Søg i 1200 opslag:

03/09/2021

Bordeaux versus landvin + lækker Vintage Port

Du kan få stor glæde af at smage de bedste køb ud mod hinanden: Den filmstjerne'agtige Gringo er en rustik, krydret gigant, som i starten overdøver den mere diskrete Diane fra Belgrave. Men efter det første glas bliver gringo'en simpel, og du opdager nuancerne i den kølige, aristokratiske Médoc

Superbrugsen og Kvickly har flere gode vintilbud til sensommeren, hvor den bedste vin er Rozès Vintage Port på bagsiden. Der er dog også et par gode vine fra Italien og Californien, men det er Bordeaux'erne (og crémant'en til en fest), der skiller sig ud.


Diane de Belgrave, Haut-Médoc, kr/fl v 6: 83,17

2013, 6 fl: 499bedste KØB + ***** (5/5), Kvickly, indtil torsdag 9. september

Ikke smagt, men du kan regne med en moden, afrundet vin, middel fylde og pæn duft, præget af 65% merlot. Ikke stor dybde, men særdeles vellavet. Nydes nu og de kommende 2-3 år.  

      Belgrave (med ét l) ligger perfekt på fint grus på grænsen til St.Julien, hvor en smal bæk skiller det fra Lagrange, 3.Cru- og drives af huset Dourthe. Slottet er perfekt restaureret og var oprindelig en kongelig jagtpavillon i stil med Eremitagen i Dyrehaven. Derfor er 2.vinen opkaldt efter Diane, jagtens gudinde.  Der er investeret rigtig meget i at levere den bedst tænkelige vin, inkl. delvis malolaktisk gæring i små egefade osv. 

      Vinen matcher ikke de bedste, men 2.vinen "Diane" er ret tæt på i en svag årgang som 2013, måske pga. mere merlot (65%). 

      Jeg har haft en svaghed for vinen fra Belgrave, som var en af de første 4 vine, jeg købte ind fra Bordeaux til vores firma. Årgangen var 1967, og en del år senere købte vi samme vin tappet på slottet. Den var ikke nær så god, men under besøg på slottet i 1975 fandt jeg ud af hvorfor:

      På slottet lå store mængder af årgange fra 1966 og frem på cementtanke og ventede på tapning (mange andre vingårde overalt har samme praksis, hvad få tænker på). Disse temmelig late-bottled vintages blev dog bedre -uden dog at kunne måle sig med vores danske tapning!

Ch. Trois-Moulins, Haut-Médoc, kr/fl v 6: 83,17

2016, 6 fl i træ: 499bedste VIN + ***** (5/5), Kvickly, indtil torsdag 9. september

Jeg skamroste denne vin i middelårgang som 2014 til 79,95 (v.6 fl) hos MegaVin. Her er den i 2016, en væsentlig bedre årgang, hvor konsulent Hubert de Bouärd også har haft mere indflydelse. 2016 har god fylde og længde  med begyndende modenhed i duften, men formentlig bedre om 3-5 år -i dag smager Diane (herover) faktisk bedre. 
      "De 3 Møller" er parcel på Cambon-la Pelouse, (et parcel, som deles med Cantemerle 5.Cru), men bruges reelt til god del af produktionen fra Cambon (foruden 3.vinen Petit Coq).  
      Hubert de Bouärd fra celebre Angélus er konsulent. Ejendommen leverede allerede vin ikke ulig St Émilion med godt 50% merlot. 2016 er set til ca. 170 kr og er klassisk Bordeaux af høj kvalitet -og jeg vil hellere have denne som de blandede trækasser med Cambon's hovedvin, som Føtex/Bilka sælger til omkring 300 for 3 fl. 

El Gringo, dark red tempranillo, rød/hvid... 39,-

Castilla, rød: bedste KØB + **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 9. september. Hammeken har nu 25 år bag sig og er stadig ejet af danske Nicholas Hammeken (også partner i Globus, en af de største tappere i Danmark). 
Huset ejer ikke vinmarker selv, men skræddersyr vin mest fra kooperativer, som denne fra Mancha området. En fyldig, frugtig/krydret og civiliseret tempranillo, men grundlæggende en simpel (men god) landvin, som Spanien leverer til utroligt rimelig pris! 

      Der er pænt langt fra Don Quijote's vindmølle-dækkede Mancha til Almería's "Lille Hollywood". Men navn og etiket er en hyldest til Tabernas ørkenen ved Almería, som har lagt kulisse til over 300 af westerns, (se link til minifilm) inkl. alle Sergio Leones ikoniske film, f.eks. "Den gode, den onde og den grusomme" og andre med ikonisk musik af nylig afdøde Ennio Morricones musik. Så der er lidt Clint Eastwood over vinen!

