Søg i 1200 opslag:

07/09/2021

Kongedruen fra Chateauneuf og Priorat

Jeg var mange år om at forstå druen grenache -kongedruen i Chateauneuf du Pape. En stærk vin med masser af duft, men hvorfor var farven så lys? Siden opdagede jeg de spanske -og Meny har faktisk en fransk og en spansk vin på druen grenache, så du selv kan sammenligne! 

Druen grenache (alias ganatxa i Katalonien, garnacha i resten af Spanien) har en tynd skal og giver derfor ofte vin med en lys farve (farven sidder i skallerne!). Druen modner sent og giver en stærk vin (14-15% er normen, 16% ses også). Duften er meget rig, ofte krydret, og vinen kan ofte nydes ung -som alt sammen har været med til at gøre vinene til favoritter for både noviceer og kendere.  

      Meny har også et par andre gode køb, bl.a. en ren petit-verdot fra egnen omkring Rom samt de gode økologiske vine fra Cono Sur i Chile. 

Bedste KØBMassaluca garnatxa-samsóHérédita Cotes du RhoneCono Sur "Organic" rød/hvid, Ragose Ripasso ValpolicellaAntico Ceppo rød. Bedste VIN: -

Massaluca, garnatxa-samsó... 59,95

Terra Alta, Spanien, bedste KØB + ***** (5/5) Meny, indtil torsdag 9. september

Jeg kan vældigt godt lide denne vin, der kommer fra "Det høje land", dvs. de tørre, varme bjerge omkring og bagved bl.a. Priorat. Druerne er de samme grenache og carignan, og vinen smager lidt som en blid baby-Priorat -dvs. rustik kraft og masser af frugt. 2017 får 5* af Skovenberg i Vinbladet med ordene: "Indbydende duft af kirsebær, brombær og vanilje. Lækkert krydret smag af sorte kirsebær med balsamiske fadtoner, god længde og runde tanniner". 
      Vinen laves af Roqueta, der i det (meget) små er ved at blive en konkurrent til Torres i Katalonien. Huset har en kælder i Massaluca, men selve domænet ligger i Manresa på vejen mod Andorra. Manresa er en flot by -og kan tilbyde et "økologisk" hotel (foto). Må være varmt om sommeren! 

Til samme pris Hauts de Montarels, hvid sydfransk (4*). 

Hérédita. Cotes du Rhone... kr/fl v 3: 66,67 

2 fl: 200, 2019, bedste køb + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 9.september

Meny nævner konsulenten, som er "larger than life" -den monumentale -og ekstremt travle- vinmager Philippe Cambie (foto). Men vinen laves faktisk af det eneste kooperativ i Chateauneuf, som leverer excellent vin, desværre kun ganske lidt "Neuf". Jeg mødte Cambie første gang for knap 20 år siden og blev imponeret over hans vine (og størrelse). Siden er han blevet en legende -og ekstremt efterspurgt som konsulent. Jeg ved ikke hvor meget han har haft at sige med denne vin, men godt smager den! 
Kælderen laver allerede ganske gode vine fra knap 600 hektar, hvoraf kun 80-90 er i selve Chateauneuf. 
En klassisk Rhone på grenache (70%) -der giver frugt og styrke- og syrah (30%), der giver farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-4 år. 

      Meny tilbyder også en Ventoux, La Croix-Jocas 6.0 (59,95, ?). Kender ikke vinen, trist! Men den bliver meget rost af Meny, så nok flot vin, selvom den er dyr for Ventoux. Muligvis kommer den fra Xavier Vignon, en vinmager, som laver en ganske lille smule Châteauneuf, men en ganske stor mængde andre Rhone vine, bl.a. Ventoux. Men det er kun et gæt!  

Cono Sur "Organic" rød/hvid, kr/fl v 6: 41,67

Chile, 6 fl. 250øko, Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.september
Normalprisen 79,95 er høj -men til 42 kr er vinen et superkøb og ekstremt tæt på 5*. Men Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse af det, så prisen er (til glæde for alle) særdeles rimelig! 
      Kun et par smagt, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet-blend (50% cabernet, 50% carmenère og syrah) -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde (2019  fik 90p af lokale Descorchados). Mens pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde (88-90p fra lokale Descorchados). 
      De hvide er marginalt mindre fremragende: sauvignon med sin aroma og sprøde friskhed er dog bedre end chardonnay. De hvide er fra San Antonio nær det kolde Stillehav, mens de røde er fra det lunere, men gode Colchagua. Vinene kan nydes nu.  

Le Ragose, Ripasso Valpolicella... 79,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 9.september
Meny kalder det "vild pris". Ikke så vildt endda, for prisen er 95 øre højere end sidste gang, vinen var på tilbud! En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. 
       Le Ragose var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Parker's Monica Larner gav 2015 90+p/100.

Antico Ceppo, frit valg... kr/fl. v.6: 43,33

Lazio, 3 fl: 129,95, Bedste KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 9.september 
Rød petit-verdot, syrah eller Winemaker's Blend (petit-verdot, syrah, cabernet) 
Petit-verdot er en slags "super-cabernet" fra Médoc, hvor den kan give supervin -men kun i solrige år- og derfor i dag ses mere i Italien -her nær Rom- Spanien og andre lune lande. En stort, kraftfuld vin med aroma og fasthed, nok en del syre. 
      Syrah er naturligvis druen fra Hermitage (og shiraz i Australien), men her gror de i Lazio, dvs. omkring Rom. En blødere stil, men nok med nydelig fylde. Vinmagerens blend er blandet af disse to + cabernet. 
      Midt i Lazio omkring Rom (eller rettere i Frascati) bor leverandøren Femar, og derfor tør jeg anbefale vinene, som ikke er smagt. Men jeg har smagt andre vine fra huset -Epicuro og F Fiano og Z Zinfandel- som du kan købe i diverse Brugser. Prisen er særdeles rimelig. 

Ramon Bilbao, Rioja Gran Reserva... 99,95 

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 9.september. I mine unge dage var Ramon Bilbao et synonym for billig Rioja, men i dag ejes huset af Zamora gruppen og leverer mere end anstændig vin i store mængder fra 200 ejet + 900 hektar på kontrakt. Husker 2012 som god, typisk Rioja med dyb farve og intens bouquet. Men stoler mere på Peñin, der gav 2012 92p/100. Men ikke så godt køb som Baron de Ley og Faustino I, når de fås under 100. 
      Meny tilbyder til samme pris Ch. Victoria, Haut-Médoc (99,95, 4*). Kender ikke årgang, men god vin, som dog ikke kan matche aktuelle tilbud fra Brugsen og Bilka samt Føtex. Desuden Chablis Labouré-Roi (99,95, 4*).