Søg i 1200 opslag:

30/09/2021

Bilka scorer på italiensk og argentinsk!

"Hvem ka'... ?" Nej, desværre kan Bilka ikke kalde sig nr ét, når det gælder vin som helhed. Men når hypermarkedet har 40% på italiensk (eller fransk), ER der noget at komme efter! Fredag og lørdag er der 40% på italiensk vin, og her er der gode køb -og så lidt argentinsk, som du købe senere, hvis du glemmer den på lørdag! 

Bilka er stærk på italiensk vin, men desværre er rigtig mange af vinene på tilbud, så det er svært at finde vine til normalpris, som jeg så kan trække 40% på (for rabat gælder på normalpris).. Men her er nogle af de bedste! 

Men det allerbedste køb er måske Trapiche-vinene... 

Bedste KØB: Arneis Langhe GemmaBarbera "Bricco Angelini" Alba, Ruffino "Libaio" chardonnayChianti RuffinoChianti "Poggio Stella" 3 fl i æske, Trapiche rød/hvidTrapiche "Pure" og "Impure" rød/hvid

Arneis Langhe, Gemma... 39,-

40% på italiensk, 65 før rabat - Bedste KØB + ***** (5/5) 2019, Bilka, indtil lørdag 2.oktober
Gemma er et ret nyt Barolo-hus. Deres Barolo er ikke i top, men også rimelig i pris, mens deres andre vine ofte er rigtig gode -som denne hvidvin på den fine hvide drue arneis.  
Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung -og helst sammen med mad som grillet laks, kylling i sauce o.l.  Druen har historisk været blandet i den røde Barolo (og kaldes også Barolo Bianco!) for at give mere aroma og elegance. Denne metode blev siden forbudt, og så forsvandt druen. Næsten!

Barbera "Bricco Angelini", Alba, Gemma... 39,-

40% på italiensk, 65 før rabat - Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil lørdag 2.oktober 
En rigtig god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag. 
      Du bør også overveje Gemma's Barolo, som står til normalpris på hhv. 125 (Barolo) og 199 (Barolo Colarej). Med 40% rabat får du flot vin. 

Ruffino "Libaio" chardonnay... 47,40 

40% på italiensk, 79 før rabat - Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 2.oktober 
Et bevis på, at jeg ikke havde helt ret, da jeg i 1995 meldte mig ind i ABC (Anything But Chardonnay) under tur i Californien. Den er mere end drikkelig, frugtig, ren og sprød. 
      Min svaghed for firmaet Ruffino hjælper: Den gamle redacteur husker alle de italienske restauranter med bastflasker hængende fra loftet! 90% af dem var Ruffino, dengang et førende firma i Chianti! Husets bedste vine var dog gode -mange fra vinbjerge i Rùfina omkring hovedsædet i Pontassieve. 
      Chianti Ruffino er en simpel, men typisk Chianti, pæn frugt, fast, middel fylde -en god ledsager til pizza og pasta! (59 - 40% = 35,40, 5* + bedste KØB, Bilka indtil 2.10). 

Chianti "Poggio Stella", 3 fl i æske: 119,60

40% på italiensk, 199 før rabat - Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 2.oktober 
Lillebror til den gode Nobile fra Vecchia Cantina, kooperativet i Colli Senesi, den sydlige del af Chianti. Måske lidt fastere end Ruffino's Chianti, men også af højere kvalitet -og i hvert fald flot til 40 kr!  
      "Poggio Stella" er et udvalg af de bedste druer fra kooperativet, som (smagt i 2017) er meget imponerende til prisen, dybt farvet, intens aroma, fast, fyldig, meget autentisk sangiovese!  

Trapiche, Argentina, rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl: 199, bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7.oktober

Trapiche's basisvin er uforskammet god til 33 kr. Simple, men ok vine -men slet ikke i nærheden af "Pure" (+ ImPure) og Medalla-serien. Vinene kommer fra de lavere liggende egne af Mendoza, typisk 800-900 meters højde. Det er dagligvin uden eg -malbec er med sin krydrede fylde lidt bedre end syrah. Jeg elsker druen viognier, men sammenlignet med Paul Mas (Rema1000) eller la Baume viognier (Kvickly, Superbrugsen, 59) er den uden interesse! Men hvor meget Condrieu-klasse får du får 33 kr!  

Trapiche "Pure" eller "Impure"... 45,-

6 fl: 249, bedste KØB + ***** (5/5), Argentina, Bilka, indtil torsdag 17.oktober

Rød malbec eller Malbec "Impure", hvid sauvignon og rosé "Pure"

      "Pure" er den rene vin uden egelagring -heraf følger, at den nye "Impure" er lagret i eg (men måske samme vin). Begge kommer fra Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by (foto).  

      Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.  Rød "Impure" er ej smagt, men kan se, at respekterede Falstaff giver 2018 91p/100.    

      Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er rigeligt 5* værd til 41,50. 

     Lille film (5,5 minutter) følger med Jamie Goode fra WineAnorak rundt i Argentina. hvor han bl.a. besøger vinmarkerne i Uco ved foden af de sneklædte Andes bjerge, hvor netop "Pure" (og Impure) laves med besøg i det gamle Trapiche vinhus. 
    Jamie Goode er en af de mindre kendte kritikere fra England, som dog nyder stor respekt. Læs om ham her!

     Barefoot vinene fra California tilbydes til samme pris (flere typer, 45, 4*, Bilka), ganske ok vine, men tættere på Trapiche's unge vin end på Pure.