Søg i 1200 opslag:

08/01/2024

Uge 2: Verden rundt med 16 vine

Danmark er frosset helt ned, så jeg ville tro, at vi skulle hygge os inden døre med god mad og vin. Men antallet af tilbud er også tæt på nulpunktet med kun 83 tilbud i denne uge, hvoraf 16 har fundet vej til ugens topkøb. 

I uge 2 er der 4 tilbud hver fra Frankrig og Italien, 5 er hentet syd for Ækvator. Plus én vin hver fra Spanien, Østrig og Tyskland. 

   Ugens bedste køb er den gode PS fra Spier (49,83 v 6), mens den prisbillige Francois Martenot er ok Bourgogne-kopi til en lav pris (38,17 v 6). 

    I den dyre ende er god Chablis Laroche (119) og en herlig Merlot fra topvingården Fonterutoli i Chianti Classico (79). 

    Hver uge scanner jeg ugens vintilbud fra de førende kæder. I denne uge 83 tilbud, hvoraf 16 er udvalgt. Også uge 2 har der total dominans fra Coop -10 af 16 vine er fra Superbrugsen og Kvickly. Netto har 3 tilbud, Føtex 2, mens Meny nøjes med én vin. Hverken Bilka, Rema1000, Coop365 eller Lidl har topkøb i denne uge. 

    Alle vine er tappet nær grostedet, om andet ikke er nævnt. 

uge02/2024

7 vinkøb under 50,-

Hardy "V.R.", rød-hvid-rosé... 35,- 

Rød shiraz og cabernet-sauvignon, hvid chardonnay eller rosé, Australia (tappet i England)
** (2/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/1
VR står for Varietal Range, dvs ikke blends, men vine på én druetype. Behagesyge vine, som ikke gør fortræd, men kan genere sarte ganer med lidt restsødme. De røde er helt ok. 

Francois Martenot, pinot eller chardonnay, kr/fl v 6: 38,17

6 fl: 229, rød Pinot noir eller hvid Chardonnay, Sydfrankrig 
Bedste KØB + *** (3/5), Føtexindtil torsdag 18/1
Desværre ugens bedste tilbud i Føtex (og Bilka er ikke bedre -her er prisen 44,50 v 2). Vinen er fra Sydfrankrig, ikke Bourgogne, som prisen antyder! Simple landvine, men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften -savner lidt spræl. Den hvide er frisk, tør og ren. 
Martenot har postadresse i Bourgogne (dvs postnr 21 som to første cifre), og både druen og flasken antyder også Bourgogne. Men vinen er fra det lune Sydfrankrig. 
    Martenot er et mærke under GCF, med hovedsæde i Alsace og afdelinger i hele Frankrig, i Bourgogne bl.a. Moillard, Pierre André og Martenot (+ i Netto Garnier med samme pinot og chard). 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 40,- 

*** (3/5) Netto, indtil fredag 12/1

"De Vine" er rigtig god til prisen, men stadig tæt på basisvin trods etikettens reserva -du skal op på "Day One" for at få noget rigtig godt, og på tilbud er den ofte kun lidt dyrere. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 40 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio. 

The Guv'nor tempranillo..  45,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/1

"Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  kommer fra Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex og Bilka. En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 

      "Guv'nor" er rigtig flot i design (det får vinen til at smage bedre, synes jeg!). Et blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha, men sikkert også lidt fra Toro. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, hvor vinen efter gæringen ryger direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Ikke mere eg, og det ville også være synd. Godt køb.

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus.... 45,-
*** (3/5)Føtex, indtil torsdag 18/1

Kunne fås til 40 op til Jul, men 45 er også god pris. "Oak Cask" er klasser bedre end den normale Trapiche (og "Pure" endog bedre). 
    De røde er bedst: Malbec, en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. Cabernet ligner, men er lidt mere krydret, som jeg husker det. 
Chardonnay -ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhedSparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 
    Alle årgange får omkring 90p/100 af kendere som Descorchados og Tim Atkin samt Jancis Robinson. 
    Ret beset er disse vine egentlig meget lig Alamos i stilen, dvs. indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer -men til anderledes lav pris! 

Memoro rød/hvid/rosé... 45,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/1

En pleaser fra Chianti-giganten Picciniblend fra hele Italien og er derfor bordvin uden årgang (du kan få idé om alder ved at nærlæse L-nummer på bagetiket med bl.a. tappedato). 

      Den røde er blend af syditalienske druer som primitivo, montepulciano og nero d'avola med merlot. En fyldig, glat og frugtig vin, meget letløbende trods pæne procenter. 

      Den hvide er især på franske druer som viognier og chardonnay + italienske vermentino og pecorino. Ganske frisk og frugtig,, måske med en snert af sødme, men det kan skyldes frugten. Rosé ikke smagt. 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid, kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299, rød og hvid blend, Sydafrika, normalpris 139,95 (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/1

Rød på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection". 2020 fik 5* af Rydberg. "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." 
       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 50 kr er meget lav pris. 

6 vinkøb 50-70,-

Carmel de Haux, Cotes de Bordeaux... 50,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/1
Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, men er i dag del af det danske-ejede Haux. 
      Middelfyldig, ganske indbydende madvin, snert vegetabilsk og grønt præg, som forsvinder i glas eller på flaske i løbet af et år eller to. Jeg kan vældig godt lide 2019, som er klassisk Bordeaux, dvs. med lidt bid, men med positiv aroma og god længde -meget bedre end de ”små” Bordeaux’er jeg husker fra min ungdom. For mig i samme klasse som den mere royale Caïx Cahors.

La Mascota rød/hvid... 59,-

Rød cabernet-sauvignon eller malbec, hvid chardonnay, Maipú Argentina

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/1

Set til 50 sidste år, men 59 er også god pris for vinen! 
      Chardonnay (5*/Vinbladet) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 
    De røde får år efter år omkring 90p/100 fra gode smagere. Malbec 2020 fik 91p/Descorchados akkurat som cabernet 2021. Chardonnay fik for nogle år siden 5* i Vinbladet. 

Silvano Piacentini Ripasso... 60,-

**** (4/5) Netto, indtil fredag 12/1
Prisen var 50 (v.6) op til Jul, men til 60 stadig godt køb! En middelfyldig, tør, frugtig Ripasso, som jeg bedre kunne lide end de overvægtige, svulmende Rubens'agtige amaroner. En udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke.

Dr Pauly-Bergweiler "Premium"... 60,-
2022 Riesling Trocken (tør) eller sødlig Riesling Kabinett, Mosel, Tyskland

**** (4/5) Netto, indtil fredag 12/1

"Premium" er hentet fra Mosel (modsat lillesøster Noble House) og har den sprødhed, som køligere klima og skifer terrasser giver til riesling. 
      Foretrækker den tørre "Trocken", som stadig har en snert  restsødme, som gavner duft og smag. Rigtig meget riesling flint, aroma og sprødhed. Testvinder i Vinbladet. 
    Måske er den sødlige Kabinett lidt for sød for puritanere, men den har herlig aroma og sprød  syre. 
    Etiketten er den samme som vinene fra Dr Pauly's egen vingård, men druerne er formentlig købt ind udefra (derfor den rimeligere pris). Blev solgt i Bilka til 50 (ved køb 6) før Jul, men stadig godt køb. 

Chianti Classico "Storia di Famiglia", kr/fl v 3: 66,33

3 fl. 199. **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/1

En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader. Denne Classico er ofte rigtig god. Har ikke smagt den siden 10erne, men 2020 fik 92p/Falstaff og 88p/WineEnthusiast.  
     Cecchi har haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig toscanere til de store kæder.

Nitthaus sauvignon "Exquisit", v.3 fl: 66,67

3 fl. 200. 2021 Burgenland, Østrig 
**** (4/5), shop.meny.dk, indtil torsdag 11/1

    Typisk hvid sauvignon, helt tør, aromatisk og frisk, middel fylde og pænt lang. 
    Nitthaus ligger i Gols på søens nordside ikke langt fra Wien. Vingården ledes af Hans og Anita Nitthaus er mest kendt for rødvin, men denne hvide er dog god og sjov. 

3 vinkøb over 70,-

"Nr 10" Fonterutoli, Toscana... 79,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/1
Mazzei er et af topnavnene i Chianti, men laver også andre vine -bl.a. denne på 90% af Bordeaux-druen merlot + 10% sangiovese. Vinen er noget blødere, federe og mere tilgængelig end den lidt stramme, men sindssygt flotte riserva. Men stadig med herlig frugt og drikbar allerede nu
      Markis Mazzei leverer fremragende vine fra egen vingård, som er belønnet med 3 stjerner i Gambero Rosso som en af Italiens fineste. 

Gigondas "Roc des Dentelles"...  119,-

***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 18/1

Set i 2020. Gabriel Meffre var Irma-leverandør gennem godt 50 år og ligger stadig på samme adresse i Gigondas, så vinen fra hjembyen er mere end ok. 
      2020 er mindst lige så god som ældre år, der fik 5* af Rydberg i Ekstrabladet (2019) og identisk med den almindelige Meffre (2019 fik 91-93p/WineAdvocate). En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset.

Chablis "L", Laroche.... 119,-

**** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18/1

En rigtig god Chablis. 2021 fik 17,5p/Oldenburg i Smag: 
    "
Kølig stil, mild smag, nærmest kødfuld og let mineralsk. I glasset... moden pære og mango, og den holder en stram, mineralsk stil og smag, harmonisk... Nydelig og alsidig Chablis". Vinen får generelt ros for sin stil, f.eks. 2019 med 92p/WineEnthusiast. 
      Laroche var markarbejder, som i 1850 købte en vinmark. Huset blev i løbet af 1990erne et af de største i den lille by. Huset har et domæne på mere end 100 hektar, men køber alligevel det meste  fra andre vingårde. Laroche var i øvrigt pioner i Bourgogne for skruelåg, som i dag pryder alle deres vine, inkl. domænevinene fra bl.a. Grand Cru (6 ha) og 1.Cru (30 ha). Sympatisk! Sælger også masser af vin fra en kælder i Sydfrankrig.