Søg i 1200 opslag:

06/01/2024

Topkøb i Médoc, god Ripasso, men...

Et topkøb i Médoc, klassisk Mosel Riesling og en god Ripasso er blandt de bedste køb fra discount kæderne, som i en tilbudsfattig uge er udvidet med Nemlig.com. 

Uge 2 byder på et forsigtig gensyn med Nemlig.com, der indtil søndag har et toptilbud på Grand Bouchon 2019 Médoc (49,95 v 6). 

    Discount kæderne har ellers ikke meget at byde på -Netto er bedst med vine, du måske kender fra Føtex, som Dr Pauly Premium Riesling (60), Piacentini Ripasso (60) og Montgras De Vine (40). Helt ok vine, men prisen er ærligt talt ikke discount! 

    Til sidst en enkelt vin fra Lidl, Peuceta Primitivo (41,50 v 6), som du kunne få sidste år til 33 kr. Lidl er ikke i topform prismæssigt i øjeblikket (til gengæld fandt jeg i en fjeren Lidl Piletteri Ice Wine (120 kr) fra Niagara, som jeg ikke nåede at købe sidste år! 

    Der er ingen udvalgte tilbud i denne uge fra Rema1000 og Coop365

Bedste KØBGrand Bouchon Médoc - Dr Pauly-Bergweiler "Premium"
Godt KØBRhone Vidal-Fleury rød/hvidPiacentini Ripasso - MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé

uge02/2024

Bedste KØB + *** (3/5) Nemlig.com, indtil søndag 7/1

2019. Har (heller) ikke smagt denne vin, men prisen er ekstremt lav for Médoc, som godt nok er hjemegn for Lafite, Latour og Margaux, men sandelig også mere ydmyge vine som denne. Da vinen er tappet på stedet og er i topår som 2019, tør jeg anbefale dette forsigtige gensyn med tilbud fra Nemlig.com!

         Jeg har dog smagt mange andre vine fra kooperativet Colombier, der er del af Uni-Médoc nær Lesparre, som i dag tapper vine fra de fleste kooperativer i Médoc. 
    2019 er rigtig god årgang, og vinen kommer fra tung ler/kalk, hvor merlot (63%) modner lettere end cabernet (37%). Druerne er perfekt modne, så du får en ganske solid vin med kraft (14%) og rund fylde. Vinen har nok mistet den primære frugt, så du skal nok lade vinen glide rundt i glasset for at få bouquet'en frem. Vinen har dog nok godt af 2-4 år på flaske.  
    "Den store korkprop" Bouchon ligger i det lille Prignac (146 indbyggere) og ejes af Didier Friand. En del år blev vinen solgt af Yvon Mau, som udvalgte vinen i samarbejde med Hubert de Bouard (Angélus St Emilion). Der er 23 hektar vinstokke, pænt stort, men det batter ikke meget i Prignac, som helt domineres af Tour-Prignac med godt 150 hektar vin og årligt 1 million flasker! Denne vingård ejes af familien Castel, en af Frankrigs rigeste vinfamilier. 

Cotes du Rhone Vidal-Fleury rød/hvid... 60,-

Godt KØB + **** (4/5) Netto, indtil fredag 12/1

Rød ses i 2019 og 2020, et langt bedre køb end den aldrende 2015, jeg så sidste år. Rund fylde og blid eftersmag præget af modne druer. Hvid er viognier + hvid grenache, lagret sur lie. Kun smagt én gang (2021 i okt23), som var ganske frisk, fyldig og frugtig. 

     Elsker denne klassiske etiket fra historisk (1781) hus i Côte Rôtie. En ung Guigal begyndte sit arbejdsliv her, siden gik han solo, fik succes -og købte sin egen arbejdsplads. I dag bruges mærket til sekunda vine fra Guigal (men ofte er denne Rhone lige så god!). 

Silvano Piacentini Ripasso... 60,-

Godt KØB + **** (4/5) Netto, indtil fredag 12/1

Lidt for dyr -pris er p.t. 60 i Netto og godt 50 (v.6) op til Jul, så ikke just topkøb! En middelfyldig, tør, frugtig Ripasso, som jeg bedre kunne lide end de overvægtige, svulmende Rubens'agtige amaroner. En udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 

      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche (99 for amarone i Bilka) i spidsen. 

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 60,-
2022 Riesling Trocken (tør) eller sødlig Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5) Netto, indtil fredag 12/1

"Premium" er hentet fra Mosel (modsat lillesøster Noble House) og har den sprødhed, som køligere klima og skifer terrasser giver til riesling. 
      Foretrækker den tørre "Trocken", som stadig har en snert  restsødme, som gavner duft og smag. Rigtig meget riesling flint, aroma og sprødhed. Testvinder i Vinbladet. 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. 
    Etiketten er den samme som vinene fra Dr Pauly's egen vingård, men druerne er formentlig købt ind udefra (derfor den rimeligere pris). Blev solgt i Bilka til 50 (ved køb 6) før Jul, men stadig topkøb. 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 40,- 

Godt KØB + *** (3/5) Netto, indtil fredag 12/1

"De Vine" er rigtig god til prisen, men stadig tæt på basisvin trods etikettens reserva -du skal op på "Day One" for at få noget rigtig godt, og på tilbud er den ofte kun lidt dyrere. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 40 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio. 

Primitivo "Peuceta", kr/fl v 6: 41,67

6 fl: 240*** (3/5), Lidl, torsdag-lørdag 11-13/1
Engang frygtede alle konkurrenterne Lidl's nye tilbud. Ikke længere (desværre). 
    En nydelig primitivo med frugt og fylde og uden unødvendig sødme -men du kunne få den til 33,17 (v 6) i september, så ingen hast! Tappet i Puglia. Kender ikke firmaet, som ligger vest for Bari.