Søg i 1200 opslag:

25/01/2024

Antu er superkøb fra Chile...

Den flotte Antu fra Chile er ugens udvalgte fra Salling's 2 kæder, som i denne uge er samlet i et opslag. Men prøv også den flotte San Felice Classico og Faustino V Rioja. 

Salling's Bilka og Føtex har ofte rigtig gode køb, men så få, at jeg i denne uge tillader mig at slå de 2 kæder sammen. 

Antu (65) er meget flotte vine fra Chile. Især anbefales carmenère og syrah, men alle er rigtig gode. Fra Spanien anbefales både Faustino V (46,50 v 6) og Baron de Ley (59, men check Netto, hvor prisen er 50). Husk også Gemma's single vineyard Barolo Colarej (129).

    Herman Salling (1919-2006) var en rigtig købmand, ofte lidt kantet, men også ekstremt dygtig, som på 50 år skabte Danmarks nok vigtigste dagligvaregigant. Dvs kæderne Føtex, Bilka og Netto. Han forstod at sætte sine priser rigtigt og alligevel tjene (mange) penge. 
    Et besøg i Salling varehus på Søndergade i Århus er en oplevelse -ikke mindst den imponerende vinafdeling (og tagterrasserne i flere etager på en lun forårsdag). 
    I mange år havde Salling samme chefindkøber (navn?) til vinen. Han skaffede dem mange af de mærker, som stadig sælges, bl.a. Montgras, Undurraga, San Felice, Dr Pauly, Righetti og Baron de Ley. Og måske også Trapiche.  

Bedste KØBMontGras "Antu" rød/hvid - Faustino V Rioja Reserva - San Felice Chianti Classico - Baron de Ley Rioja - Gemma Barolo "Colarej"
Godt KØB: Ripasso Righetti - Tanunda "Triathlon" - Cava Codorniu - Tullamore Dew - Jack Daniel Whiskey (ikke udgaven med Honey

uge05/2024

Rød cabernet-sauvignon, carmenère og syrah, hvid chardonnay, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 2.februar

Antu er superkøb til 65... 
    Antu betyder "sol" på det indfødte machudo sprog og vælges fra de bedste single vineyards til hver druetype. Lavet i ret små mængder, typisk 20-50.000 fl/år af hver. 
      Syrah fra Ninquén, det første såkaldte navngivne ”Vinbjerg"” i det fine Colchagua. Yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. 2021 fik 93p/Descorchados. 
      Cabernet også fra Ninquén. En fast, kraftig og smuk vin. 2019 har fået 94p/Descorchados og 90p/TimAtkin.
      Carmenère er fra ”Cabaña Blanca” i Peumo. Lige så kraftig som cabernet, med rig aroma af kaffe/krydderi/urt, ret frisk, men afrundet og lang. Jeg synes ofte, den er bedst efter 4-5 år, men faktisk også flot nu. 2020 er valgt som Top 10 carmenère i Drinks Business. 
       Chardonnay er fra Rotunda i Casablanca, tæt på det kølige Stillehav. Blot 20.000 fl. (2020). For mig knap så overbevisende som de røde -fed, rig, men pæn længde og med lidt syre. 2020 fik 92p/Descorchados.  
      Montgras fyldte 30 år sidste år, så det er stadig et ganske ungt hus. Det ejes af Hernán og Eduardo Gras og deres partner Cristián Hartwig. Salling har været med i over 20 år, ganske imponerende! 

Faustino V Rioja Reserva, kr/fl v 6: 46,50 

6 fl: 279, rød, også hvid og rosé
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 1.februar

Rødgod Rioja med indbydende aroma med krydderi og begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre.

    Set i 2017. 2016 fik 88p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. Såkaldt HyperHit (hvad det så er) fra sidste uge, men forlænget. OK Med mig!
     Bilka tilbyder også hvid, viura og chardonnay med kold gæring. Ren aroma, let til middel fylde, lidt neutral eftersmag. Rosé er ok, men ikke så god som den røde. Set i 2021 og 2022 (bedst). 
Meget bedre end Silverboom (6 fl: 269, 2*/5), dansk-tappet sødsuppe fra Sydafrika, som jeg (modvilligt) har smagt 2 gange. Suk. 

Rhone Vidal-Fleury rød/hvid, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399**** (4/5) Bilka, indtil torsdag 13.juli

Lidt for dyr (tæt på 50 sidste år). Jeg vil gå i Netto efter Vidal's Ventoux (50), stort set lige så god (og med højere rating fra kritikerne). 
    Rød 2020 med rund fylde og blid eftersmag præget af modne druer. Den hvide er viognier + hvid grenache, lagret sur lie. Ikke smagt, men burde være frugtig med blomst, tør og frisk. nydes ung 

    Et mærke fra Guigal, og meget lig denne, blot uden eller med kun kort lagring i eg.  

San Felice Chianti Classico... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 1. februar

Tilbudspris går op og ned... Du kunne få den til 49 for 2 år siden, men i snit er den globale pris 130 kr. Og 59 er en ekstremt rimelig pris for flot Chianti Classico fra ét domæne. 
     Set i 2021. Nydelig fylde og pæn længde, ret fast smag. Til hakkebøf, pasta og pizza. Servér kælderkold.  Vinen er fra eget domæne, men en ung Chianti til at nyde ung, men... En ven, jeg stoler på, vil give den 2 år mere på flaske! 
    Kenderne elsker den også. 2021 og 2020 fik begge 92p/WineEnthusiast, mens 2020 også fik 92p/Falstaff. Endelig 2019 med 6*/6 i Jyll.Posten, 92p/Falstaff , 90p/Spectator samt 91p/WineEnthusiast. 

