Søg i 1200 opslag:

05/03/2023

Meny kan (i denne uge) meget vel afløse Irma ...

Meny varierer vinmæssigt mere end Irma og Føtex. Men i dag er der markant mere fokus på vintilbud -måske med ankomsten af den nye web- og i denne uge er vinene i top. 

Flot klaret i lyset af, at Meny -modsat Føtex og Irma/Coop kun importerer en mindre del af vinen selv.   Nogle mener, at Irmas afløser er fundet. Suk! Men ugens tilbud er gode, og der er mange perler.  

      Fra Bordeaux kan især Biscarrats Lalande de Pomerol anbefales. Til 100 kr er den svær at overgå, selvom spanske Cerro Añon er tæt på. Meny har iøvrigt overtaget den gode grenache fra Borsao, som sælges til den meget rimelige pris af 50 kr. 

      Trøffelelskere vil måske anbefale Barolo'en, især hvis de holder af Roald Als' tegninger! For os, der holder af hvidvin, er det svært at komme uden om Allram's fine riesling og veltliner, som for mig er en klasse over Brancott's sauvignon. 

Bedste KØB: Biscarrats 2019 Lalande de Pomerol - Barolo "Truffle Hunter" - Allram Riesling + Grüner Veltliner - Cerro Añon Rioja Gran Reserva
Godt KØB: Borsao Garnacha Campo de BorjaLa Croix Jocas "6.0" Ventoux - Piécaud Plan de Dieu Rhone Villages - Rhone by Roger Sabon - Lugny Bourgogne rød/hvid - Brancott sauvignon blanc - Nugan shiraz Mclaren Parish - Timbre Douro Reserva
Føtex, bedste købTanunda "Triathlon"

2019 økoBedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 9.marts

Har smagt vinen jævnligt i mange år, men kun ganske få gange, siden vinen for 10 år siden blev certificeret økologisk. 
      2019 er lækkert år, så du kan vente en rund kraftig merlot med indbydende frugt og god længde. Nydes nu for frugt, men vinen lukker nok ned snart -og så skal den have 3-4 år.       
      Vinen er 2.vin til det smukke Annereaux, et af de ældste slotte i Lalande, som har tilhørt samme slægt siden 1390, en sjælden rekord!         I dag ledes vingården af Benjamin Hessel, søn af ægteparret Hessel, som ejer vingården i dag. Vingården er i topform og leverer rigtig god vin efter økologiske principper. Selve slottet er smukt, men Annereaux har også et andet slot -Chateau des Insectes, hvor der opdrættes insekter, som bruges til at bekæmpe skadelige insekter som led i den økologiske drift (foto). 

      Vingården går i arv gennem kvinderne, så ejerne har gennem årene båret mange efternavne, bl.a. i 1820erne Malescot, som har lagt navn til en god 3.Cru i Margaux! 

Barolo Bosio "Truffle Hunter"... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), Shop.Menyindtil torsdag 9.marts

Etiketten giver mig minder om Roald Als' klassiske "Kvinderne ud af Køkkenet" (den bløde mands kogebog!), som bl.a. skildrer jagten på den hvide trøffel i Barolo og omegn.
      Har ikke smagt denne Barolo, men andre fra samme Luca Bosio. Så vent en typisk fast Barolo med nydelig duft af skovbund og middel fylde og længde. Ikke det store sus, men ganske ok -og med en meget charmerende etiket! 
      Bosio er et af flere store huse i Santo Stefano Belba nær Barbaresco. Denne skal komme fra Verduno i udkanten af Barolo, men Bosio ejer godt nok 30 hektar, men henter sin vin fra ikke mindre end 150 vinbønder med 700 hektar fordelt på hele Piemonte.  

Allram grüner veltliner eller riesling... 69,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Shop. Meny, indtil torsdag 9.marts

2021. Den grønne veltliner er bedst lige nu, en herlig vin med rig aroma, sprød tørhed og god fylde. 92p/Falstaff. 
Riesling er lidt strammere og bliver med tiden bliver lige så god, måske endda bedre?  5* i DinVinguide: "syrlig og stringent i udtrykket med masser af citrus, flint, grønne æbler i smagen. Medium koncentration. En rank og præcis vin med en sprød afslutning".
    Allram er en privat vingård i den hyggelige by Strass Kamptal, det store område lidt nord for Kremstal. Vi er pænt langt fra Donau ved smal biflod, og klimaet er køligt og tørt. Den sent modnende riesling har det svært, for dette er ægte veltlinerland, men nyeste årgang smagte nu rigtig godt!       

     Foto: Vingården blev overtaget af Michaela Allram-Haas i 1992, og sønnerne Erich og Lorenz (foto) står for vinen i dag, mens datteren Magdalena er den kreative kraft. 

