Søg i 1200 opslag:

14/09/2021

Nu er det tid til at købe rosé!

Faktisk er det nu, du burde købe den pinke vin, du købte i foråret. I dag er prisen ofte lavere end i foråret, og desuden er vinen bedre i dag end i foråret! 

      F.eks. den fine Cru Classé Provence, som i dag fås til 99 (mod op til 199 i foråret). Og med udsigt til nogle flotte sensommerdage er der vel ikke noget at betænke sig på. Forresten vil god rosé pynte på enhver god frokost... 

Brugsen tilbyder bl.a. Spier's topvin, 21 Gables samt nogle lækre vine fra Frankrig (Bordeaux, Rhone, Alsace) og en unik, flot Sagrantino fra Italien foruden et væld af andre vine. Salling's Føtex og Bilka kan slet ikke følge med (desværre).

Bedste VIN: Jas d'Esclans Cru Classé Provence RoséSpier "21 Gables" rød/hvid, Sagrantino "Campana"


Jas d'Esclans, Cru Classé, Provence Rosé... 99,-

2020 økologiskbedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 16.september

En rigtig flot rosé med den rigtige sarte laksefarve, en rig, men nuanceret aroma og virkelig elegance.  Slottet er ganske stort, men ledes dygtigt af ejerne Matthieu & Gwenaëlle De Wulf siden 2002, som nyder godt af et mildt klima ikke så langt fra Middelhavet. Driften er økologisk. Prisen er nu sat ned fra en meget høj normalpris på 199. Men køb den endelig -den er formentlig meget bedre nu end i foråret! 

Spier "21 Gables", rød/hvid.. 
99,-

Sydafrika, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.september
Der er gode tilbud på Spier i denne uge. Irma tilbyder Seaborne, mens storesøsteren tilbyder topvinene "21 Gables" (med navn efter de 21 meget smukke hollandsk inspirerede gavle, der er på vingården). 
      Disse vine er tappet i Stellenbosch og kommer formentlig fra vingårdens egne marker. 
      De røde er fra Stellenbosch omkring vingården: en magtfuld, flot Pinotage med masser af frugt og krydderi, en mere elegant, kraftig cabernet, som måske er knap så sjov, men mere i stil med California eller Toscana cabernet. 
      Den hvide chenin blanc er meget flot, meget rig aroma, tør, ganske forfinet. Har desværre ikke smagt hvid sauvignon, men begge har som de røde- fået fine ratings i guiderne. De hvide har den nye Cape Town wine of origin, som forener Constantia, Durbanville, Philadelphia med Hout Bay, som alle ligger nær Cape Town.   

Rasteau, Léon Perdigal... 69,-

Rhone, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.september
Set i 2019. Ganske potent (15%) grenache-vin med masser af frugt, men også tannin, der giver lidt balance. Rasteau blev oprindelig set som en "nabo til Cairanne" -men i dag er Rasteau måske bedre kendt. Vinen får 5* i Vinavisen og leveres af Caves des Papes (du kan nok få den samme vin i Føtex med etiketten Auguste Malbec).

Ségur 2018, Haut-Médoc, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, 2018, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.september

En flot klassisk Médoc, som koster godt 170 i Tyskland (tilmed i 2007, en mindre god årgang).2018 er en rigtig god årgang og har fået ny etiket. 
      Kan nydes nu for sin frugt og fylde, men om et år lukker den nok ned -og så skal den have 3-4 år. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. Enkelte butikker har også 2015 på hylderne, og den er lige så god.
      Slottet var engang ejet af familien markis Segur var måske Bordeaux' mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder. Foto: Slottet ligger i den sydlige del af Médoc -såmænd ikke så langt fra Lagune, 3.Cru, og ejes og ledes af Grazioli. Slottet (foto) ganske flot!

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace, kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.september

Jeg foretrækker denne gode og rene riesling -tappet på vingården- for Laugel's traminer, ikke tappet på vingård. Ren aroma, sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse. Pfaffenheim er en hyggelig by syd  for Colmar. Byens kooperativ omfatter ca. 200 hektar, inkl. dele af Gueberschwihr, som er kendt som fødeby for Humbrecht familien fra det legendariske domæne i Turckheim. Kælderen laver god, ikke stor vin, men absolut ok. Godt køb.

Federico Paternina Rioja "Seleccion Especial"... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.september
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (grundlagt 1890), som nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men ellers mest var kendt for Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. 
      Denne "Especial" er husets bedste bud. Jeg har ikke smagt den, men andre er delte. Vinen skal være en slags "luksus-crianza". '15 får ***** af Rydberg (som kender spansk vin rigtig godt) i Ekstrabladet, mens Atkin kun giver den 82p/100. 

Sagrantino Montefalco "Campana"... 69,- 

Umbria, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.september

Den "hellige vin" på den (sakramentale) drue Sagrantino deler vandene, men denne fra det store hus Cecchi er en blid udgave af denne ofte barske vin (som i ekstreme udgave vil få mellem 0 og 10*!). Men den har stadig masser af karakter, lavet på den unikke, lokale, lavt ydende drue, Sagrantino. Vinen er set i 2014, med 5-6 år på flaske, men den ligger stadig på Coop's lager. Ikke godt for dem -men jeg takker Gud for dette tilbud! Ganske mørk, intens aroma, meget flot og dyb, varme, bær og tjære. Smagen starter afrundet, kraftig, men slutter med tanniner, som har godt af lidt tid i glasset for at åbne for mere aroma. Smagt for 2 uger siden. Men prøv vinen til en tung gryderet, så kommer vinen helt til sin ret. det er en vin til MAD!  4* ved den begavede Skovenberg i Vinbladet. 
      Jeg var vildt imponeret, da jeg i 1980 første gang smagte vinen på "Den hellige Drue" Sagrantino. Aldrig havde jeg oplevet en vin med så kompleks og rig en aroma. Men siden blev jeg mere skeptisk -det er simpelthen en svær vin! Men til 69 bør du prøve den -den vil ofte koste pænt over 100 kr. 
      Vinen laves i bjergene lige syd for Assisi, berømt som den hellige Frans' fødeby. Byen er ganske lille, men har et stort antal katedraler og kirker, der giver byen helt sit eget præg. Vor nuværende pave har taget sit navn fra byens store søn.  

