Søg i 1200 opslag:

24/03/2023

Flot vin fra Italien, Australien -og superb Port til bundpris!

Når du kan få en næsten 20 år gammel årgangs-Port til 99 eller en lys, frugtig Bardolino og hvid Garda til 35, så glemmer jeg helt det triste forårsvejr, vi har haft i år! Og så er der en god whisky at varme sig på! 

Mange læsere gider ikke læse om Bilka (og heller ikke handle her), men for os, der bor tæt på, er det svært at gå uden om Offley 2004 Port eller en 2014 Vintage Port til 139! 

     Bilka har et par gode køb i disse uger -Portvinen er spændende, men glem heller ikke Lehmann's fine Barossa, Baron de Ley's bløde Gran Reserva foruden nogle gode italienere som Gemma Barolo og Moscato d'Asti

      Og ikke at forglemme Jacquart Champagne til 189 og Glenlivet Single Malt 12 år til 199 (og Maker's Mark til samme rimelige pris). 

Bedste KØB: Lehmann "Portrait" rød/hvid - Baron de Ley Gran Reserva - Offley 2004 Colheita Port - Menéres 2014 Vintage Port - Presidential 1990 Port 
Godt KØB:  Gemma Barolo - Righetti Amarone - le Arche Bardolino/Garda rød/hvid/rosé - Piacentini Ripasso - Moscato d'Asti "Fiorita" - Calvet Chablis - Mooiplaas Estate rød/hvid - Jacquart Champagne brut - Glenlivet 12 år Malt Whisky - Maker's Mark Bourbon Whisky

Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid... 79,-

rød shiraz Barossa, hvid riesling Eden Valley, Australia

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

Lehmann er et af de mest kendte navne fra Barossa, takket være Peter Lehmann, som grundlagde huset i 1980 efter mange år hos Saltram. Hans Stonewell er en klassiker. Han døde i 2013, og huset ejes i dag af familien Casella, som har tjent formue på biligvinen Yellow Tail fra det hede Riverina. Lehmann drives dog selvstændigt, og vinene er ganske anderledes -typisk Barossa! 

     Indbydende vine, behagelige unge. Den røde shiraz er magtfuld, ret krydret/frugtig og blød, mens den hvide riesling er elegant, aromatisk, ret let (11%) og til den tørre side (3,91 g/l). Begge kan gemmes nogle år. 

Baron de Ley Rioja Gran Reserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

Fås også i Føtex (kr/fl v 2: 79,50). Set i 2015. En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide både gran reserva og Baron de Ley generelt. Du kan få bedre Rioja, men Ley er altid flot -og meget velsmagende i en moderne stil. 

      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta, som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 
     2015 fik 92p/WineEnthusiast: "Violet red,aromas of dark plum and cassis with a hint of leather. It is soft at first sip, then smooth tannins build in volume, backing flavors of pomegranate, cherry, roast yellow pepper, dark chocolate and eucalyptus with a lingering sense of brightness. Midweight tannins evolve on the palate and then drop off into a butterscotch and orange finish."

Gemma Barolo... 99,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

Gemma er helt ok Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, en vis stramhed, men med en moderne Barolo’s bløde tanniner. Den kræver 3-5 år og vil nok leve i 10-15 år. Set i 2018, som trods regn i juni bød på idéelt vejr med lune dage og kølige nætter. 
     Søren Frank giver i ”Barolo” Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma’s kommercielle, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre.


Amarone Classico Luigi Righetti.... 99,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

En amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (blot 5,5 g/l). I top til prisen, som er ekstremt lav for amarone fra hus i regionen. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!). Og Righetti er faktisk helt ok -for begyndere og os uden for mange penge! 

Le Arche rød/hvid/rosé... 35,-

rød Bardolino eller Rossogrande, hvid Garda garganega-pinot grigio, rosé Bardolino, Italia

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

Sådan smagte Verona vinene, før Verden gik af lave i en strøm af oppumpede Rip'Amarone typer! Den hvide Garda er tør og ren, til den diskrete side, men ren og frisk. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke uden mad. Foretrækker den letbenede, men rent//frugtige Bardolino, en herlig sommervin. Rosé Bardolino "Chiaretto" ("kirsebær") er typisk let, tør, ren og neutral

Silvano Piacentini Ripasso, kr/fl v 6: 54,83

6 fl: 329. Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 30.marts

Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for de svulmende Rubens'agtige amaroner med dens Rubens'agtige styrke. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 

Gemma Moscato d'Asti "Fiorita", kr/fl v 2: 44,50 

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

Du skal hellere gå i Føtex, hvor du kan få vinen til 39 -og nøjes med at købe én flaske! Men når det er sagt, er vinen rigeligt 44,50 kr værd. Denne moscato siges at komme fra særlig skråning, Fiorita. Herlig aroma med masser af bær, fin sødme, balanceret af fint brus. Til frugtdesserten eller apéritif.  Vinen skal nydes ung. 

Til samme pris Montelvini "Promosso" Extra Dry Spumante (2 fl 89, 3*), ej set eller smagt. Nydeligt udstyr i stil med 500+ kr Champagne i 50erne, men nok en ydmyg drik. Promosso? Måske en fusion af prosecco og mouseux. Vinen kan være pinot/chardonnay blend med bobler!  

Chablis Calvet... 99,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

Kun godt køb, da prisen er lav for Chablis. Jeg har dog ikke stor fidus til indholdet, selvom det formentlig er en tør, frisk og diskret chardonnay uden store dikkedarer (kan kun blive positivt overrasket). Chablis er så kendt, at jeg anbefaler dig at købe vinen tappet i Chablis. Calvet er et mærke fra giganten GCF i Alsace, der bruger mærket Calvet til vin fra hele Frankrig. 

Mooiplaas Estate rød/hvid Sydafrika... 79,-

rød pinotage eller cabernet, hvid chenin blanc, Stellenbosch, Sydafrika 

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 8.april

Lehmann er billigst i Bilka (denne uge), men Mooiplaas skal du købe i lillesøster Føtex (69). Den frugtige, fyldige røde pinotage er god (2020 fik 91p/Tim Atkin) som også den tørre, sprøde chenin blanc (2021 og 22 fik 90-91p/Tim Atkin) og kommer fra 50 år gamle vinstokke. Cabernet 2019 fik 88p af samme herre (vingården laver den i stil, der kan gemmes "årtier", så måske skal vinen bare have et par år mere?). 
      Vingården ligger i Bottelary Hills godt 40 km stik øst for Cape Town på vejen mod maleriske Stellenbosch. Vingården ejes af 2.generation, brødrene Tielman og Louis Roos, der står for hhv. arbejdet i marken og kælderen.


Superb Port til bundpris

Offley 2004 Colheita Port... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

Set i 2004. En snart 20 år gammel Port  til blot 99! Årgang annonceres ikke, men jeg har det seneste år købt både 2004 og endog 2001. Til sammenligning har jeg set Càlem 2001 og Pocas 2001 til ca. 300 og Offley's egen 20-årig til 209 (og den skal blot være 20 årig som "type"). 

     Vinen er lækker, med nødder og mørk frugt i næsen og pænt lang smag. Selv normalprisen (109-149) er lav, sært Salling ikke er bedre til at sælge vinen, men måske trækker den lidt triste etiket ned. 
      Offley er del af Sogrape som Sandeman og Ferreira, men har en vis selvstændighed. Offley er et af Portvinens historiske huse (1737), som fik sin berømmelse under legenden James Forrester, der fik en baron titel af Portugals konge for sit kort over Douro regionen. 
      Forrester var kæreste med Dona Antonia Ferreira fra et andet legendarisk hus, og de var sammen på en tur ned ad Douro floden fra Forrester's vingård. Båden kæntrede -Forester druknede, tynget ned ad bælter med guldmønter, mens Dona Antonia overlevede holdt oppe af skørterne! 
     I 1995 blev Offley Forrester købt af Sogrape, som 8 år før havde købt Ferreira. Således mødte dona'en og James igen, godt 130 år efter baronens død!

