Søg i 1200 opslag:

22/01/2024

Discount: Spanien er bedst, både rød og hvid

I år har det Coop365 været stort set ene med vinøse topkøb blandt deiscount kæderne. Nu er Rema1000 også kommet til -begge med topkøb fra Spanien! 

Coop365 har las Hermanas monastréll, en økologisk vin fra Murcia (39) med masser af kraft og frugt. Desuden Monte Ory chardonnay fra Navarra (39). 

    Rema1000 tilbyder også en spanier, den gode Nuestro Ribera del Duero (50). 

      De har en ny That's Why! (35), som engang  lignede Why Not!, men i dag er blevet reduceret til en almindelig bordvin. That's Why prisen er sat ned (35), men du kan få bedre vin til denne pris! Desuden en god Carolina Gran Reserva (59), hvor Assemblage er bedst. 

    Netto tilbyder en sydfransk Bourgogne-type, Garnier, som ligenr Martenot, du kunne få billigere i Føtex i sidste uge. Suk. 

    Lidl har en ok australsk Cabernet (35) + noget så usædvanligt (Lidl har mange specialiteter!) som Retsina af god kvalitet (25 for 50cl). 

Bedste KØB: Nuestro Ribera del Duero - Hermanas monastréll organic 
Godt KØBAussie Rules rød/hvid - Carolina Gran Reserva rød/hvid - Monte Ory chardonnay - Primitivo "Badia al Colle" - Pajar Verona - Cimarosa cabernet - Retsina 50cl - Garnier rød/hvid/brus - le Arche Prosecco + Ripasso 

uge04/2024


Nuestro, Ribera del Duero... 50,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 21-27/1
God vingård i Fuentecésped ved Duero floden med vine, der er bedre end de mere industrielle vine, som giganten Solis leverer, f.eks. Condado de Oriza og Altos de Tamaron. Vinen har lagret i små egefade -en ganske flot vin, ikke sværvægter, men intens og med flot bærduft (brom og hindbær). Excellent køb. Fik 6* i Vinbladet sept.22. 
      Akkurat som Rioja er Ribera vinene kommet ned i pris -og det er denne et godt eksempel på. Den sidste vin fra vingården, jeg så i Danmark kostede 140 kr.
Foto: Ejer Díaz Bayo har boet her i 10 generationer, men vingården er ganske ny og egentlig ganske flot, synes jeg. Den leverer flere etiketter, hvor Nuestro i teorien er billigst -synes dog D8 er svær at skelne fra D8 med Díaz etiketten! Den er del af gruppen Premium Fincas.

las Hermanas, monastréll organic... 39,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 24/1

Luzón er en god, stor bodega i Jumilla, men henter økologiske druer fra de lavere liggende vinmarker omkring Murcia til denne vin. 
       Samme økologi, samme drue monastréll (alias mourvèdre), samme moderne kælder, hvor vinen gærer i store tanke og tappes ung, mens vinen har sin frugt og styrke. En rustik landvin med kvalitet! Kan klare alt fra en grillbøf til cassoulet. Server kælderkold. 

Monte Ory Chardonnay, Navarra.. 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 24/1

Mere frisk end mange, ret letbenet, neutral aroma, god syre og rank friskhed. Mindes den som tør, men det er 3-4 år siden, jeg sidst smagte denne nordspanier. Vinen laves af Manzanos, et familiehus, som er vokset voldsomt de senere år takket være korrekte vine til lave priser. Siglo Saco er andet mærke fra huset, som ses i både Coop365 og Brugsen. 

Primitivo "Badia al Colle"... 49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 24/1
Manduria. Badia er en primitivo (zinfandel) fra det lille Manduria i Puglia, som har en vis (italiensk!) kontrol med høstmængde og kvalitet. Ikke smagt, men vent en afrundet, kraftig, men ikke tung vin med åben frugt. Vinen kommer fra det store Piccini i Toscana. 

Pajar, Verona....  49,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 24/1

Coop365 beskriver vinen sådan: "Corvina og rondinella-druer fra området omkring Gardasøen. Druerne har tørret i cirka 20 dage inden presning. 12 måneder på egetræsfade og mindst 6 måneder på flaske" -tjaaa, det er vel, hvad de får oplyst fra leverandøren. Sådan en lille amarone til 45 -jeg gider ikke bruge penge på vinen, men konstaterer, at da Politikens Thomas Ilkjær (ildsjælen!) gav den 4 glas af 6 med ordene: "Fyldig, let sødmefuld vin, hvor de 14,5 pct. mærkes. Toner af modne kirsebær, chokolade og rødt kød. En smule kluntet og rustik, men fin tæthed". 

