Søg i 1200 opslag:

18/03/2023

Føtex' 7 topkøb er en omvej værd!

Føtex fejrer foråret med 8 siders avis med -mindst- 7 superkøb, som hver er en lille omvej værd. San Felice, Marqués de Riscal, Mooiplaas, Ninquen og de andre skuffer næppe selv forvænte kendere, mens vi andre nyder en særdeles rimelig pris! 

Føtex synes i disse uger at overtage pladsen efter Irma (og måske også Coop, suk!) for spændende vine til interessante priser. Der er på de 8 sider faktisk så mange gode køb, at jeg ikke kan få dem alle med her -så følg med i kommende opslag! 

      Jeg undrer mig stadig over, at du kan få San Felice (med 90+p fra gode smagere) til samme pris som en industriel sødlig syditaliener. Men glæd dig over det! 

      Endnu billigere er Faustino's fine Rioja Reserve, mens du må af med lidt mere for den flotte Medalla fra Trapiche, Mooiplaas fra Sydafrika og Riscal fra Rioja. Og der er mange flere gode tilbud -foruden god Portvin, Single Malt og superb gin i fuld 47,3% styrke! 

Bedste KØBSan Felice Chianti Classico - Riscal Rioja Reserva - Trapiche Medalla rød/hvid - Mooiplaas Stellenbosch rød/hvid - Ninquén rød - Faustino V Rioja Reserva - Tanunda "Matthews Road" rød - Montgras "de Vine" rød/hvid/rosé - Dr Pauly Noble House rød/hvid - Calvet crémant hvid/rosé 

Godt KØBAlsace Grand Cru Traber - Fournier Touraine sauvignon - Selaks rød/hvid - Lyv rosé - Gemma Moscato d'Asti - le Arche Prosecco - Smith Woodhouse LBV Port - Glenlivet 12 år whisky - Tanqueray no 10 Gin

San Felice Chianti Classico... 49,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

Nydelig fylde, flot frugt med bær, urt og krydderi, pæn længde, til lasagne, pasta, osso buco og pizza.  Denne vin er slottets unge Chianti, beregnet til at nyde ung. 
      2020 er stadig ung, men rigtig flot, selvom 92p/Spectator er gavmildt. 2019 fik både 6*/6 i Jyll.Posten, 92p/Falstaff og 90p/Spectator.
      San Felice er en stor vingård i det sydlige Classico, som i snart 40 år har været ejet af forsikringsgiganten Allianz. En mangeårig favorit fra Salling gruppen, med rette. Vingården laver rigtig god vin, som generelt bliver solgt til meget lave priser i Danmark.

Også fra Italien, men langt mindre interessant tilbydes bl.a. Capolavaro Primitivo Manduria (2 fl. 99, 3*), ret sød, fyldig, næsten dessertvin!, samt Nero Grande Puglia rød/hvi/rosé (2 fl. 99), nok meget lig Capolavaro, ej smagt. 

Marques de Riscal, Rioja Reserva... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

Jeg er nys vendt hjem fra spanske Alicante og València, hvor denne vin kostede 18€ (135), det samme som en god Muga, som du ofte skal betale 250-300 kr for i Danmark. Hænger ikke helt sammen! 
      Riscal er den ikoniske Rioja i Bordeaux-stil, skabt i 1858 af Riscal sammen med vinmager fra Bordeaux. Den blev så populær, at markis'en måtte forsyne flaskerne med trådnet for at forhindre forfalskninger (det var slet ikke gimmick dengang!). I dag bør der være nok vin til alle, for familien leverer mere end 5 millioner fl/år alene af reserva'en, fra eget store domæne + indkøbte druer. 
      2017 fik hele 94p/Guía Peñin og 92p/Tim Atkin -vinen er efter nogle kedelige år bestemt tilbage i toppen igen! Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige 2-3+ år for at være helt i top.

     Kommer du til Rioja, bør du ofre et ophold på Riscals hotel, som er tegnet af legenden Frank Gehry (foto). Du kender ham måske mest fra Guggenheim (Bilbao), Dansehuset i Prag, Disney's koncertsal mv, men hans bodega for Riscal er også et besøg værd! 

Trapiche "Medalla" rød/hvid... 59,-

rød malbec, hvid chardonnay, Uco Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 8.april 

Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay er forbavsende frisk og lang i sin smag, fyldig og ren. Meget flot. 
      2021 fik 92p/Tim Atkin, 2020 fik 91p/Descorchados, mens 2019 fik  92p/Parker.   

      Trapiche er meget stort hus, som tapper 100.000 f. Hver dag! Men vinene er gode, basisvinen er ikke ringe, men giv lidt ekstra for "Oak Cask" (Reserve i USA) og Pure, som ofte fås omkring 40 kr og er svære at overgå.
      Skulle corona forhindre et besøg i Argentina, så se denne lille 5-6 minutter film om et besøg hos Trapiche af Jamie Goode, engelsk vinkritiker fra WineAnorak, der nyder generel respekt.      
       Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

Mooiplaas Estate rød/hvid Sydafrika... 69,-

rød pinotage eller cabernet, hvid chenin blanc, Stellenbosch, Sydafrika 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

Den frugtige, fyldige røde pinotage er god (2020 fik 91p/Tim Atkin) som også den tørre, sprøde chenin blanc (2021 og 22 fik 90-91p/Tim Atkin). Cabernet 2019 fik 88p af samme herre (vingården laver den i stil, der kan gemmes "årtier", så måske skal vinen bare have et par år mere?). 
      Vingården ligger i Bottelary Hills godt 40 km stik øst for Cape Town på vejen mod maleriske Stellenbosch. Vingården ejes af 2.generation, brødrene Tielman og Louis Roos, der står for hhv. arbejdet i marken og kælderen. Vinmarkerne dyrkes med respekt for naturen -70 hektar er tilmed reserveret en privat naturpark, som skal bevare truet planteliv. 
      Ejendommen har 200 år bag sig og har et smukt, fredet herresæde. 


MontGras "Ninquén" cabernet/syrah... 119,-
Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

Storebror til den fine Antu, men også noget dyrere (og bedre), men stadig tæt på fund, når den globale pris på Ninquén er langt over 200 kr.  
      Ninquén i Colchagua er det første såkaldte ”vinbjerg” i Chile, hvor man ellers normalt har plantet i de flade dale. 
      50% cabernet og 50% syrah med 2 år i eg + alt det, som en god vinmager kan tilføje i form af malolaktisk gæring i eg og minimal filtrering. 
       Bør nok gemmes et par år. Men allerede yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. Set i 2021, som formentlig er lige så god som 2018 og 2020, der begge fik 92p/Tim Atkin. 

Faustino V, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, fås også Rioja hvid og rød (3-4*), Spanien

Bedste KØB + **** (4/5), f, Bilka, indtil lørdag 8.april 
Rødgod Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015, som har fået 89p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien.      
      Faustino er noget med romertal! Den røde V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, mens den hvide V er rigtig god , men uden eg. 
      Endnu bedre er Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg.            
      Bilka tilbyder også hvid 2021, som ikke har gjort indtryk på mig, mens rosé er ganske ok, men ikke så god som den røde (og kunne fås til 27 kr i Bordershop i august). 

       Faustino Martinez leverer næsten hver 3. flaske (gran) reserva i Rioja.  

      Foto: Julio Faustino, der døde 20. oktober 2020 87 år gammel, gjorde det familieejede hus til et af de store i Rioja og unikt ved, at næsten al vin kommer fra egne 650 hektar vinmarker omkring Oyón og Laguardia i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 


Tanunda "Matthews Road" rød... 50,-

rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil  lørdag 8.april

Tanunda er et ambitiøst familiefirma, men eer vokset så stærkt, at huset i dag må hente de fleste af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!

     Både shiraz (smagt i sommer) og cabernet'en (i ældre år med Barossa druer) er rigtig gode, meget frugtig, fyldig og lang. 2016 fik 92p/WineEnthusiast. Fås også som chardonnay, som desværre ikke eer smagt. 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17 

Chile, bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

Reserva er 1-2 trin op fra bunden, men meget langt fra toppen. "De Vine" er rigtig god til prisen, men ikke meget mere -du skal købe "Day One", som på tilbud kun er lidt dyrere. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 39 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio. 

