Søg i 1200 opslag:

23/09/2021

Et 7-stjernet vin fra Argentina og god Champagne

Uden at fornærme Argentina må jeg sige, at vinmagere fra Bordeaux har en meget stor del af æren for, at Argentina er et af de fineste vinlande i Verden. Årsagen er banal: Lurton opdagede i 1980erne, at han lavede sin vin i Bordeaux i oktober og så havde god til at flyve til Argentina og lave vine der i marts! 

Indtil da var vinene fra Argentina mest noget med stort potentiale, men triste vine! I 1990erne kom  Michel Rolland sammen med 6 andre slotsejere fra superstjerner som Lafleur, Clos l'Église og Le Gay i Pomerol samt Léoville Poyferré og købte en stor vingård i Argentina. Resten er en god historie, ikke mindst at vinen trods de berømte navne er mere end rimelig i pris! 

      Irma har (som ofte før) en masse andre gode tilbud, ikke mindst på Champagne og hvidvin til det sidste af sensommeren...

Bedste VIN: Clos de los Siete Michel RollandChampagne Joseph Perrier "Blanc de Blancs", 

Champagne Joseph Perrier "Vintage 2008"

Clos de los Siete, Michel Rolland... 99,-

2017, Bedste VIN + ***** (3/5), Irma, indtil onsdag 29.september - Argentina
Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og sød frugt, ganske lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år. Bl.a. 91p/Spectator og Tim Atkin, 94p/Decanter mv.
      Michel Rolland er født i Pomerol. Hans Bon Pasteur Pomerol overskygges dog helt af de vine, han har været med til at lave for andre. Alene i Bordeaux gav de råd til 100 vingårde, med Ausone i spidsen og har været rådgiver i hele 13 vinlande. Han er officielt gået på pension, men han kan naturligvis ikke holde fingrene fra vinen. 

      Clos de los Siete 2017 er en flot vin. Metoderne er meget Bordeaux'ske - om end der bruges mindre eg end i Bordeaux. Druerne får en kold maceration før gæring, vinen lagres i små egefade (70%, en stor del nye fade), hvor vinen også får sin malolaktiske gæring. 30% ser ikke eg. Vinen klares ikke og filtreres ikke.For mig en argentinsk klassiker og til 100 kr et superkøb. 

      2017 gav 790.000 flasker og er blend af 52% Malbec, 21% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 15% Syrah, 3% Petit Verdot + 2% Cabernet Franc -bortset fra syrah et vaskeægte Bordeaux-blend! 

Spier "Giant Oak", Coastal, red blend øko... 99,-

***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 29.september -Sydafrika
Coop -inkl. Irma- er sydafrikanske Spier's suverænt største kunde (og deres web ses også på dansk!). Jeg har drukket vinene rigtig mange gange (næsten altid hos venner!). De fleste vine er tappet i Danmark og er behagelige, ikke inspirerende. Denne er bedre -måske fordi den er fra det kystnære, køligere Coastal - og det giver vinen bedre balance og friskhed samt en ganske indbydende duft af solbær og kirsebær med lidt krydderi og lige en snert af eg64% cabernet, 36% merlot, økologiske druer, lagret i eg, mest brugte franske fade

2019/20, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 29.september - Bourgogne

Billig Chablis er ofte af tvivlsom provenans, men føler mig tryg ved denne, som er fra "Domaine". Ej smagt, men SmagpåVin kunne lide 2017: "Tør, sprød med pæn høj syre. En vin der udmærker sig ved sin mineralitet og syre, selv om der sagtens kunne være plads til mere af det hele."  Domænet er  det gamle Sauvestre domæne, som GCF overtog, da Sauvestre selv måtte i fængsel for vinfusk. Kan du se bort fra det, er vinen nok en letbenet, men typisk Chablis. 

