Søg i 1200 opslag:

19/09/2021

Chile topper (igen) -og en fortælling om boxvin og vejen til toppen af vinen!

Chile har forsøgt sig med flere vine i 500-1000+ kr klassen, og både Almaviva og Don Melchor er imponerende flotte vine. Men ærligt talt kun en lille smule bedre end f.eks. Terrunyo, de to bedste vine i denne uge, som -igen- er domineret af "Den ny Verden". 

Concha & Toro leverer Terrunyo (+ en masse dagligvin, se længere nede!) men også 1.Cru-rivaler som Don Melchor og Almaviva (med Rothschild). Du ser disse kostbare vine (og andre) mange steder, men de er aldrig rigtig blevet samlervine -måske fordi de trods kvalitet ikke er mere marginalt bedre end Terrunyo.

      Superbrugsen & Kvickly leverer dog også flotte vine fra både Spanien og Italien -foruden to af de bedste fra Spier i Sydafrika, som vil tilfredsstille også de mere kræsne. 

Terrunyo, cabernet-sauvignon eller carmenère... 99,-

Ugens Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.februar, normalpris 199,95 

Med Terrunyo er vi oppe blandt den øverste 1% af Chiles vine og blandt de store vine fra de 2 Amerika'er. Tilmed til ekstremt rimelig pris lige nu. Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den detaljerede etiket. 

2016 cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade. Rydberg gav 2016 5* med ordene"En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere." Parker gav den 92p, mens lokale, gode Descorchados svang sig op på 97p/100. 

      2018 carmenère er endog sjovere! Druen er født i Bordeaux, men kom til Chile kort før, den forsvandt i Bordeaux under phylloxera'en i 1870erne. I Chile blev den signatur-druen -som merlot! Indtil franske drueforskere opdagede, at Chile's merlot var den uddøde carmenère. Druen modner langsomt og kræver et stabilt lunt klima. Camenère er også vendt tilbage til Bordeaux, men de få jeg har smagt, har haft det grønne præg, som ofte præger Chiles carmenère. 
       Vinbladet's Erik Skovenberg giver 2018 5*: "Dyb violet. Indbydende duft af solbær, eukalyptus og tobak. Kraftfuld, harmonisk smag af rød bærfrugt med pikant grøn tone, flot længde og modne tanniner". 92p/Parker: "They have shortened the time in barrique to 10 months and have introduced some 500-liter oak barrels.  2018 is a complete vintage, when the grapes ripened properly while maintaining the acidity. 108,000 bottles produced. It was bottled in August 2019".

Spier "Creative Block", rød/hvid... 99,-

rød Bordeaux-blend, hvid sauvignon-blend, ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.september, normalt 159,95
Dyrere og marginalt bedre end de seneste tilbud i Irma og Brugsen, men ikke helt så gode køb! De 2 "Creative Block" har mere personlighed. 
      Den røde er et typisk cabernet/merlot blend med lidt petit-verdot og lidt eg.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet, men med en rank personlighed, der antyder, at den bliver bedre om et år eller to, selvom den er mere end god til mad nu.
       Den hvide har lidt semillon + de 90% sauvignon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -det giver en meget aromatisk vin med hyld og stikkelbær (type New Zealand eller Casablanca), middel fylde, pænt lang og med et lille syrebid. Ikke så imponerende i forhold til prisen -så også her er vi på 4*.

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo-syrah...  39,-

Bedste KØB + **** (4/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 23.september

"Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  laves af Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex og Bilka (som koster 80 kr, men som Guv'nor ofte er på tilbud til 40-50). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 
      Felix Solis er grundlagt 1952 i Valdepeñas, og siden 1962 har det est kendte mærke været Viña Albali. Men i løbet af de seneste 20 år har huset med et vist held opgraderet vinene med "Pagos del Rey". De laver stadig masser af korrekt, men kedelig vin fra Mancha, men også prisbillig vin fra fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.
      "Guv'nor" er rigtig flot i design (får faktisk vinen til at smage bedre, synes jeg!). Et blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha, men sikkert også lidt fra Toro. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, hvor vinen efter gæringen ryger direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Ikke mere eg, og det ville også være synd. Godt køb.

William Hardy, shiraz eller chardonnay... 50,-

bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.september
Den røde shiraz kommer fra Limestone Coast syd for vinhovedstaden Adelaide -et godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra et køligt område, Langhorne Creek syd for McLaren Vale og Adelaide. Her tager oceanet toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.september
Meffre's almindelige Rhone er god til prisen, men ikke meget mere! Middel fylde, middel frugt, fast rundhed, men uden længde. Et stykke fra 5*, men vinen har dejligt nok skruelåg. Andéol Salavert er tapper, og ham kender få, heller ikke jeg, men det er et af mange navne ejet af Gabriel Meffre
      La Chasse Cotes du Rhone (2 fl. 89, 4*) er formentlig samme vin, men flasken er lidt pænere -derfor 4*. Fås også som hvid IGP landvin (også 4*). 

Barolo "Fontanafredda"...  139,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.september
Fontanafredda leverer god, moderne Barolo i alle årgange. Set i flere årgange, men på web er det 2015 (94p/WineEnthusiast), som er ganske flot allerede nu. 

