Søg i 1200 opslag:

20/09/2021

Klassisk Bordeaux, Rhone og Amarone i Meny

Jeg elsker den forfinede fylde, tørhed og bouquet i klassisk Bordeaux, og i dag kan du få noget, der ligner de dyre -og ikke koster en vingård! Meny kan også tilbyde god Rhone samt et godt bud på Amarone. 

Men... ofte er et besøg i kædens vinafdeling en deprimerende oplevelse. Store skilte med tilbud på sødlige Rip'Amarone ved siden af sødmefuld Gran Apasso eller et karton med navnet Leone Marrone! Trist. 

      Jeg ved, at mange Meny'er har langt mere spændende vine, men i denne blog ser jeg på kædens officielle tilbud. Og her overgås Meny langt af Irma, Superbrugsen og de andre medlemmer af Coop. Men Meny har lyspunkter som den klassiske Bardoulet og en saftig Chasse des Princes samt Aus... 

Bedste KØBBardoulet Grand Cru St. ÉmilionGrenache Chasse des Princesle Preare Amarone Classico"Aus" shiraz + chardonnayBedste VIN: -

Ch. Bardoulet, Grand Cru St. Émilion... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 23.september. Ikke smagt, men den lover rigtig godt. St. Émilion fra 150-årigt familieslot ledet af børnene efter Jean Petit, der har gode skråninger på limsten øst for den historiske middelalderby. Vinen er bestemt ikke slottets bedste, men stadig en klassisk merlot (85% + plus lidt cabernet), og 60% af høsten oplyses at være lagret en tid i små egefade. Vinen skal have fået 91p/WineEnthusiast. 

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 23.september

Cellier des Princes er det eneste kooperativ i Chateauneuf du Pape og omfatter hele 580 hektar vin, men arealet med "Pavevin" er lille, faktisk ejer 4-5 domæner hver især flere vinstokke her! Men kælderen laver god vin i dag! Denne landvin på grenache druen er dejlig drikbar! Fyldig, rund, med åben krydret bærfrugt, som går igen i smagen. Vin med charme, men uden stor koncentration. 

Santa Duc, Cotes du Rhone, Vieille Vigne... 79,- 

2016 øko, med MENYkort-app, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 23.september. En rigtig god Rhone, som nogle år på flaske har givet lidt kompleksitet, men måske lidt mindre umiddelbar charme. Vinen er ikke fra Yves Gras' domæne, men laves af indkøbte druer eller vin, som dog laves med samme omhu som vin fra egne vinstokke. Et godt tilbud, men bestemt ikke et superkøb. 

      Meny tilbyder igen Ventoux, La Croix-Jocas 6.0 (59,95, 5?), som jeg fortsat ikke kender eller har smagt. Meget rost af Meny, så nok flot vin, selvom den er dyr for Ventoux. Muligvis kommer den fra Xavier Vignon, en vinmager, som laver en ganske lille smule Châteauneuf, men en ganske stor mængde andre Rhone vine, bl.a. Ventoux. Men det er kun et gæt!  

le Preare, Amarone Classico.... 99,95 

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 23.september
Vinen laves af det fine kooperativ i Negrar i hjertet af Valpolicella, hvor 230 medlemmer ejer 700 hektar vin, som årligt kan levere 11 mill. liter vin, hvoraf dog kun en del tappes. Le Preare er den almindelige amarone (identisk med Cantina Negrar), som dog nyder godt ry -og 100 kr er en rigtig god pris! Har ikke smagt den i adskillige år, men kan se, at 2017 har fået 2 sølvmedaljer, mens fik 89p/100 af WineEnthusiast med ordene: 

     "Aromas of mature black-skinned berry, leather and cooking spice. The forward palate offers prune, licorice and a hint of clove alongside firm tannins." Jeg husker den som en letbenet, men behagelig amarone. Kooperativet er stolt af et par flasker fra 1938 med etiketten "Amarone". Formentlig den første vin solgt som Amarone, dvs. vin af tørrede druer (se foto), som er gæret til (næsten) tør vin. Ældre er begrebet Amarone ikke! 

     Meny tilbyder også Ripasso le Preare (3 fl. 200, 5*). Kun smagt én gang, men kan se, at 2018 har fået sølvmedalje i Berlin. 

Piemonte, barbera eller bianco, øko ...  49,95

San Silvestro, **** (4/5)Meny, indtil torsdag 23.september

Klassisk barbera med god frugtsyre,  både rød og hvid (formentlig på cortese druer) har en herlig friskhed og frugt plus lidt fylde, som skjuler den unge tannin Men barbera'en kan slet ikke måle sig f.eks. med de barbera'er, som ofte er på tilbud til omkring 40 kr hos Coop og Salling (især Vinchio's 2 vine, som er klasser bedre) -men ejeren af San Silvestro en sympatisk fyr! Men begge vine er økologisk! Derfor 4*. Herlig osso buco-vin! San Silvestro ejer lille vingård ved Bussia i Barolo, men køber næsten alt fra andre i regionen. 

de Bortoli "Aus", shiraz eller chardonnay... 40,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 23.septemberEj smagt i nye år, men Heathcote er et godt område, især for shiraz, hvor et køligt klima giver rig frugt, gode nuancer og dybde i smagen. Har kun et par gange smagt chardonnay, men den er formentlig knap så god. 
      Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury, Accolade og Pernod), som sidder på 80-85 % af markedet). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina, men har også vingårde i køligere områder som Yarra -og Heathcote i bjergene nord for Melbourne. Det ledes i dag af 3. generation af familie, der indvandrede fra Norditalien for knap 100 år siden. 

Penfold's Koonunga Hill rød/hvid... 79,95

**** (4/5)Meny, indtil torsdag 23.september. Rød cabernet/shiraz i en fast stil med rig duft af urter og bær, som (i 2018) har godt af et år eller to). Den hvide er pæn og nydelig uden større dikkedarer (smagt én gang). Koonunga er en bakke i Barossa, hvor Penfold's har sit hovedkontor, men druerne hentes i hele South Australia. 

      Penfold's er berømt for sin Grange shiraz, som igen er en seriøs rival til titlen nr 1 i Australien (ikke mindst i pris, typisk 2000). Penfold's er det mest kendte navn i Treasury gruppen, som er nr 1 i Australien (Lindeman, Wolf Blass, Yellowglen, 19 Crimes mv), men også ejer mærker i bl.a. New Zealand (Matua mv), Californien (Beringer osv).  

de Barbe 2018, Cotes de Bourg, kr/fl v 2: 100,-

2 fl: 200, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 23.september

Denne Bordeaux smager af rigtig meget til 100 kr. Men blegner som tilbud i forhold til Bardoulet herover. Vinene fra Bourg er ofte rigtig gode, men de vil altid være den fattige fætter, der ser op til aristokratiet i St. Émilion. Bl.a. er basisprisen i St Émilion dobbelt så høj (mindst)! Slottet er et af de rigtig mange gode i Bourg, som ejes af vinhandler-familien Richard (som også ejer Victoria, som Meny også sælger). 

      Vinen laves med omhu og er flot i årgang 2018. Meny snakker en del om lagring i eg, men det er nu kun 10% af høsten, som er lagret et år i egefade -men sådan har det altid været. 2018 er en rund, kraftig vin med indbydende duft af modne bær. Nyd nu -med frugt- eller gem 3-4 år    

Matua sauvignon blanc, Marlborough... 79,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 23.september. Matua er med knap 50 år bag sig et af de ældre (!) huse i New Zealand. Brødrene Spence købte jord i Matua ved Auckland, statens største (50% af New Zealands befolkning) og varmeste by -men så langt fra Marlborough som tænkes kan. Det hindrede dem dog ikke i at lave New Zealand's første hvide sauvignon i 1974, sølle 300 flasker. Ældre er staten ikke som moderne vinland! I dag udgør hvid sauvignon 60% af al vin fra New Zealand. 

      Matua er i dag del af Treasury (se herover) og langt det meste vin laves i køligere områder end Matua -ikke mindst sauvignon fra Marlborough. En udmærket vin, som er godt køb, men for mig måske en anelse kommerciel og fersk. Men den vil glæde mange! 

      Der er langt ned i smag til Kamona Bay sauvignon, New Zealand (49,95, 4-5*), formentlig dansktappet og identisk med lignende vine, solgt i Føtex, Kvickly osv. Ret neutral vin, men til 40 kr er den god. Meny tilbyder også Hampton California (flere typer, 6 fl. 225, 4*?), som jeg ikke vil spilde penge på.