Søg i 1200 opslag:

28/01/2024

Hvid sauvignon gjorde New Zealand kendt

I 1979 var der absolut ingen, der tænkte på New Zealand som et klassisk vinland. Men så kom den hvide sauvignon fra Marlborough, og få år efter blev nævnte seriøse kendere de bedste herfra som ligeværdige med Sancerre og Pouilly-Fumé. 

Den første hvide sauvignon kom fra Brancott (under navnet Montana). Brancott saauvignon er i nye årgange stadig lige markant og er overdådig i sin aroma, men i længden måske lidt trættende. Men spændende at smage -og så er 50 kr en rigtig god pris. 

    Ellers byder Meny ikke på mange topkøb. Prøv dog Allegrini's Belpasso (3 fl. 200) er også godt køb. 

    Fra Nemlig.com er der en anden god hvid i form af Washington Riesling (60 v 3) med etiketten Darkny (men tror dog, du kan få vinen under andre etiketter, desværre ofte noget billigere). 

Bedste KØB: Brancott Sauvignon Blanc
Godt KØB: Belpasso Allegrini - Darkny Riesling

uge 05/2024

Brancott Sauvignon Blanc... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 1/2

2022 New Zealand. Tør, dufter af græs, grape, rig tropisk frugt, fyldig, markant syre, stadig markant i sit udtryk trods en lille restsødme i slutningen

     Brancott hed tidligere Montana og var det første hus til at sælge såvel sauvignon som pinot noir fra New Zealand (1979 -ældre er salget af god vin i New Zealand ikke!). 

    I 1990 besøgte dronning Elizabeth huset og plantede en vinstok. Det har i mange år været ejet af franske Pernod-Ricard, som også ejer bl.a. Jacob's Creek og Orlando i Australien. 

    Brancott har æren af at være kalder sig "estate", men langt det meste købes udefra, da der alene af denne vin sælges 12.000.000 flasker årligt, alle fra Marlborough! Trods millionerne er vinen faktisk god og et topkøb til 50. 2022 fik 91p/DecanterAward, 2021 kun 88p, mens 2020 fik 89p/Spectator. 

Allegrini Belpasso, kr/fl v 3: 66,67 
3 fl: 200, godt KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 16.2.

2019. Engang var Allegrini et rigtigt godt familiehus i Valpolicella. I dag er det et stort hus, der udover vin fra egne marker henter masser af vine fra Veneto, bl.a. under navnet Corte Giara.   

       Denne er fra Veneto -dvs. stort område- men druerne er de klassiske fra Valpolicella -corvina (40%), corvinone (20%) rondinella (20%) + 20% cabernet og merlot. En lille del (15%) får let tørring. Vinen lagrer et lille år på store egefade før tapning. 
     Ikke smagt, men har et ry som en god dagligvin, vent en ripasso-type i stil med Annaberta's Canaja eller Jairo. dvs. stærk, rund og frugtig.

Le Preare, Ripasso Valpolicella Classico, kr/fl v 3: 66,67

3 fl: 200, **** (4/5), shop.meny.dk, indtil torsdag 16.2.

Meny hævder, at kooperativet i Negrar "opfandt" Amarone. Det kan diskuteres, men lidt er der om snakken. Til gengæld var Masi først med ripasso. Negrar leverer meget ripasso, ofte god, men Preare er ikke i top, men dog middelfyldig, med god frugt og tilpas rundhed. Men lidt simpel.  


Nitthaus "selection", rød/hvid, rosé, kr/fl v 2: 72,50 

Rød pinot noir, rosé, hvid chardonnay eller grüner veltlinerØstrig 

2 fl: 145**** (4/5), Meny, indtil torsdag 27.1.

Den røde pinot noir er bedst -frugtig, afrundet, pæn længde. Har kun smagt de øvrige én gang eller to, men husker chardonnay som nydelig (og det bekræfter andre kritikere), mens jeg husker grüner veltliner som middel, på grænsen til det flade. Rosé ej smagt. 

