Søg i 1200 opslag:

26/09/2021

Italienske klassikere i Meny

Barbaresco og Brunello -så kan det næsten ikke blive mere italiensk, især da Meny's udgaver er gode. Men Meny har andet at byde på, og jeg holder især af Cono Sur's "Especial" topvine, som er meget svære at slå til prisen! 

Jeg må beundre Meny for at prøve at sælge Fitou! Denne vin var kørt helt i sænk af kæderne i 1990erne, men en ny generation vinmagere har ført det lille område til ære og værdighed med rigt duftende, kraftige vine, der leverer meget vin til prisen. Også selvom vinen hedder "Det sorte Bæst"! 

      Vi slutter af med en 10 årig tawny til lav pris, hvor Taylor's gemmer sig bag et ukendt navn! 

Bedste KØBCono Sur "Reserva Especial" (alle!), Peter & Peter riesling + pinot noir
Olivier & Lafont Cotes du RhoneRiesling "Gustave Burger" Alsace, la Bête Noire, Fitou
Bedste VINPelissero Barbaresco "Nubiola" + Langhe "Long Now"Collosorbo 2015 Brunello


Pelissero, Barbaresco "Nubiola" eller Langhe "Long Now"... 99,95

Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 30.september

Du har sikkert set Barolo eller Barbaresco til 100 kr så mange gange, at du let kan overse dette attraktive tilbud.  Pelissero er et 38 hektar privat domæne i Treiso, en af de små landsbyer i Barbaresco, som med nabo Barolo er den mest kendte vin fra Piemonte. Domænet ledes af Giorgio Pelissero (foto). Kender ikke aktuelle årgange, men alle deres vine er gode. Måske er 2017 ikke i top (vinene fik hhv. 90 og 88p i Spectator, men for mig er de bedre end dette!). Og måske har din Meny stadig de endnu finere 2015 og '16?

      Barbaresco er en typisk tør, tannisk vin, men med god bund og fylde samt meget attraktiv frugt -den skal nok blive god om 2-5 år.  Nubiola kommer fra en række mindre skråninger. 
      "Long Now" er et projekt fra forskellige vingårde -lige dele nebbiolo og barbera -100% fra Barbaresco, men vinen må ikke kaldes Barbaresco, da barbera ikke er tilladt. Lagret 12-18 måneder i små egefade er det en attraktiv vin med både frugt og længde -mere afrundet end Barbaresco.  Ca. 15.000 fl/år. Begge vine er supertilbud.

Collosorbo 2015, Brunello... 199,95

Montalcino, Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 30.september

Collosorbo er ikke en af stjernerne for Brunello, men deres vine er altid gode -både denne Brunello (med karakterer mellem 90 og 95p) og en mere ydmyg Rosso. 2015 fik 93p/Spectator med ordene: "Rich, boasting fleshy black cherry, plum, earth and graphite aromas and flavors. Chunky tannins provide support as this persists through the lingering finish. Fine balance. Best from 2023 through 2042."

Tenuta Collosorbo er en af de mere dynamiske moderne vingårde i Montalcino i området Sesta. Vingården ejes af Giovanna Ciacci og døtrene, Laura (foto) og Lucia Sutera SardoGodt 30 hektar bruges til brunello,


Cono Sur "Reserva Especial", frit valg... 49,95

rød Pinot Noir, hvid chardonnay og riesling, Bedste KØB +***** (5/5), Meny, indtil torsdag 30.september

Cono Sur er den 3. største eksportør af vin fra Chile, som drives separat fra moderhuset Concha y Toro (nr 1 i Chile i størrelse og importeret af Coop). "Especial" er særligt udvalgte vine, superkøb til denne pris! 

Pinot noir,  -er specialitet hos Cono Sur. Huset er unikt ved at producere mere pinot noir end anden rød og mere sauvignon end chardonnay. Pinot kommer fra San Antonio, et nyt område nær Stillehavet med ganske køligt klima. Her er Matetic stjernen, men denne Cono Sur er heller ikke tosset. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men rigtig god!  

Chardonnay, **** (4/5) -fra det kølige Casablanca nær havnebyen Valparaiso. Middel fylde, pæne syrer under et blidt lag af eg. Meget bedre end de kommercielle sødladne chard'er, men ikke helt min stil. 
Riesling, ***** (5/5) -den første gode vin jeg har mødt fra Bio Bio, det sydligste område i Chile. Her var før konsumvin. Herlig duft, frisk og ren, på den tørre side uden at være helt tør. Flot! 

For mig er disse "Sur" vine sikkert bedre end Penfold's "Max's" rød/hvid (99,95), en mig ukendt ny serie fra det gigantiske australske hus. 

Peter & Peter, riesling eller pinot noir.. 49,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 30.september

Er et godt bud på sommerens favorit, især de hvide! Hvid riesling fra Mosel's "Steillage", dvs. de stejle skråninger med stort skifer, som dominerer det skønne Mosel. Den tørre er flot, ren og frisk, god frugt -også husvin til Mosels musikfestival. Feinherb dvs. halvtør, er lige så flot, indbydende duft og nydelig syre og sprødhedRød pinot fra det lune Pfalz, pæn uden at være prangende, lidt fersk, men til prisen et godt køb, mens pinot rosé er for fersk og letbenet for mig. 
      Peter & Peter er husvine ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 

      Vinene laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, næst efter Peter Mertes nok Tysklands største vinhus. ZGM leverer under mange navne store mængder vine til både kæder og vinimportører. Garvede læsere vil huske maleriske Zell fra "Schwarze Katz", men i dag leder man i reglen forgæves efter en sort kat! (foto). 
       Jeg ved ikke hvem den anden Peter er -men husets chefvinmager er Peter Griebeler. Han er barnefødt ved Mosel, men har arbejdet flere år i bl.a. Californien og Østeuropa og siden 2005 for ZGM. 

