Søg i 1200 opslag:

19/01/2024

Gamle veteraner topper i Føtex i denne uge

Føtex har lagt ugens vine i hænderne på veteraner som San Felice, Gemma og baron de Ley, og de er med helt fremme, når vinderen skal kåres -herlige vine til rigtig gode priser! 

Føtex er vågnet op fra nytårskuren med flere gode tilbud. 

Fra Italien både San Felice's Chianti Classico (59, 2021 med 92p/WineEnthusiast) og Colarej, enkeltmarksvin fra Barolo (129)  samt Righetti Ripasso (59). 
    Baron de Ley er altid et topkøb fra Rioja (især til 59), men den polerede reserva kan suppleres med en rigtig god hvid (og god rosé). 
    Endelig spanske Kingpin, som viser, hvad Spanien måske er allerbedst til -at levere topkøb, for det er svært at forestille sig bedre vin til 39! Og det gælder faktisk både rød og hvid. 

    Til sidst cava Codorniu (55) samt historien om 2 amerikanske klassikere, Southern Comfort (129) og Jack Daniel (169), en god historie snarere end godt køb! 

Bedste KØB: San Felice Chianti Classico - Barolo "Colarej" - Baron de Ley Reserva - Kingpin rød/hvid 
Godt KØB: Ripasso Righetti- Tanunda "Triathlon" - Baron de Ley Rioja hvid/rosé - Wild Life Syrah/Riesling - Cava Codorniu

uge04/2024

San Felice Chianti Classico... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 1. februar

Tilbudspris går op og ned... Du kunne få den til 49 for 2 år siden, men i snit er den globale pris 130 kr. Og 59 er en ekstremt rimelig pris for flot Chianti Classico fra ét domæne. 
     Set i 2021. Nydelig fylde og pæn længde, og til hakkebøf, pasta og pizza.  Vinen er slottets unge Chianti, som er god ung. Jeg vil personligt give den et år eller to. 
    2021 har som 2020 fået 92p/WineEnthusiast, mens 2020 fik 92p/Falstaff. Endelig 2019 med 6*/6 i Jyll.Posten, 92p/Falstaff , 90p/Spectator samt 91p/WineEnthusiast. 

    Primitivo di Manduria "Capolavaro" (59, 2*), er for dyr. Vinen er ganske behagelig i en sødladen stil. Vil tro, den i indkøb koster under det halve af San Felice. Så lad dig ikke narre af den supertunge flaske, typisk for mange vine tappet af Globus (smagt i efterår21). 

Ripasso Righetti Classico ... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 1. februar

Jeg har nydt ripasso'en et par gange for sin runde fylde og positive frugt, der fører til en nydelig pæn eftersmag. Foretrækker den faktisk for storebror Amarone! 
      Righetti ejes af 3. generation af familien og ligger midt i Classico området med ret lille vingård. Derfor købes langt det meste ind udefra til en række vine, mest ripasso og amarone.

    Amarone Rocca Alata (129, 3*) er fair pris for Amarone, en letbenet rimeligt tør vin fra kooperativet i Soave. 

Gemma Barolo "Colarej"... 129,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 1. februar

Jeg er ingen Barolo tifosi, men denne skal være et trin højere end den normale (og helt ok) Barolo fra Gemma. Colarej er fra særlig mark i Serralunga i Barolo. 

      Set i 2018 (god årgang), stadig meget ung, men har en meget intens aroma, middel fylde, forholdsvis runde tanniner og allerede nu lang smag. Ikke en 40 års vin, men vil have godt af 4-6 år.  
       Forgænger 2016 fik IWSC Trophy samt 5*/6 fra Rydberg i Ekstrabladet . Vinen importeres i England af Oddbins, som sælger den til £39 (ca. 340 kr.  


Tanunda "Triathlon"... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex , indtil torsdag 1.februar
Blend af 3 druer (derfor navnet Triathlon) fra South Australia, ikke Barossa som husets bedre vine. 

     Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
    Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 

Baron de Ley Rioja Reserva... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 1.februar

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb. 
    Jeg drikker egentlig lige så gerne denne som den noget dyrere Gran Reserva, selvom denne er mere "fløjlsagtig" og fed, men måske knap så bærpræget. 
      85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. Set i 2018 med 91p/Guía Peñin og 92p/James Suckling. 
   Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa

Baron de Ley Rioja hvid/rosé... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 1.februar

Begge vine filtreres ikke og  lagrer "sur lie", dvs lagrer med resterne fra gæringen, en metode imorteret fra Frankrig -det giver vinen mere aroma og frugt. 

    God hvid af druerne hvid garnacha, viura og ret unikt hvid tempranillo,. En vin med meget aroma, tør, ganske frisk og pænt lang smag. 5* fra Rydberg (forfatter til Spanske Vine) i Ekstrabladet og SpritNyt. 

    Den lyserøde er ren garnacha, lavet af første pres ("Lagríma"). Også god, diskret aroma, fyldig, ganske frisk. Begge nydes unge -helst 2023 eller 22. Nydes ung til en salat.

Kingpin rød/hvid, Spanien... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 1.februar

Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen. Vinen "lagres med eg", dvs typisk med egechips i tank eller egestave i tanken under gæring/lagring. Vinene ligner Guv'nor i Brugsen, synes jeg. 
      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. Foto: Husets museum er original arkitektur. 