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 28.januar

Vent en lidt fersk, men fyldig og ret blød vin med ligefrem krydret duft. Vinen skal komme fra Kingston (stort daglighus i det varme Murray), solgt af Amka og måske tappet af Globus. 
      "Aussie Rules" hentyder til australsk fodbold, der minder mere om rugby end fodbold.  

Carolina Gran Reserva rød/hvid... 59,- 

Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernethvid sauvignon, Chile
Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag-lørdag 21-27/1
Et par af Carolina's rigtig gode vine! Assemblage er mest malbec fra Cauquenes i Maule, uden kunstvanding, med 8 måneder i eg. Ganske stærk, men ret blid. Cabernet er mindre frugtig, men samme solide fylde -og vil have godt af et par år på flaske. Hvid er frisk og ren, sprød, men jeg giver den ikke 6* som ellers god dansk kritiker. Smagt 2 gange, i årgang 2021. 

That's Why rød/hvid... 35,-

** (2/5), Rema1000, søndag-lørdag 21-27/1

That's Why er ikke den samme. Sidste år lignede den Why Not! (de kan noget med engelsk, de italienere!) til forveksling -en god syditaliensk zinfandel type, som nu er blevet til almindelig bordvin fra Italien. That's Why prisen er sat ned og vinen kun får 2*! Ung og middelfyldig rød, let sødlig hvid. 

Kronenland Riesling Trocken... 50,- 

*** (3/5), Rema1000, søndag-lørdag 21-27/1

Jeg kender rigtig mange vinhuse i Tyskland såvel som i andre lande. Men jeg er endnu aldrig stødt på "Kroneland" (tænker automatisk på vor egen Frederik X!). Vinen er formentlig helt ok, riesling fra Pfalz, hvor druerne i reglen er noget billigere. Men hvem leverer den? Den såkaldte "normalpris" på 119 (fra importør den sidste flaske) er dybt useriøs. 

Cimarosa cabernet... 35,-
Cabernet-sauvignon Australia (tappet i Tyskland)

Godt KØB + *** (3/5), Lidl, fra søndag-lørdag 21-27/1  

Den smager meget bedre end de alkoholfrie vine, som mange kæder promoverer i denne måned. Men heller ikke mere. Krydret frugt, middel fylde, helt ok, men forglemmelig. Prisen er uændret i forhold i januar sidste år, så jeg var lidt forkert, da jeg mente, Lidl har sat alle priser op! 

Retsina, hvid græsk, 50cl... 25,-

Godt KØB + *** (3/5), Lidl, fra søndag-lørdag 21-27/1  
25% dyrere end sidste år, men stadig godt køb. En praktisk 50cl flaske med 4-5 glas tør hvid med en særegen aroma med frugt og lidt nåletræ. Prøv den til pita gyros eller en krydret salat! Tappet af et af de store, anerkendte huse.        
      Jeg giver gerne vinen en chance. Prisen er kun lidt højere end i Grækenland, vinen er ung og frisk (gammel retsina er en plage).    
    Den unge hvidvin blandes med harpiks fra nåletræ, som kun lige når at give vinen aroma, før den fjernes. Druen er savatiano, groet i Attika.


Jean-Marie Garnier rød/hvid/brus... 45,-

rød Pinot Noir, hvid chardonnay, blanc de blancs brus, Frankrig
Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 26/1

Garnier har samme postbox i Bourgogne (21 som Martenot (du kunne få til 38,16 v 6 i sidste uge). Vinene ligner hinanden til forveksling -hentet i Sydfrankrig, selvom drue og flaske antyder Bourgogne. 
      Rød og hvid er helt ok landvin, men slet ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften. Den hvide er frisk, tør og ren.  Mousse ikke smagt, men skal være tør og ren. 
Garnier er et mærke under GCF, med hovedsæde i Alsace og afdelinger i hele Frankrig og Tyskland.

Prosecco "le Arche"... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 26/1

Tilbud var 45 i efteråret, men stadig godt køb. Prosecco er ikke tankevækkende foredrag, men god sladder! Og ung  Prosecco er altid bedre end den ældre -den skal nydes, mens den har sin primære frugt. Som denne: Nydelig æblearoma, meget diskret sødme (hvad Extra Dry lidt vildledende skal have), men med lille syre, der giver friskhed
    Nydes alene eller i Aperol/Campari eller anden spritz (kirsebær, brombær osv). 

le Arche Ripasso Valpolicella...- 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 26/1

Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en lille restsødme, som ikke generer.