Adam Blanc, Alsace... 59,95

**** (4/5), Menyindtil torsdag 30.september. Adam bor i Ammerschwihr, en af de byer, der blev ødelagt under krigen, men er genopført og ser så smuk ud som nogensinde. Denne vin er fra indkøbte druer og ikke fra eget domæne. Vinen er en edelzwicker, blandet af gode druer, typisk pinot blanc + 2.pres af aromatisk traminer og/eller muscat og sylvaner. En tør, let og frisk vin, meget ligefrem og uden store dikkedarer. Men herlig til en tarte flambée eller en Munster ost!  

Riesling "Gustave Burger", Alsace.... 59,95 

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 30.september
Mærket kendte jeg ikke. Gutave Burger er et historisk navn i Alsace (1878-1927), som var den første præsident for vindyrkerne i årene, hvor Alsace efter næsten 50 års besættelse af Tyskland skulle finde sig selv. Måske kommer vinen fra "Cercle Gustave Burger", en forening af en række topdomæner fra Alsace bagved -fra Deiss over Tempé til Blanck. Eller måske er det vin, foreningen køber udefra? Ej smagt, meget ros af Meny. 

La Bête Noire, Fitou... 49,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 30.september

Har ikke smagt denne vin, men kender de ofte glimrende vine fra Mont Tauch kooperativet særdeles godt. Fitou ligger på meget mager jord klemt inde mellem Corbières og Roussillon. Druen er den forkætrede carignan, som i mange år blev bashet af toneangivende vinkendere -mens mange vinmagere elskede ikke mindst druens duft. Jeg giver vinfolkene ret -og efter flere besøg og smagninger af Fitou fra Mont Tauch får denne vin 5* uden forbehold! En vin med en "vild" aroma af urter og bær samt en middelfyldig, tør smag med god længde -ikke alles smag, selvom dens tanniner er så bløde som muligt

"Det sorte Bæst" i navnet er vildsvinet, som er både frygtet og elsket i Fitou (og også i kælderens logo). Nyd vinen kælderkold og glæd dig over lidt blødgørende support fra især grenache. 

Olivier & Lafont, Cotes du Rhone... 59,95

rød eller hvid, Bedste KØB + ***** (5/5), Meny,  indtil torsdag 30.september

Rød grenache (75%) med lidt mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smager egefri, og eg vil også være synd! Vinen har fået 5* af Rydberg i Ekstrabladet og i Jyll.Posten. Forståeligt. 
       Hvid på viognier med en smule andre druetyper -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. Til 60 kr er disse to vine rigtig gode køb!
      Vinene kan matche gode domæne vine, selvom (Baptiste) Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er vinmagere, som kører rundt i Rhône og laver vin for andre. 
      Min erfaring med huset er begrænset, men jeg har generelt fundet den almindelige Rhône + særlige cuvées med AOP Rhône forholdsvis mere imponerende end de langt dyrere vine fra f.eks. Châteauneuf.

      Meny tilbyder fortsat Ventoux, La Croix-Jocas 6.0 (59,95, 5?), som jeg fortsat ikke kender eller har smagt (og kommer nok ikke i Meny i ugens løb, desværre). Meget rost af Meny, så nok flot vin, selvom den er dyr for Ventoux. Er der en læser, der har smagt den? Tak for info! 

Beringer "Classic" California, rød, hvid, rosé... 49,95

California, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 30.september (rosé kun 2*). Rigtig mange vil elske den røde zinfandel, som er en indbydende, kommerciel "sødsuppevin+", og mange vil også drikke den hvide chardonnay uden rigtigt at smage den! Den lyserøde zinfandel er en børnevin, der er forbudt for børn.

    Kan jeg ikke rose vinene meget, så elsker jeg vingården, som nok er et besøg værd, hvis det en dag igen bliver muligt at rejse Over ThereBeringer ligger i St. Helena, en hyggelig by i den nordlige del af Napa. Huset har lavet vin uafbrudt siden 1876 -det overlevede Forbudstiden 1919-34 ved at lave altervin! Foto viser Rhine house, som er historisk mindesmærke. 

    Beringers bedste vine er alle fra Napa og Knights Valley, men de vine, du ser mest (Classic og Founder's Estate) er blot "California", dvs. formentlig fra området omkring Lodi, hvor druerne er helt anderledes billige (og ikke så gode). 

Monistrol cava "Seleccion Especial".. 45,-

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 30.september. Den seer festlig ud med sin sommerlige etiket. Men bag den er en ret simpel, meget ung cava, som ikke gør fortræd, men faktisk er godt køb med let æbleagtig aroma. Brut er bedst. Huset er del af Concordia gruppen i Rioja.  


Valdouro "10 år", tawny Port.. 99,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 30.september

En god, klassisk 10 årig Port med nydelig bouquet og ret sød, pænt lang smag. Men især er vinen måske et tegn på krise i Portvinshandlen? 
      Du kender nok ikke firmaet "Valdouro", for det findes ikke. Men mærket er ét (af mange) fra Taylor Fladgate familien, som vel mest er kendt fra mærkerne Taylor, Fonseca og Krohn. Deres 10 årige tawny er normalt ikke billig, så måske kanaliserer de overskydende vin ud under andre navne som dette, så den kan sagtens være identisk med Taylor eller Fonseca.