Menéres 2014 Vintage Port... 139,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

Ikke i top, men en meget lav pris for Vintage. Menéres er et mærke fra Fernando og àlvaro van Zeller, ex-ejer af Noval, og del af Douro Boys. Familien leverer rigtig god Port under mærker som Maynard og Baron de Vilar. Den almindelige 10-årige Menères har skuffet lidt på det sidste. 
      2014 er ikke et klassisk år som 2015 og 17, men ofte rigtig god og kan nydes ret ung. Ikke smagt, men den almindelige Baron de Vilar er rigtig flot i en afrundet stil. 

Bilka tilbyder også Andresen 10 års tawny Port (139, 5*). Andresen eer et rigtig godt hus med fine tawnies. Ikke smagt de sidste par år, men har gode minder om deres 10 årige Centuty Port!

Presidential colheita 2000 Port... 189,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

I trækasse. 1990 er et rigtig godt køb. Jeg smagte den for nogle år siden, en rigtig god Port med rig bouquet, ret sød, men lang. Presidential er et af flere mærker fra C. da Silva, et mindre kendt Portvinshus, der leverer god tawny til en rimelig pris. Bilka kalder det noget overdrevet et top-3-hus. 

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 189,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

Brut er en god Champagne, som har lidt mere raffinement, elegance og længde end den ellers gode Montaudon fra samme hus. Fint brus, indbydende aroma, ret let, pænt lang, med elegance og ren eftersmag med en diskret dosage (9 g/l restsødme). 
      Jacquart eer kooperativ med 1800 medlemmer og 2500 hektar vin. Der er andre store kooperativer som Palmer, Nicolas Feuillatte og Saint Gall, men Jacquart nyder et godt ry og får 3* af Juhlin. 
      Navnet Mosaïque hentyder til den mosaik af vine, der indgår i vinen (huset får druer fra 60 af Champagnes 150 crus). 40% chardonnay, 60% pinot (meunier og noir), på flaske 3 år med 25% ældre reserve vin. For mig er Jacquart på niveau med vinen fra de store huse, på godt og ondt. 
¨      Jeg har gode minder om Jackie (kælenavn til huset, ligesom Bolly er Bollinger og Molly er Moët), som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, hvor huset stadig boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. 

Glenlivet 12 år Single Malt Whisky... 199,-
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

Her er det en sjælden gang Bilka, der er billigere end lillebror Føtex, hvor prisen er 229 (stadig lav pris for 12 årig Malt). Det er stort set altid Glenlivet (+ Glenfiddich og Talisker), der er på tilbud, men andre malts koster vel ikke mere at lave. Så hvornår får vi tilbud på de andre? 
      Men kan ikke klage -tænke sig at du kan få en malt lagret 12 år til samme pris som en gin, som stort set intet koster at lave! 
      Glenlivet var det første -legale- destilleri og som sådan den mest berømte (men nok ikke bedste) Single Malt. "Double Oak" (lagret i 2 typer eg, 6 år i hvert fad) giver en blid all-rounder med let sødme. Nyere ratings 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. 
      .Den har fået 4,3/5 på Vivino o.l.), som gav meget dyrere Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og den superbe Glenfarclas 12 år 4 -så vær kritisk over meget for brugerstyrede guides! 

Maker's Mark 45% Bourbon Whisky... 199,-
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil fredag 7.april 

Ofte anset for en af de bedste Bourbon whiskies og har 70 års fødselsdag i år. Tillykke! Det smukke destilleri er fra 1805 og ligger nær Louisville ved Missouri floden. Men i 1953 blev det til nyt destilleri, da Samuels familien lancerede Maker's Mark, hvor mærket er det røde hånddyppede laksegl, der pryder flasken.
      I stil er denne whisky (ikke whiskey -med "e" modsat andre Bourbons) noget sødere og blidere end den skotske whisky. Drikken destilleres som de andre på majs (70%) foruden hvede og byg -ingen rug. Kornet gærer med husets egen gær, destillationen er langsom og blid, og den unge whisky lagrer 6-7 år i nye fade, som kun er svagt brændte indvendig. 
      Familien Samuels er stadig aktive, selvom mærket i dag ejes af Beam-Suntory. Maker's tappes i mange varianter, men det bedste køb er den "normale". Fik 94p/Falstaff i 2020.