arrayo Seco, Monterey

      Hvorfor er denne vin værd at købe? Simpelthen fordi den er bedre -den kommer fra de kystnære -køligere områder- hvor druerne er bedre -og dyrere. Modsat de billige "California" vine -80% af statens vin- som i reglen kommer fra de varmere områder omkring Central Valley. 
      Lohr er (meget) stor vingård i Arrayo Seco nær Monterey samt Paso Robles (ikke langt fra Solvang), to af de rigtig gode områder i Central Coast. Her er druerne bedre og dyrere end i Lodi og resten af Central Valley, hvor snobber mener, der kun bør gro rosiner! 

      Cabernet er flot, middel til fuld krop, indbydende duft med bær og lidt eg, pæn og nydelig -ikke de store dikkedarer, men det smager godt!

      Chardonnay er ok, til alt held med lidt syre, takket være de lidt kølige Arrayo Seco druer. Sauvignon og riesling ej smagt, men dem laver vi nok bedre i Europa!        

      2018 Cabernet fik 91p/100 af WineEnthusiast, mens Parker gav '16 88p/100. Chardonnay 2019 fik 90p/WineEnthusiast, 2018 89p/Spectator, mens sauvignon fik 88p/WineEnthusiast i 2017, men en sauvignon bør normalt drikkes ung i Californien. 

Sarotto Arneis "Runchneuv", Langhe... kr/fl v 2: 59,50 

2 fl: 119bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 11. aúgust
I generationer var druen arneis en anerkendt (men ikke godkendt) del af vinen Barolo. Men en dag krævede loven 100% nebbiolo i Barolo, og det tog næsten livet af arneis. Men i 1960erne kom den første tapning af ren arneis -og det har glædet vinelskere lige siden! 
Druen har en rig, ren aroma og en sprød, frisk, ret let  smag. Hvidvin fra Italien er ofte en trist omgang ligegyldige neutrale vine. Men druen arneis er anderledes. 

Gotas del Mar, Galicia, hvid eller rosé, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, hvid albariño Rias Baixas, hvid godello Ribeiro, rosé Benavente
***** (5/5)Irma, indtil onsdag 15.september
Flot hvid albariño med indtagende aroma og god friskhed, blødere godello, knap så frisk, men god længde -og en rosé uden de store dikkedarer. 

      I dag er vinene fra Galicien anerkendt som nogle af Spaniens bedste. Vi er i "grønne Spanien", dvs det øverste, venstre hjørne af landet, hvor regnen og vinden står ind fra Atlanterhavet. Og ved målet for Camino'en -kirken med Sct Jacobs rester. 

       I 1990erne kom Murrieta med en tør, spændstig smuk ren hvid albariño, siden er mange fulgt efter med især albariño (alvarinho i Portugal på den anden side af grænsefloden Minho). Og prisen er faldet på vinene, som dog ofte stadig er gode køb trods et ofte højt udbytte. 

      Det meste laves i dag af giganthuse som Pagos de Rey fra Felix Solis (Salling-gruppen), mens Coop henter vinen fra dansk-ejede Hammeken Cellars. Hammeken er bedst uden at imponere. Men vinen er bedre end den blå flaske! 2019 fik 89p (albariño) og 88p (Godello) i Guía Peñin -knap så høje karakterer som året før. Måske har huset svært ved at få nok af de gode druer. 

Landgraf, rød, hvid, rosé, økologisk... kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, 2019 Rheinhessen, bedste KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 15.september
     
Riesling 
er for mig Verdens bedste hvide drue -så meget mere interessant end det meste chardonnay (god Chablis og Bourgogne undtaget). 

      Hvid Riesling Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat -og her vil den sødlige Riesling Kabinett måske være endnu bedre. 
 Rosé er ikke smagt, men jeg tvivler (!), mens den røde Spätburgunder -alias Bourgognes pinot noir- er også rigeligt 5* værd, plus det særlige med god tysk rød! 
      Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen. Dette område har ikke samme ry som Mosel eller Rheingau, men her er dog 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- men Saulheim ligger inde i landet langt fra floden og har  ikke samme ry. 
  

Cava Vallformosa, Brut "Origen", kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 15. september
En oplagt vin til sommerens sidste havefest. Nydeligt brus, pæn aroma, frisk og ren. Pink Rosado er sjov (4*), ret tør, lavet af garnacha og monastréll, blød, jordbær i næsen! 
       En helt ok cava (udtal: gáva, ikke  káhva!) fra familien Domenechet af de store familieejede huseVallformosa er langt mindre i størrelse end giganterne Freixenet og Codorniu, men laver bestemt ikke ringere cava. "Origen" er god basisvin formentlig med druer hentet langt fra Penedés, typisk i Sydspanien.

Grenache i top på spansk og fransk

Viña Zorzal "Malayeto", garnacha... 139,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 15. september

Storebror til den Zorzal i Navarra, nabo til Rioja, på druen garnacha (grenache i Chateauneuf), ikke tempranillo. Meget saftig, mere vild, rig åben aroma (brombær, peber, god længde og bløde tanniner -umådeligt lækker, fyldig og lang, meget letdrikkelig. En lækker vin at drikke, også for Bourgogne-elskere. 
     Zorzal laves på franske metoder, når de er bedst, dvs. med druens egen gær, åben, ret kort gæring og lagring i små egefade osv. Denne vin kommer fra 2,39 hektar mark med 35-årige garnacha. Udbytte på 35-40 hl/ha giver ca. 12.000 flasker årligt. Parker giver både 2016 og 18 hele 94p/100. 

