Søg i 1200 opslag:

01/03/2023

Klassisk Rhone uden Rhone på etiketten!

Engang var fransk vin Bordeaux og Bourgogne (og Champagne). Men i dag laves superb vin i hele Frankrig, ikke mindst Rhone dalen. I denne uge er der 2 topkøb her -men sjovt nok står der ikke Rhone på etiketten. Det forudsættes bekendt! 

Lirac var i 1947 Rhone's 2. "Cru", og du leder forgæves efter ordet Rhone på etiketten. Det forudsættes bekendt. 

      Men det er næppe en fransk vinsnob, snarere end bonde på vingården, der ikke kan se ud over næsetippen og indse, at vi næppe kender Lirac -en kommune med 904 beboere- selvom den ligger nogle kilometer vest for Chateauneuf du Pape i den bedste del af Rhone-dalen. Var han lidt dygtigere, var vinen meget dyrere! 

      Men indtil da kan du glæde dig over at få en Lirac med kvalitet til blot 50 kr! Vacqueyras (99) er dyrere, fordi den kommer fra et rigtig godt domæne. 

      Coop har dog som altid så mange mange Bedste KØB, at jeg må vælge ud -mange af de gode køb ville være bedste køb i andre kæder, f.eks. I'm Your Organic -det første gode køb i boxvin (!)- eller Birds of Paradise -flot økovin fra Chile- eller Spier Vintage, som til 39 giver meget vin. Og måske en klassisk gammel Single Malt

Bedste KØBLirac "Grands Cyprès" Cru du Rhone - Vacqueyras "l'Oiselet" - Birds of Paradise øko rød - Gran Coronas cabernet 

Godt KØB: Coccinelles Rhône øko - OPI barrel selection rød/hvid - I'm Your Organic  300cl box - Spier "Vintage Collection" rød - Ripasso Valpolicella "Alfabeta" - Villa Annaberta Amarone - Memoro Italia - Laugel Cremant d'Alsace hvid/rosé - Pocas 2011 Port - Talisker 10 år 45,8% 

Lirac "les Grands Cyprès", Cru du Rhone...  50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts
Set i 2020. Lirac har æren af efter Chateauneuf at være nr 2 ”rød Cru” i det sydlige Rhone længe før Gigondas, Vacqueyras og de andre. Grenache og syrah vinstokke gror delvis på rullesten. 

      Meget flot med meget rig frugt i næsen, solid fylde og styrke, men får lidt friskhed fra en god mineralitet -flot ung, formentlig bedre om et år eller to.  Egnet til krydrede retter. Server kælderkold. 

      Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône med rimeligt gode vine. 
      FotoLirac er nabo til Tavel og fik Cru-status samtidig (1947). Oprindelig nok mest kendt for pink (og populær, når Tavel blev for dyr). Men i dag ses mest røde fra den fine lille landsby.  

l'Oiselet, Vacqueyras... 89,-

2020 økologiskBedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts

Set i 2020. Fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær. 2020 er mere mineralsk end 2019, men stadig med masser af styrke og fedme. Flot nu, men 2-3 år på flaske vil gavne.       
      2020 var ugens bedste køb med 5* fra Rydberg i Ekstrabladet og var "et kæmpesmagsbatteri" for Nana Wad. 2021 er på vej og er formentlig lige så god. Denne Vacqueyras er for mig bedre end Vacqueyras Malbec i Føtex og Bilka til 151 (godt nok 2 for 229).     
      Vacqueyras (simpelt udtalt "Vakeras") ligger ved Gigondas i Rhône og fik egen appellation 40 år efter Lirac. Her leder du også forgæves på etiketten efter navnet Rhône -det forudsættes bekendt!       
       Vacqueyras har lunere klima end de bedste dele af nabo Gigondas, dvs blødere, men måske lidt mindre distinkt vin. Groft sagt forenes her Gigondas og Chateauneuf, med lidt af dybden i Gigondas og det fuldfede og rene aroma fra Chateauneuf. 

Coccinelles, Rhône øko...69,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts

En overmåde sympatisk vin, som ikke har fænget hos mig. Senest smagt i '17 og '18 og synes den mangler lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac mod nord, men finder den ikke helt så god. 
      Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance -'20 er meget ung, så  giv den et år eller to mere. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. Sølvmedalje og meget andet.