Pouilly-Fumé "Château la Roche"...  99,-

2018,  ***** (5/5), Irma, gælder indtil onsdag 29.september - Loire
Den klassiske hvide sauvignon fra Pouilly og nabo Sancerre kan være vaskeægte klassikere med bred appel. Men hvorfor sælger Irma stadig 2018? For 2 år siden var vinen sprudlende med aroma og sprød tørhed, sidste år lidt "død", men i år tilbage med fornem bouquet og nydelig længde -men ikke det store spræl. Men stadig meget flot til prisen.       
      Meget Fumé og naboenb Sancerre er ofte noget suspekte -tappet langt fra grosteder (som Demont fra Coop i Beaujolais400 km væk). Men Pabiot er faktisk tappet af dyrkeren selv. Men kom nu med 2020! 

Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.6: 49,83 

6 fl. 299, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 29.september -Sydfrankrig
Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og druerne stammer også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! 

Gode køb fra Italien...

Santavenere, Vino Nobile Montepulciano eller 
Madonnina, Chianti Classico Riserva, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149,  bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil 29.september - Toscana. En lav pris på ganske ok toscanere. Begge er fra særlige vingårde i de respektive områder ejet af Triacca i Valtellina tæt på Schweiz. Kender ikke årgangen, men husker ret strukturerede vine på grænsen til det rustikke -på den gode måde! Vine, som i reglen kræver 5-7 år efter høsten, især nok Nobile'n. 


Tesauro "RS", Veneto, kr/fl v 6: 37,50 

6 fl: 225, **** (4/5), Irmaonsdag 29.september - Norditalien. Sådan et kryds mellem Valpolicella og lidt syditaliensk. Mangler charmen fra den kirsebærduftende Valpolicella, men har fået lidt råstyrke. Egentlig ganske sympatisk på en kommerciel måde. 

Il Tauro, Salice Salentino, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 79, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, gælder indti29.september 

Til samme pris endnu en vin fra Puglia. Brindisi "Terre della Brunda". Begge nydelige vine med krydret duft og blødhed. Begge er baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Vinene ligner hinanden, men måske er "Tyren" -Tauro- lidt fyldigere?  Ordet Riserva betyder præcis.... 0. Men ser pænt ud. 
      Begge vine leveres af Botter, som ligger ganske langt fra Puglia's hæl, men til gengæld tæt på Venedig i Norditalien. De har dog også kælder i Puglia og skal roses for at levere vine med navn på området, der leverer dem. P.S: Iøvrigt har Botter leveret vin til Irma siden 1970erne og er en af deres ældste leverandører! 

Barbera d'Asti "Sarotto"... kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, ***** (5/5), Irma, indtil 29.september 

Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes udefra. Ej smagt, men flere roser den -har da fået guldmedalje i Berlin (det er dog ikke så svært). Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, men mange vil nok foretrække denne komemrcielle stil.  

Landgraf "Saulheim", rød/hvid... 99,-

Rød Spätburgunder, hvid Riesling, Rheinhessen, ***** (5/5), Irmaindtil onsdag29.september
     
Rheinhessen er ikke Mosel eller Rheingau, men her er dog 2 rigtig gode byer, Nierstein og Oppenheim -nær floden Rhinen- mens Saulheim længere inde i landet ikke har samme ry. 
     
      Sikkert værd at smage -men til 100 ikke et topkøb. Men den røde kan være rigtig sjov, mens den hvide er god til prisen, men jeg er sparsommelig og foretrækker nok de mere daglige vine fra vingården, som ofte fås for under 70 kr. 
      Men de 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgraf. der har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 2: 79,50

2 f: 159, 2018, Bedste KØB + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 29.september -  Fås også som hvid (4*). 
En kommerciel, men god vin! Indbydende, god fylde, krydret duft, men med lidt mineraler og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Som en stærk (15%), men ret blød Rhône. 
      Foto: Priorat ligger ved Tarragona syd for Barcelona og er et næsten mytisk område (har navn efter kloster!), som dog i dag  er blevet meget fashionabelt -engang levede det af at lave Portvins-kopier! Druerne er klassisk Rhône -garnacha og cariñena suppleret med cabernet. 
      Hammeken Cellars er det største danskejede vinhus uden for Danmark, som leverer op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker selv (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien.

