Søg i 1200 opslag:

21/01/2024

En sjælden Prosecco og god Rioja

Vi danskere har været meget længe om at opdage Prosecco, men de sidste par år er det gået stærkt. Og nu kan du få Prosecco "Classico" til en rimelig pris. 

Men ellers er der ikke mange gode køb i Bilka i denne uge. Det bedste køb er en gammel kending Faustino V Rioja (46,50 v 6). Vinen er en god Rioja Reserva. Skal den være bedre, så hedder den Muga Reserva (159). En superb vin, men ikke 3-4 gange bedre...  

    Jeg var ret vild med Prosecco tilbage i 1990erne, men det var jeg ret ene om. Siden har Prosecco overtaget Asti's plads som Italiens spumante nr 1, og vinen laves i stor del af området mellem Padua og Trieste -ikke kun det klassiske område omkring Valdobbiadene.

      Vi er langt fra Champagne, men den er mindre sød og har en ren, æbleagtig frugt, som gør den egnet til apéritif. 

    Føtex' normale Prosecco er le Arche, som ofte er ung og frisk. Den fås også som le Arche Asolo Superiore (69), som har mere frugt. Den er rigeligt merprisen værd -men husk at checke tappedato -den nydes ung lige som anden Prosecco! 

Bedste KØB: Faustino V Rioja Reserva
Godt KØB: Faustino V Rioja hvid/rosé - Arche Asolo Prosecco - Fresca Moscato pink/hvid - 

Rioja Muga Reserva - Tullamore Dew Whiskey - Talisker 10 år Malt whisky

uge04/2024

Faustino V Rioja Reserva, kr/fl v 6: 46,50 

6 fl: 279, rød:også hvid og rosé
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 25/1

Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2017. 2016 fik 88p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 
    Bilka tilbyder også hvid, viura og chardonnay med kold gæring. Ren aroma, let til mdidel fylde, lidt neutral eftersmag. Rosé er ok, men ikke så god som den røde. Set i 2021 og 2022 (bedst). 
    Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 
    Huset er måske den største leverandør af reserva, men standarden er god trods mængderne. Det meste, hvis ikke det hele, er fra eget domæne. 

le Arche Prosecco "Asolo"... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7.september

Den almindelige Arche Prosecco koster 55 i Netto, men jeg giver gerne 14 kr ekstra for Asolo (hvis vinen er ung nok, check tappedato -helst inden for et år). 
    En Prosecco superiore fra et af de klassiske Prosecco områder, Asolo i de lave Alper stik nord for Treviso og Venedig, Engang fandt man kun prosecco druen (glera) i dette område, i dag gror glera i det meste af Veneto og østpå mod Friuli. Produktionen er fulgt med op. Den almindelige Arche prosecco er ganske god, men denne skal være bedre og må være godt køb! 

Cava Faustino (69, 2*) er for dyr, en sødlig cava fra huset i Rioja. Vinen laves dog -som næsten alle andre- i Katalonien, og druerne kan komme fra det meste af Spanien. 

Fresca Moscato frizzante pink/hvid-... 29,-

Godt KØB + ** (2/5), Bilka, indtil torsdag 7.september

Prisen er mistænkeligt lav, og vinen ikke smagt, men et familiemedlem kunne lide den. Du går ikke fejl af moscatoens rige bæraroma og sødme, som knap holdes i skak af lidt brus (frizzante, ikke fuldt brus). Slet ikke så italiensk som navnet antyder -for denne er fra Spanien, hvor der er en masse moscato omkring València. 

Rioja Muga Reserva... 159,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 25/1

En favorit for enhver, der holder af klassisk Rioja -og det gør bl.a. Parker (2019 får hele 94p/100). Huset har ry som traditionalist, og jeg var ikke helt vild med vinene i 90erne, men en Reserva smagt sidste år var meget flot, og den unge 2019 er formidabel -men ikke til fans af klassisk Rioja -vinen er meget ung, dyb, fast, stor fylde og længde -den kræver 3-5 år på flaske, måske længere. 
      Muga var et af de huse, der fra starten gik til Laudrup, da de hørte, han ville starte et lille importfirma -og det har de ikke haft grund til at fortryde. 

    Til samme pris Pouilly-Fuissé Dufouleur (159, 4*). Engang et stolt familiehus, nu endnu et navn blandt mange hos Boisset, i mængde nok det største hus i Bourgogne. Ikke smagt, men prisen er fair for så kendt et navn. Men vent ikke det store! 
    Jeg elskede vinene fra dette hus og blev trist, da huset først blev købt af Rodet, som så igen blev overtaget af Boisset. De solgte i 2013 huset til Henri Maire (giganthus i Jura). For nogle år siden købte Boisset så hele Henri Maire, så Dufouleur er tilbage i Bourgogne. 

Masi "Campo Fiorin"... 69,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 25/1

Jeg købte denne Verona vin til 50 for 1,5 år siden, så 69 er høj pris! Men ok for kendt navn, der er behagesyg på den gode måde! 
    Den røde Campo er en uforskammet kommerciel vin med afrundet fylde og positiv frugt. Årgang 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider (som er tættere på 85-87p). Fås også som Fresco Masi, alkoholsvag rosé (og hvid), som ikke begejstrer. 
      Masi er en meget stor, men god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Fiorin Brolo). 

Tullamore Dew Irish Whiskey... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 25/1
Måske den bedst kendte whiskey og som sådan dén whiskey der ofte rakkes ned (også af mig). Men slet ikke ringe, om end måske lidt sød -også god til andet end Irish Coffee. Er kaffen ikke sød nok, fås den også som Tullamore Dew "Honey". Puha... 
Men faktisk er den i dag måske bedre end tidligere, siden mærket i 2010 blev købt af William Grant (Stand Fast og Glenfiddich whiskey og Hendrick's Gin). Efter lukning for 150 år siden er mærket nu vendt tilbage til landsbyen Tullamore, der har givet den sit navn. Men... ok, jeg foretrækker stadig Jameson! 
      Bilka tilbyder også Zubrowka Bison Vodka (99, 3*, 37,5%), en skygge af den bisongræs vodka, jeg husker fra ungdommen. Så vil jeg hellere have Aalborg Porse snaps (99, 3*). 

Talisker 10 år Malt Whisky ... 249,-

45,8% Single Malt, Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 25/1
Denne 10-årige fra Isle of Skye er med 45,8% noget stærkere end normalt og er som helhed den mest roste single Malt under 12 år. Meget rig, let Islay'agtig, men dog blidere og ganske fyldig smag. Den kan virke afskrækkende på begyndere, men ca. 1/5 nede i flasken opdager man, hvad man er gået glip af i alle disse år -en meget aromatisk, fyldig malt med lag på lag af afrundet tørv og velsmag. 

Så langt Bilka's bedste spiritus-tilbud, som også omfatter bl.a. Hennessy VS Cognac (249, 3*).