Søg i 1200 opslag:

05/03/2023

Ugens 20 vine : Jorden rundt, og Bordeaux er bedst!

Hver uge vælger jeg tilbud ud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. Hver uge omkring 20 tilbud ud af kædernes ugentlige godt 100 tilbud. I denne uge vine fra 25 til 129 kr. 

Vi kommer Jorden pænt rundt med vine fra både Sydamerika, Californien og Australien, som også byder på vine fra det fjerne Western Australia, adskillige dagsrejser fra Adelaide, som leverer 90% af al vin fra det store kontinent.  

       Spanien dominerer (igen) de billigste vine, men der er også gode køb fra Tyskland og ikke mindst Østrig. Til gengæld er kun 2 vine fra Frankrig mod hele 6 vine fra Spanien (4 under 50 kr) og 4 fra Italien. 

      Ugens bedste er nok 2019 Biscarrats Lalande de Pomerol. Til 100 kr (Meny) er den svær at slå, selvom både chilenske Ninquen og Bell'Aja fra Italien gør deres bedste. 

     Til gengæld leverer Spanien både billigste vin (Radio Boka til 25) og måske bedste køb (Hécula til 35)

      Irma's tilbud kom først efter deadline, og i denne uge er der heller ikke vintilbud fra Lidl

      Alle vine er tappet nær grostedet, med mindre andet er nævnt.  

 Vil du modtage et nyhedsbrev 3-4 gange/uge, så send mail til: VINKENDERBLOG@gmail.com

9 vinkøb under 50 kr

Radio Boka rød/hvid/rosé... 25,- 

rød tempranillo, hvid verdejo, rosé tempranillo/bobal, Spanien 

** (2/5), Coop365discount, indtil onsdag 8.marts

Den hvide verdejo er bedst med sin aroma af æble og fersken og pæne syre, som afrundes af 6,8 g/l restsødme. Der er mere sødme i den røde tempranillo (11,6 g/l), men den får alligevel 87p/Peñin i årgang 2019. Rosé ikke smagt, men burde være frugtig og uden for meget sødme (5,6 g/l).
      Mærket er et af de mest solgte fra danske-ejede Hammeken i Spanien og får nydelige ratings. Men de har alle en lille sødme, som nok generer mig mere end andre (især i den røde). 

Noble House rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl. 199, Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 
Bedste KØB + *** (3/5), Bilkaindtil torsdag 16.marts

En god tør riesling -intens, ren riesling aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag -en favorit nu til denne meget tiltalende pris.  
      Den normal riesling er mindre tør, men en herlig aroma og sprød frisk syre under lille sødme. Begge vine er hentet i Rheinhessen som også den røde pinot noir, som er frugtig og tør, en enkel vin, men excellent køb. 

Hecula Organic, Yecla... 35,- 
øko, **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.marts

Set i 2020. Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. Vinen laves på den ofte stramme monastréll drue, men denne er ret blød, måske for civiliseret og kommerciel for tifosis.       
      Hécula har gennem 20+ år været en af Castaños mest kendte og er fra årgang 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). 2019 5* i Gastro sept 2021 + 90p/Guía Peñin (og 91p af gavmilde Decanter Award).  

Cava Jaume Serra, tør/sød, kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129, Brut (tør) eller Semi-Seco (sød), Spanien  

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.marts

Denne brusvin er ok til en budgetfest. Til 43 kr får du meget vin, selvom det bestemt ikker Champagne eller bare crémant. I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!"       
      Det passer glimrende til denne vin, der kommer fra García-Carrion, Spaniens største vinhus. Men den tørre brut har ung, frisk gåpåmod, mens den søde seco er, hvad min datter kalder "børne-Champagne".  

El Gringo, dark red tempranillo, kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129, bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.marts

Danske Nicholas Hammeken ejer ikke vinmarker, men skræddersyr vin fra især kooperativer. En fyldig, frugtig/krydret og civiliseret tempranillo. Både 2019, 20 og 2021 fik 88p/Guía Peñin, ganske imponerende for vin til 43 kr! 
      Der er pænt langt fra Don Quijote's vindmølle-dækkede Mancha til Almería's "Lille Hollywood". Men navn og etiket er en hyldest til Tabernas ørkenen ved Almería, som har lagt kulisse til over 300 westerns, inkl. alle Sergio Leones ikoniske film, f.eks. "Den gode, den onde og den grusomme" og andre med ikonisk musik af afdøde Ennio Morricone. Så der er lidt Clint Eastwood over vinen! Et besøg værd. 