      Skulle du en dag komme til Alicante, Màlaga eller de nye feriebyer ved Almería, er et besøg i Fort Bravo (et mini-Hollywood) og Tabernas ørkenen et must!  

Crémant Moillard, Bourgogne, Brut, rosé eller demisec... 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9. september 
Moillard var engang et stolt 150-årigt familiehus med stort domæne. I dag er kun navnet tilbage, som efter nogle kedelige år under Sauvestres dubiøse ejerskab nu ejes af Joseph Helfrich's GCF gruppe. 
     En ændring til det bedre, og vinene er nok mere autentiske end dengang). Rosé smagt til nytår, ren og frisk, ganske god og ligefrem, brut har nu årgang (p.t. 2018, dvs. tæt på 3 år, hvor loven kræver ét) og får 6* i AOV (dec.20) 6*: "Nektarin og litchee, fyldig rund og behagelig mousse. Fin afstemt syrebalance af lime. Et ganske let mineralsk præg der giver vinen lidt klasse, uden at det bliver en meditativ oplevelse, men svært at finde bedre vin til prisen." Igen: Ikke Champagne! 

      Moillard leverer også Chablis (79, 5*, årgang 2020, ugens vin i Ekstrabladet) og Bourgogne pinot noir eller chardonnay (69, 4*) samt Santenay .1.Cru "Clos Rousseau" (179, 4*). Ej smagt, vinene næppe så flotte som etiket. 

Rozes 2015 Vintage Port... 99,-


Bedste KØB + bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9. september
2015 anses for topår for Vintage, om end vinene ikke altid levede op til hype'n. Rozès er dog en lækker vin, elegance, fylde og rig aroma, faktisk flot nu, men lukker ned snart og bør herefter gemmes 8-15+ år. Vinen har fået 92p/Elsebeth Lohfert i Vinbladet + 92p/WineEnthusiast samt 91p/Parker. 
      Rozès er et af de "franske" huse i Oporto, længe ejet af LVMH (som også ejer Krug, Moët, d'Yquem + en masse parfume og tøj). Men for godt 20 år siden blev huset overtaget af et andet Champagne-hus, Vranken Pommery (Pommery, Heidsieck Monopole, Charles Lafitte, Georges Goulet og andre huse).

      Parker skriver om 2015: "Balanced, fresh and lovely, this is a Port that is drinking decently now, but it can obviously benefit from more age. It is a pleasure—aromatic, sensual and beautifully constructed. It finishes with chocolate and some tannic pop. It won't be the longest of long-haul wines, but it is well priced and pretty great in its youth."... Huset ejer 9 vingårde i det øvre Douro, med 220 hektar med vinstokke i terrasser. som drives certificeret bæredygtigt. Vinen laves af blend, lige dele Touriga Franca og Touriga Nacional, fulgt af 10% Sousão og Tinto Cão, plus en snert Tinta Roriz. 

Piccini, Chianti, organic, kr/fl v 2: 44,50

øko**** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 9. september. Jeg har aldrig smagt en stor Piccini, og denne er næppe undtagelsen. Huset har tilhørt familien siden 1882, i dag Mario Piccini. Men vigtigere er størrelsen -huset leverer 10% af hele Chianti's produktion (foruden en hoben Toscana vine som Barrelaia, i flot trækasse, 6 fl. 299, 4*). Denne letbenede, men sympatiske Chianti er typisk for huset. En charmerende døgnflue!  

1000 Stories, Zinfandel, Gold Rush eller chardonnay.... 89,-

***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9. september, norm: 199,95. De røde smager flot -især det første glas. Det andet smager lige så godt, men så kniber det lidt -for mig. Andre er rigtig glade -zinfandel fik 17p/20 af Oldenburg, mens ældre årgang af Gold Rush (blend af cabernet, syrah og zinfandel) fik 89p i Ekstrabladet -begge troværdige kilder. Jeg er ikke glad for chardonnay'en, men igen er andre mere tilfredse. Vinene laves af Fetzer, pioner i Mendocino nord for Napa. Mange af druerne er herfra. Vinene lagres både i normale egefade og i brugte Bourbon fade, dvs. fade, som har været brugt til whisky! Intet under at rødvinene er ret krydrede! Fetzer ejes i dag af Concha y Toro, den chilenske vingigant.