Wild Life rød/hvid... 55,-

rød Syrah eller hvid Riesling, Washington USA (tappet i Danmark)

Godt  KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 1.februar
God dagligvin fra staten Washington nord for Californien. 

    Hvid riesling er bedst, en herlig aroma, ganske frisk og med fin syre, som balanceres af lidt  restsødme (kun smagt med anden etiket). 

    Rød har lidt blomme og frugt, men uden særlig karakter, ganske fyldig, også en snert af restsødme.

    Tappet af Globus ved Køge, den største aftapper i Norden (over 100 mill. l/år!). Firmaet ligger ve Køge og tapper lignende Washington vine med andre etiketter (men omtrent samme pris). Her er navne som Upper Case (Brugsen), WNTL? (Coop365), Darkny (Køge Vinkmpagni, Fleggaard mv), Wow (Meny) og nok Rebel (Kjær & SOmmerfeldt). 
    Den hvide riesling er også den bedste i restaurant Det Glade Vanvid (hvor de fleste, måske alle, er fra Globus, forsynet med helt anden etiket).

Cava Codorniu... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 1.februar
Historisk den mest berømte cava (udtal: gah-vá) af alle, og brut er da også ganske ok i en simpel stil, nydelig ren aroma med lidt æbler og urt, tør uden at snerpe, pæn ren, lidt kort smag.  
      Seco er akceptabel, men som semi-seco måske bedst til en frugtdessert. 
    Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. Siden har huset (som i dag ejes af kapitalfond, men har familien med i ledelsen) ikke set sig tilbage -i dag laves 45 millioner flasker cava af druer, en del formentlig hentet uden for Katalonien.  
Smukt slot og imponerende kældre (foto) i klassisk modernista stil, tegnet af Josep Puig (1898), i dag historisk monument.  


Føtex tilbyder også Uni1 "appassimento" (39, 2*), sødladen syditaliener uden interesse for andet end sukkerindhold. Dansk tappet. 

Guigal Cotes du Rhone rød/hvid/rosé... 89,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 1.februar
Synes prisen var høj sidste uge i Meny, men Føtex er dyrere endnu, 89, og det er ikke sjovt. 
Når det er sagt, er de 3 Rhone vine gode. Den røde er klassisk grenache-baseret Rhone med dyb farve (fra syrah) og åben aroma (grenache) samt solid fylde. Vil du absolut købe, så gå efter så ung årgang som muligt. Men... Du kan få meget bedre Rhone til denne pris... 
    Og hvorfor køber Salling-gruppen ikke direkte i stedet for at købe hos Philipson

    Guigal er kongen af Cote Rotie, men ikke af Rhone! Pengene til at købe de kostbare "stegte" terrasser tjener på almindelig Rhone, som er god trods produktionen (vi er i fantasillion-klassen). Formentlig udgør hans 5 Roties -til sammen- næppe mere end 1% af husets produktion.  

Southern Comfort whiskey likør... 129,-

35%, *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 1.november

En legendarisk likør, født 1874 i New Orléans, hvor "der er party på ethvert gadehjørne". Den skulle have været Janis Joplins favorit, så jeg var glad for den i min ungdom! 
    En sød whiskylikør med nydelig duft af fersken og orange, alkoholen er næppe mærkbar under sødmen. Jeg er ikke helt så glad for den i dag (og du kunne få den til 99 for 2 år siden). 
    Sælges på reklamen: "SoCo & Pizza -1 del Southern Comfort, 1 pizza". Sådan!    

    Skaber Heron brød sig ikke om de sprittede whiskies, som han kunne få i Bourbon street (eneste sted i USA, hvor man må drikke på gaden!). I dag ser likøren lavet i Europa med en moderne (men ikke pænere) etiket. Holdt meget af den gamle med tegningen af et lille palæ og hjuldamper på Missisippi floden. Måske vildledende når likøren er lavet i Europa...

    Til samme pris Bulldog Gin 40% og Pampero Selección Reserva Rom fra Venezuela (129, 3*). 

Jack Daniel "Old no 7" Whiskey.. 169,-

40% Tennessee, *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 1.november
I min ungdom (før jeg kunne drikke det), var Jack en temmelig dyr whiskey (med "e"), tæt på sort Johnie Walker i pris. I dag er prisen tættere på anden whisky -og her skal den også være, da den som andre Bourdons er lagret ret kort tid. 
    Jack's er en ret sød whisky med duft af tropisk frugt, vanilje og (ja) cola. Smagen er ret sød og lang, så de 40% ikke fornemmes tydeligt. OK at nyde ung for de fleste, men hvorfor mange vælger at gøre den endnu sødere ved at blande med cola, går ovver min forstand! 
    Jack's er en af de mest solgte whiskies i Verden, men laves sjovt nok i et "dry county" i Tennessee, hvor alkoholsalg/nydelse er totalt forbudt. Whiskien laves mest af maj (med lidt byg og rug), som destilleres én gang sammen med "sour mash" (rester fra tidligere destillation). Den unge spiritus filtreres gennem et 3 meter tykt lag af trækul af brændt løn før lagring i egefade. 
    Jack Daniel har siden 1956 været ejet af Brown-Forman, et megetr stort familiefirma, som ejer en lang række velkendte mærker, bl.a. Diplomatico Rom og Korbel (californisk Champagne) mv.