Søg i 1200 opslag:

30/03/2023

Lækre hvidvine og klassisk Bordeaux i Meny!

En klassisk Bordeaux, ok Barolo og herlige hvidvine viser, at Meny er meget mere end de sødladne  "appassimento" vine, som for mig har domineret deres tilbud indtil nu. 

Lige nu kan Meny ikke helt matche Føtex (men i disse uger er kæden i særklasse), men de er på samme niveau som Coop og Irma. 

      Jeg holder meget af Peter & Peter, som er ligefremme charmetrolde, som giver lidt "kold klima" nerve + god drikbarhed, som bør få en meget anden hvid i klassen til at skamme sig! Den tørre riesling og røde pinot er rigtig gode. 

      Pelissero's hvide favorita har mere fylde og Fumé fra Bailly mere sprødhed -men alle er rigtig gode hvidvine. 

     En anden klassiker er Bordeaux, hvor Vieux Combes er topkøb trods prisen på 125, men så sparer du på dagligvinen ved at købe Cono Sur's økologiske vine til 49,95... Meny har også et par gode Rhone-vine -en kæde jeg vil holde mere øje med!  

Bedste KØB: Peter & Peter rød/hvid Pouilly-Fumé "Griottes" - Vieux Ch. des Combes, Grand Cru - Cono Sur "Organic" rød/hvid

Godt KØBPelissero Favorita Nature Langhe - Barolo "Patres" San Silvestro - Cotes du Rhone "Vieilles Vignes" - Vaucroze Rhone - Olivier & Lafont Rhone - de Bortoli "Aus" rød/hvid

Tilbud gælder fra fredag 31.marts

Peter & Peter rød/hvid .. 49,95

Mosel: Riesling Trocken eller Feinherb, Grauburgunder, Weissburgunder, Pfalz: Pinot Noir, Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil lørdag 8.april

Kan smages fredag 31.3. i Meny

Hvidvinene er alle fra Mosel -ret unikt til denne pris- og meget flotte til prisen. Jeg foretrækker riesling vinene -både Trocken er tør uden at overdrive, med en lille snert af grønt, dvs umodne druer, men stadig absolut drikbar og et superkøb. Feinherb" er halvtør, med ganske nydelig duft og nydelig syre.
      Burgunderne  er også Mosel, "grau" er pinot gris, som eer fyldig og ganske frisk for denne drue, men pinot blanc ikke er smagt. Alle er 2021. 
      Rød pinot fra det lune Pfalz er pæn uden at være prangende, men med typisk hindbæraroma og ret tør, pænt lang smag, lidt fersk, måske. 5* i Ekstrabladet + godt køb.       

      Vinene laves af ZGM (Zimmermann-Graeff-(Rudolf) Müller) i Zell, et af Tysklands største vinhuse, som leverer store mængder vine til alle kæderne. Garvede læsere vil kende den hyggelige by Zell fra "Schwarze Katz", men i dag leder man i reglen forgæves efter en sort kat! (foto). 
       Jeg ved ikke hvem den anden Peter er -men husets chefvinmager hedder Peter Griebeler. Han er barnefødt ved Mosel, men har arbejdet flere år i bl.a. Californien og Østeuropa og siden 2005 for ZGM.

Peter & Peter er husvine ved den store Mosel musikfestival med en lang række koncerter i juli og august langs hele Mosel fra Koblenz til Trier (mange dog i Bernkastel). 

       Peter Weinbach Riesling Medium Dry (2 fl. 110, 3*), også fra Mosel, men tappet ved Rhinen i Mainz af dette hus, del af giganten GCF i Frankrig. God vin, men ikke så godt køb.    

Pouilly-Fumé "Griottes"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil lørdag 8.april

En lækker hvid sauvignon med citrus, græs og blomst, som slutter med mineralsk fylde -alt det, som du savner i alt for meget sauvignon! Som får mig til at huske, at Mondavi i 1980erne kaldte sauvignon for Fumé Blanc! 
      Ikke smagt i 2021 og kan frygte et lille minus i form af høj alkohol (kan se, at 2021 har 14%, det er meget for druen sauvignon. Klimaforandringer, suk). Men giver trods alt 5*!. For jeg husker en rigtig klassisk Fumé!
      Hidtil har Føtex/Bilka været en favorit med Fournier, men denne er nok bedre, da hr Bailly er vigneron. Ejer Jean-Pierre Bailly er 6. generation på vingården, som ejer 17 hektar midt i det lille område, der sammen med nabo Sancerre på vestbredden af Loire er essensen af druen sauvignon efter mange kenderes mening. 

