Søg i 1200 opslag:

08/01/2024

Rhone-kopi fra Sydfrankrig i Bilka

Jeg elsker også den røde vin fra Rhone lige som andre vinelskere. Men når du ser på hylderne, er det ofte vinhuse fra det nordlige Rhone, der dominerer -f.eks. Chapoutier, Guigal og Jaboulet. Selvom der faktisk kun laves ganske få vine i nord -mere end 9 af 10 flasker kommer fra det sydlige Rhone. 

Bilka tilbyder Vidal-Fleury GSM (44,50 v 2 fl), fra et hus, som Guigal købte for knap 30 år siden. 

    Vidal's Rhone fås i Netto (60), så jjeg tror faktisk, at Guigal (inkl. Vidal-Fleury) alene leverer mere vin fra Rhone syd end den samlede produktion af Rhone nord! 

    Personligt henter jeg min normale Rhone i huse og vingårde i det sydlige Rhone, men i dag ser jeg mest Rhone fra de store huse i nord. 

    Vidal GSM kommer dog hverken fra det nordlige eller sydlige Rhone, men fra Languedoc længere mod vest. Det minder os om, at hele det sydlige Frankrig mellem Spanien og Italien (inkl. Rhone) faktisk er ét stort vinområde, med tæt på 1 million hektar vin det største område i Verden

    Her bruges de samme druetyper, Grenache Syrah og Mourvèdre (forkortet GSM) + mange andre, og her er samme klima og ofte samme jordbund. 

    En stor fordel for os, der holder af vin. Bliver den normale Chateauneuf for dyr, så er der masser af lignende vine til anderledes lave priser! 

    Bilka har ikke mange tilbud i denne uge. Der er en ok Cava Cordorniu (55) og en billig, men ganske ok Montgras box (99 for 3 liter rød/hvid). Og en ny høj pris på en basis-Amarone, suk. 

Bedste KØB: Vidal-Fleury GSM 
Godt KØB: Cava Cordorniu brut - Montgras rød/hvid 300cl box - Famous Grouse whisky

uge02/2024

Vidal-Fleury "G.S.M.", kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 11/1

For 10-12 år siden var denne vin det første skridt for Guigal (der ejer Vidal-Fleury) uden for Rhone, da vinen købes ind i Languedoc. Flere faste læsere har udtalt sig om vinen -jeg finder den rigtig god, typisk Rhone -selvom vinen hentes længere mod vest, med krydret frugt og rund fylde. Vi er laaaangt fra det nordlige Rhone, dog!  

    Til samme pris endnu en sydfransker, Francois Martenot (2 fl. 89), som p.t. skal købes i Føtex (6 fl. 229, 6,37 kr/fl billigere), 

Cava Codorniu "Clásico"... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 11/1

Brut er en simpel, spinkel cava med æbleagtig aroma og ren eftersmag. Slet ikke klasse som crémant, men bestemt ikke ringe. Codorniu var opfinderen og leverede den første cava historisk (udtal: gah-vá, med A som i Arne ikke kanel! 
). Til 55 er brut et godt køb. Undgå den søde demi-sec.


Montgras rød/hvid, 300cl box... 99,- 

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 11/1

Heller ikke smagt, men tror mest på den røde cabernet, som bør være frugtig og ren, fulgt af middel fylde og tør eftersmag med blød syre. 

      Til gengæld tror jeg ikke på den hvide sauvignon, som kan mangle aroma og friskhed. 
    Men prisen er lav -svarer til 24,75 kr for 75 cl. Og husk: check pakkedato -vinen bør være "conditioned" ikke mere end 3-4 måneder før du køber den (og helst skal du drikke den inden for en uge, måske to før rød). 
    Montgras er ellers et rigtig godt hus med pålidelige, ofte meget flotte vine. Men bedre på glas end plastikpose! 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 119,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 11/1

Tilbud var 89 for 1-2 år siden, men stadig ok pris for Amarone, selv en basisudgave som denne.  "Amaro" betyder bitter, men balancen svigter lidt, da der er mere sødme end fasthed (amaro) i denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men en ok frugtig og stærk rød med lille sødme. 

Famous Grouse Scotch Whisky... 95,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 11/1  
Der er 3-4 "slave" whiskies, der er  LIDT bedre end andre, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse. De er afrundede og frugtige uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate. En smule billigere end i søster Føtex (og noget billigere p.t. end Meny).  

    Bilka tilbyder også Islay Mist (129, 3*), som burde koste det samme som Grouse, også ret ung blend, blot med lidt Islay ki sig, som navent antyder.