Salice Salentino "Epicuro", kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129, Riserva, Puglia, Italien

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 16.marts

En vinøs kioskbasker med lidt mere kvalitet end de normale Puglia-vine. Rig aroma, fyldig, rund og pænt lang. Salice er den måske bedst kendte DOP i Puglia og skal leve op til lidt skrappere krav end de normale Puglia vine. Ordene riserva har ingen betydning for vine fra Puglia, der generelt skal nydes unge. 


Tanunda "Triathlon", kr/fl v 6: 46,50 

6 fl: 279, **** (4/5), Føtexindtil torsdag 9.marts

Triathlon er markant bedre end Tanundas 2 billigste. 2 blends af 3 druer (derfor navnet Triathlon). 

        Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
       Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 


Houghton "Heritage" rød/hvid, kr/fl v 2: 49,50
2 fl: 99, *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.marts

En sjælden gæst fra Western Australia, som slet ikke leverer samme mængder som egnen mellem Sydney og Adelaide. 
      Den røde er klassisk cabernet/shiraz blend i den blødere stil, indbydende og afrundet. 
      Den hvide er tør og frugtig -den laves af et væld af druer, især måske chenin blanc, verdelho og muscadelle. Desværre ikke smagt.        
       Houghton ligger tæt på hovedstaden Perth og er et  af de ældste vinhuse (1836) i Western Australia og blev oprindelig grundlagt af 3 militærofficerer, udstationeret i Indien! Højeste rang havde oberstløjtnant Houghton, så han navn lagde navn til vingården. Han besøgte dog først huset i 1859, da det blev solgt til dr Ferguson, som også lavede den første vin (110 liter!).       
     Huset har måske pga afstand til Adelaide altid haft en vis selvbestemmelse og har kun haft lokale vinmagere -blot 14 i løbet af de sidste 180 år. Courtney Treacher kom til vingården i 2004 som medhjælper. Siden 2020 har hun været senior vinmager. 


Grüner Veltliner "Lenz Moser", kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, Østrig, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 16.marts

2021. Ikke så overbevisende som Allram herunder, men stadig god og en god pris! .       
Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men rigtig god til prisen.      
      Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.

4 vinkøb 50-70 kr

Trapiche "Medalla" rød/hvid, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, rød malbec, hvid chardonnay, Uco Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.marts 

Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay er forbavsende frisk og lang i sin smag, fyldig og ren. Meget flot. 
      2021 fik 92p/Tim Atkin, 2020 fik 91p/Descorchados, mens 2019 fik  92p/Parker. Medalla er en tak over den almindelige, Oak og Pure og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år). De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner).

Baron de Ley, Rioja Reserva, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119, **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.marts

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratiskDen dyrere Gran Reserva er lidt mere "fløjlsagtig" og fed, men måske knap så bærpræget, så egentlig drikker jeg lige så gerne den almindelige reserva. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. Set i 2018 og 17 med 91p/Guía Peñin. 

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.marts

2016. En solid, magtfuld, afrundet vin med god frugt og længde, så langt fra forme tiders tynde, triste Ventoux vine. Eneste problem er årgangen -2016 er gammel, holder den? Hvis du har smagt den i de sidste par år, så giv mig besked! 
      Marc Pichon er en gammel bekendt af Danmark, som han har besøgt årligt for at sælge vin, både egen vin og andres. Han er gift med danske Anne, og sammen har de udvidet deres vingård fra 13 til 65 hektar. Vingården ligger ved Mormoiron og har fantastisk udsigt til Ventoux bjerget. 