      Jeg tror aldrig, jeg vil sige et ondt ord om Fontanafredda, som er et af de huse, der har betydet mest for Barolo -det var her, Vittorio Emanuele II, som senere blev den første konge af Italien, bosatte sig -og var med til at gøre Barolo til Italiens førende vin. Huset har været nede i flere bølgedale, men er i dag er ejet af et stort familiefirma, som også ejer det fine Borgogno, Santa Vittoria og står bag restaurantkæden Eataly

Casillero del Diablo, rød-hvid-rosé, kr/fl v 3: 43,- 

3 fl: 129, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.september
rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz
Terrunyo's moderhus er Concha & Toro, som også leverer denne serie, som trods ordet "Reserva" er blandt Chiles mest solgte vine. lavet i svimlende mængder, 66 millioner fl (!), knap halvdelen cabernet. Til prisen er vinene rigtig gode -meget tæt på 5* til denne pris-  ikke mindst den røde cabernet (90p/Descorchados i 2019), carmenère (guldmedalje)  og sauvignon. Rosé på syrah ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen. 
     Jeg drikker dem, hvis de bliver stillet foran mig, for vinene er gode. Forvent korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og afrundet eftersmag -måske lidt grønt i næsen hos merlot. Man har fortalt mig, at rosé er let sødlig, mens chardonnay er korrekt, tør og ren. Kun et par af dem smagt det seneste år.

      Samme Concha & Toro står bag Sunrise (Chile, rød, hvid, rosé, 6 fl: 179, 3-4*), mere jævne vine. Kun smagt et par gange (den ene gang på 3 liter box), men husker en jævn konsumvin, ok til 30, men næppe mere.  

      Clarkson Zinfandel er en letbenet sværvægter fra Californien, som også fås som chardonnay. Kun smagt én gang (6 fl: 299, 4-5* for rød). Til samme pris Änglemark Pinot Noir eller hvid Chardonnay, økologisk fra Chile (50, 4*, tappet i Danmark, ej smagt, men stoler ikke på vinene). 


      Brugsen tilbyder flere
3 liter box-vine, som (naturligvis!) ikke kan anbefales. J.P Chenet er en moderne udgave af den den Père Médard, alle 
vinsnobber udskammede (med rette) i 1980erne. Mærket er det største i fransk vin (undtagen i Frankrig!) og ejes af familien Helfrich fra Alsace (GCF-gruppen). Har ikke smagt JP Chenet 300 cl box (rød, hvid, rosé, 119, 3*?), men kun glasflasken, som ikke kan anbefales. 

      Helfrich tjente sin første formue på tvivlsom, Alsace-tappet whisky og Cognac, siden mange formuer på JP Chenet og dårlig Alsace og bruger nu pengene på at skabe sig et ry i andre regioner.

      Han laver god Languedoc (La Baume), er endnu ikke så heldig i Bourgogne, hvor han ejer ufatteligt mange navne, som ses i ethvert supermarked: Calvet (Bilka/Føtex), Reine Pedauque, Pierre André, Maison Béjot (engang Irma-favorit), Chartron & Trébuchet (Irma), Marguetite Carillon (Irma, Coop), Moingeon, Jean-Marie Garnier (Netto), Francois Martenot (Bilka mv), Jean-Francois Protheau (Mercurey, siden flyttet til Meursault), Quinson osv. 

      Det går bedre i Bordeaux med købet af flere store slotte slotte som Cartillon og Lestage-Simon i Médoc, Clos Beauregard i Pomerol og Cantin i St Émilion. Her går han i et velkendt spor til respekt: Mange rynkede også på næsen, da bankierer og finansmænd i 1800-tallet købte fine slotte -men i dag nyder familien Rothschild såvel som andre stor respekt. De trak også vinkortet!     

Siglo "Saco", Navarra crianza, kr/fl v 2: 44,50 

2 fl: 89, **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.september
"Siglo Saco" var med sin let genkendelige sæk i flere år den mest solgte Rioja i Danmark. I dag er den Navarra, ikke længere Rioja. Uden for Danmark er den dog stadig Rioja. Sært! 
      Siglo var et mærke fra huset Age, et af de historiske huse i Rioja ("Siglo" = århundrede). I løbet af 1900-tallet blev Age del af Domecq fra Sherry, men siden solgt til Pernod-Ricard (pastis og bl.a. Jacob's Creek). Men i dag er det del af det hurtigt voksende hus, Manzanos fra Navarra. 
      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 44? 

Pocas 2013 LBV, Late Bottled Vintage... 99,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 23.september. Sidste år var Pocas' LBV årgang 2015, i år er den ældet 2 år til 2013, men stadig ganske flot. Meget mørk, moden rig frugt, ganske kraftig og god længde. Ufiltreret, så vinen kan også gemmes nogle år, selvom den er herlig nu. Ser du 2015 i din lokale Brugs, så køb den (89-91p/Parker). 

     Coop tilbyder også Pocas Colheita 2007 (139, 5*). 

Johnie Walker Black Label "12 år" ... 149,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 23.september

Bilka forlanger 379 for Green Label 15 år, men fornuftige folk kører i Brugsen og sparer 130 kr ved at købe den 12 årige Black Label, og den Den holder standarden, bl.a. 92p/WineEnthusiast og andre medaljer de seneste år.  En favorit for V.I. Warshawski, den geniale Chicago-detektiv kreeret af Sara Paretsky. En fyldig dram med rig bouquet, tilpas røg og afrundet, lang smag. 

      Til samme pris Normandin VSOP Cognac (149,95, 5*), en god Cognac, men vil nok vente, til Brugsen har Normandin XO på tilbud (ofte 199).