Søg i 1200 opslag:

22/09/2021

Sydafrikansk til uhyggelig pris!

Kan du få drikkelig vin til 25 kr? Du tror det næppe, men du kan faktisk få Drostdy Hof i Netto med en anstændig shiraz og chenin blanc til netop... 25 kr. Så har du råd til lidt luksus i form af Nederburg "Winemaster" til... 33 kr! 

Lidt skræmmende, men nok et tegn på den krise, der er i Sydafrika i disse år, som har drevet vinpriserne ned til et niveau, som bønderne næppe kan leve af. 

      For Drostdy Hof er helt ok. Jeg synes faktisk disse vine er mindst lige så gode (måske bedre?) end 50 kr vinene, My Way (rød/hvid) og Kaweka (hvid). Og Nederburg "Winemaster's" er endnu bedre! Ugens bedste køb i Føtex er dog -ikke første gang- Hécula fra Spanien

Bedste KØB: Nederburg "Winemaster's" rød/hvidCastaño "Hecula" Monastréll, MontGras Reserva rød/hvid, Drostdy Hof rød/hvid. Bedste VIN: -

Nederburg "Winemaster's", rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23.september,

Den høje, tunge flaske lover mere, end indholdet lever op til. Men stadig superkøb! Nederburg er et historisk hus, som er blevet en gigant. Vinene loves at komme fra bedre områder i Western Cape, bl.a. Paarl ("Perle") og Cape Region. Rød shiraz har indbydende bærfrugt og god kraft, middel længde, mere end ok, hvid sauvignon er mere fransk end Kiwi'agtig med intens aroma af sydfrugter og æble, ret let og frisk, men ikke helt klasse som den røde. 

Foto: Nederburg's Manor House nær Cape Town er firmaets pryd, som blev opført af Philippus Wolvaart år 1800. Firmaet voksede, men bevarede et fint ry. Deres ædelsøde Edelkeur vakte opstandelse og blev lavet i små mængder -som blev solgt ved en auktion, basis for den årlige vinauktion, som stadig bærer firmaets navn. 
      I dag er Nederburg landets største hus med over 30 millioner fl/år -og selv ejet af giganten Distell, som leverer en stor mængde vine til Salling-gruppen (den gode, billige Durbanville Hills i Netto, Nederburg og Drostdy Hof og andre i Føtex og Bilka). 

Drostdy Hof, rød eller hvid... 25,- 

Western Cape, bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 24.september
Hvid på den fine chenin blanc, som sydafrikanerne bruger som industridrue -men vinen har nydelig fin aroma, tør og frisk. Den røde på shiraz og merlot er rund og krydret -ganske uskadelig! 2015 fik 87p/Falstaff, ganske flot. Rosé ej smagt, men tror ikke på den. 

      Rød og især hvid får 4* for prisen -og så bygningen Drostdy Hof, som er et smukt eksempel på den hollandske stil i Sydafrika. Det ligger i smukke Tulbagh nord for Paarl. I dag er Drostdy et mærke med vin fra Western Cape, der dækker over halvdelen af Sydafrikas vinmarker.  Ikkeså god som Durbanville Hills, som du også finder i Netto. 

Castaño "Hecula", Monastréll... kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 23.september. Navnet Hécula -Herkules!- antyder stærk vin! Et godt køb til en kold aften. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 
      Der er en masse medaljer på etiketten, men de er ikke helt nye! Parker gav 89p/100 til 2017 -i overkanten, måske- men 88p/Guía Peñin til 2018 viser, at vinen er ekstraordinært god til denne latterlige pris, og 33 kr er uhørt (ofte skal du op mod 100 kr for at få bedre spanier!).  