Birds of Paradise, rød blend, hvid viognier... 39,-

økologisk, rød garnacha-syrah, Maipo, hvid viognier, Casablanca, Chile

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts 

Et superkøb i Rhône-kopier fra Chile. Huset Emiliana er den økologiske gren af (gæt:) Concha & Toro. Har mest tillid til den rødeafrundet, fyldig og med rig frugt, ikke præget af eg, men af modne druer (takket være 14,5%) i det lune Maipo nær Santiago. Den hvide kommer fra det kølige Casablanca og er kun smagt i ældre år, men Finansbureauet giver 2018 6*/6. 

OPI barrel selection rød/hvid... 50,-

rød cabernet sauvignon, malbec, hvid chardonnay. Argentina
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts

Du kunne få Mascota’s mest kendte vin til 33 kr (v. køb 6) i april, så den må siges at have fået et Putin-hop! Men stadig et rigtig godt glas til 46 kr! 

      OPI vinene er vellavede i en fyldig, kommerciel, international, men ikke ligegyldig stil med indbydende frugt og pænt lang smag. Vinene er ”barrel selection” og ser noget eg, men det smages ikke. Måske er malbec bedst, men det er tæt løb. Vinene er kreeret af Rodolfo ”Opi” Sadler

Spier "Vintage Collection" rød...39,-

rød GSM (grenache, shiraz, mourvèdre, cinsault), Sydafrika tappet i Danmark

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts

Vinene skal være en klasse over Signature og har en "normalpris" (99,95), som vist er officiel snarere end reel! Men til 39 kr er vine gode køb, røde som hvide. Vinene er meget kommercielle med masser af fylde og sød frugt i duft og smag -ingen mærkbar eg og en afrundet blød smag. Cabernet er ganske overbevisende, ren frugt og fylde, GSM er mere krydderi (men ikke for meget), ret let i smag trods 14,5% alkohol. Poleret! Den hvide kun smagt én gang, men fundet nydelig. Den lyserøde siger mig ikke noget. 

Gran Coronas cabernet... 89,-
Set i 2018, Penedès, Spanien
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts

Set i 2018. Mørk, fyldig, pænt lang, blød smag med masser af frugt, lidt urt og krydderi - perfekt til kraftige retter som lammeryg og Stroganoff. 2018 fik 90p/Falstaff . Cabernet-sauvignon + lidt tempranillo med et år i små egefade.        
      Den første Gran Coronas (1970) vandt  Gault-Millau’s vinøse Olympiade i 1978. Eksperten Christian Millau meldte afbud til den historiske Paris smagning 2 år før og lod derfor sit magasin Gault-Millau lave en ny smagning, hvor de franske vine kunne tage revanche.      
      Det gjorde de, sådan da -bortset fra at Gran Coronas cabernet 1970 slog Latour 1970 i cabernet-smagningen!  Denne vin bærer i dag navnet Mas la Plana, men lur mig, om ikke dagens Gran Coronas nærmer sig 70eren i kvalitet! Måske ikke topkøb, men god vin og en god historie! 

I'm Your Organic, 300cl box... 99,-

rød tempranillo, hvid viura mv, rosé bobal, Spanien
Godt KØB + ** (2/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts

= 24,75 kr/75cl. 
Den røde er helt ok, fyldig, rund, let frugt og fast eftersmag. Hvid og rosé ikke smagt, men bør være ok, hvis vinen er frisk tappet -check tappedato, nyd inden for 3 måneder). Prisen er lav i forhold til andre box vine af samme kvalitet. 
      Vinene laves af Hammeken i Spanien og tappes i Danmark (Globus, hvor Hammeken er partner). Alle har en ganske lille restsødme (3-4 g/l), som ikke generer. Den lyserøde bobal er ikke min smag, men mange elskede den. 
      Trofaste læsere ved, at jeg sjældent har noget pænt at sige om box vine -og det stort set uanset prisen. Vinen opbevares i plastpose, som ikke er så tæt som metal/glas -så vinen skal filtreres og svovles lidt mere. 


Ripasso Valpolicella "Alfabeta"... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts
Ikke stor poesi, men bag den diskrete (på grænsen til det kedelige) skjuler sig faktisk en nydelig corvina i klassisk Valpolicella stil, lidt ripasso med sin frugt, men stadig tør
      Et af mange mærker fra kooperativet i Valpantena. Kun smagt i ældre år, men kan se, at 2018 har fået 5*76 af Rydberg i Ekstrabladet. 

Villa Annaberta Amarone, Valpolicella... 149,-

Godt KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts 
Annaberta er rigtig god, magtfuld, med koncentreret frugt, pæn dybde, tannin, tør trods en let sødme i eftersmagen. En rigtig god Amarone sagt af én, der ikke er tifosi! 
       Vingården har stort domæne i hjertet af Valpolicella. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men denne amarone samt deres Valpolicella og ripasso er i reglen en tand i forhold til le Arche, Cadis og de andre billige amaroner. 

