Søg i 1200 opslag:

28/09/2021

De 3 Gratier, Hanegal i glasset -og en 30 år gammel bekendelse!

Ugens vine i Bilka byder på både "Tre Gratier" fra Barossa samt et rødt og hvidt hanegal fra det fine Nordspanien. Men også en pinefuld historie om en chardonnay fra Australien, som jeg var med til at skamrose for næsten 30 år siden.

Jeg har ikke turdet fortælle historien før, men måtte bekende nu. Så nu kan du også pege fingre ad mig!  Men jeg har gemt mine betroelser pæn langt nede i spalten. Så det er nok ikke alle der når så langt! 

Bedste KØBTanunda "The Three Graces", Tanunda "Premium Cuvée", Canta Mañanas rød/hvid, Aliwen reserva rød/hvid, Ripasso Classico Luigi Righetti

Tanunda "The Three Graces", Barossa... 79,- 

Bedste KØB + *****  (5/5), Bilka, indtil torsdag 30.september

"De 3 Gratier" er Bordeaux' cabernet sauvignon, cabernet franc og merlot, og vinen er meget bedre end Tanunda's (ellers ok) basisvine og endog bedre end Grand Barossa. Vinen kommer fra selve Barossa (inkl. det kølige Eden Valley). Middel kraft, indbydende duft med bær, lidt urter og krydderi, ganske lang, afrundet smag, Den holder! 

Bedste KØB + *****  (5/5), Bilka, indtil torsdag 30.september

Rigtig godt brus i en indbydende kommerciel stil, positiv aroma, frisk og ren. Druerne fra Eden Valley, en lidt køligere del af Barossa. Vinen koster 125 kr flasken i Australien, så 79 er en rigtig god pris. 
      Den er væsentlig bedre end Jacobs Creek, Lindemans, Trapiche og andet oversøisk brus -men ikke bedre end god crémant som Føtex' Giersberger (p.t. 60 kr!). Og vel egentlig ikke så god som f.eks. Irma's Joseph Perrier Champagne!  

Canta Mañanas, Ribera del Duero eller Rueda.. 39,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30.september

De charmerende hane-prydede etiketter er nye -"Canta Mañanas", dvs. morgensang fra hanen! Men de røde og hvide indeni kender du måske fra Altos de Tamarón, som Canta formentlig afløser i Bilka (som igen er identisk med Condado de Oriza, som ligger i Irma). Alle disse etiketter (og mange flere!) laves af Pagos del Rey, del af Felix Solis, et af Spaniens største vinhuse. 

      Simpel rød og hvid, men rigtig gode til denne pris! En frugtig, ganske frisk Rueda -men nyd ung!- baseret på den fine verdejo, men vist nok også lidt viura, der giver friskhed, men ikke så meget karakter. Den røde er en fyldig, frugtig tempranillo fra Ribera del Duero, men i en ung, frugtig udgave uden de store dikkedarer. 
      Druerne er ikke de bedste, men vinene laves efter de mest moderne -og gode- metoder: rødvinen laves med omhu med kold maceration før en relativt kølig gæring for at bevare frugten. Druer til den hvide Rueda høstes i de kølige nattetimer, og mosten får 6-8 timer med skallerne for at give mere aroma.   

Lindeman's "Bin", rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199**** (4/5), Bilkaindtil torsdag 30.september - Australia. 
Du kan vælge mellem rød shiraz eller pinot noir, hvid chardonnay eller grigio, tør rosé shiraz og sød moscato (90,6 g/l restsødme). Alle vinene er smagt gennem årene, men ingen huskes i dag -undtagen én! 

       Og den har en pinefuld historie! I tidernes morgen (1993) var jeg en af de såkaldt professionelle dommere ved en smagning, hvor vi (30-35 fagfolk) smagte 20-25 chardonnay vine inkl. diverse Montrachet'er af de rigtig dyre -og så nogle totalt ukendte vine fra New Zealand (Cloudy Bay) og Australien foruden chardonnay fra Østrig, Italien mv. 

       Den samlede vinder blev Cloudy Bay -men Lindeman's Bin 65 chardonnay var meget flot placeret -en samlet 3. plads! (jeg havde den knap så højt oppe, men indrømmer at jeg gav den så meget ros, at jeg skammer mig lidt!).

      Men jeg er fuld af undskyldninger... Jeg var ikke ene om skammen -og andre roste den mere end mig. Men efter disse bekendelser ved du, at du ikke skal stole for meget på såkaldte eksperter og i det hele taget ikke stole for meget på blindsmagninger. Især når der smages mange vine (20-25 mindst). Alle kan lade sig narre! 

       Til gengæld vil jeg hævde, at dagens "Bin" vine i kvalitet er en skygge af vinen for små 30 år siden. Men til 33 kr får du stadig en masse vin -især i chardonnay og shiraz!  

Aliwen reserva, Chile, frit valg... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka indtil torsdag 30.september - Chile
Vælg mellem cabernet-sauvignon, carmenère, chardonnay 

Simple vine, men med god frugt og afrundet smag med pæn friskhed. Cabernet nok bedst med fylde og pæn længde, carmenère flot for denne svære drue, men ikke helt så præcis. Den hvide er pæn og nydelig uden større dikkedarer -men dog med friskhed- mens rosé ikke er smag (cabernet og merlot druer). 

      Aliwen er indiansk mapucho sprog for "Helligt Træ", som for denne stamme symboliserer foreningen af himmel og jord. En serie vine fra Undurraga lavet af vinmager Carlos Concha

      Undurraga er et af de historiske huse i Chile, ejet af samme (baskiske) familie siden 1870. Huset var et af de første huse til at eksportere til USA og er med 23 millioner liter/år blandt de større huse i Chile, hvor en god del af vinen kommer fra egne 1350 hektar vin. Huset har modtaget besøg af mange kendisser, bl.a. Alain Delon (1965), kong Olaf af Norge (1967) og ikke mindst Neil Armstrong, første mand på Månen (året efter, i 1970, foto). 

Ripasso Classico, Luigi Righetti... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 30.september - Valpolicella, Italien. 

Har nydt ripasso'en flere gange for sin runde fylde og positive frugt. Husets vine blev solgt af Sigurd Müller og var ganske populær på restauranter i 00erne (før Salling fik fingrene i mærket). Du får meget for pengene i ripasso'en, som er middel fyldig og frugtig, med en relativt tør, ren eftersmag (restsødme 5 g/l). En god vin til f.eks. en gryderet med vildt. 

Jamelles, rød/hvid/rosé, frit valg...  50,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30.september

Vinene sælges også af Theis (til 95 kr, en ret vild pris) -men til 50 kr er vinene til gode køb -om end pris/kvalitet mindre interessante end Aliwen herover! 
Pinot'en er nok en smule fersk -men den har positiv pinot-duft og rund fylde, syrah smager som god Rhône med sin let pebrede frugt. chardonnay er også glimrende, mens den lyse rosé har positiv frugt i både duft og smag med lige en anelse syre, der gør vinen sjov og drikbare for alle, nybegyndere som mere erfarne gæster. 
      Skal jeg kritisere vinene, så er stilen ret kommerciel, dvs. ingen excesser her! Men det er god vin, som er en lise oven på et par glas tunge, sødladne Puglia vine, som jeg ikke vil trætte læseren med! Vinene laves af ægteparret Delaunay. De bor i Bourgogne, men har ikke råd til jord her, så vinene er lavet i Sydfrankrig.