Allram grüner veltliner eller riesling... 69,95

***** (5/5), Shop. Meny, indtil torsdag 9.marts
2021. Den grønne veltliner er bedst lige nu, en herlig vin med rig aroma, sprød tørhed og god fylde. 92p/Falstaff. 
Riesling er lidt strammere og bliver med tiden bliver lige så god, måske endda bedre?  5* i DinVinguide: "syrlig og stringent i udtrykket med masser af citrus, flint, grønne æbler i smagen. Medium koncentration. En rank og præcis vin med en sprød afslutning".
    Allram er en privat vingård i den hyggelige by Strass Kamptal, det store område lidt nord for Donau. 
  

5 vinkøb 70-100 kr

Ironstone Reserve... 75,- 

Zinfandel Old Vine eller Chardonnay, California

**** (4/5),  Bilka, indtil torsdag 16.marts

Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 10.marts

Jeg har kun købt Righetti et par gange siden og fundet den uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone. 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

2019 økoBedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 9.marts
2019 er lækkert år, så du kan vente en rund kraftig merlot med indbydende frugt og god længde. Nydes nu for frugt, men vinen lukker nok ned snart -og så skal den have 3-4 år..      
      Vinen er 2.vin til det smukke Annereaux, et af de ældste slotte i Lalande, som har tilhørt samme slægt siden 1390, en sjælden rekord! I dag ledes vingården af Benjamin Hessel, søn af ægteparret Hessel, som ejer vingården i dag. Vingården er i topform og leverer rigtig god vin efter økologiske principper. 
      Vingården går i arv gennem kvinderne, så ejerne har gennem årene båret mange efternavne, bl.a. i 1820erne Malescot, som har lagt navn til en god 3.Cru i Margaux! 

Barolo Bosio "Truffle Hunter"... 99,95

**** (4/5), Shop.Menyindtil torsdag 9.marts

Etiketten minder mig om Roald Als' klassiske "Kvinderne ud af Køkkenet" (den bløde mands kogebog!), som også skildrer jagten på den hvide trøffel, hvor Als er på jagt efter trøflen i Barolo og omegn. 
      Har ikke smagt denne Barolo, men andre fra samme Luca Bosio. Så vent en typisk fast Barolo med nydelig duft af skovbund og middel fylde og længde. Ikke det store sus, men ganske ok -og med en meget charmerende etiket!
Denne skal komme fra Verduno i udkanten af Barolo, men Bosio ejer godt nok 30 hektar, men henter sin vin fra ikke mindre end 150 vinbønder med 700 hektar fordelt på hele Piemonte.  

Cerro Añon Rioja Gran Reserva... 99,95

***** (5/5)Shop.Meny, indtil torsdag 9.marts
Har ikke smagt den nye 2016 (92p/Tim Atkin), men 2011 var god, i en middelfyldig, blød stil med meget god bouquet. En klassisk tempranillo (med lidt graciano/mazuelo), som får malolaktisk gæring i små egefade, stadig ret sjældent i Spanien. Prisen er meget rimelig (prisen i Spanien er godt 140 kr). 

2 vinkøb over 100 kr

San Felice "Bell'Aja", Bolgheri... 119,-

***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 16.marts

Bolgheri har et ry som en art 1.Cru i Toscana, takket være bl.a. Sassicaia (2000+ kr/fl). Den gode Turaia er på tilbud (100) stadig godt køb, men i dag er topkøbet fra det fine San Felice domænes vingård i Bolgheri. 
      Vingården er stadig lille (6 hektar) og vinstokkene (60% merlot, 40% cabernet) unge (5-10 år), men de første årgange har fået ros i guiderne (omkring 90p/100). Den aktuelle 2019 har fået 89p/WIneEnthusiast. En flot vin på druerne merlot og cabernet i en magtfuld, men blid udgave med fine nuancer i frugt og eftersmag. Kan formentlig gemmes mange år, men jeg vil nyde den nu.  

MontGras "Ninquén" cabernet/syrah... 129,-
***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.marts 

Storebror og noget dyrere end Antu, men Ninquén's globale pris er 279 kr, så stadig et topkøb.  
      Ninquén skal være det første såkaldte ”vinbjerg” i Chile, hvor man ellers normalt har plantet i de flade dale. 
      50% cabernet og 50% syrah, Bør nok gemmes et par år. Men allerede yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. Set i 2021, som formentlig er lige så god som 2018 og 2020, der begge fik 92p/Tim Atkin.