      Til samme pris Losada Bierzo 2017 (2 fl. 159, 4*), som var formidabel for 2 år siden, men har mistet lidt af mencía druens fine frugt. Men stadig en god madvin. Politiken gav den 5 glas i 2019, men sidste år måtte den nøjes med 4* i Ekstrabladet -og her er jeg ganske enig. 

Chateauneuf du Pape, Morel... 179,- 

***** (5/5), Irmaindtil onsdag 29.september. Jeg vil gerne have god "Neuf", men så skal det være domæne-vine -og denne er lige tæt nok på disse i pris -men kommer fra druer og vin købt fra andre. Men, ok, Morel er synonym for stjernen Chapoutier, så vinen er sikkert rigtig flot. Smagt én gang, og den var rigtig god, men ikke helt i top. 

Finca la Solana, Jumilla organic... kr/fl v.2: 44,50

2 fl: 79, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil 29.september 

Puritanere vil sikkert finde vinen på druen monastréll (mourvèdre) for civiliseret, men i sin klasse er det en herlig, fyldig vin med indbydende og interessant duft med pænt lang smag. Luzón er et stort og godt hus. Vinen er økologisk. Fås også som hvid, som ikke gør meget væsen af sig. 

Hvidt og brus til de sidste sensommerdage...

Les Anges Sauvignon Loire, kr/fl v 6: 37,50 

6 fl: 225, 2020, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 29.september - Frankrig, norm. 99/fl. En herlig vin oven på de lidt tunge chardonnay'er fra f.eks. Chile eller endnu værre California. Lidt ung, skarp, men med god aroma -et godt alternativ til New Zealand. Vinen kommer fra kooperativ ved Loire, som også er hjemsted for Pouilly-Fumé. En god Sancerre elleer Fumé er langt bedre, men det er -desværre- ikke al Sancerre, der er bedre end denne. 


Riesling Alsace "Cuvée Reservée", kr/fl v 6: 49,50

6 fl. 289 bedste KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 29.september

Riesling er tappet af Turckheims kooperativ og er tør og livlig, en rigtig god ledsager til en salat eller måske nogle grillede rejer uden for meget krydderi. Kooperativet i Turckheim har (som Botter længere nede!) leveret vin til Irmas kunder i snart 50 år. Meget trofast! 
      Samme Coop Turckheim leverer også Gewurztraminer "Cuvée Reservée (2 fl. 139, 4*), som også er på den søde side, men egentlig nydelig og pæn, om end letbenet. 
I dag hedder kælderen i Turckheim "Alliance Alsace" og tapper vin fra et ganske stort område -der er ikke mange vinstokke i selve Turckheim, men alliancen omfatter et par kældre andre steder i Alsace det meste af vinen. Men til denne pris stadig lidt af et fund! 

Théo Cattin, Hatschbourg Grand Cru, frit valg... 89,-

Riesling eller gewurztraminer Alsace, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 29. september -de bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. En af de mindre kendte, men faktisk rigtig gode er Hatchbourg, der ligger nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. 

      Ret tung jord, meget egnet til pinot gris og gewurz. Men jeg vil foretrække den tørre riesling frem for pinot gris (som jeg ellers satte højt i ældre årgang), som er på den søde side. Lidt synd. Til gengæld passer sødmen perfekt til den aromatiske traminer, der dog også har lidt syre, der gør den meget egnet til asiatisk inkl. sushi. 

      Familien Cattin kom som andre til Voegtlinshoffen fra Schweiz i 1600-tallet og har boet siden i denne lille landsby syd for Colmar. Vingården ledes i dag af den unge Jacques Cattin og hustruen Anaïs, som ejer 20 hektar og får druer fra andre 40 hektar.  

Cattin "Clos Madelon" pinot gris... kr/fl v 6: 66,50

Alsace, 6 fl 3992017, **** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 29. september
Højtliggende vinmark på 8,12 hektar, som er "Monopole", dvs ret unikt 100% ejet af familien Cattin. Fronten bølgede hen over marken under 1. verdenskrig, så indtil 2000 lå marken hen som vildnis. Marken er 100% plantet med pinot gris. Vinen imponerer med god fylde og fedme, men en markant sødme i ny årgang trækker ned, så vinen mister en stjerne. 