MontGras, Reserva, rød eller hvid... 40,- 

Chile, bedste KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 23.september
Pinot Noir fra Leyda (4*), Carmenère og Cabernet-Sauvignon fra Colchagua (5*),  chardonnay fra Colchagua (3-4*), Sauvignon blanc fra San Antonio (5*)
      MontGras er stort hus ejet af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Vinene er alle meget gode til prisen. De lagrer stort set ikke i eg (trods teksten på bagetiketten -egen er mest egestave stukket ned i tanken). Sidst foretrak jeg cabernet og pinot noir, men et par flasker senere har jeg også hvid sauvignon med på listen, mens den lidt vegetabilske grønne carmenère måske er bedre om et års tid på flaske. Chardonnay er ikke så spændende, synes jeg. 
Jeg må indrømme, at jeg finder de hvide Montgras lige så gode -måske endda bedre- end Selaks vinene fra New Zealand ca. 70 kr)

Porta 6, Lisboa rød/hvid.. 49,-

6 fl: 299**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 23.september, normalt 89. 
Jeg savner lidt dybde og længde i vinen -men den smager godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Fås også som hvid, tør, frisk og rent frugtig (og en halvsød rosé, som jeg nødig vil sige noget om). 
     Vinen kommer fra Vidigal, et af de historiske huse i Portugal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine. For godt 20 år siden blev det overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. Dette firma er stadig stærk på vine fra Portugal, men har bredt sig til mange andre lande, ikke mindst Frankrig og Spanien (Portugals ærkefjende!). 
      Porta 6 laves i Lisboa området, dvs. nord for hovedstaden, hvor Vidigal ligger. Druer til rød er castelao (tempranillo i Spanien) og bl.a. touriga nacional. 

      Til samme pris også Contatto Appassimento, en ripasso-kopi fra Puglia, tappet af Santa Barbara kooperativet, der var blandt pionererne fra Puglia i Danmark. Vinen er stærk og frugtig, bløde tanniner, men måske med en lille sødme, som ikke tiltaler alle (49, 4*, Føtex).  

      Kaweka sauvignon blanc fra New Zealand (6 fl. 299, 3*, Føtex) sælges til normalt 99 -helt hen i vejret, da vinen er tappet i Danmark og reelt burde koste 40 kr (hvad en lignende vin med anden etiket p.t. fås til i Meny og ofte i Coop). Her tjener Føtex mange penge. Vinen er ok, men lidt mudret i duft og smag. Trods 5 g/l restsødme er smagen nærmest halvtør. Til samme pris Orso d''Oro (6 fl. 299, 4*), Puglia-sværvægter (15%) med 12 g/l restsødme. 

Tanunda "Grand Barossa", riesling eller shiraz... 69,- 

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 23.september
Priserne er steget på disse ellers gode vine, som ikke længere er bedste køb. Shiraz er rigtig god, excellent med lidt blomme, fylde og sød frugt trods tørhed. 2018 og 2019 har fået 89p i et par guider. Riesling er nationaldruen i det tyskprægede Barossa  -en tør, frisk vin med vis sprødhed og lidt fylde -så meget sjovere end det meste chardonnay fra Australien! Her swinger WineFront sig op på 90p (2019). Føtex fremhæver dog 5* + Månedens Vin i SpisBedre, men det er 2 år siden, og prisen var en anden..  
      Tanunda's almindelige vine er ikke længere Barossa, men fra det større South Australia. En masse firmaer har hovedsæde i Barossa, fra Penfolds over Lindeman til Yalumba og Lehmann. Næsten alle deres vine kommer dog vine fra mindre gode områder og sælges typisk som South Eastern Australia. Er vinen fra Barossa, vil dette navn stå på etiketten.

My Way, California rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299 ,*** (3/5), Føtexindtil torsdag 23.september

"My Way" er Frank Sinatras vej, men ikke min! Navn og udstyr fortjener mere ros end vinen, som end ikke Sinatra kan redde. Den røde byder på krydret styrke + lidt sødme, som er tæt på4*, men ikke helt. Hvid er også lidt trættende i længden. Kun smagt én gang -rigeligt- pink zinfandel er lyserød og skal være sødere. 

      Lillesøster Netto har lave priser, men kun få spændende vine. En nyhed er Botticato Valpolicella Ripasso (60, 4-5*, indtil fredag 24.9). Lyder godt, indtil jeg læser, at det er (endnu) et mærke fra Cadis, et kooperativ i Soave på den anden side af Verona. Måske lidt bedre end de normale Cadis vine (?). 2018 får 88p/Decanter + bronze og sølvmedalje fra OK smagninger.  Desuden tilbydes Messapi Primitivo (45, 4-5*), ganske god syditaliener.