Søg i 1200 opslag:

08/09/2021

"Hit the Road" sparkede Argentina i gang!

For 25-30 år siden sang en række danskere "Hit the Road Jacques" -ikke Jack- og sparkede dermed den første succesfulde forbruger boykot i gang efter at Jacques Chirac genstartede Frankrigs atomforsøg på små atoller i Stillehavet. 

I realiteten blev den gamle Ray Charles sang især en boykot af vin fra Bordeaux (salget af Champagne steg endog!), men det blev også starten på den succes, som vine fra "Den ny Verden" har fået i Europa. Og i dag er lande kan du ikke komme uden om lande som Argentina og Chile, når du skal vælge Verdens bedste vinkøb.  

      I denne uge er Føtex ikke i topform, men det er svært at overgå il Grigio Riserva og ikke mindst Trapiche's flotte Medalla vine fra Argentina.  

Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 59,-

Bedste VIN + bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.september. Trapiche er meget stort hus, som tappet 100.000 f. Hver dag! Men vinene er gode -basisvinen t(på tilbud til 33 kr, p.t. i Bilka, men nok også snart i Føtex) er slet ikke ringe, og de bedre "Pure" og Oak Cask er (på tilbud) svære at slå. 

     Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker med ordene: "A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." Måske lidt store ord, men flot er den! 

      Skulle corona forhindre et besøg i Argentina, så se denne lille 5-6 minutter film om et besøg hos Trapiche af Jamie Goode, engelsk vinkritiker fra WineAnorak, der nyder generel respekt. 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 69,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.september

      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blødere end mange. Flot nu, bedre med et par år mere på flaske. Bør nok ikke gemmes over 10 år. 

      For Robert Parker (ved Monica Larner) er Grigio et af Italiens "ultimativt bedste køb", tilmed til pris i USA på  $ 27 (170 kr + moms). Den får altid fine ratings, senest 2018 med 92p/100 af pålidelige Falstaff samt 5* i Jyll.Posten. 

      Il Grigio er blid for Chianti, men stadig har den faste ramme og nuancer i duft og krop sammen med det civiliserede og  kommercielle. 
      Grigio er en af Sallings favoritter som de andre vine fra San Felice (p.t. kan du få den almindelige i storesøster Bilka til 49). San Felice er en stor vingård i Classico -nærmest en by- med luksushotel (inkl. restauranter med navn efter vinene, bl.a. il Grigio) -det hele ejet af Allianz, en forsikringsgigant, der også ejer bl.a. en fodboldklub i München. 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 39,-

South Australia, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9. september
Jeg bliver næppe vild med disse vintyper vine, men kvaliteten er god. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. Kommer fra konsumfirma i den varme Murray River dal. Denne er bedre end de normale. 

Chateau Tanunda, kr/fl v 6: 49,83

South Australia, 6 fl 299**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.september

Bedst er de røde "Triathlon", 2 blends af hver 3 druer (deraf navnet Triathlon): 

Rød grenache-shiraz-merlot: et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. Hvid Chardonnay er uskadelig, men helt ok, rosé ej smagt. 
      Tanunda er så tæt på slot, du kan komme i Australien -komplet med tårn- og er et must, hvis du en dag kommer til Barossa nord for Adelaide. Det var ejet af Seppelt,  et af mærkerne under Treasury (ejet af Foster øl, som igen ejes af Budweiser). I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber overtog, hvad der næsten var ruin.