Pelissero "Favorita Nature", Langhe, kr/fl v 3: ... 70,-

3 fl: 210, Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil lørdag 8.april

En herlig hvidvin fra det gode Pelissero i Barbaresco. Favorita er en drue, som var tæt på at uddø, da den -som arneis- historisk blev brugt til at blødgøre de hårde tanniner i Barolo og Barbaresco. Da dette stoppede, forsvandt favorita (og arneis), indtil en behjertet sjæl genopdagede den -til glæde for dig! 
     Favorita er meget tæt på (måske endda identisk!) med vermentino (rolle i Frankrig), dvs. en vin med ren aroma (fersken), god fylde og fine syrer, der gør den meget egnet til mad. 2020 skal nydes nu. 
      Den fine Pelissero vingård i Barbaresco har 40 år gamle vinstokke på den sydvendte Munfrina skråning i Treiso. En herlig hvidvin, men ikke helt i klasse med den røde Long Now. Men prisen er også lavere.  

Jeg foretrækker denne for Corte Giara Pinot Grigio (99,95, 4*), som laves af Allegrini fra indkøbte druer. "Gris" skal dog være flot for gris og markant bedre end Corte Giara chardonnay (2 fl. 110). Men ingen af disse er smagt. 

Vieux Ch. des Combes, Grand Cru... 125,- 

St Émilion, Bedste KØB + ***** (5/5), Shop.Meny, indtil lørdag 8.april

2018. 93p/WineEnthusiast. En klassisk merlot (65% + cabernet) fra rigtig godt år, leveret af Cantin, en fin vingård på noget af den rigtige limstensjord på skråningerne øst for Middelalderbyen. Slottet blev bygget i 1600-tallet af benediktinerne og skiller sig ud fra naboerne ved altid at have haft vin. Jeg vil tro, at Combes er samme vin som Cantin, bare en anden etiket. 
      Jeg ville smage vinen nu -den har stadig frugt- men prøv at gemme 3-5 år for at få frugten modnet til bouquet. 
         Foto: For nogle år siden blev Cantin købt af Joseph Helfrich, som dermed træder ind i en lang række vinkøbmænd, som har tjent penge på konsumvin, som de nu bruger på luksusvin. Med i klubben er også familien Castel (Beychevelle), Boisset (Vougeraie i Bourgogne) og Bernard Magrez (Pape Clément). 

      Helfrich skabte i 1970erne giganten GCF, der trods adresse i Alsace blev stor med whisky fra Skotland (Cromwell) og Comte Joseph Cognac (!), men især den sødlige konsumvin JP Chenet, samt Alsace som Arthur Metz, Laugel og andre. 
      Siden gik turen til Bordeaux, hvor de opkøbte mærker snarere end kældre med gamle, fine navne som Calvet, Louis Eschenauer, Cruse, Alexis Lichine og Dulong. Så kom turen til Bourgogne (Moillard, Francois Martenot osv), Loire osv. Siden fulgte opkøb af slotte som Combes og Bel-Orme og andre, hvor der faktisk i dag laves rigtig god vin. 

Barolo "Patres", San Silvestro... 99,95

Godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil lørdag 8.april

Stadig set i 2017. San Silvestro er specialist i Piemonte og sælger modsat mange andre ikke vine fra f.eks. Puglia (endnu). Ældre årgange var gode og gode køb, som også kunne drikkes af andre end masochistiske nebbiolo-tifosis. Jeg tvivler lidt på Meny's ord om, at vinen er fra Sartitanos egne marker, da ejer Sartirano ejer 7 hektar -ikke meget, som sælges under navnet Costa di Bussia.  
     Denne vin laves af druer fra 40 mindre avlere. Barolo'en er god i en kommerciel stil, men for mig knap så overbevisende som Gemma eller Fontanafredda. Jeg husker en flot duft efter en halv time i glasset. Årgang 2016 og 2017 har fået 88-90p/Decanter og guldmedalje på IWC. 

Côte des Roses rød/hvid/rosé, Sydfrankrig... 79,95

**** (4/5), Meny, indtil lørdag 8.april

Bertrand var måske den første, der forstod at Sydfrankrig kunne lave rosé så god som Provence -og især forstod værdien af fancy flasker!  
      "Rosenvinen" er hans mest kendte. Den fås som en god rød (pinot noir) med fin bærfrugt og pæn fylde. Den hvide (chardonnay) har pæn friskhed og lidt syre. Langt det meste er dog Pink, og den er faktisk rigtig god, selvom den ikke er et fund til prisen! God frugt, middel fylde, mere sød bærfrugt i smagen,, som balanceres af lidt syre. 
      På ganske få år har Gérard Bertrand fået banket et af de største huse i Sydfrankrig op. Fader Georges ejede Villemajou, Corbières, som var del af kooperativ indtil 2002. Her lærte Gérard faget, mens han var professionel spiller i den franske nationalsport, rugby. Vin blev fremtiden, men med rugby'ens energi oveni! 
     I 2012 blev Villemajou suppleret med l'Hospitalet i Clape, et bjerg nær strandene ved Narbonne, som i dag er hotel og spa foruden hovedsæde og vingård. I dag ejer han en lang række små vingårde, som supplerer den indkøbte vin til en lang række mærker. Men lur mig, om han ikke tjener sine penge på disse fancy flasker! 

      Meny tilbyder endnu en rosé, Ingenue (3 fl. 210). Bag denne fancy flaske står Boisset,. Foretrækker Cote des Roses -eller en anden god rosé i 50-60 kr klassen fra Languedoc! 