Til samme pris Golden Zin (6 fl: 199, 2*), ikke smagt, men mon ikke den ligner de andre let sødlige oppustede vine fra Puglia og (som her) California.  

Dr Pauly Noble House rød/hvid, kr/fl v 6: 36,50

6 fl. 219, Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige Noble House har næsten mere aroma, men også god friskhed. Også rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til den meget tiltalende pris.            Dr Pauly-Bergweiler er en glimrende, ret lille vingård i Bernkastel ved Mosel. Men han henter disse vine i Rheinhessen langt fra hjemmet- men alle Noble House er rigtig gode køb. 

Alsace Grand Cru, Traber...  99,-

Riesling Altenberg eller Pinot Gris Brand, Frankrig
Godt KØB + **** 
(4/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

Traber er del af kooperativet i smukke Ribeauvillé og leverer flot snarere end stor vin. Grands Crus er blandt de bedste godt 50 vinbjerge i Alsace. Gennem årene har jeg set flere navne, men Brand er fast i Føtex.
        Pinot Gris laves på Brand i Turckheim. Bjerget anses for bedst til riesling, takket være granit under tyndt lag jord, som let varmes op. Men har nu også smagt god gris, som er kraftig, fed, blød, men ikke ligegyldig -blot sødmen ikke dominerer.       
      Altenberg er et mindre bjerg, som sjovt nok ligger ganske langt mod nord for Ribeauvillé, men er rigtig god til riesling. Den anses dog ikke for i top blandt grand cru'erne. Har smagt den 2 gange og fundet den tør, aromatisk, ren, typisk og flot. Måske det bedste køb?  

      Til samme pris Kung Fu Girl Riesling (99, 4*),  en typisk amerikansk riesling fra Washington i USAs øverste venstre hjørne. Ganske god, men for dyr og helt uden den sprøde finesse i Alsace-vinen. 

Fournier Sauvignon Touraine... 69,- 
Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

Slet ikke klasse som husets Sancerre, men ikke ringe. Knastør, men med lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Let og stilren i finish. En god ledsager til salade nicoise eller endog moules frites. Nyd den inden for et par år.

Fournier Sancerre "Moulin"... 139,- 
***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 8.april
Samme drue, men fra Fournier's hjemby. Ganske god Sancerre (om end ikke i top), men den var meget bedre køb, da prisen var tætterre på 100! 

       Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar i Sancerre og Pouilly. Vinene er ikke helt i top, men meget bedre end Calvet, som også ses i Føtex.

      Til samme pris Chablis "Pierrelée" fra det lokale kooperativ (139, 4*). Ganske ok, men burde ikke koste meget over 100 kr. 

Selaks rød/hvid/rosé...  59,-

hvid Sauvignon, chardonnay eller pinot gris, rosé, New Zealand
Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

At jeg smagte min første Selaks i 1980erne, fortæller nok mest om min alder!       

      Vinene er korrekte uden at imponere -omtrent som Kim Crawford, som har samme ejer (og ligner Selaks i alt undtagen pris). 
      God sauvignon fra Marlborough med sprød friskhed og nydelig aroma, rigtig god pinot gris (fr Gisborne) med fylde og ren aroma, men også med lidt syre, der gør den interessant, mens chardonnay og rosé ikke er smagt, desværre. 
      I "min" tid var huset meget lille, specialiseret i müller-thurgau og havde aldrig hørt om sauvignon! Tilmed er huset endnu ældre, grundlagt så langt tilbage som 1934 af Marino Selak, søn af indvandrer fra Kroatien. I dag er fokus landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves af Crawford). 

     Huset er del af giganten Constellation og et af de 2 hovedmærker (men der er mange andre) fra New Zealand. Selaks har hovedsæde i Auckland, men også en kælder i Hawke's Bay, som leverer chardonnay'en, mens Kim Crawford står for kælderen i Marlborough, som leverer sauvignon (og pinot noir). Vinene har fået opdateret etiketten -før "Premium Selection" (store ord for basisvin), i dag "Essential selection" (passer godt, da en mere daglig vin i dag kommer fra Australien! 

LYV rosé, Frankrig... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

LYV har været solgt lidt for dyrt, op mod 100 kr. Men her er god pris -og en flot rosé med den smukke, facetterede flaske. Sjovt nok kan du får storebror d'Adimant i Brugsen. Men LYV er stadig en nydelig rosé med åben frugt og blød smag med lidt frugtsødme og ikke for meget syre. Tappet på en smuk flaske -med glasprop- som for et par år siden vandt en designpris. Vinen laves af Iain Munson for Jeanjean. Her kort video, hvor han fortæller om vinen. 

Crémant Calvet, Brut hvid/rosé... 55,-
Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

En flot etiket til en basis-cremant, som til gengæld fås til en rigtig god pris! Vinen laves på Champagne-metoden på Bordeaux-druer som rød cabernet og hvid semillon. 
      Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé skal være bedre, men ikke smagt. 5* i BT.


Gemma Moscato d'Asti "Fiorita"... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil lørdag 8.april
Jeg har sagt pæne ord om Gemma's Asti men den knap så b(e)rusende frizzante er ofte bedre. Denne siges at komme fra særlig skråning, Fiorita. Herlig aroma med masser af bær, fin sødme, balanceret af fint brus. Til frugtdesserten eller apéritif.  Vinen skal nydes ung. 

Til samme pris Montelvini "Promosso" Extra Dry Spumante (39, 3*), ej set eller smagt. Nydeligt udstyr i stil med 500+ kr Champagne i 50erne, men nok en ydmyg drik. Promosso? Måske en fusion af prosecco og mouseux. Vinen kan være pinot/chardonnay blend med bobler!  

Prosecco "le Arche", Spumante... 55,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

Prosecco har overtaget Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Ikke så god som Arche's dyrere Asolo, god sladder snarere end dybt foredrag! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst og glas i utide. 

Smith Woodhouse LBV Port... 109,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 8.marts

Set i 2010, men bør også fås i nyere år. For mig har Smith Woodhouse altid leveret en af de bedste LBV'er (sent tappet Vintage Port), som var en god erstatning for den dyre Vintage. 
      Mørk, intens frugt, god og lang -herlig til dessert med chokolade eller en gammel ost. Vinen er lagret 4-5 år, så bundfaldet er væk ved tapning. Vinen kan dog gemmes -som det smages i den 10 år gamle vin, jeg smagte. 2009 fik 90p/Spectator og 91p/WineEnthusiast, for lavt, synes jeg.

      Til samme pris Menéres 10 årig tawny Port (109, 4*), en god tawny, som nok er bedre i dag end ved juletid, da den kom hjem.  

Glenlivet 12 år Single Malt Whisky... 229,-
Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

Det er stort set altid Glenlivet (+ Glenfiddich og Talisker), der er på tilbud, men andre malts koster vel ikke mere at lave. Så hvornår får vi tilbud på de andre? 

      Men kan ikke klage -tænke sig at du kan få en malt lagret 12 år til samme pris som en gin, som stort set intet koster at lave! 
      Glenlivet var det første -legale- destilleri og som sådan den mest berømte (men nok ikke bedste) Single Malt. "Double Oak" (lagret i 2 typer eg, 6 år i hvert fad) giver en blid all-rounder med let sødme. Til 199 er superkøb -den 3 år ældre Glenlivet 15 koster 514!  
      Nyere ratings 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Kan se på nettet, at den har fået 4,3/5 på Vivino /o.l.), som gav meget dyrere Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og den superbe Glenfarclas 12 år 4 -så vær lidt kritisk over meget for brugerstyrede guides! 

Tanqueray No Ten Gin 47,3%... 179,-

Godt KØB + **** (4/5),  Føtex, indtil lørdag 8.april

Tanqeray's luksus gin er et uendeligt bedre køb end de ofte dyrere fancy gin-mærker (som Hendrick's til 229 i Føtex). Den er som Plymouth destilleret 2 gange i lille kobber still (den laves i Skotland) og er som den eneste destilleret med hele citrusfrugter. Ofte anset for en af de allerbedste -og eneste gin i sprittens "Hall of Fame". 

Til samme pris Chivas Regal 12 år Whisky (179, 4*). Foretrækker personligt den sorte Johnie Walker, men Chivas havde i 70erne et langt større ry (og pris), hvad der naturligvis fik ægte vinsnobber som os til at rakke den ned! Ikke helt retfærdigt indrømmer jeg 50 år efter!