Søg i 1200 opslag:

18/01/2024

Flot italiensk vin i Brugsen!

I mange år har Fontanafredda været den foretrukne Barolo i Brugsen, og  det kan vinelskere glæde sig over i form af særdeles rimelige priser (især når vinene er på tilbud). 

Fontanafredda er et a de historiske huse, som fik sit ry, da ejeren blev Italiens første konge. I Danmark blev vinen længe solgt af Italiensk Vinhus, før den kom til Brugsen. Fontanafredda får 3* (af 3) af Doctor Wine, velkendt italiensk guide. 

    Den globale pris (i snit) er omkring 400 for Barolo (tilbud 149) og 150 for Barbera og Chardonnay (tilbud 59). 

    Superbrugsen og Kvickly har andre gode tilbud fra Italien. Salice Salentino "Tauro" og Brindisi "Brunda" (40 kr med Coop-app) er begge ex-Irma vine fra gode områder i Puglia. 

    Torre de Lancia "Fuoco" (33,17 v 6) bør købes for pris mere end kvalitet, selvom både rød og hvid er helt ok. Endelig Zinfandel "Epicuro" (50), hvor den økologiske udgave er rigtig god lige som den hvide på druen fiano. 

    Fra Frankrig kan anbefales Laugel Pinot Gris (59) -lav pris for denne fine drue- og Laroche "L" (50), sydfransk vin fra hus i Chablis. 

Bedste KØBFontanafredda barbera + chardonnay - Fuoco rød/hvid/rosé - "L" Laroche chardonnay + pinot noir 

Godt KØB: Fontanafredda Barolo - Laugel Pinot Gris Alsace - Z Epicuro rød/hvidLandgraf Riesling Spätlese - Celeste Ribera del Duero - OPI Barrel Selection rød/hvid - Famous Grouse whisky

uge04/2024


Fontanafredda rød/hvid.... 59,- 

Barbera d'Alba eller Chardonnay Langhe, Italien
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 1.februar


Altid meget typisk og pålidelig rød 
barbera med rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde med tanniner skjult af frugten. 

    År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 2021 fik 91p/100 af canadiske Nathalie MacLean. 
    2020 fik 90p/Spectator med ordene: "Though rich and full of black cherry and blackberry fruit, this red is also vibrant and well-defined, with flashes of roasted almond, chocolate and mineral. Balanced, energetic and long". 
    Hvid chardonnay er mere "Cool Climate" end mange: Ingen eg, ren aroma, sprød syre og god stil
    Fontanafredda (foto) er et af de historiske huse i Barolo, ejet af kongen af Savoyen, der i 1861 blev konge af det nye land Italien. Et stort hus (7 mill. fl/år), så langt det meste trods pænt stort domæne købes ind udefra. Både rød og hvid viser et moderne Piemonte til en særdeles rimelig pris. 

    Huset får gr sin prestige og pålidelighed *** (3/3) af Doctor Wine, en rimeligt pålidelig guide grundlagt Cernilli, medstifter af ansete Gambero Rosso. 


Barolo Fontanafredda...  149,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar
Huset har stort domæne, men køber masser af druer ind til godt 400.000 fl/år af denne vin. Trods denne mængde en meget flot vin, som er indbydende, men har masser af stamina, der lover en harmonisk udvikling i mindst 10 år. 2018 har fået 91p/100 af både JamesSuckling og WIneEnthusiast, mens 2019 fik 91p/Spectator. 

Fuoco rød, hvid, rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, Torre de Lancia, Puglia, Italien
Bedste KØB  + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar

Mere ok "bread-and-butter" dagligvin end spændende vin. Men det er der plads til oven på en dyr Jul! Og et superkøb, selvom "normalprisen" (79,95) er helt hen i vejret. 

    Den røde er nok bedst -rund, krydret fylde- men den hvide (trebbiano og chardonnay) er ganske frisk for vin fra Italiens hede hæl, mens rosé vinen er gennemsnitsvare, men dog tør! 
    Botter har jeg haft den ære at besøge. Huset er fra 1928 og ligger nær Treviso. De begyndte at sælge på flaske i 50erne, eksportere i 60erne. Kort efter Danmarks entré i EU blev Irma en kunde (til 200 cl basisvin), og lige siden har Coop købt vin her, ret imponerende! I dag eksporteres 90% af produktionen, og den er stor. 
    Dengang som nu kommer husets vine sjældent fra det velhavende Treviso, snarere fra det varme Puglia, hvor huset også har kældre. 

Il Tauro, Salice Salentino... 40,-*

Terre della Brunda, Brindisi ... 40,-*
*: kræver Coop-app.  Riserva, Italien
Bedste KØB  + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar

Begge nydelige vine med krydret duft, fylde og blødhed- begge baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Vinene ligner hinanden, men måske er "Tyren" -Tauro- lidt fyldigere?  
    Salice og Brindisi er to vigtige områder i Salento i Puglia og udgør selve hælen af Italien. Vinene er begge baseret på druen negroamaro (ofte med lidt primitivo og sort malvasia) 
      Som Fuoco er disse 2 vine fra Botter, ved Treviso. De har dog også afdeling i Puglia og skal roses for at levere vine med navn på området, der leverer dem. 

Epicuro "Z" rød/hvid... 50,-

rød Zinfandel + organisk, hvid Fiano, Puglia

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar

Rød zinfandel er god: sød bærfrugt + krydret styrke. Fås også som økologisk, som er lidt mindre voldsom i alkohol (14,5), bedre for mig. 
Den hvide laves på Fiano, en god drue, bedst kendt fra Campania omkring Napoli. Denne fra Puglia er bedre køb, nydelig aroma af blomst og pære, fyldig, med fin lille syre. Epicuro laves af huset Femar i Lazio ved Rom. 

