Søg i 1200 opslag:

12/01/2024

Topkøb fra Spanien og Chile -og en dyr parfume!

Personligt vil jeg ikke ofre penge på My Way, for det er ikke min vej i vin. Men jeg vil dog hellere købe vinen end parfumen -vinen koster godt 56 kr for en liter, mens du skal af med 15.966 kr for en liter parfume! 

Bilka's priser har også fået et hak op efter gaveregnen i Julen, men der er stadig gode køb. 

Jeg kan lide begge de billige -spanske Kingpin er en pleaser rød som hvid (39,83 v 6), mens andre vil foretrække Montgras' hvide for de frugtige, men ungdommelige røde (39,83 v 6). Jeg kan lide begge! 

    Sjovt nok er My Way dyrere (41,50 v 6), men finder både Montgras og KingPin bedre. Skal jeg vælge, går jeg dog med My Way i vin (56 kr/liter) helllere end My Way parfume (15.966 kr/l)!  

    De dyre er ikke så gode køb som før Jul. Stadig er 89 dog helt ok for både Portia Ribera del Duero, Baron de Ley Gran Reserva og især Grigio, den flotte Chianti Classico. 

Bedste KØB: Kingpin rød/hvid - Montgras De Vine rød/hvid/rosé 
Godt KØB: Grigio Chianti Classico Riserva - Portia Ribera Duero - Baron de Ley Gran Reserva - Famous Grouse whisky

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 39,83

6 fl. 239. Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 18/1

Rød på tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg" (typisk i ståltank med egechips eller egestave ved gæring/lagring). 

      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

De Vine rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 39,83 

6 fl. 239. Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 18/1

Knap så blød som spanske Kingpin, men herligt vinøs! Montgras Reserva er 1-2 trin op fra bunden, men langt fra toppen af Chile, dog svær at slå til 40 -og markant bedre på flaske end i box (typisk 149 for 3 l). Når lejligheden byder dig, så køb Amaral eller "Day One" fra samme Montgras (ofte omkring 50) eller den flote Antu (typisk omkring 60).  
      Men til prisen er "De Vine" et topkøb. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, men jeg foretrækker næsten de hvide, som er sprøde og friske, også chardonnay og især sauvignon'en især fra det kølige San Antonio.

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 18/1
2020, prisen var 79 op til Jul, men stadig svær at slå til denne pris! 92p/Parker og 93p/Spectator + 6* i Ekstrabladet. "Den grå" fra det fine San Felice domæne er en mangerårig favorit for Salling og en Riserva, der er blid for Chianti, men stadig har det faste sammen med det civiliserede og  kommercielle. 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Ganske flot til julemaden takket være sin ungdom, men har godt af 2-4 år. 


Portia "10 meses", Ribera del Duero... 89,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 18/1

Kunne fås til 69 op til nytår, men stadig godt køb. Mørk, magtfuld, men ganske elegant vin, ikke crianza, men lagret 10 måneder i små egefade. Afrundet, flot og lang med pæn friskhed. 
    Ribera del Duero var engang området med sublime, kostbare vine (plus en masse skuffelser). I dag laves store mængder vin, langtfra alle i superklassen. Denne er i den bedre ende, 2020 har fået bl.a. 92p/JamesSuckling og 88p/Guía Peñin.
    Portia er en ret ny bodega med 160 hektar vin og imponerende kælder med 3 grene designet af arkitekten Norman Foster. Det ejes af Faustino Rioja (se nederst), men nyder vis selvstændighed. 

Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 89,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 18/1

Set i 2017. En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide både gran reserva og Baron de Ley generelt. Der er bedre Rioja, men Ley er altid pålidelig -og meget velsmagende. 
      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta, 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. Ældre årgange fik 90p/TimAtkin (2016) og 5* + godt køb hos Ekstrabladets Rydberg, der om nogen har forstand på spansk vin. 

Til samme pris Kim Crawford sauvignon (89, 3-4*) fra New Zealand. Samme ejer som Selaks, lidt bedre, men jeg vil hellere købe Flaxbourne fra Yealand's (59 i Brugsen). 

My Way, rød/hvid, kr/fl v 6: 41,50 

6 fl: 249 , rød zinfandel eller cabernet, hvid chardonnay, California (aft. i Danmark)
** (2/5), Bilkaindtil torsdag 18/1

Gå hellere efter Montgras eller -for blødere smag- Kingpin, som er anderledes god vin -og tilmed billigere!
    Men Læg mærke til prisen for 1 liter på My Way -vinen ca. 80 kr/liter, parfumen 15.966 kr/l
    Ingen af dem er min vej i vin, men på tilbud er den røde zin og cab ok køb (til 56 kr/liter). Navn og udstyr fortjener mere ros end vinen, som end ikke Sinatra kan redde. Kun smagt rød zin, som byder på krydret styrke + lidt sødme, som er tæt på 3*, men ikke helt. Hvid er også trættende i længden. Kun smagt én gang -rigeligt. 

Famous Grouse Scotch Whisky... 95,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 18/1  
Der er 3-4 "slave" whiskies, der er  LIDT bedre end andre, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse. De er afrundede og frugtige uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.