      Burgenland er den varmeste del af Østrig og ligger omkring den lavvandede store Neusiedl sø syd for Wien. Den er i snit er 1 meter dyb (det dybeste sted er 1,8 meter!), så det er lige før, du kan gå tværs over søen! Men det er UNESCO verdensarv og vrimler med fugle. I de mange hyggelige byer omkring søen vrimler det med storkereder, mange beboede om sommeren. 
     Nitthaus ligger i Gols på søens nordside er en stor vingård (57 hektar) ledet af brødrene Nitthaus og mest kendt for rødvin. Meny har solgt husets "sélection" i mange år, som sjældent er fra egne marker, men lavet af druer købt hos andre i området. 

Nitthaus Eiswein eller Trockenbeerenauslese, 375ml... 189,95

***** (5/5), Shop.Meny

Ikke i tilbudsavis. Meny tilbyder også husets 2 specialiteter, en 2019 Eiswein på welschriesling og veltlinere samt Trockenbeerenauslese. Ikke smagt, men prisen er rimelig for disse unikke vine.
     Området omkring den lavvandede sø afgiver en masse damp på de lune, solrige dage om efteråret, og det fremmer "Edelfäule", den ædle råddenskab, som du måske kender fra Sauternes. Og Burgenland er i dag et af Verdens fineste områder til ædelsøde hvidvine -Trockenbeerenauslese og vinen af frosne druer, Eiswein.  

Campet Ste Marie, rød/hvid/rosé... 59,95

Pinot Noir, GSM (grenache-blend), Chardonnay, rosé, Sydfrankrig
*** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 1/2

Vinene viser blødheden fra et lunere klima, men har ren aroma og en vis elegance. Kun smagt pinot noir, en typisk sydfransker med blødhed -positiv bærfrugt, rund fylde, men med tilpas lille kant. Slet ikke god Bourgogne, men kommerciel. Nydes inden for 3 år, herefter begynder krydderiet fra varmere lima at påvirke smagen. 
      Den røde GSM (grenache, syrah og mourvèdre) er et Rhone-blend, ikke smagt, med guld i Berlin (men det er ikke svært). Chardonnay smagt med anden etiket -også nydelig (men min udgave var lidt ordinær). Rosé ikke smagt.  
      Jeg har smagt mange vine fra LGI, et ret ungt firma, som udvælger og tapper vine fra kældre i Sydfrankrig og Rhone. Det ledes af Xavier Roger (vin) og Cédric Duquenoy (salg). Generelt gode, kommercielle vine.

Meny tilbyder også Underdog Protocol fra California (99,95, 3*???). Pinot noir skal dufte af "knaldrøde kirsebær" og blåbær, og det er vist noget, ingen pinot hidtil har magtet., Så det er lidt af et mirakel. Fås også som chardonnay, der har mere normale noter af citron og melon. Har ikke ofret penge på disse vine.

Brunello "Terre de Palio", kr/fl v 2: 199,95

2 fl: 399,90, **** (4/5), nemlig.com, indtil søndag 28/1 

2017. Fra Angelini, som også¨ejer det velkendte Val di Suga. Suga er en af de blidere Brunello'er, som gror på sandjord. Den får 90p/100 af WinesCritic, mens selve Suga får 91p. De to vine kan være ens? Ej smagt, men ikke topkøb. 

    Generelt er jeg ikke imponeret over vintilbud fra Nemlig, og det er synd for de travle børneforældre! Uanset hvad får du bedre køb ved selv at gå i supermarkedet. Et ok køb er: 

Darkny Riesling, Washington, kr/fl v 3: 60,-

3 fl: 180, godt KØB + **** (4/5), nemlig.com, indtil søndag 28/1

Let sødme, rig aroma, herligt frisk og sprød med fin syre. Mener dog, du ofte kan få billigere i dit lokale supermarked! 

    Formentlig er identisk med Wild Life i Føtex (p.t. 55), Wow i Rema1000, Upper Case i Brugsen og Wntl før i Irma, alle samme type vin tappet af Globus i Køge. Disse etiketter er ikke smagt, men de er nok identisk med Washington riesling i Det glade Vanvid, hvor den var rigtig god!