Tropez, Cotes de Provence... 99,95

*** (3/5), Meny, indtil lørdag 8.april

Skal være bedre end de "Crazy" udgaver, som Meny også sælger, men er næppe tæt på 100 kr værd. Desværre. Sælges som "Domaine", men ikke tappet på domæne -men kommer fra marker i Ramatuelle i baglandet til den charmerende partyby, som Brigitte Bardot gjorde mondæn. 

Herlig Rhone til god pris

Cotes du Rhone "Vieilles Vignes", kr/fl v 2: 55,-

2 fl. 110, Cellier des Princes, bedste KØB + **** (4/5)Menyindtil lørdag 8.april

En rigtig god Rhône, som laves af kooperativet i Chateauneuf du Pape (som leverer 85% Rhone og kun 15% Chateauneuf!). En god 2020 -og denne er en af de bedre, præget af 80% grenache + lidt syrah og mourvedre. Ganske mørk for grenache, rig frugt, god længde, men stadig let drikkelig. 89p/James Suckling. 

Vaucroze, Cotes du Rhone, kr/fl v 3 fl: 70,-

3 fl. 210, 2020, Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil lørdag 8.april

Endnu en af de gode vine fra kooperativet Cellier des Princes, som leverer mange af Meny's Rhone vine. Også denne er god -meget frugtig og let krydret, kraftig, men mere fast  og med pæn dybde, hvor 90% grenache får lidt friskhed fra 10% carignan. Vingården har været ejet af familien Choveton siden 1960 og ligger i Sorgues lige uden for Chateauneuf. 

Olivier & Lafont, Cotes du Rhone... 59,95

rød eller hvid, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil lørdag 8.april
Rød grenache (75%) med lidt mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smage egefri, og andet vil også være synd! 
       Hvid på viognier med en smule andre druetyper -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. Til 60 kr er disse to vine rigtig gode køb!

      Vinene kan matche gode domæne vine, selvom (Baptiste) Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er vinmagere, som kører rundt i Rhône og laver vin for andre. 
      Min erfaring med huset er begrænset, men jeg har generelt fundet denne vin -en almindelig Rhone- og hans Lirac bedre køb og ikke så langt i kvalitet fra de langt dyrere Gigondas og Châteauneuf.

Gigondas "Olivier & Lafont"... 125,- 

***** (5/5), Meny, indtil lørdag 8.april

Huset ejer næsten ingen vinstokke, men samarbejder med mindre vinbønder. Generelt meget frugtige, tilgængelige vine, som sjældent ser eg -som denne fra grenache (70%), som lagrer et år i cement. 2016 fik 93p af WineEnthusiast, hvad jeg fandt lidt højt -og egentlig synes jeg, at den almindelige Rhone (ofte på tilbud til 50-60) er et bedre køb. Kender ikke aktuel årgang, måske 2019, men typisk grenache, hvor alkoholen er skjult under masser af urter og fint krydderi.  
      Til samme pris Casalforte Amarone (125, 4*), en middelkvalitet fra kooperativet i Negrar. 

Flot Chile og basis Oz


Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95

økologisk, rød caberne-blend 2020 og 2021 pinot noir, hvid chardonnay og sauvignon, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil lørdag 8.april

Normalprisen 79,95 er høj -men 50 kr gør vinen til bedste køb. Men Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse af det, så prisen er (til glæde for alle) særdeles rimelig! 
      Kun et par smagt, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet-blend (50% cabernet, 50% carmenère og syrah) -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde. 2021 fik 90p/TimAtkin.
       De hvide er marginalt mindre fremragende: sauvignon med sin aroma og sprøde friskhed er dog bedre end chardonnay. De hvide er fra San Antonio nær det kolde Stillehav, mens de røde er fra det lunere, men gode Colchagua. Vinene kan nydes nu.  
Cono Sur's pinot kælderCono Sur har været basis for Meny's Chile vine i mange år. Huset ejes af Concha & Toro (Coop), men drives separat og har 1300 hektar vin, ikke mindst pinot noir, en specialitet (og med 7 millioner fl/år også en af Verdens største producenter!). Desuden købes vin og druer til 30 millioner fl/år. 90+ % er god dagligvin som "Bicicleta" -af topvinene laves mikroskopiske mængder. 

     Motto for det unge (1993) hus er "Ingen stamtræer, ingen støvede flasker, blot kvalitet", og det betyder hypermoderne kældre med mere stål end eg og mere frugt end tørre tanniner i glasset. Men med årene er der kommer flere egefade, og knap 30 år betyder også visse traditioner! 

de Bortoli "Aus" rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 37,50

6 fl: 225, shiraz, chardonnay eller rosé, Riverina, Australien
Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil lørdag 8.april

Aus er en af basisvinene fra det store næsten 100-årige hus grundlagt af indvandrere fra Norditalien. Den røde beskrives som ret lys, men fyldig og blød. Den hvide er pæn og nydelig uden særlig karakter -ikke min smag, men lav pris. 
      Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury, Accolade og Pernod), som sidder på 80-85 % af markedet). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina.