Søg i 1200 opslag:

03/03/2023

Italiensk superstjerne har fransk præg!

Jeg kan meget vel få brug for livvagt, når jeg hævder, at Italien vinmæssigt har lært rigtig meget af Frankrig. For hvis der er to lande, der er rivaler, når det gælder vin, er det netop Frankrig og Italien. 

Barolo er vinmæssigt ikke langt fra Frankrig, som let nås gennem Mont Blanc tunnellen. Barolo laves i reglen på (gammeldags) franske metoder, og vinen lagrer ofte i fransk eg, som hos Pio Cesare
      Bolgheri var en rig markis' forsøg på at lave Bordeaux ved kysten syd for Pisa. Hans Sassicaia blev så kendt , at mange rykkede til den lille (131 indb!) landsby Bolgheri, som i dag har 1200 hektar vin, som  nyder godt af et mildt, lunt klima nær Middelhavet. Cypres alléen (foto) løber gennem de blide bakker omkring det gamle castello.  San Felice fra Classico lavet nu også god vin her.

      Bilka har andre rigtig gode køb, bl.a. Noble House rød og hvid fra Tyskland, samt Vanitá (Italien) og Fournier's fine sauvignon Pouilly-Fumé til en rigtig god pris.  

Bedste KØB: "Bell'Aja" Bolgheri - Noble House riesling + pinot noir - Vanitá rød/hvid - Fournier Pouilly-Fumé 
Godt KØB: Pio Cesare Barbera d'Alba - Ironstone Reserve - Tanunda rød/hvid

San Felice "Bell'Aja", Bolgheri... 119,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 16.marts

Bolgheri har et ry som en art 1.Cru i Toscana, takket være bl.a. Sassicaia (2000+ kr/fl). Den gode Turaia er på tilbud (100) stadig godt køb, men i dag er topkøbet fra det fine San Felice domænes vingård i Bolgheri. 
      Vingården er stadig lille (6 hektar) og vinstokkene (60% merlot, 40% cabernet) unge (5-10 år), men de første årgange har fået ros i guiderne (omkring 90p/100). Den aktuelle 2019 har fået 89p/WIneEnthusiast. En flot vin på druerne merlot og cabernet i en magtfuld, men blid udgave med fine nuancer i frugt og eftersmag. Kan formentlig gemmes mange år, men jeg vil nyde den nu.  

Pio Cesare Barbera d'Alba... 119,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 16.marts
2020: Meget dyb, indbydende frugt med fin blomme, blåbær; middel til stor fylde, afrundet eftersmag med blød tannin og frugtÅrgangen fik 89p/Parker og 92p/JamesSuckling.
     Prisen er sat 10 kr ned, og vinen er rigtig god. Men ikke topkøb. En historisk etiket (1881) grundlagt af 4 generationer af familien Pio Cesare. Hele høsten kommer fra eget 70 hektar domæne, mest i Barolo (bl.a. 10 ha Mosconi) og Barbaresco. 
      Huset har såmænd 2 andre barbera vine (samt mange flere Barolo og Barbarescos), men denne barbera er faktisk mest indbydende. Vinen laves med minimum gødning, svovl mv og lagrer et år i store franske egefad før tapning. 

Noble House rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl. 199, Riesling Trocken (tør) eller medium, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 
Bedste KØB + *** (3/5), Bilkaindtil torsdag 16.marts

Den tørre blev før solgt som Dr Pauly (efter ejeren), men har nu fået samme noble etiket som den let sødlige udgave. 
     En god tør riesling -intens, ren riesling aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag -en favorit nu til denne meget tiltalende pris.  
      Den normal riesling er mindre tør, men en herlig aroma og sprød frisk syre under lille sødme. Begge vine er hentet i Rheinhessen som også den røde pinot noir, som er frugtig og tør, en enkel vin, men excellent køb. 

     Dr Pauly-Bergweiler er en glimrende, ret lille vingård i Bernkastel ved Mosel. Men han henter disse vine langt fra hjemmet- Noble House er gode køb. Og jeg savner fortsat et godt tilbud på Pauly's egen riesling, f.eks. Bernkasteler Badstube Riesling (senest set i 2016).  

