Søg i 1200 opslag:

13/01/2024

God Rhone og Rioja i Meny

Meny tilbyder endnu et godt bud på en moderne Rioja med masser af frugt og fylde + et par af Rhone vine, som gør Meny til et godt sted at hente vin. 

Meny synes at være kommet bedre fra start end rivalen Føtex med et par rigtig gode køb. Vi er ved at være ret tæt på Brugsen i pris/kvalitet.
Ramon Bilbao er faktisk en gammel vin fra Brugsen, men vinen er i dag anderledes god (og prisen noget højere) med frugt, fylde og længde, som viser moderne Rioja fra sin bedste side.

Meny henter sin Rhone mange steder. Jeg kan ikke lige se, hvorfor de skal have Guigal (75), når den ligger alle andre steder (ofte til lavere pris). Princes' vine er rigtig gode og rimelige i pris (49,83 v 6), mens Reserve du Palais (40) er basis-Rhone til meget rimelig pris.

Prøv også Penfold's Max (99,95), hvor den røde er en hyldest til Max Schubert, der forandrede vinene fra Australien for evigt. Endelig Weinbach, et godt køb i Riesling fra Mosel, som leveres af hus ved Rhinen, mest kendt for Amselfelder fra Kosovo. Sådan kommer vi rundt i vinens Verden på ét opslag!

Bedste KØB: Ramon Bilbao "Edicion Limitada" - Princes Rhone "Vieille Vigne"
Godt KØB: Weinbach Riesling Mosel - Rhone "Reserve Palais" - Penfold's Max 


Ramon Bilbao "Edicion Limitada"... 79,95 

Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 18/1
2019 Rioja. Ramon Bilbao har 100 år bag sig og var i mange år et synonym for billig Rioja. I dag ejes huset af likørgiganten Zamora og er blevet moderniseret. Ofte spændende vin i store mængder fra 100 hektar ejet + 900 på kontrakt. 
      "Edicion" er en crianza fra særligt udvalgte fade (ca. 900, dvs. op mod 300.000 fl). Kold maceration og kølig gæring, 15 måneder i fransk eg og ingen filtrering giver en meget frugtig vin med overdådig frugt, medium fylde og ganske lang afrundet smag. 
      Herlig ung, men god balance. Ren tempranillo fra skråninger omkring Haro. Ikke smagt, men kan se, at guiderne giver netop 2019 hhv. 93p (Atkin og Falstaff) og 92p/Peñin, men kun 88p/Spectator.  

Rhone "Vieille Vigne", kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299, Bedste KØB  + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 18/1

En god Rhône fra Princes, kooperativ i Chateauneuf du Pape med 90% af sine vinstokke uden for det kendte område. En god Rhone, præget af moden grenache + lidt syrah og mourvedre. 2020 med sød frugt, krydderi, ganske mørk for grenache, god længde, meget drikbar og ligefrem på den gode måde. 

Rhone "Reserve Palais"... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 18/1

2020. En basis'agtig Rhone med lidt krydret duft, middel fylde og blød smag. 2020 har nok mistet lidt spændstighed og skal nydes nu. Slet ikke så god som Princes, Sabon, Olivier & Lafont eller Guigal, men godt køb.
    Vinen laves i Tulette af Cellier des Dauphins, et 2.grads kooperativ (centralkælder for 13 kooperativer). Det suverænt største hus med 18.000 hektar i det sydlige Rhone. Jeg har ofte set Dauphins vinene, desværre ofte ret dyre. Denne pris er mere korrekt, synes jeg. 

Guigal Rhone rød/hvid... 75,-

**** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 18/1

Mange vil foretrække den polerede Guigal frem for Rhone fra hus i syd-Rhone. Selvom du kan få næsten 2 flasker for én Guigal. Vinen er god, men den er især poleret og nem at drikke. Og du betaler for navnet. Prisen er lidt for høj, synes jeg. 

