Søg i 1200 opslag:

13/09/2021

Itlaiensk i top med Chianti, Barbera & Co.

Il Grigio -"Den Grå"- Chianti er en lækker Chianti, men som trofast læser ved du, at du kun skal købe den på tilbud. I sidste uge kostede den 69 i Føtex, i dag er prisen 149, for nu er samme tilbud gået videre til storesøster Bilka! 

Her står de gode italienere tilmed i kø med gode priser -Barbera'en "Sori dei Mori" er flot, som også den unge Montepulciano "Vecchia Cantina" og den forbavsende gode Aglianico Pipoli (som også har en god hvid). Og andre gode vine... 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 69,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 16.september

Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blødere end mange. Flot nu, bedre med et par år mere på flaske. Vil sikkert leve 8-10 år længere, men hvorfor vente så længe?

      For Robert Parker's Monica Larner er Grigio et af Italiens "ultimativt bedste køb", tilmed til pris i USA på  $ 27 (170 kr + moms). Vinen får konstant får fine ratings, senest 2018 med 92p/100 af pålidelige Falstaff samt 5* i Jyll.Posten. 

      Il Grigio er blid for Chianti, men har stadig den faste ramme og fin dybde i duft og krop sammen med det civiliserede og  kommercielle. Grigio er en af Sallings favoritter som de andre vine fra San Felice. San Felice er en stor vingård i Classico -nærmest en by- med luksushotel (inkl. restauranter med navn efter vinene, bl.a. il Grigio) -det hele ejet af Allianz, en forsikringsgigant, der også ejer bl.a. en fodboldklub i München. 

Barbera d'Asti "Sori dei Mori".... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 16. september
Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre (men man kan lide ham/hende)! Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      Denne etiket (årgang 2019) har i 2021 bl.a. fået 2 glas + bedste køb i Gambero Rosso + bl.a. 3 klaser i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. Og jeg tror faktisk, at denne tapning er den samme, selvom prisen er så lav. I øvrigt ny (og pænere) etiket). 
      Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og får ofte lov at yde store kvanta, men vinstokken leverer en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år på flaske som Barolo og er perfekt til pastaretter og ris -modsat den mere sarte Barolo. 
      Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin, der er tappet af kooperativet selv (foto). Vinchio's jord er kendt for god barbera. Oddero henter god del af sin barbera her

Rosso Montepulciano "Vecchia Cantina", kr/fl v.6: 44,83

6 fl: 269, bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 16. september 

Monpepulciano er en billedskøn by i det sydlige Toscana, hvor den lokale prugnolo drue giver vine meget lig naboen brunello (= sangiovese). Den bedste vin er Nobile -se herunder- den næstbedste er denne rosso -mens de inferiøre vine sælges som Chianti! Så 45 kr er en god pris! 
      Jeg har før kaldt vinene fra byens kooperativ for lige lovlig "kender'agtig", dvs. med voldsomme tanniner. Men i dag er tanninen blidere og vinen rigtig god til mad, gerne serveret kælderkold. Når jeg roser vinen, er det ikke pga. 94-99p fra den kuriøse Luca Maroni, men mere beskedne 90p i årgang 2017 fra Decanter! 

Pipoli, Basilicata, rød, hvid, rosé ... 45,-

rød Aglianico Vulturebedste KØB + *****/5, hvid greco-fiano (****/5), rosé Aglianic****/5)Bilka, indtil torsdag 16. september 

Aglianico er en sjælden drue, som stort set kun gror i Taurasi ved Napoli og i Vulture (herligt navn med lidt sagndyr og drage over sig!), som har et  ry som en af de bedste syd for Rom. Vinen var tidligere temmelig rustik -respektindgydende, men ikke behagelig- men er i smag langsomt blevet mere tilgængelig. Vulture er lille, 400 hektar med ca. 3 millioner fl/år fra et par håndfulde producenter.  Den røde fik 5* i Søndagsavisen. Prøv også den frugtige hvide på de lokale greco og fiano druer, ganske frisk for hvid groet på varm (men dog udslukt!) vulkan! 

Fantini, Puglia... 45,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 16.september
Fantini leverer gode vine fra Syditalien som Pipoli herover, men laver langt mere vin under navnene Fantini og Farnese, en god del som Fantini primitivo (eller zinfandel). Denne Puglia er næsten bedre, et blend af aglianico (som ellers mestses i Vulture -herover!) med sangiovese og den fine malvasia. Ej smagt, men en ven roser den for god duft med krydderi og bær, god fylde og pæn længde. Ikke stor, men meget drikbar. Bilka anbefaler at servere den kælderkold til pizza! 

Trapiche "oak cask", frit valg.... 40,-

rød/hvid/brus, Bedste KØB + ***/*****, Bilka, indtil torsdag 16. september 

Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men "oak" er bedre. Indbydende kommerciel på den gode måde, især de røde. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg, resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.  

Malbec  (5*), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. '18 fik 90p/Descorchados. For mig en klasse over cabernet-sauvignon, lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men ganske ok. Pinot Noir (3*) smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men kan man se bort fra forbilledet, er det en blød, fyldig vin med let krydret duft. 

      Chardonnay (4*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 

Castaño "Colección", Yecla "Old Vines", kr/fl v 6: 49,73

6 fl: 299, ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 12. august
Varm, kraftig, krydret, men på en ren måde, frugtig, fast i smagen -et herligt alternativ til de amarone-lookalikes, jeg elsker at hade -og med sin faste smag en perfekt grillvin til lav pris. Castaño er et familiefirma, som totalt dominerer Yecla mellem Alicante og Murcia ved den spanske middelhavskyst. Druen er monastrell som i Alicante, samt lidt cabernet. Denne er fra de ældste vinstokke og får lidt ny eg. 6* i Politiken i december 2020, 2016 fik 90p/Parker. 
      Til samme pris også Castaño's GSM (6 fl. 299, 4*). 

Masi "Passo Doble", rød/hvid... kr/fl v 6: 49,73

6 fl: 299**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17. december
Ikke Ripasso eller "Paso Doble", men "Passo Doble" -en lille finte for at vise, at denne vin fra tangoens hjemland er lavet på ripasso-metoden, Masi's opfindelse. Begge er gode, drikbare vine og ok køb, men ikke mere (blev solgt i december til under 40 kr!) -og jeg vil lige så gerne drikke Trapiche herover! 
      Vinene kommer fra Masi's egen vingård i Uco, en af de gode regioner af  Mendoza. Læs mere her! 

      Den røde er lavet på malbec + bonarda, en anden drue, som mange italienske indvandrere havde med til Argentina, Med en snert tørring giver det en fyldig, kirssebærduftende og behagelig vin uden de store dikkedarer, men dejlig at drikke! 

      Den hvide er lavet på den rigt aromatiske torrontès + den mere neutrale pinot grigio. Ret blød, men med indbydende aroma. En ældre årgang fik 5* i Politiken.