Vanitá rød/hvid, kr/fl v 3: 46,33 

3 fl: 139, rød nero d'avola eller primitivo, hvid pecorino, Italien 
Bedste KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 16.marts

Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien eller en blødere, mere krydret primitivo fra Puglia
      Hvid er rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den fine drue er unik for området stik øst for Rom og er i dag i topform efter  længe at være anset for uddød. 
      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. I dag laves vin i hele Syditalien. I december 2019 blev majoriteten overtaget af en amerikansk fond, Platinum. 
      Farnese leverer god kommerciel vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.


Fournier, Pouilly-Fumé "Bois Charmants"... 119,- 

Bedste KØB + **** (3/5), Bilkaindtil torsdag 16.marts

Set i 2021. Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. En god Fumé er en herlig ledsager til en god salat -måske Nicoise?- eller en grillet fisk og måske årets første rogn. Sancerre er i reglen et par kroner dyrere, men jeg foretrækker ofte Fumé med en snert mere fylde, men samme sprødhed.  
      Fournier begyndte i Sancerre med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er ikke i top, men en helt anden klasse end f.eks. Calvet, som Salling-gruppen sælger til omtrent samme pris. Normalprisen 199 er for høj, 119 en god pris.

Ironstone Reserve... 75,- 

Zinfandel Old Vine eller Chardonnay, California

Godt KØB + **** (4/5),  Bilka, indtil torsdag 16.marts

Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 

Jeg har aldrig rost Ironstone, sært, da jeg i reglen er glad for familieejede vinhuse, og Ironstone er 100% familieejet og drevet,  grundlagt 1948 og stadig ejet af familien Kautz. Reserve er deres bedre (men ikke allerbedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 7400 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 
     Kautz kontrollerer 2000 hektar i Lodi og omegn (de nedre skråninger af Sierra Nevada, dvs. meget varme dage og kølige nætter), som er kerneområde for zinfandel (og andre "varme" druer) snarere end chardonnay. 
      Ironstone er flot sted at besøge, hvis du (igen) kan komme til California. Vi er tæt på Sacramento -de har imponerende kældre hugget ud i bjerget. Foto: gamle "Zin" vinstokke i Lodi. 


Château Tanunda rød/hvid, kr/fl v 2: 37,50

rød cabernet-merlot, hvid chardonnay, Australia

2 fl: 75Godt KØB + *** (3/5), Bilkaindtil torsdag 16.marts

En meget poleret vin, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Men vellavet og flot til prisen. Fås også som ligegyldig hvid. Flasket i England. Så hellere Tanunda's Triathlon i Føtex! 

Champagne Louis Balincourt.. 199,-

1.Cru Brut, **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 16.marts

Jeg har ikke smagt dette ret nye mærke, som tilhører et dynamisk hus i Alsace, Meyblum. Huset har 150 år bag sig, men først for alvor er dukket op i de senere år med vin og alkohol fra hele Frankrig -og på de seneste også Champagne. Vinen laves af indkøbt vin og druer, alle 1.Cru. Men desværre ikke smagt. 

Johnie Walker Red Label Whisky.. 99,-

*** (3/5), Bilkaindtil torsdag 16.marts

Jeg går altid efter den 12-årige med den sorte etiket eller Cardhu malt, som også associeres med Johnie! Men den røde er slet ikke ringe. Blidere end i gamle dage, men stadig en solid dram, som kræver en isterning og måske lidt soda. Så jeg går efter den 12-årige!        

Den er født i 1820, men still going strong! En god pris -mange tager 130-160 kr for den elegante flaske og etiket. 

      Bilka tilbyder også Glenfiddich 12 år (279). Ikke dyrt, men du kunne få den til 199 sidste år. 

      Bilka tilbyder indtil lørdag 4.marts 25% rabat på spiritus (på normalpris, men de bedste køb er ofte tilbud). Men du kan f.eks. købe 

Johnie Walker Green Label 15 år (250.50 efter rabat), en ganske lækker dram!