Søg i 1200 opslag:

16/09/2021

Amarone for begyndere...

"Dette er ikke en Amaro, men en Amarone", lød det i 1938 fra Gaetano dell'Ora, leder af kooperativet i Negrar, da han smagte et fad med udgæret recioto. "Amaro" er italiensk for bitter, men man skal have smagt en sød Recioto for at mene, at Amarone er bitter! 

Om Negrar coop'en var først med Amarone, diskuteres stadig, men de var nok først med navnet Amarone. Jeg solgte min første Amarone i oktober 1973, og dengang var vinen stadig stort set ukendt: Jeg brugte lang tid på at forklare undrende vinelskere, at druerne til vinen blev tørret vinteren over, før gæringen blev sat i gang om foråret. 

      I 1980erne begyndte det at gå stærkt. Og i dag er regionen nok mere kendt for Amarone end for Valpolicella, der har givet regionen sit navn! Det er gået for stærkt, og mange siger gerne (uden fior referat), at der nok sælges langt mere Amarone, end der laves! Men jeg tror nu på Righetti! 

       Bilka har også et godt køb på Faustino V Rioja samt en excellent Single Malt! 

Bedste KØBAmarone Classico Luigi Righetti*, Amarone "le Arche", Faustino V Rioja Reserva, Le Arche, Bardolino + Garganega + Rossogrande ´, Caol Ila 12 år Single Islay Whisky


Amarone Classico, Luigi Righetti, kr/fl v 2: 94,50*

2 fl. 189, *: med WineClub-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka indtil torsdag 23.september
En amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (blot 5,5 g/l). I top til prisen, som er ekstremt lav for amarone fra hus i regionen. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!). Og Righetti eer faktisk helt ok -for begyndere og os uden for mange penge! 

      Righetti ligger midt i Classico området og ledes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til langt det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone. 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 89,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 23.september. Jeg er grundlæggende træt af amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men prisen er lav. Foretrækker egentlig vinene fra samme hus herunder: 

Le Arche, Bardolino, Garganega eller Rossogrande... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, gælder hele september
Der er langt mellem lette vine i danske supermarkeder. Derfor roser jeg som regel enhver Bardolino -den røde har mindre frugt end  de bedste, men er meget behagelig. Fås også som rosé: ret neutral, men tør og ren, mens den hvide garganega (med lidt grigio) -nu med Garda DOP- også er til den diskrete side, men ren og frisk. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke ganske.

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, rød: Bedste KØB + ***** (5/5), fås også som hvid og rosé (4*), Bilka, indtil torsdag 23.september
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015, som har fået 89p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 

      Naturligvis burde du -til samme pris- have købt kassen med 4 fl. Faustino V reserva + 2 Faustino I Gran Reserva. Men nåede du det ikke, er 6 flasker reserva også topkøb. 

Bilka tilbyder også hvid 2020, som ikke har gjort indtryk på mig, mens rosé er ganske ok, men ikke så god som den røde (og kunne fås til 27 kr i Bordershop i august). 

       Faustino Martinez leverer næsten hver 3. flaske gran reserva i Rioja.  Foto: Julio Faustino, der døde 20. oktober sidste år 87 år gammel, gjorde det familieejede hus til et af de store i Rioja og unikt ved, at næsten al vin kommer fra egne 650 hektar vinmarker omkring Oyon og Laguardia i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 

Caol Ila 12 år, Single Islay Malt Whisky... 279,- 

43%, bedste KØB ´***** (5/5), Bilka indtil torsdag 23.septemberCaol Ila er en af de bedste Islay whiskies, dvs. masser af røg, medicin og havfrisk styrke. Den fås i mange udgaver, men den 112-årige er billigst (typisk 400 kr). Den 15-årige koster godt 500 for den 15-årige og 800 for den 18-årige. Og ikke så få mener, at 12 år er den bedste alder til en Islay malt! 

      Bilka tilbyder også Dalwhinnie 15 år Highland Malt  (279, 5*), en begyndermalt, og Johnie Walker 15 år "Green Label (279, 3*) -en latterligt merpris. Du kunne indtil onsdag købe den 3 år yngre Black Label til 149 i Irma (mon ikke den dukker op til samme pris hos anden kæde en af dagene!). Ugens billige whisky er Ballantine's Blended (99, 5* og ganske blid smag).