Ripasso Righetti Classico ... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 1. februar

Jeg har nydt ripasso'en et par gange for sin runde fylde og positive frugt, der fører til en nydelig pæn eftersmag. Foretrækker den faktisk for storebror Amarone! 
      Righetti ejes af 3. generation af familien og ligger midt i Classico området med ret lille vingård. Derfor købes langt det meste ind udefra til en række vine, mest ripasso og amarone.

    Amarone Rocca Alata (129, 3*) er fair pris for Amarone, en letbenet rimeligt tør vin fra kooperativet i Soave. 

Gemma Barolo "Colarej"... 129,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 1. februar

Jeg er ingen Barolo tifosi, men denne skal være et trin højere end den normale (og helt ok) Barolo fra Gemma. Colarej er fra særlig mark i Serralunga i Barolo. 

      Set i 2018 (god årgang), stadig meget ung, men har en meget intens aroma, middel fylde, forholdsvis runde tanniner og allerede nu lang smag. Ikke en 40 års vin, men vil have godt af 4-6 år.  
       Forgænger 2016 fik IWSC Trophy samt 5*/6 fra Rydberg i Ekstrabladet . Vinen importeres i England af Oddbins, som sælger den til £39 (ca. 340 kr.  


Tanunda "Triathlon"... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex , indtil torsdag 1.februar
Blend af 3 druer (derfor navnet Triathlon) fra South Australia, ikke Barossa som husets bedre vine. 

     Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
    Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 

Baron de Ley Rioja... 59,-

rød Reserva, hvid og rosé, Spanien
Bedste KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 1.februar

Den røde fås i Netto (50, fra lørdag 27/1), men selv til 59 topkøb, en moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk.
    Jeg drikker egentlig lige så gerne denne som den noget dyrere Gran Reserva, selvom denne er mere "fløjlsagtig" og fed, men måske knap så bærpræget. 
      85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. Set i 2018 med 91p/Guía Peñin og 92p/James Suckling.
     Hvid af druerne garnacha, viura og ret unikt hvid tempranillo. Meget aroma, tør, ganske frisk og pænt lang smag. 5* fra Rydberg (forfatter til Spanske Vine) i Ekstrabladet og SpritNyt.         
    Lyserød er ren garnacha fra af første pres ("Lagríma"). Diskret aroma, fyldig, ganske frisk. Begge nydes unge -helst 2023 eller 22. Nydes ung til en salat.

    Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa

Cava Codorniu... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 1.februar

 

Brut er ganske ok i en simpel stil, nydelig ren aroma med lidt æbler og urt, tør uden at snerpe, pæn ren, lidt kort smag.  Seco er akceptabel, men som semi-seco måske bedst til en frugtdessert. 
    Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. Siden har huset (som i dag ejes af kapitalfond, men har familien med i ledelsen) ikke set sig tilbage -i dag laves 45 millioner flasker cava af druer, en del nok helt legalt hentet langt syd for Katalonien.  

Tullamore Dew Irish Whiskey... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 25/1
Måske den bedst kendte fra Irland og som sådan en whiskey der ofte rakkes ned (også af mig). Men slet ikke ringe, om end måske lidt sød -også god til andet end Irish Coffee. Er kaffen ikke sød nok, fås den også som Tullamore Dew "Honey". Puha (N.B: Også den sorte Jack herunder fås med honning, puha igen). 
    Faktisk er den normale Dew nok bedre end tidligere, siden mærket i 2010 blev købt af William Grant (Stand Fast, Glenfiddich whisky og Hendrick's Gin). Efter 150 år er mærket nu vendt tilbage til  fødebyen Tullamore, som den har navn efter. Ok, jeg foretrækker stadig Jameson! 

Jack Daniel "Old no 7" Whiskey.. 169,-

40% Tennessee, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 1.februar

Tilbud til samme pris november i Føtex, så nu er den i Bilka.

    Jack's er en ret sød whisky med duft af tropisk frugt, vanilje og (ja) cola. Smagen er ret sød og lang, så de 40% ikke fornemmes tydeligt. OK at nyde ung for de fleste, men hvorfor mange vælger at gøre den endnu sødere ved at blande med cola, går over min forstand! 
    I min ungdom (før jeg kunne drikke det), var Jack en temmelig dyr whiskey (med "e"). I dag er prisen tættere på anden whisky -og her skal den også være, da den som anden Bourbon er lagret ret kort tid (den må kaldes Bourbon, men betegnelsen bruges ikke). 
    Jack's er en af de mest solgte whiskies i Verden, men laves sjovt nok i et "dry county" i Tennessee, hvor alkoholsalg/nydelse er totalt forbudt, modsat naboen Kentucky. 
    Whiskien laves mest af maj (med lidt byg og rug), som destilleres én gang sammen med "sour mash" (rester fra tidligere destillation). Den unge spiritus filtreres gennem et 3 meter tykt lag af trækul af brændt løn før lagring i egefade. 
    Jack Daniel har siden 1956 været ejet af Brown-Forman, et megetr stort familiefirma, som ejer en lang række velkendte mærker, bl.a. Diplomatico Rom og Korbel (californisk Champagne) mv.