    Den røde er blevet yngre siden sidste år (2019 med 90p/JebDunnock), mens hvid stadig er 2021 (også 90p fra kyndige Dunnock). En typisk lagret Rhône med intens frugt (brombær, krydderi), middel til stor fylde og silkebløde tanniner. Lidt mere syrah (40%) og midnre grenache og mourvedre (hhv 50 og 10%) end de fleste + lidt tid i store egefade. Den hvide er egefri og blander lokale hvid grenache, clairette med viognier. Meget frugtig og ren. 

     Guigal er kongen af Cote Rotie (som er god og dyr), men huset sælger 20 gange mere af denne vin, (mindst) 4-5 millioner flasker! 

Weinbach Riesling Mosel, kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299Medium Dry, Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 18/1

Kun smagt 1-2 gange, men gode venner har hjulpet -let hvid (10%) med frugtsødme og frisk syre med lidt blomst i næsen. Lidt sød for medium dry med 26,5 g/l restsødme, men syren hjælper til et halvtørt udtryk. 


      Jeg elsker druen riesling og er godt tilfreds med, at vi er sluppet af med de billige Piesportere, sorte katte og "barrøv" vine, der engang hærgede vinhylderne. Med kun lidt præg af Mosel og intet præg af druen riesling. Først kom Dr Loosen med Dr L Riesling -siden fulgte naboen Dr Pauly, "Peter & Peter" og andre efter -resten er historie! 

      Peter Weinbach ligger ved Rhinen (Mainz) og sælger Mosel, mens Dr Pauly ligger ved Mosel -og sælger riesling fra Rhinen. Den omvendte verden! 
    Weinbach er del af giganten GCF i Frankrig (Calvet, JP Chenet osv). Kælderen er kendt for Amselfelder, som aldrende nørder som mig  husker som en sød rød, hvis eneste claim to fame var at være den første vin fra Kosovo, vi kunne smage! Sælger også under navne som Devil's Rock (Meny), Hans Baer (Coop), Appalina (alkoholfri) og andre.

    Meny tilbyder også Dr L Riesling Kabinett (79,95, 4*), en sødlig klassisk Mosel, samt Cuvée 17 (79,95, 1*), en sødladen sværvægter (17%), en syntese af Portvin med Amarone uden at være nogen af delene. Jeg har det svært med denne type vin! 

Penfold's "Max's"...  99,95

Godt KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 18/1
2019 shiraz-cabernet eller 2019 chardonnay, Adelaide Hills, Australia

2019. En rimeligt værdig hyldest til Max Schubert, som stort set egenhændigt har æren af, at Australien i dag laver god rødvin!. Sådan! Indtil han kom til, leverede Down Under stort set Portvin og Sherry kopier, så det vakte opsigt og forargelse, da han for 80 år siden præsenterede den første bordvin med ambitioner Den blev også rakket ned. Penfold's ville have ham til at stoppe, men han fortsatte. Og få år efter ville de have ham til at fortsætte. Gudskelov! 

    Rød er rigtig god og klassisk fast, kraftig Oz vin med krydret duft og rimelig koncentration. God nu, nok bedre om 1-2 år. Måske lidt overdrevet  94p/WineEnthusiast. Et par klasser over den velkendte Koonunga Hill. 

    Den hvide chardonnay er fra kølige Adelaide Hills. Kun smagt én gang. Flot, men skal drikkes nu. 

Piemonte Organic barbera/bianco...  59,95

San Silvestro, *** (/5), shop.Meny, indtil torsdag 18/1

Klassisk barbera med god frugtsyre og længde,  hvid (formentlig cortese druer) har friskhed og frugt plus lidt fylde
    Men barbera'en kan slet ikke måle sig f.eks. med de barbera'er, som ofte er på tilbud til omkring 50 kr hos Coop og Salling (især Vinchio's 2 vine, som er klasser bedre) -men ejeren af San Silvestro er en sympatisk fyr! Men begge vine er økologisk! Derfor 3*. Herlig osso buco-vin! San Silvestro ejer lille vingård ved Bussia i Barolo, men køber næsten alt fra andre i regionen.