Søg i 1200 opslag:

11/09/2021

Chile topper igen, men også gode italienere...

Italien er et vidunderligt land! På trods af korruption, mafia, uduelige regeringer og alt det andet laves der god vin. Men alligevel er Chile's Antu vinder i dagens smagning. Men tæt fulgt af Vanitá og Messapi.  

Tilmed vine fra det "mørke" Syditalien, som ellers er mest kendt for flommesøde Apassimento-vine... Føtex leverer vinene, hvor lyspunkterne desværre er få...    



MontGras "Antu" rød/hvid... 59,-

Cabernet-Sauvignon, carmenére, syrah eller chardonnay
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex
Antu er blandt de rigtig gode vine fra Montgras, som typisk får 89-90p i guiderne (de røde har alle fået 89p/Parker i 2018), mens chardonnay har fået lignende karakterer i andre guider. Huset laver 8 millioner fl/år, men af disse vine laves af 50-100.000 fl/år. 

      Syrah er fra det lune Colchagua, mens cabernet er fra det velkendte Maipo, mens carmenère er fra topområdet Peumo i Rapel. Alle er flotte, herlige nu, men måske endnu bedre med 6-12 måneder mere på flaske.  

      Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini  (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris -for mig er vinene af helt anden klasse end f.eks. Barefoot (herunder).  
 

Vanitá, rød nero d'avola eller hvid pecorino, kr/fl v 3: 49,67

3 fl. 149. øko, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 16. september

Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien og en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den superbe drue er unik for området stik øst for Rom og er i dag i topform efter  længe at være anset for uddød. 
      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. I dag laves vin i hele Syditalien. I december 2019 blev majoriteten overtaget af en amerikansk fond, Platinum. 
      Farnese leverer god kommerciel vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.

      Føtex tilbyder også husets topvine, som er flotte, men kun marginalt bedre: Edizione Farnese (149, 5*), mix af 5 druer groet i Abruzzo samt il Teo, Primitivo di Manduria (149, 4*), blødere og stærkere, men ikke så sjov. 

Messapi zinfandel, Puglia, kr/fl v 3: 49,67

3 fl. 149. øko, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 16. september. Har ikke smagt denne vin, men kender andre vine fra samme hus (Fantini Farnese) rimeligt godt. En afrundet, fyldig, krydret sag. Den beskrives som halvtør, men er rimeligt sikker på, den er tør -men blød. Formentlig tæt på I Muri, som er husets hovedmærke, som dog ikke er økologisk. Men alligevel god!  


Cava Perelada, Brut Reserva... 49,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 16. september
Her stoppede Bilka med samme tilbud torsdag, så i denne uge er F'øtex billigst! 
Brut har god frugt og ren, tør smag med ren syre, rosé er frugtig og virker ikke tør (trods blot 8 g/l sødme).  Sec har 19 g/l restsødme, mindre overbevisende, semi-seco er endnu sødere og ikke så sjov for mig. Vinene er  laves af de traditionelle perelada, macabeo og xarel-lo og er lagret mindst 12 måneder før salg (kravene til reserva) omtrent som crémant.
      Perelada er et stort, veldrevet familiehus, som har base på slottet af samme navn tæt på Roses i området ved den katalanske Costa Brava. På webben mener Bilka, vinene har DO Empordà, men jeg kan nu kun se "Cava" DO, og vinene laves da også i Penedés. Druerne kan dog legalt hentes i mange områder, enkelte så langt mod syd som Andalusien!  

Drostdy Hof, rød-hvid-rosé, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl: 199, Western Cape, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 16. september
Den hvide er slet ikke ringe, men den røde er uskadelig. Hvid på den fine chenin blanc, som sydafrikanerne bruger som industridrue -men vinen har alligevel fin aroma, tør og frisk. Den røde på shiraz og merlot er rund og krydret -ganske uskadelig! 
Rosé ej smagt, men tror ikke på den. Rød og især hvid får 5* for prisen -og så bygningen Drostfy Hof, som er et smukt eksempel på den hollandske stil i Sydafrika. Det ligger i smukke Tulbagh nord for Paarl. I dag er Drostdy et mærke med vin fra Western Cape, der dækker over halvdelen af Sydafrikas vinmarker.  

Kingpin, rød/hvid, Spanien... 49,-

med Føtex-app, **** (4/5) Føtex, indtil torsdag 16.september
"Start med at spare" -men her sparer du ikke meget med Føtex app'en -du kunne købe den -uden app- til 39 for et par måneder siden, og du kan stadig få 2 fl. til 99 -uden app. Og formentlig er vinen  identisk med "Guv'nor" i Brugsen (jævnligt på tilbud til 35-40). Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges blot som bordvin og har derfor ikke årgang. 

    Du kan til samme pris få Ventoux Vidal-Fleury (50, med Føtex app, 4*). En nydelig vin, men lidt aldrende for min smag (2016), men stadig ganske god (men ikke bedre end Kingpin).

19 Crimes, rød/hvid, Australia.... 50,- 

Australia, *** (3/5)Føtex, indtil torsdag 16. september
Jeg er for meget puritaner til denne vin, som tiltaler mange (læs: pøblen -så fik den sure gamle mand sagt det!). Men som bruger af CellarTracker skriver: "Very tasty. Juicy red fruit, low tannins, some sweetness" (om 2018). Kun smagt én gang, og det var for ofte -men mange holder sikkert af vinen, som skal have 112 g/l restsødme. Den røde er blend af bl.a. shiraz, cabernet og andet godt, den hvide er chardonnay ej smagt, men nok også med restsødme skjult under syre.  
     Men historien er herlig... 
      "19 Crimes" har navn efter en liste over 19 forbrydelser, som i England blev straffet med døden -eller deportation til Australien (næsten værre end døden, 3 måneder på gyngende skib i al slags vejr). Mærket er skabt af giganten Treasury (Penfold's, Lindemann, Wolf Blass + Beringer, Beaulieu, St.Jean). Typisk for store koncerner har denne 100% australske vin også fået en californisk fætter, 19 Crimes California. Se dét kalder jeg Crime... 
      N..B: Jeg foretrækker faktisk Barefoot (flere vine, 50, 4*), California, simple, men ok rød og hvid. Undgå pink.