Søg i 1200 opslag:

04/01/2024

God Bourgogne-kopi, men...

Et lille suk! Føtex annoncerer med UDSALG, men åbenbart ikke på de vinøse varer, som tværtimod har fået et pænt prishop i forhold til prisen før Jul! 

Til alt held nåede jeg at købe et par flasker før Jul, hvor Føtex havde flere rigtig gode tilbud. I dag er priserne knap så spændende. 
    Dog fås den pæne franske Francois Martenot i rød pinot og hvid chardonnay (38,17 v. køb 6). Begge er typisk for dagens Bourgogne-kopier -i USA som i Frankrig- bløde og venlige. Og Bilka ka' også -her er ugens tilbud blot 44,50 (v 2). 
    Du skal betale mere for den hvide Macon Azé (69), men her får du den ægte Bourgogne -mere sprød, frisk og ren. En nydelse!    

Bedste KØBFrancois Martenot rød/hvid 
Godt KØBTrapiche "oak" rød/hvid/brus - Wolf Blass Red Label rød/hvid/brus - Macon Azé "Burgondie" - Famous Grouse whisky

uge02/2024

Francois Martenot, pinot eller chardonnay, kr/fl v 6: 38,17

6 fl: 229, rød Pinot noir eller hvid Chardonnay, Sydfrankrig 
Bedste KØB + *** (3/5), Føtexindtil torsdag 18/1

Desværre ugens bedste tilbud i Føtex (og Bilka er ikke bedre -her er prisen 44,50 v 2). Vinen er fra Sydfrankrig, ikke Bourgogne, som prisen antyder! Simple landvine, men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften -savner lidt spræl. Den hvide er frisk, tør og ren. 
Martenot har postadresse i Bourgogne (dvs postnr 21 som to første cifre), og både druen og flasken antyder også Bourgogne. Men vinen er fra det lune Sydfrankrig. 
    Martenot er et mærke under GCF, med hovedsæde i Alsace og afdelinger i hele Frankrig, i Bourgogne bl.a. Moillard, Pierre André og Martenot (+ i Netto Garnier med samme pinot og chard).

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus.... 45,-
Godt KØB + *** (3/5)Føtex, indtil torsdag 18/1

Kunne fås til 40 op til Jul, men 45 er også god pris. Trapiche var pioner for export fra Argentina (jeg solgte Trapiche i 1970erne til ret høj pris!). Den almindelige vin til eksport er banal, men "Oak Cask" er markant bedre (og "Pure" endog bedre). 
    Malbec, en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. Cabernet ligner, men er lidt mere krydret, som jeg husker det. 
Chardonnay -ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhedSparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 
    Alle årgange får omkring 90p/100 af kendere som Descorchados og Tim Atkin samt Jancis Robinson. 
    Ret beset er disse vine egentlig meget lig Alamos i stilen, dvs. indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg (eller måske endda kun egestave?), resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.

Wolf Blass Red Label rød/hvid/brus... 45,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonSparklingAustralien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 18/1

Begge er uskadelige vine, en slags vinøs Coke, som du (som jeg) sikkert drikker med glæde, men hurtigt glemmer igen! Prisen var 39 (Bilka) i december, så bestemt ikke superkøb. 

    Rød har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. Også sparkling, som er til den tørre side uden at være helt tør, med pænt brus. 

Macon Azé "la Burgondie"... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 18/1

Set i 2022. Foretrækker den mere klassiske Montagny (nabo mod nord), men Azé er også ok. Letbenet klassisk chardonnay fra Bourgogne med positiv frugt, middel fylde og frisk syre, en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chard'er fra "Den ny Verden"! 

    Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. En ældre årgang var testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet, fuldt fortjent.

Silvano Piacentini Ripasso... 69,-

**** (4/5), Føtexindtil torsdag 18/1
Lidt for dyr -pris er p.t. 60 i Netto og godt 50 (v.6) op til Jul, så ikke just topkøb! En middelfyldig, tør, frugtig Ripasso, som jeg bedre kunne lide end de overvægtige, svulmende Rubens'agtige amaroner. En udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 

      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche (99 for amarone i Bilka) i spidsen. 

Famous Grouse Scotch Whisky... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 18/1  
Der er 3-4 "slave" whiskies, der er  LIDT bedre end andre, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse. De er afrundede og frugtige uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.