Piccini "Memoro" rød/hvid/rosé... 40,-

Pris med Coop-app, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.september. Jeg har skrevet før om denne vin, som er en lidt anderledes blandingsvin. Huset er et af de største i Chianti, men forsøger sig med blends. Den røde er nero d'Avola (Sicilia), merlot (måske Veneto?) og sangiovese fra Montalcino, i rosé er sangiovese skiftet ud med Montepulciano (Abruzzo), mens hvid er vementino, chardonnay og viognier. Og vinene er faktisk god, den røde en fyldig, ret blød vin med nydelig frugt. Rosé og hvid ej smagt. 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.september, Rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid chardonnayrosé malbec  
Du kunne få vinen for 35-40 kr for nogle få måneder siden, men selv til 50 kr er de røde stadig excellente køb! Ret utroligt! Men jeg vil hellere have den til 40! 
      2018 Cabernet får  9p/100 af pålidelige lokale Descorchados, mens 2018 malbec må "nøjes" med 88p -helt latterligt til så lav en pris som 37,50! Rosé laves af malbec, '2019 fik 90p/Descorchados, men den aktuelle årgang er 2020, som dog også er flot med masser af frugt og charme. Nydes nu f.eks. til lun frokost eller en salat.

HandCraft, California... 59,- 

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel
***** (5/5, rosé dog kun 2-3*), Superbrugsen, Kvickly og Coop.dk, indtil torsdag 16.september

Jeg anbefaler sjældent vine fra California, som jeg i reglen finder for dyre i forhold til kvaliteten. De bedste er fremragende -og dyre- de billige er i reglen temmelig kedelige (som Mill's Lake herunder). 
      Den barfodede Barefoot fra giganten Gallo er helt ok (ca. 50 på tilbud i Netto), men er dog rent støvletramp i forhold til HandCraft fra det knap så gigantiske familiefirma Delicato. På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin. 
      Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, Delicato. Sorry: Indelicato hed han, og familien ejer stadig huset. De "håndlavede" vine er designet af Alicia Alyis (foto), som siden er udnævnt til husets øverste vinmager. 
      Kun et par af vinene er smagt, men de kommer fra relativt kølige områder som Monterey og får pæn ros i guiderne. 
      Så forvent en ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cab. Jeg ville nok ikke købe pinot'en, selvom den faktisk får pæne noter. Rosé har lidt sødme og er ikke min smag. 

Mill's Lake California (6 fl. 249, 4*, cabernet- zinfandel + hvid (undgås) er kun smagt én gang uden særligt indtryk. Formentlig på det jævne sammenlignet med Handcraft -for slet ikke at nævne Mascota! 

 

Cava Jaume Serra, mousserende brut, kr/fl v 3:43,- 

3 fl. 129, Brut, Bedste KØB + ***** (5/5), Semi-Seco (3*/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16. september 
Det er IKKE Champagne eller blot crémant, men ok til sensommerfest på et stramt budget. I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Den fik 5* af Henrik Steen Andersen i Politiken for 3 år siden. Han anbefalede den til Ki'r -sammen med et skvæt solbærlikør. 

      Til samme pris Manos Libre Organic tempranillo (3 fl. 129, 5*), en (af utallige) etiketter, som de andre vine fra den uendelige la Mancha. Formentlig meget lig el Gringo (sidste uge), Capa og alle de andre single vineyard vine. De kan vel ikke alle sammen være fra én Single Vineyard. Eller??? 

Why Not? rød eller prosecco, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + **** (4/5), rosé 2* ItalienSuperbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.september

En gammel kending -men ny er Prosecco Spumante, som dog ikke so mde andre er fra Puglia, men fra Veneto -og huset Contri er historisk langt mere kendt for brus end fra vine fra Puglia. Disse er faktisk bedre end de mange Rip'Amarone-typer, Puglia excellerer i. Mørk, fyldig, rund, men ikke sød, med ren, krydret frugt og en snert af syre i eftersmagen. Den økologiske af samme druetyper er lidt lettere og meget behagelig. Undgå den lidt vamle, sødlige rosé. Normalprisen på 130 (!) er hen i vejret, men til 50 er den et godt køb, hvis du holder af stærk vin, som bør nydes kælderkold. 

Diablo, Red "666" eller cabernet, kr/fl v 6: 66,50

6 fl 399, 2018 Maule, cabernet: Bedste KØB + **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 16.september
Sort humor! En sort cab eller en rød "Dark" fra Mørkets Fyrste, Djævelen! "666" er et syrah/malbec blend, lagret 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal! 
     Jeg er træt af "666" (4* i Ekstrabladet), men cabernet'en er tør, men blød, kraftig og pænt lang. 17p/Oldenburg: "ikke så dyster og uhyggelig, som navnet antyder, men mørk og dyb, og yndere af egetræ, kokos, røg, tobak, engelsk lakrids og vanille skal nok få deres lyst styret. Den er også saftig, med frugtige hilsener fra solbær og hyldebær, den er tæt og syresvag og let drikkelig." Men 6 flasker er for meget af en vin, man hurtigt bliver træt af.