Søg i 1200 opslag:

05/03/2023

Når prisen er i bund på den billige vin...

Sydafrikanske Savanha og Araldica Berbera er bedst blandt de helt billige vine fra discount kæderne, men personligt går jeg i denne uge i de "rigtige" supermarkedskæder efter min vin! 

Radio Boka (blot 25 kr i 365Discount) får pæne noter i guiderne. Jeg er knap så entusiastisk, selvom Hammeken har et godt ry for sin vin. Hvid og rosé er dog sjove at smage. 
     Men jeg vil hellere have Savanha (35 i 365Discount) og såmænd også australske Banrock Station
     Og jeg sætter gerne Araldica Barbera (45 i Rema1000) og El Coto (59 i Rema1000) på bordet, selvom denne p.t. er for dyr, når du kan få storebror Baron de Ley Reserva til samme pris i Føtex! 

Bedste KØB: Savanha Mariella's rød/hvid/rosé 
Godt KØB: Radio Boka rød/hvid/rosé - Banrock Station Reserve rød/hvid - Amarone Righetti - Araldica Barbera d'Asti - El Coto Rioja crianza - Pasqua øko Sicilia rød/hvid

Savanha Mariella's rød/hvid/rosé... 35,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365discount, indtil onsdag 8.marts

Denne vin er formentlig identisk med Savanha vinene i Brugsen, selvom de ikke bærer titlen ”Mariella”. Rød med pæn fylde og frugt (”Juicy”, saftig kaldes den) af druerne pinotage, cinsaut og shiraz, rosé og hvid (mest af chenin blanc) er begge tørre, men ren i smagen om end uden karakter. Men hvor meget kan du forlange til 29?  
     Coop's mangeårige leverandør Spier står bag disse basisvine. Tapning i Danmark. 

      365 sælger også Santa Trinita Chianti (45, 2*), en lidt trist, tør vin uden duft. Så hellere Spier! 

Radio Boka rød/hvid/rosé... 25,- 

rød tempranillo, hvid verdejo, rosé tempranillo/bobal, Spanien 

Godt KØB + ** (2/5), Coop365discount, indtil onsdag 8.marts

Den hvide verdejo er nok bedst med sin aroma af æble og fersken og pæne syre, som afrundes af 6,8 g/l restsødme. Vinen er ikke Rueda, men druen trives i dag i mange områder af Spanien -og giver ofte rigtig god vin. 
      Der er mere sødme i den røde tempranillo (11,6 g/l), men den får alligevel 87p/Peñin i årgang 2019. Rosé ikke smagt, men burde være frugtig og uden for meget sødme (5,6 g/l).
      Mærket er et af de mest solgte fra danske-ejede Hammeken i Spanien og får nydelige ratings. Men de har alle en lille sødme, som nok generer mig mere end andre (især i den røde). 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 10. marts 
Jeg bliver næppe vild med disse vine, som er behagelige kommercielle vine fra varmt klima til en god pris. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 

Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 
      Markerne kunstvandes for at sikre et stabilt udbytte. Der har været en del kritik af denne kunstvanding, især da vandet er ret saltholdigt pga. fordampning. Men til gengæld giver Banrock Station (en del af Accolade) penge til økologiske projekter i mange lande. 

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 10.marts

Jeg har kun købt Righetti et par gange siden og fundet den uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone. 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

Til samme pris Ontañon Rioja Reserva (99, 4*), ganske ok Rioja i den blødere, kraftige stil. Prisen er høj sammenlignet med lignende Rioja. Drikke lige så gerne Coto til 59 (i Rema1000) og venter ellers på næste tilbud på Gran Reserva fra Franco-Españolas (79-89) eller Faustino I til (99-109). 

Barefoot, rød, hvid, rosé... 50,-

Merlot, cabernet, pinot grigio, sød moscato og rosé, California
*** (5/5), Netto, indtil fredag 10.marts
Når dette tilbud overhovedet er med, er det ikke pga kvaliteten, men en sød historie!
De røde er ok med rund fylde og pæn bærduft. Jeg finder nok cabernet lidt sjovere end merlot. Den hvide er ret neutral, men slet ikke ringe, mens den sødlige moscato er behagelig -pga lidt brus. Den lyserøde kan jeg ikke få ned. Jeg er nok for kræsen!
"BareFoot" -"Barfodsvinen" startede i en garage i 1960erne, hvor 2 venner lavede vinen med... ja, fødderne (uden sko!). God vin til lav pris fra starten + en ikonisk etiket. Succes'en var så stor, at giganten Gallo købte mærket i 2005. I dag laves vinen ikke med fødderne -så skal der godt mere end 4 fødder til -det årlige salg ligger omkring 200 millioner flasker!