Piccini Memoro rød/hvid/rosé... 45,-

Godt KØB *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag  2.marts
Den røde er bedre end meget kedelig Chianti og markant bedre end de talløse rip'amarone vine, som dominerer Italien i Danmark.
      Memoro er blandet af vin fra hele Italien (men nok mest det varme syd, som også leverer det meste vin) og er derfor bordvin uden årgang.

      Den røde er blend af syditalienske druer som primitivo, montepulciano og nero d'avola med merlot. En fyldig, glat og frugtig vin, vellavet, meget letløbende trods pæne procenter. 

      Den hvide er især på franske druer som viognier og chardonnay + italienske vermentino og pecorino (nej, ikke ost, men en drue fra Abruzzo). En forglemmelig, ret ligegyldig vin med pæn duft og lidt syre, Rosé ikke smagt. 

     Mario Piccini leverer hver 10. flaske Chianti plus en masse andre vine, ialt op mod 20 millioner fl/år. 

Chiaro Zinfandel... 50,- 

*** (3/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts 
Ikke en vin, jeg vil øde mine penge væk på. Et godt bud er endnu en forglemmelig sværvægts sødsuppe-primitivo, som vil glæde fra første glas -og så ikke mere. Men en flot, tung flaske! Kommer fra Irma's gamle leverandør Botter øst for Venedig. 

Laugel Cremant d'Alsace hvid/rosé... 69,-

Brut, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts

Jeg kan ikke rigtigt blive begejstret for billig crémant (eller billig Champagne!). Men hvor meget kan du forlange til 69? 
      Ikke smagt de sidste par år, men husker den hvide som en rimelig tør vin med pænt brus, frisk og aromatisk, med en lidt urtet duft af grønne druer som lille minus + lille restsødme. Den lyserøde fandt jeg (dengang!) bedre, med nydelig frugt af jordbær! 
       Måske er vinene bedre i dag, hvor Laugel (del af GCF) oven på Corona-krisen har fået adgang til lidt bedre druer og måske gr manglende salg har lagret vinen lidt længere end de 9 måneder, loven kræver. 

Pocas 2011 Colheita Port... 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 2.marts
Pocas er et af de få private familiehuse i dag og leverede før en Port på det jævne. Det er ved at ændre sig, og deres tawnies er flotte -som denne 2011 (91p/Jancis Robinson). En herlig vin, som tilmed nok bliver endnu bedre med et par år efter tapningen. Fyldig, middel tawny, rig bouquet, pænt lang smag.

      Colheita er en årgangs-tawny, navnet betyder årgang på portugisisk, vintage på engelsk! Vinen lagrer mindst 7 år på fad før tapning, som efterlader evt bundfald i fadet.

Talisker 10 år, Single Malt 45,8%, 100 cl... 349,-

Godt KØB+ ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.marts
(70 cl = ca. 244 kr).  Talisker er det eneste destilleri på den barske ø, Isle of Skye, som ligger ud for Skotlands nordvestlige kyst. Øen er siden 1995 forbundet med fastlandet med en bro, og tusinder besøger den vilde ø, som byder på nogle af de smukkeste bjergområder i Skotland. 
      Destilleriet ligger ned til vandet. Denne single malt 10 år er blandt de fineste, og den har lidt af Islay's tørv og medicin, men i en blidere, smuk udgave -og trods de 45,8% alkohol er den overraskende blid.  Som Coop skriver: "Talisker Single Malt 10 er modig whisky, der kræver modige whisky-drikkere. Men hvis du tør, får du en unik smagsoplevelse, der åbner helt nye døre for, hvordan whisky kan smage". 
      Isle of Skye er i øvrigt også kendt som stedet, hvor den berømte whiskylikør Drambuie skal være opfundet. 

Coop tilbyder til samme pris Dalwhinnie 15 år (100 cl, 349) og Cragganmore 12 år (100 cl 349(. Begge er rigtig god Malt, hvor Dalwhinnie -fra destilleri mellem Edinburgh og Inverness er blid, men røget og ganske kompleks efter 15 år, mens Cragganmore er en god malt i en kommerciel stil, men ikke så godt køb. 

Begge er dog meget bedre køb end Zacapa Rom Solera 23 (70 cl, 349, 3*), god rom, men alt for dyr. Og uanset tallet er kun et par dråber 23 år gammel -resten er et sted mellem 1 og 10 år, med et snit omkring 6-7 år. Men tallet 23 er pænt!