Søg i 1200 opslag:

01/09/2021

God Barbera versus vinøs Pepsi

Det største salg i klassen omkring 50 kr er jævnt kedelige rødvine, som vi gamle fagfolk kalder Pepsi-vin! Dvs. lummert/søde rødvine med masser af sød frugt og ditto smag. De fleste fra Puglia, hvor de i de senere år har lært kunsten at tappe vin med restsukker. 
Derfor er det velgørende at smage Fontanafredda's fine Barbera, hvor der -til lav pris- opstår god harmoni mellem rig frugt + og frisk vinsyre. En herlig vin -og god madvin modsat dagens utallige ripasso'er og zinfandel'er! 

Brugsen/Kvickly har mange gode vine i denne uge, som ikke alle er med her, gr tidnød. La Baume er en venlig gigant (den hvide en charmetrold), Oberon en flot Rhone, mens jeg stadig undrer mig over, at Brugsen stadig har lager af den flotte 2013 Margaux.   

Bedste KØB:  Fontanafredda barbera/moscato/chardonnay, Spier "Signature" rød/hvid/rosé, La Baume rød merlot/hvid viognierOberon Visan Rhône Village øko

Fontanafredda, barbera, moscato eller chardonnay.... 50,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 2.september

Jeg holder meget af den røde barbera fra Alba, som har rig frugt og fasthed, fylde på en rustik måde, der passer rigtig godt til krydrede retter. '17 fik 90p af Spectator, '18 og '19 er formentlig lige så god. En rigtig god vin til vildt samt gullasch eller pasta. 

Hvid chardonnay (Langhe DOP) er også mere "Kold Klima" stil end normalt -her kommer den fra Barolo-regionen. Ingen eg, men masser af aroma, sprødhed og stil. Glimrende og superkøb. 
Moscato d'Asti har fint brus, rig aroma, lidt simpel, men ganske charmerende, i kvalitet bestemt lige så god som en god Asti Spumante, så igen et topkøb. 

      I Danmark blev Fontanafredda solgt af Italiensk Vinhus (indtil han gik konkurs engang i 1970erne), hvorefter det skiftede importør et utal af gange for nu tæt på 20 år at have været importeret af Coop. I lørdags smagte jeg husets Barolo 2010 -og den var glimrende, så jeg skal have købt nogle i en nyere årgang. 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.september. En slags sød rød Asti med smukt rødt brus og en forførende aroma af hindbær. En specialitet i Piemonte, som går rent ind -og ud igen. Men ungerne elsker det! SmagpåVin gav den 5*.  Til samme pris Prose3cco Isidora, spumante på prosecco (den lyserøde med 1% rødvin), også meget forfriskende. 

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

2018, bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2. september

Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, men det meste er Sangre de Toro, Coronas og andre (+ brandy!). Denne er bedre vin fra højt liggende vingård i Ribera ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavet. Til denne pris nærmest et MUST. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 2016 fik 93p/JamesSuckling, andre ligger omkring 90p. 

Spier "Signature", rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 29,83

6 fl: 179, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2. september
Dette er en af de billigste dansk-tappede vine, og som sådan får du rigtig meget for pengene. Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske! Vinene er nydelige og korrekte og kan ikke genere en tiger! Den lyserøde ok som også hvid chenin, de røde er bedre. Normalprisen skal være opskruede 79,95. Håber ikke, du nogensinde har betalt fuld pris!  

Riesling Grand Cru, Altenberg ... 89,- 
Alsace ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2. september
En lav pris for Grand Cru fra Alsace, selvom Altenberg (i Wolxheim i det nordligste Alsace) ikke just er en af de mest ansete Grands Crus. Vinen kommer fra Arthur Metz, som er del af GCF-gruppen (og derfor sjældent god). Men stol ikke på det (Baume herover har samme ejer og er god), for denne vin (i 2018 og 19) er blevet anbefalet af flere, der ved besked. Desværre ikke smagt. Men formentlig en ret tør, aromatisk hvid med god syre og fin balance.

La Baume rød merlot, hvid viognier... 50,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2. september
Glimrende landvine fra Sydfrankrig. Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde er nydelig uden at sprælle for meget. Trods navnet "Domaine" kommer vinen ikke fra enkelt vingård, men stor ejendom, der modtager druer fra flere mindre vingårde.  
      Men begge vine er rigtig gode i en afrundet kommerciel stil, som vil appellere til den, der ellers foretrækker blidere vine fra f.eks. Californien og Australien -men gerne vil have lidt ren frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. 


Oberon Visan, Rhône Villages, øko... 59,-

Bedste KØB, ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2. september
Visan ligger i den nordlige del af Syd-Rhône -nærmere Montélimar end Avignon- og klimaet er lidt køligere end i f.eks. Vacqueyras længere mod syd. Næppe det store problem med de varme somre, vi har haft se senere år. En god vin til vildt lige som Gigondas, som bestemt ikke er dobbelt så god. 
      Henrik Steen Andersen gav den 5 glas i Politiken (dec.2019) med ordene: "Krydret, ret bred duft, middeldybe bær og kakao. Meget kraftig smag, masser af fylde, kraft og rigdom. Typisk fuldfed Sydrhone i den fyldige stil."

Gigondas "Roc des Dentelles"...  129,-

2018, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2. september

Ikke så godt køb som Vacqueyras, men stadig en flot Rhone! Gabriel Meffre leverede i mange år Irma's "Plan de Dieu", en daglig Rhône + Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej i Brøndby. Disse vine er væk, Meffre ligger stadig på samme adresse i Gigondas, og vinen fra hjembyen er mere end ok. 5* af Rydberg i Ekstrabladet og formentlig identisk med den almindelige Meffre udgave, som fik 91-93p/WineAdvocate. En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset

Ch. Tour de Laroze, Margaux.... 179,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), 2013,  Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 2. september, norm: 249,95.
      Kan Brugsen ikke sælge Bordeaux? Denne vin har modnet 4-6 år på flaske uden at blive solgt trods sine åbenlyse kvaliteter. Du får en moden, klassisk Bordeaux til en rimelig pris. Flaskehalsen giver den 5* med masser af ros. 
      Vinen kommer fra Labégorce, som jeg kender godt -Marjolaine Maurice de Coninck er en ung, dygtig vinmager (som også står for det fine Marquis d'Alesme, 3.Cru, der har samme ejer). Margaux er også noget helt særligt, et af de ikoniske små områder for alle, der holder af vin. Slottet ligger i den nordlige del af Margaux -faktisk støder en stump af selve Château Margaux op til slottet! Kan nydes nu og de kommende 3-4 år. 

      Til samme pris Villa Annaberta Amarone Private Collection (179, 4*) -en gammel Amarone (set i 2013), men stadig med meget liv. For min skyld behøver en Amarone ikke være så gammel. Men det er min smag.