Araldica Barbera d'Asi... 45,- 

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000 indtil lørdag 11.marts
En meget typisk barbera, dvs. tør, middelfyldig, frugtig med frisk syre -en rigtig god madvin til rimelig pris. Ikke så forfinet som f.eks. Fontanafredda (Coop) eller Tre Vescovi (Føtex mv), men stadig rigtig god. 
Araldica er et stort kooperativ, som leverer gode vine. 

Til samme pris Marenco Moscato d'Asti (45, 3*), nydt helt ung en herlig drik med lidt friskhed og sødme samt behagelige bobler. 

El Coto, Rioja crianza... 59,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000 indtil lørdag 11.marts

En meget indbydende og lækker vin, poleret, men den smager godt. Fås også som hvid og rosé, der er ok til prisen . 
      Coto ligger i Oyón i Alavesa tæt på Faustino, som jævnligt optræder i denne blog -og deler ejer med Baron de Ley, som sælges af Bilka og Føtex. Alle har det til fælles, at vinene i reglen kommer fra eget domæne og leverer meget vin til pengene.
Foto: Coto blev grundlagt under den store Rioja-revolution i 1970erne og var en tid den største bodega i Rioja. Etiketterne er kendetegnet med en gravering, altid med en kronhjort.

Pasqua rød/hvid Sicilia øko ... 49,- 

rød nero d'avola-shiraz, hvid chardonnay-grillo, Sicilia Italien
Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 11.marts
Ganske gode vinkøb, men hvorfor skal prisen stige 10 kr? Solgt for et par måneder siden til 39... 
Pasqua er mest kendt for middelgod Amarone & Co, men har som andre store huse også investeret længere sydpå, hvor druerne altid bliver modne -her i Trapani på Siciliens vestkyst ikke langt fra Marsala. Klimaet er tørt og varmt, perfekt til et liv uden sprøjtegifte! 
Kun smagt den hvide, som er ganske udmærket med rig aroma (urt, fersken) og fyldig, tør smag med lidt syre. 80% chardonnay, 20% grillo. Den røde burde også være rigtig god, blandet af lokale nero med shiraz. 

Boccantino Primitivo Susumaniello... 59,- 

*** (3/5), Rema1000 indtil lørdag 11.marts
Flasken ser flot ud og vinen smager godt. Især det første glas. Mørk, kraftig, blød -som ventet af vin med 14 g/l restsødme. Alle nye årgange har fået 98p(Maroni -og ham har jeg ikke tillid til. 
      Druen er primitivo (zinfandel) blandet med susumaniello, en anden lokal drue, som er om muligt mere produktiv end primitivo. Navnet skal komme fra talemåden: "Susu lu somariello" -"løb, æsel, løb" -æslet får travlt med alle de druer, som skal i kælderen! 
      Vinen kommer fra schweiziske Schenk, et gigantisk (men ofte godt) firma, som i Italien har hovedsæde i Ora så tæt på Schweiz som muligt -og så langt fra Puglia, som tænkes kan!  

1659, merlot eller chardonnay... 39,- 

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 11.marts, Sydafrika
Ikke en vin, jeg ofrer penge på. Har derfor ikke købt vinen. En blid scanning af kritikere taler mere om brændt smag, grøn stilk og andet om den røde. Har endnu ikke fundet pæne noter -men mon ikke den er helt ok på en uinspirerende måde? Og sydafrikanere er ofte god til hvid, så den hvide er nok endnu bedre. 

O.P.Anderson Original aquavit... 85,-

Godt KØB + **** (4/5), Lidl, kun torsdag-lørdag onsdag 9-11-marts
Med kælenavnet "Prima" (ordet før aquavit på etiket) er en god økologisk snaps. Jeg sætter Taffel højere end O.P., men stadig en rigtig god akvavit, aromatisk med kommen tæmmet af lidt lagring i træ. En god pris, men kunne dog fås til 79 sidste år (Bilka), men 110 -på tilbud!- i Meny.