Søg i 1200 opslag:

01/01/2024

Tysk riesling er bedst til nytårskuren!

Til en nytårskur hører god vin, men det er det småt med i den første uge af januar, hvor Dronninger abdicerer og alle begynder at tænke på det kommende tronskifte. 

    Der er i denne uge flere tilbud for sundhedsapostle end for os andre, dvs flere alkoholfrie øl og fitnessredskaber end vin. Ikke meget nytårskur i dag! 

    Du er dog i godt selskab med Dr Pauly Bergweiler Riesling (59), som for mig er perfekt til en nytårskur. Masser af aroma og lav alkohol (og ret få kalorier). Bedre end Piacentini's hvide Classico, mens den røde er helt ok. Og du får også en rigtig god pris på på le Arche (36,50 v 6), hvor en let Bardolino og hvid Garda er bedre end den ripasso'agtige Rossogrande, som dog er favorit for rigtig mange. 

    Januar er noget med nytårsforsætter, som ofte går mere i retning af væk med fedt, vin og røg end det gode liv. Så det er småt med vintilbud -i denne uge er der ingen vintilbud fra Føtex eller discount-kæderne Coop365, Lidl og Rema1000, og fra Netto er kun udvalgt ét tilbud. 

Bedste KØB: Dr Pauly Riesling "Premium" - le Arche rød/hvid/rosé 

Godt KØB: Rioja Bordón Reserva - Banrock Station Reserve - Silvano Piacentini rød/hvid 

uge01/2024

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 59,-
2022 tør Riesling Trocken (tør) eller sødlig Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 4/1

"Premium" er hentet fra Mosel (modsat lillesøster Noble House) og har den sprødhed, som køligere klima og skifer terrasser giver til riesling. 
      Foretrækker den tørre "Trocken", som har rigtig meget riesling flint, aroma og sprødhed. Der er en ganske lille restsødme, som balancerer syren og gør vinen bedre. Testvinder i Vinbladet. 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. 
    Vinen kan ikke matche den fine, men sødlige Sonnenuhr fra Pauly's egen vingård (99, 4*), men prisen er også markant mere rimelig. 


Le Arche rød/hvid/rosé, kr/fl v6: 36,50

6 fl: 219, rød Bardolino eller Rossogrande, hvid Garda garganega-pinot grigio, rosé Bardolino

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 4/1
Den hvide Garda er tør og ren, til den diskrete side, men ren og frisk. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke uden mad. Drikker med glæde den letbenede, rent/frugtige Bardolino, en god vin til omelet eller salat. Rosé Bardolino "Chiaretto" ("kirsebær") er typisk let, tør, ren og neutral

Til samme pris også australske Banrock Station Reserve (6 fl: 219, 3* + godt køb). Fyldig rød, frugtig hvid, begge med lille sødme, tappet i England. Passabel og god til prisen. 

Rioja Bordón, Reserva... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 4/1
Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, god Rioja. Husker ikke aktuel årgang, men 2015 fik 5* i Ekstrabladet (af Rydberg, forfatter til "Spansk Vin"). Jeg foretrækker Baron de Ley, men Bordón er også helt ok. Opkaldt efter grundlæggeren, der (som mange andre i Riojas guldalder) kom fra Bordeaux. 


Silvano Piacentini rød/hvid..... 59,-

rød Ripasso Valpolicella eller hvid Soave Classico, Italien 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 4/1
Kunne fås op til Jul til 50 i Føtex, så vi er langt fra topkøb. Men kan lide denne middelfyldige, tørre, frugtige rødvin snarere end husets svulmende Rubens'agtige amaroner. Ripasso er rigtig god -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. 
    Den hvide Soave er også ganske god, tør, ren og neutral, pæn syre, ganske frisk -typisk Classico, dog slet ikke i top. 

Ernst Ludwig Riesling, Medium Dry... 45,-

Rheinhesssen, *** (3/5), Netto, indtil fredag 5/1

Denne vin kan ikke gøre nogen fortræd. Har fortsat ikke smagt vinen, som har været i Netto mindst 2 år. En ven siger: "Ingen forglemmigej". Hurtigt drukket, hurtigt glemt. Kommer fra giganten GCF i Alsace, der har købt Racke's kælder, hvor den gamle bestseller Amselfelder også tappes. Foretrækker Dr Pauly's riesling, men har også smagt en Mosel fra samme kælder, som faktisk var helt ok. 
    Netto tilbyder også australske Yellow Tail (45, rød/hvid mv, 2-3*), som jeg har smagt, men glemt igen. Det er vist nytårskuller? Begge har iøvrigt fået 5 kr i Putin pristillæg siden sidste år.