Pierre Ponnelle, Crémant de Bourgogne, kr/fl v 2: 79,50

2 fl 159, hvid eller rosé brut, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 29.september

Jeg har stadig meget svært ved at rose en vin med navnet Ponnelle. Jeg skal dog indrømme, at den lyserøde har en vis banal charme og er god til mad, mens den hvide med sin let udvaskede aroma og umodne syre ikke gør fortræd. Men læs herunder: 


Champagne Joseph Perrier "Cuvée Royale" brut ... 209,30

***** (5/5), Irma, indtil onsdag 29.9. Fås også som Demisec (4*, halvsød) 
Irma tilbyder 30% på Joseph Perrier, og her er Vintage og måske BdB nok bedste køb -den almindelige Brut er også god, men her kan du vente (håbe?) på 199 kr pris senere på året. 

      En god Brut med indbydende aroma, fint brus og ren og sprød smag -lige netop afrundet af restsødmen på 7 g/l (hvor rigtig mange bruger 10-13 g/l!). Den leverer hvad den skal uden at være genial -de bedste brut'er fra store huse som Roederer og Bollinger er lige en klasse over.  

Den svenske nestor Juhlin kan ikke lide Demi-Sec, men jeg synes faktisk den er god for sin type -og med 38g restsødme er den til kransekagen sidst på året!

      Joseph Perrier er slet ikke i familie med  den blidt perlende Perrier vand -og slægtskabet til de bedre kendte naboer Laurent-Perrier og Perrier-Jouet er også noget usikkert. I lange perioder var Joseph dog lige så god som naboerne -altid i en indbydende, let stil slet ikke ulig Pol Roger eller Perrier-Jouet.

      Huset ligger i Chalons ved floden Marne og er grundlagt 1825. I 1888 overgik huset til den daglige leder Pithois, og sent i 1900-tallet til storebror Laurent-Perrier. I dag ejes huset af Alain Thiénot, som også ejer bl.a. Canard-Duchêne (som meget praktisk importeres af søsteren Coop), Marie Stuart og andre + et par firmaer i Bordeaux, som leverer bl.a. Clos de los Siete! Perrier sælges i reglen som "Cuvée Royale" til minde om en af kunderne, dronning Victoria! Som etikette-nørd foretrækker jeg klart Joseph frem for staldbroder Canard-Duchêne!

Champagne Joseph Perrier "Blanc de Blancs" ... 244,30

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 29.9. 100% chardonnay (hvor de øvrige er typisk 65-70% pinot og 30-35% chardonnay). Lettere og friskere, en anelse tørrere, altid en flot vin. "Rapfodet", kaldes den af Oldenburg (17p/20), mens Ekstrabladet havde den som ugens bedste og godt køb. 

Champagne Joseph Perrier "Brut Rosé"... 244,30 

**** (4/5), Irma, indtil onsdag 29.9. Meningerne er delte om denne lyserøde Champagne (hvor Champagnen er hvid, men bliver tilsat 12% rødvin efter 2. gæringen). Ekstrabladet sætter den højt, men jeg var ikke helt så begejstret.

Champagne Joseph Perrier "Vintage 2008" 279,30

Bedste VIN + ***** (5/5),  Irma, indtil onsdag 29.9. Her er alle til gengæld enige! Historisk har Vintage været husets bedste Champagne fra ét særligt godt år, indtil de særlige prestige-Champagner kom i 1950erne. Men ofte er Vintage lige så god -og et bedre køb (du kan få Joséphine til 629 -efter rabat!- og den er næppe bedre end denne! Jeg hører til dem, der kan lide vinen, mens den som denne stadig er livlig og forbavsende frisk efter 12 år på flaske (en ex-kollega vil gemme den i 5-10 år mere). Bl.a. 2 x 93p fra WineEnthusiast og JamesSuckling foruden 6* fra SmagpåVin og 5* fra Politiken.