Lidt fransk mv

"L" Laroche, chardonnay eller pinot noir... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar

Sydfranske vine, der er svære at overgå til disse priser! God ren frugt og friskhed, hvid med nydelig aroma (næsten elegant), rød pæn frugt og ren smag (men kun smagt én gang). rød 2021 fik 5*/6 af Ekstrabladet, mens WineEnhusiast gav rød 2020 88p og hvid 2020 90p/100 (etiket Chevalière). 
    Laroche ligger i Chablis, men har også kælderen Mas La Chevalière (foto) i Languedoc, hvor disse vine er tappet. Huset fusionerede i 2009 med giganten Jeanjean, et af de største huse i Languedoc og Rhône, men bevarede en vis selvstædighed. 

    Brugsen har også en anden serie Cuvée Dissenay pinot noir/chardonnay/rose (6 fl. 299, 3-4*). Jeg foretrækker nu Laroche -og så slipper du for at købe 6 fl. Det må være gammelt lager fra Irma, for hvorfor have 2 serier af så ens vine? Men pæn etiket! 
    Oveni har Brugsen en 3. serie, Louis Reynaud Pinot Noir (45, kræver Coop-medlemskab). Kun smagt én gang, ligner Dissenay, men vil stadig gå efter Laroche! Jeg tror Brugsen bør reducerer antallet af vinserier en anelse (men gerne bevare de mange lækre vine, de også har). 

Laugel, Pinot Gris Alsace... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 1.februar

Måske bedste køb, da prisen er lav for "gris". Smagt én gang (i 2022, husker ikke år) - helt ok med ren aroma, tør, frisk og med middel fylde -egentlig typisk Alsace! Den får den 4* pga pris. 
      Laugel er del af giganten GCF, som leverer til alle kæder i Danmark, bl.a. fra Alsace Arthur Metz, Klipfel, Domaines de Colmar og Helfrich (de sidste i Føtex/Bilka). Kvaliteten af vinene er ujævn, for at sige det pænt -GCF leverer over 10% af al Alsace, dvs groft sagt de vine, som de andre ikke selv vil sælge! 

Landgraf Riesling Spätlese... 79,-

økologisk, Rheinhessen Tyskland

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar

Den ganske lækre sødlige Riesling Spätlese har overdådig frugt og lækker sødme, som balanceres af sprød syre. Meget flot til et glas i utide eller som apéritif. Smagt i 2018, men i dag er året nok 2019/20. Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen og har 20 hektar med god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar

Set i 2019. Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, men det meste er Sangre de Toro, Coronas og andre (+ brandy!). En god vin fra højt liggende vingård i Ribera ved Duero floden. 

    Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavet

    Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 2016 fik 93p/JamesSuckling, andre ligger omkring 90p. 

OPI barrel selection rød/hvid... 50,-

cabernet sauvignon, malbec eller chardonnay, Argentina

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar

Den var også på tilbud til 50 for et år siden, men du kunne få den til 33,34 (v.6) i august, for mig en latterlig pris. Kender bedst malbec, som er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Måske er cabernet knap så overbevisende, men jeg har brug for nogle flasker for at være sikker. Chardonnay er også ganske ok, men har ikke smagt den.

De røde OPI er rigtig gode, og denne pris er tæt på det latterlige! Vinene kalder sig "barrel selection", dvs. de har set lidt eg, men det smages ikke.

Spier "Red Note"... 45,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar (tappet i Danmark)
Kunne fås til 35 i november, men stadig god til 45, mens "normalprisen" 120 er useriøs. 
    Mørk, kraftig, fed, med åben rig frugt. Ganske god. Spier leverer store mængder vin til Danmark, de fleste dog i en lidt fersk middle-of-the-road stil. 

      Den røde node er lidt anderledes, da hoveddruen er pinotage, nationaldruen, som er et 100-årigt ægteskab mellem Bourgognes pinot noir og Rhone-druen cinsault.
    Pinotage har mest været brugt til industrivin, men fra gamle, lavt ydende vinstokke kommer nu interessante vine med en egenartet stil -som dog her er blødgjort med Rhone-druen syrah. 

Ripasso "Pagus Bisano"... 79,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar

Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -faktisk kan jeg egentlig bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har lidt mere fylde end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er faktisk god, med ren frugt med kun snert af krydderi. Kunne fås til 59 for godt et år siden. 

Amarone "Pagus Bisano"... 149,-

**** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar

Stod til 129 i 2021, så ikke topkøb trods en "normalpris" på 250. Trods 15% alkohol ret let for amarone (helt ok med mig!). Herlig aroma med svesker og blommer -næsten julet!- fyldig, pænt lang, med en let tør eftersmag, som passer godt til vinen. Jeg vil drikke den, mens den er ung og har hele frugten, men der er fanatikere, der er uenige. 
      Pagus Bisano er del af Valpantena, et stort, men godt kooperativ, der modtager druer og vin fra andre kooperativer, ialt 750 hektar. Cantina di Verona er et andet mærke.

Famous Grouse Scotch Whisky... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.februar 

Også Johnie Walker Red til 99. Der er 3-4 "slave" whiskies, der er  LIDT bedre end andre, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse. De er afrundede og frugtige uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.

    Til samme pris bl.a. Gordon Gin, Captain Morgan (spiced rom-sprit, ikke rom) eller Smirnoff vodka, alle 37,5%, som alle egentlig bør koste mindre end ok whisky.