Gigondas , Pierre Henri Morel... 139,-

***** (5/5), Irma, indtil onsdag 15. september. Morel er et andet navn for det fine Chapoutier, som kun bruges til vin fra det sydlige Rhone. Kender ikke aktuel årgang, men denne vin fik i 2017 bl.a. 91p/Parker, 5* i Ekstrabladet, Politiken og SmagpåVin. Prisen er høj (om end lavere end Chapoutier til alt held), så jeg foretrækker Malayeto. Forresten kan du få lige så god Gigondas og Vacqueyras fra Kvickly (når de er på tilbud til 100-130 kr).  

Orimos,  Grande Reserve, Languedoc, kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, ***** (5/5), Irma indtil onsdag 15.september

Den flotte etiket kan i design kan minde om Hammeken Cellars' bedre vine. Ej smagt, men har uden videre givet vinen 5*, da den skal være lavet på det klassiske GSM blend (grenache, syrah og mourvèdre) og oplyst 12 måneder i eg (til denne pris? Hmm). Vinen er tappet af kooperativ i Saint Saturnin nær Montpellier med vinmarker ved foden af Larzac, som kan levere flot vin. 

Gode dagligvin fra Chile og Italien

Nostros, cabernet, pinot eller chardonnay, kr/fl v 2: 39,50

2 fl: 79, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 15. september

God Chile vin, ikke top, fra Chile fra den private Indomita bodega, som også ses i Fakta.  Egentlig er afrundet cabernet og chardonnay uden mærkbar eg bedst, men pinot noir -som chardonnay fra kølige Casablanca- er ok, om end letbenet. Art Nostros Gran Reserva er klassen over og topkøb på tilbud. 

Falasco Garganega, Verona... kr/fl v.6: 36,67

6 fl: 220, Bedste KØB + **** (4/5)Irmaindtil onsdag 15.september. Garganega er hoveddruen i naboen Soave. her gror den i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig diskret aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde.

Tesauro "R", Valpantena... kr/fl v.6: 36,67 

6 fl: 220, Bedste KØB + **** (4/5)Irmaindtil onsdag 15.september. En letbenet ripasso-type fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

      Foretrækker denne for Giordano Organic rød/hvid (6 fl. 279, 3-4*) fra Puglia.   
     Irma tilbyder også Yoga, frit valg mellem Syrah Sicilia og California (merlot, cabernet, petite sirah), 2 fl. 99 (3-4*). Undrer du dig over samme mærke med vin fra hhv. Sicilien og Californien? Årsagen er, at vinene leveres af et svensk firma specialiseret i at levere til Systembolaget, hvad jeg mest opfatter som garanti for lav pris snarere end kvalitet. Kun smagt én gang. Ret livløs vin. Og hvorfor navnet Yoga????

El Esteco, malbec eller blanc de blancs... 89,- 

***** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 15.september. Disse vine er (som ofte med dyrere vin) ikke merprisen værd i forhold til Don David (som du ofte kan få til omkring 50). Det er rigtig god vin -ingen tvivl om det- men en malbec bliver ikke bedre, bare fordi den får mere eg. Den hvide er lavet af mix af chardonnay og torrontès med Rhône-druerne viognier og marsanne. Ej smagt. 

Lecciaia Montecucco ... kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, Bedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 15.september 

Ejeren Campo ai Lecci har 12,5 hektar i brunello, men også 16 hektar lidt syd for Brunello, hvor der er lidt lunere (og jorden billigere). Montecucco og kan faktisk ligne Brunello lidt længere nordpå. Vinen er ikke så god -men imponerende til prisen med masser af bouquet, moden fylde og pænt lang smag. 

      Irma tilbyder også Lecciaia's Sangiovese 2014 (4*). En vin med mere karakter end charme, synes jeg, men andre er mere positive, bl.a. den dygtige Rydberg fra Ekstrabladet (5* + godt køb i marts 2021). 

Gode køb: Rom, whisky, Calvados og Cognac

Rom Mulata "7 år" Cuba Reserva... 149,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 15.september

Denne cubaner skiller sig ud fra de mondæne rommærker som Matusalem og Zacapa, hvor en "solera 15" kun har et par dråber 15 år gammel rom -resten er nok 4-5 år gammel! Denne er fulde 7 år så sandt, som der er mange mulatter på Cuba! Laves af melasse, og det gør den mere fyldig end den typiske lettere cubanske rom. Meget populær på Cuba, forstås! 

Johnie Walker Black Label "12 år" ... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 15.september

Den almindelige "Red" (måske 3-5 år) er godt køb til 99. Så denne er topkøb. Den holder standarden, bl.a. 92p/WineEnthusiast og andre medaljer de seneste år.  En favorit for V.I. Warshawski, den geniale Chicago-detektiv kreeeret af Sara Paretsky. 


Calvados "Père Francois" VSOP... 149,-

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 24. marts. Calvados laves omkring Caen i Normandiet og er destilleret æblecider. Jeg har tillid til denne, som er lagret mindst 4 år, mens en almindelig Calva kan nøjes med 2 år.

Pascal Combeau VSOP Cognac ... 149,-

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 15.september. En god Cognac til en rimelig pris. Positiv frugt, enkel, med let sødme og ren eftersmag. Pascal Combeau er grundlagt i 1838 og blev et ret kendt hus. Siden blev firmaet del af Gautier, i dag del af likørgiganten Marie Brizard, kendt for bl.a. Anisette (som den legendariske sanger i Savage Rose er opkaldt efter!).