Roc de Binet, Montagne St Émilion... 99,95

2018, **** (4/5) Meny, indtil torsdag 9.marts
Ej smagt i 2018, men ældre vine var ganske gode i en afrundet, moden stil. 2018 er rigtig god årgang, så jeg tør anbefale denne vin, som bl.a. har fået sølvmedalje i Lyon.       
      Du bør få en klassisk merlot med god frugt, middel fylde, fast og pænt lang smag. Formentlig god allerede, men nok bedre om 1-2 år. 
      Vingården er en af de historiske i Montagne, 6-7 km nord for middelalderbyen Saint Émilion. I dag er vingården dog ganske lille i med blot 7,5 hektar vin, plantet med 85% merlot, resten cabernet. 

Meny tilbyder også Victoria Haut Médoc (99,95, 4*) og Barbe Cotes de Bourg (89,95, 4*), begge i 2018. Umiddelbart har jeg mest tillid til Binet og især Biscarrats herover! 

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.marts

2016. En solid, magtfuld, afrundet vin med god frugt og længde, så langt fra forme tiders tynde, triste Ventoux vine. Eneste problem er årgangen -2016 er gammel, holder den? Hvis du har smagt den i de sidste par år, så giv mig besked! 
      Marc Pichon er en gammel bekendt af Danmark, som han har besøgt årligt for at sælge vin, både egen vin og andres. Han er gift med danske Anne, og sammen har de udvidet deres vingård fra 13 til 65 hektar. Vingården ligger ved Mormoiron og har fantastisk udsigt til Ventoux bjerget. Vinen sælges undervæld af etiketter, bl.a. La Croix Jocas. Klassisk grenache-blend med god styrke.  

Piécaud, Plan de Dieu, Rhone Villages... 79,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 9.marts 

De stærke vine på grenache druen er med rette blandt de mest populære i Danmark (desværre er Rip'Amarone vinene endnu mere populære!). Piécaud viser hvorfor med sin intense frugt af bær og urt og styrke (15,5%), men også blide smag      
      Plan de Dieu er det flade, vindomsuste land mellem Orange og Cairanne. Navnet "Pié Caud" er en forvanskning af Pied-Chaud -"Varme Fødder"- og navnet har vinen, fordi vinstokken er plantet i rullesten, som suger solens varme til sig om dagen og varmer vinstokken op om natten. 

Rhone by Roger Sabon, Cotes du Rhone, kr/fl v 3: 66,67

3 fl: 200, godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 9.marts

2021. Roger Sabon er en rigtig god vingård i Chateauneuf du Pape, som også ejer jord i Lirac (12 ha) og i nabomarker, der leverer Rhone (6 hektar) og bordvin (og formentlig også druer fra naboer?). 
       Ikke  smagt det sidste par år, men en ekstremt vinkyndig ven i Hørsholm anbefaler den varmt. Og ham stoler jeg på! Vinen har i ældre år fået 14,5-15p/20 af Revue du Vin, 2021 er nok ung, så vent mere ribs end kirsebær, medium fylde, god frugt (peber og krydderi) og afrundet, middellang smag. 

Cerro Añon Rioja Gran Reserva... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Shop.Meny, indtil torsdag 9.marts
Har ikke smagt den nye 2016 (92p/Tim Atkin), men 2011 var god, i en middelfyldig, blød stil med meget god bouquet. En klassisk tempranillo (med lidt graciano/mazuelo), som får malolaktisk gæring i små egefade, stadig ret sjældent i Spanien. Prisen er meget rimelig (prisen i Spanien er godt 140 kr). 
      Cerro Añon er en af de bedre vine fra Olarra (1973), et af de første huse i "Den nye Bølge" i Rioja. Husets bodega i udkanten af Logroño (foto) er et turistmål med tag 111 sekskantede (hexagon) små tegltage, et ret unikt syn. Huset ejer kun lille vingård, så det meste af vinen købes udefra. 

Borsao Garnacha, Campo de Borja, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny (fast lavpris) 

Middeldyb farve, krydret duft, men med rene toner, krydret, afrundet, men god balance. Ingen eg, men sund frugt. God vintervarmer til f.eks. gryderet. Nydes let afkølet. 
       Laudrup leverede før denne vin til Føtex/Bilka -og normalprisen var 100 (men ofte på tilbud)! Kritikerne elsker vinen, som typisk får omkring 90p, meget flot for vin til 50. 
      Foto: Borsao er et godt kooperativ, som har været den drivende kraft (og står for 1/3 af høsten) i Campo de Borja, et lille område over Ebro floden lidt syd for Zaragoza. 

Lugny, Bourgogne rød/hvid... 79,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 17.marts 

I disse måneder er Bourgogne en mangelvare, og du skal ofte betale mange penge for en tvivlsom vin. Så glæd dig over denne vin fra det store, men generelt pålidelige Lugny kooperativ. Vi er langt fra Beaune og Côte d'Or (men ikke langt fra Pouilly-Fuissé). 
      Ej smagt i en del år, men husker en frugtig rød pinot med god fylde og en frisk, sprød rentsmagende chardonnay. Formentlig tæt på Macon Lugny og Macon Chardonnay, som også er set fra samme kælder -og i samme Meny! 

