Jeg var mange år om at forstå druen grenache -kongedruen i Chateauneuf du Pape. En stærk vin med masser af duft, men hvorfor var farven så lys? Siden opdagede jeg de spanske -og Meny har faktisk en fransk og en spansk vin på druen grenache, så du selv kan sammenligne!
Druen grenache (alias ganatxa i Katalonien, garnacha i resten af Spanien) har en tynd skal og giver derfor ofte vin med en lys farve (farven sidder i skallerne!). Druen modner sent og giver en stærk vin (14-15% er normen, 16% ses også). Duften er meget rig, ofte krydret, og vinen kan ofte nydes ung -som alt sammen har været med til at gøre vinene til favoritter for både noviceer og kendere.
Meny har også et par andre gode køb, bl.a. en ren petit-verdot fra egnen omkring Rom samt de gode økologiske vine fra Cono Sur i Chile.
Massaluca, garnatxa-samsó... 59,95
Terra Alta, Spanien, bedste KØB + ***** (5/5) Meny, indtil torsdag 9. september
Jeg kan vældigt godt lide denne vin, der kommer fra "Det høje land", dvs. de tørre, varme bjerge omkring og bagved bl.a. Priorat. Druerne er de samme grenache og carignan, og vinen smager lidt som en blid baby-Priorat -dvs. rustik kraft og masser af frugt. 2017 får 5* af Skovenberg i Vinbladet med ordene: "Indbydende duft af kirsebær, brombær og vanilje. Lækkert krydret smag af sorte kirsebær med balsamiske fadtoner, god længde og runde tanniner".
Vinen laves af Roqueta, der i det (meget) små er ved at blive en konkurrent til Torres i Katalonien. Huset har en kælder i Massaluca, men selve domænet ligger i Manresa på vejen mod Andorra. Manresa er en flot by -og kan tilbyde et "økologisk" hotel (foto). Må være varmt om sommeren!
Til samme pris Hauts de Montarels, hvid sydfransk (4*).
Hérédita. Cotes du Rhone... kr/fl v 3: 66,67
2 fl: 200, 2019, bedste køb + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 9.septemberMeny nævner konsulenten, som er "larger than life" -den monumentale -og ekstremt travle- vinmager Philippe Cambie (foto). Men vinen laves faktisk af det eneste kooperativ i Chateauneuf, som leverer excellent vin, desværre kun ganske lidt "Neuf". Jeg mødte Cambie første gang for knap 20 år siden og blev imponeret over hans vine (og størrelse). Siden er han blevet en legende -og ekstremt efterspurgt som konsulent. Jeg ved ikke hvor meget han har haft at sige med denne vin, men godt smager den!
Kælderen laver allerede ganske gode vine fra knap 600 hektar, hvoraf kun 80-90 er i selve Chateauneuf.
En klassisk Rhone på grenache (70%) -der giver frugt og styrke- og syrah (30%), der giver farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-4 år.
Meny nævner konsulenten, som er "larger than life" -den monumentale -og ekstremt travle- vinmager Philippe Cambie (foto). Men vinen laves faktisk af det eneste kooperativ i Chateauneuf, som leverer excellent vin, desværre kun ganske lidt "Neuf". Jeg mødte Cambie første gang for knap 20 år siden og blev imponeret over hans vine (og størrelse). Siden er han blevet en legende -og ekstremt efterspurgt som konsulent. Jeg ved ikke hvor meget han har haft at sige med denne vin, men godt smager den!
Kælderen laver allerede ganske gode vine fra knap 600 hektar, hvoraf kun 80-90 er i selve Chateauneuf.
En klassisk Rhone på grenache (70%) -der giver frugt og styrke- og syrah (30%), der giver farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-4 år.
Meny tilbyder også en Ventoux, La Croix-Jocas 6.0 (59,95, ?). Kender ikke vinen, trist! Men den bliver meget rost af Meny, så nok flot vin, selvom den er dyr for Ventoux. Muligvis kommer den fra Xavier Vignon, en vinmager, som laver en ganske lille smule Châteauneuf, men en ganske stor mængde andre Rhone vine, bl.a. Ventoux. Men det er kun et gæt!