Søg i 1200 opslag:

25/09/2021

Flot Rioja med navn efter Bordeaux!

For 130-140 år siden blev Bordeaux lagt øde af den altædende Phylloxera vinlus. Vinfolket flygtede, og en god del endte i Rioja, hvor de gjorde denne region til Spaniens superstjerne. Det kan du passende mindes med en flaske Bordón, opkaldt efter hr d'Anglade, som i 1890 lavede sin første Rioja! 

Denne vin fås i Føtex i den 10 år gamle Gran Reserva -som meget passende kan smages sammen med en meget yngre original fra Bordeaux, Lacoste fra Rema1000

      De andre topkøb fra Føtex er den altid pålidelige Trapiche Oak samt ikke mindst den gode crémant, Giersberger fra Alsace. 

Rioja Bordón, Gran Reserva... 75,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 30. september -Spanien
Middeldyb farve; åben, ganske rig og indbydende bouquet, toner af bær, nød og eg; middel fyldig, lang -en ganske flot traditionel Rioja. Set i 2011 og 2009 ('09 var flot, '11 ej smagt). 
      Vinen laves de klassiske Rioja druer, 70% tempranillo, 20% graciano og 10% cariñena, druer og vin indkøbt fra alle Riojas regioner. Vinen er lagret 18 måneder i små egefade og en tid på flaske. 
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en Rioja-folk -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 

      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne siden 1920, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Huset har i 40 år været 100% ejet af familien EguizábalEr du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956. 

Trapiche "oak cask", frit valg.... 40,-

rød/hvid/brus, Bedste KØB + ***/*****, Føtex, indtil torsdag 30. september -Argentina
Ret beset er disse vine egentlig meget lig Alamos i stilen, dvs. indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg (eller måske endda kun egestave?), resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.  
Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre, lidt under "Pure" i kvalitet. 

Malbec  (5*), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. '18 fik 90p/Descorchados, '19 89p/Falstaff. Cabernet (5*) er lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men stadig utrolig flot til prisen. 
Pinot Noir (3*) smager ikke af pinot (dvs af Bourgogne). Men ser du bort fra forbilledet, får du en ligefrem blød, fyldig vin med let krydret duft, behagelig, ikke inspirerende! 
Chardonnay (4*) -hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 

Tanunda "Triathlon", frit valg... 45,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 30. september -Australia
Triathlon" er bedre end husets billige, 2 sjove blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon), bedre end husets standardvine, men ikke helt så fin som Gratien herover" 
Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
       Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 
      Fås også som rosé (grenache + lidt shiraz) og chardonnay, begge uden større interesse (3-4*). 
      Tanunda er så tæt på slot, du kan komme i Australien -komplet med tårn- og er et must, hvis du en dag kommer til Barossa nord for Adelaide. Det var ejet af Seppelt,  et af mærkerne under Treasury (ejet af Foster øl, som igen ejes af Budweiser). I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber overtog, hvad der næsten var ruin. 

Crémant "Giersberger" Alsace, brut... 60,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 30. september -Frankrig

Etiketten er mindre flot end f.eks. Calvet, som Føtex også sælger (eller Laugel, Arthur Metz, Brucker, Lichine, Helfrich) osv, som alle laves af giganten GCF. Men til gengæld er vinen fra kooperativet i Ribeauvillé bedre -måske Ribeauvillé laver sin egen vin, mens GCF køber sin vin fra andre -f.eks. fra kooperativet i Ribeauvillé. Druerne er pinot (blanc og auxerrois). 

      Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, god syre, men ikke den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En ganske svag sødme runder vinen af, men generer ikke. Decanter gav i 2019 vinen 90p/100. 

      Ribeauvillé er en flot, gammel by, som ligger nord for Colmar og rigeligt er et besøg værd. Her er godt hotel og restaurant. Her bor 2 store huse -Trimbach og kooperativet. Trimbach er marginalt bedre -især på topvinene.
    Cave de Ribeauvillé er Frankrigs ældste kooperativ, dannet i 1895 i de mørke år 1870-1918, da Alsace hed Elsass og var del af Tyskland. I dag er der 90 medlemmer med ialt 265 hektar i Ribeauvillé og nabobyer. 40 ansatte passer skråningerne og laver vinen, som generelt nyder godt ry. 

Pinot Gris eller Gewurztraminer, Alsace... 60,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 30. september -Frankrig
Foretrækker nok den elegante "gris" med meget lille sødme bag en ren aroma -god madvin. Gewurz er dog god vin til f.eks. sushi -eller glas i utide. Nydelig rosenaroma, fyldig, lille sødme, meget lidt syre.  

      Føtex tilbyder til samme  pris Vidal-Fleury Cotes du Rhone (60, 4*). Kender ikke årgang, men Philipson har solgt en masse overskudsvin til Salling-gruppen fra ældre årgange, som ikke falder i min smag. Men er vinen ret ung -2016-17-18- kan den være tæt på 5*. 


Ch. Lacoste Garzac, Bordeaux... 35,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 2.oktober -Frankrig

Middel fylde, god frugt, tør, ren smag med god modenhed, pæn middellang eftersmag -flot karakter til prisen! For blot 10 år siden ville jeg være gået i stor bue uden om vin som denne, men slotsejerne er blevet dygtigere -og har måske fået en hjælpende hånd fra den globale opvarmning, der hjælper druernes modning (kan se vinen holder 13,5% alkohol). 
      Slottet ligger ved Pujols ved Dordogne floden nær grænsen mellem Saint Émilion og Bergerac og dækker 30 hektar vin. Jorden er ganske frugtbar mark, men også grus og vinstokkene skal være 60% merlot og 40% cabernet. Excellent køb. Set i 2018, en rigtig god årgang.  

Da Luca, rød eller hvid... 39,- 

rød primitivo-merlot, hvid pinot grigio-chardonnay,  ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 2.oktober - Italien
Den røde er ikke nær så interessant som Bordeaux'en herover, men mange vil holde af vinen, som er kommerciel på den gode måde, ren og tør, med god krydret frugt og blød smag. Fra Taranto i Puglia. Men ret beset ganske forglemmelig, men stadig klasser over meget vin fra Puglia, der sælges i Danmark! Den hvide er fra Sicilien, hvor de hvide druer har det ret varmt -men stadig en rent smagende tør vin med diskret aroma. 
     Rema tilbyder også That's Why (50, 4*), som er en kopi af Why Not? fra Brugsen (måske endda fra samme leverandør). Den holder heftige 15% alkohol, så jeg foretrækker da Luza's mere drikbare 13,5 (men ved ikke alle er enig med mig!).