Brancott Sauvignon Blanc... 59,95

New Zealand, godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 9.marts

Tør, dufter af græs, rig tropisk frugt med let sødme, fyldig, men lidt aggressiv i sit udtryk trods en lille restsødme i slutningen. Brancott kalder sig "estate", men det meste købes udefra, da der alene af denne vin sælges 12.000.000 flasker årligt! Og i det lys er vinen faktisk god og et godt køb. Kenderne er delte -2020 fik 89p/Spectator, men kun 85p/WineEnthusiast (som ikke var vild med sødmen). 
      Brancott hed tidligere Montana og var det første hus til at sælge såvel sauvignon som pinot noir fra New Zealand (1979 -ældre er salget af god vin i New Zealand ikke!). Det har i mange år været ejet af franske Pernod-Ricard, som også ejer bl.a. Jacob's Creek og Orlando i Australien. 

Nugan Shiraz "McLaren Parish"... 79.95

Godt KØB + ***** (5/5), Shop.Meny, indtil torsdag 9.marts

Nugan er et af de store, uafhængige vinhuse baseret nær Griffith i det hede, knastørre Riverina. Men huset laver også vine fra det køligere McLaren Vale, måske Australiens bedste område til shiraz. Denne skal komme fra særlig mark. Vinen laves på moderne vis og har intens frugt, stor fylde, fed, lang -meget kommerciel og ganske imponerende. Jeg vil drikke den ret ung, mens den har charmen.  

      2018 skal have fået 97p af Decanter Award, som er en mere kommerciel udgave af det ellers seriøse magasin Decanter. Læg ikke for meget i det, for jeg kan se, at '16 og 17 har fået hhv 86 og 88p, mens '19 har fået 90p! Vinen er dog stadig god.

2020. godt KØB + **** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 9.marts

Husker vinen (ældre år med anden etiket) som klassisk Douro, dvs. meget mørk, intens frugt, kraftig, mere afrundet end mange, men stadig med en del tannin. Sikkert god til juleanden -giv den lidt luft og server den kælderkold. 
      Du har sikkert smagt husets Portvine mere end én gang -de sælges af flere kæder (Maynard's i Rema1000), Menéres (Føtex, Netto osv). og Barão de Vilar i Meny. Rødvinen laves af præcis de samme druer (4-6 forskellige, bl.a. tinta do roriz, tinta cao, touriga osv). 

     Vilar leverer ofte god Port til en rimelig pris, som kommer fra den dygtige vinmager, Alvaro van Zeller, som startede på Quinta do Noval. Noval var før ejet af familien, som har lavet Portvin i 14 generationer, en sjælden rekord. 


Tofterup, Ribera del Duero Crianza... 110,-

**** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 9.marts

De danske brødre Tofterup har fået et fint ry for deres Trenza vine, men har nu udvidet med mere daglige vine som disse, som hentes i kældre rundt om i Spanien -akkurat som storebror David (t.v.) gjorde i sine år som vinmager for Hammeken, et af de største dansk-ejede vinhuse- mens lillebror Jonas (t.h.) som første og eneste dansker tog en Master of Wine (MW) titel. 
      Selvom huset ligger i Denia nord for Alicante, hentes vinene i andre områder.       
      Ribera del Duero er ikke smagt , men andre roser vinen, der laves af gamle vinstokke (80 år, loves der) og får en kølig gæring for at kunne nydes ung. Crianza lagres et år i små egefade. Vinen ligner nok Hammekens vin fra samme område (Altamar), som David lavede i flere år.  

Wynns Cabernet Sauvignon "Siding"... 110,-

Coonawarra Estate, Australien

**** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 9.marts

Har ikke smagt så mange Wynns vine, som jeg har lyst til, men generelt anses cabernet for at være signatur-vinen over alle for Wynn og Coonawarra, især John Riddoch (grundlæggeren i 1891) og Black Label. "Siding" er på et lidt mere beskedent niveau. 
      Siding's har en grøn etiket, men der er ikke meget grønt over vinen (men kun smagt én gang for maaaange år siden), en middelfyldig, ganske frugtig vin med god dybde og balance. Et godt køb, men ikke top. 
     Wynns huset ser ikke ud af meget på fotoet, men der er en masse under jorden -og ved siden af. For huset er med 800 hektar vin det største domæne i Coonawarra, et ret køligt område syd for McLaren Vale, kendt for sin Terra Rossa -frugtbar, rød lerjord- perfekt til cabernet og shiraz. Med så stort et areal -dvs. potentielt 6-7 millioner fl/år- laves mange vine, inkl. 2 basisvine, som også ses i Meny. 
      Huset ejes af Treasury, som også står bag Wolf Blass og Penfods. 


Tanunda "Triathlon", kr/fl v 6: 46,50 

6 fl: 279, bedste KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 9.marts
Triathlon er markant bedre end Tanundas 2 billigste. 2 blends af 3 druer (derfor navnet Triathlon). 
        Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
       Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur.