Søg i 1200 opslag:

18/03/2023

Billigt brus til foråret (og god rød)!

Når jeg kommer lige fra solen i Alicante g València, er det svært at se forår i Danmark -undtagen i supermarkederne: Her vrimler det med boblevin til konfirmanderne og påskeæg og snaps til os andre! 

Ugens bedste vin i discount butikkerne fås i Netto. Den røde Baron de Ley er meget flot til 55, mens  den røde Pure malbec næppe kan overgås til 40 kr.  

      Men ellers er der dømt brus. Du får meget for pengene i Rema1000s crémant "Tarville" fra Bourgogne, som rigeligt er merprisen værd op mod Scanavino brut og Trapiche's argentinske bobler. Men ikke et ondt ord om de sødlige Moscato, Asti og Brachetto -kan de lokke konfirmanderne til at smage vin, er de rigeligt pengene værd! Jeg må jo kæmpe for min sag som ægte vinnørd! 

Bedste KØB: Baron de Ley Rioja Reserva - Trapiche "Pure" og Impure malbec - Reverchon Riesling "Schiefer" - Crémant Bourgogne "Comte de Tarville" brut + rosé - 
Godt KØB: Baron de Ley Rioja hvid + rosé - Trapiche Pure hvid + Sparkling Brut  - Asti "Gemma" - Grant's Whisky "Triple Wood" - Scanavino Spumante - Sandhills Sauvignon Blanc - That's Why zinfandel - Aalborg Taffel akvavit


Baron de Ley, Rioja Reserva... 55,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 24.marts 
Fås også som hvid og rosé (3*/5). 

Den røde var godt køb til € 10 (75 kr) i den toldfrie i Spanien og topkøb til 65 i Netto i marts 22. Så meget for stigende corona-priser. 
       En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb til prisen. 
      Set i 2018 og 17 med 91p/Guía Peñin, mens 2018 fik 90p/Tim Atkin. .
      Jeg drikker lige så gerne denne som den noget dyrere Gran Reserva, selvom den er mere "fløjlsagtig" og fed, men måske knap så bærpræget. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
      Fås også som hvid og rosé, som er gode køb til 55, men som ikke er i klasse med den røde. 
      Ley er et stort hus, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa. Husets vine er alle gode, fra den dyre topvin Monasterio over Gran Reserva til den unge Club Privado. Foto: husets fadkælder. 

Trapiche "Pure" eller "Impure"... 40,-

"Pure" rød malbec, hvid sauvignon, Malbec "Impure", Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 24.marts 

Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2020 0g 2021 har begge fået 90p/Tim Atkin.  Impure" -bred, stor og rig, tør og pænt lang med snert af eg, men mindre markant end Pure. Siges ellers at være samme vin som "Pure", blot lagret 10 måneder i små egefade. Falstaff gav 2018 hele 91p/100.  
      Den hvide Pure Sauvignon har god frugt, men ikke helt samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 

Trapiche Sparkling Brut... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 24.marts, Argentina

Meget lav pris for eksotisk brus, ikke selve smagen! Den er lavet på chardonnay, semillon og den sorte malbec, men er ret ligegyldig. Duften er nydelig ren trods let sødlige toner, smagen ret sød for brut. Mangler friskhed, men helt ok til reception ved en budget-konfirmation! 

Asti "Gemma", Spumante... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 24.marts, Argentina

Dens sødme og bæraroma er perfekt til at vænne konfirmanderne til alkohol, for mig et værdigt formål! En god spumante, som nydes ung (check tappedato på bagetiket, bør ikke være meget over 6 måneder). Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  

Grant's Whisky "Triple Wood"... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 24.marts

Jeg synes, livet er for kort til billig whisky. Jeg gik i mange år uden om Grant's, der engang hed Stand Fast (jeg modstod den!), siden Family Reserve (og den måtte de gerne beholde) og nu igen Stand Fast + tilføjelsen "Triple Wood"
       En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg, fade brugt til Bourbon og ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men stadig kun lagret 3-5 år i eg, vil jeg tro. Den får pæn ros i nye smagninger -så et superkøb til 79!

Reverchon Riesling "Schiefer" trocken... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 25.marts

Det er en del år siden, jeg har smagt vine fra denne traditionelle vingård ved Saar, men husker stadig den elegante etiket. Årgang er 2020 eller 2021, og den tørre, sprøde og aromatiske stil med fin syre har nok godt af lidt tid i glasset for at åbne sig (eller 1-3 år i kælderen). Ikke smagt, men vinen har i nyere år fået 88+p af gode kendere, ikke langt fra domænets topvine.  
     Reverchon er en klassisk knap 400 årig vingård i Filzen ved Saar. Vinene fra Saar har nydt godt af den globale opvarmning -i dag laves flot vin i alle årgang, en sjældenhed for blot 30-40 år siden. Denne vin kommer fra mindre parceller på skifer ved Saar, hvor huset ejer 19 hektar, heraf 6 i Herrenberg (Monopole) og et par i Bockstein. 

     Generelt har Rema1000 tilbudt os meget god tysk vin de senere år, og denne eer ingen undtagelse! Domænet er ikke helt i top, men den sprøde, friske stil vil glæde mange! Har set den sødlige udgave af vinen til 140 kr på en anden web, så 79 er en god pris. 

 

Crémant Bourgogne "Comte de Tarville"... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 25.marts 
Hvid Bourgogne er dyrere end Alsace og Bordeaux, så crémant fra Bourgogne burde egentlig også være dyrere (og måske endda tæt på Champagne i pris). Så hvorfor er denne så billig? Især når den faktisk er helt ok (smagt 3 gange). Firmaet ligger i Chagny nær Santenay i Bourgogne. Overraskende god med frugt og god friskhed. Den fik 5* af 6 af Vollerslev i BT tilbage i 2018 (pris 70 kr). Fås også som rosé (ikke smagt). 
Rema1000 tilbyder også Baglietti Moscato spumante (59, 4*). Meget smuk flaske, men ikke smagt, formentlig fra Veneto. Sød moscato og halvsød rosé.
      Til samme pris tilbyder Rema1000 også Moscato d'Asti "Marenga" (59, 4*), fin aroma, rent lille brus samt ikke mindst den sjove søde (lyse) røde Araldica Brachetto d'Acqui (59, 4*)

Scanavino Spumante... 39,-

Tør Pinot Chardonnay brut,  sød Moscato hvid eller rosé (dolce), Italien

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 25.marts 
4 små stjerner, for til prisen helt ok italiensk brus. Den tørre laves på Champagne-druerne, men er en banal, men nydelig vin med lidt æbler og citrus aroma, store bobler og tør (8 g/l) rimeligt ren smag. Testvinder med 5* i Vinbladet i august 2020. Slet ikke Ferrari, men godt køb. 

      De 2 søde laves på moscato druen, men er ikke Asti (overskudsdruer fra regionen?), god ren frugt, sød, men med brus til at balancere sødmen. Den lyserøde moscato + lidt rød brachetto til at pink'e farven op. 
      Scanavino ligger i Piemonte og sælger også Barolo, men er bedst kendt for brus, som leveres til andre huse + en masse under egne mærker.

Målet for Rema1000 er at sælge brus til at blande i Aperol aperitivo (119, 3*), men prisen på det sød/bitre orange bør bestemt ikke være over 100.  

Sandhills Sauvignon Blanc... 59,-

Marlborough, New Zealand, Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, til lørdag 25.marts
Kender ikke leverandøren, men vinen er god, omend ikke så alsidig og forfinet (eller dyr) som Matua. Men godt køb. Fås også som rosé "Blush" (sauvignon + snert pinot noir), ej smagt. 

That's Why, Original eller Organic... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, til lørdag 25.marts

Contri Spumanti nær Garda kendes i Danmark mere friskfyr’agtige designer vine som ”Why Not?” (Brugsen), ”Perchè No” (Why Not på italiensk) -og ”That’s Why!”- snarere end de spumanter, der giver huset navn.       
      De røde hentes alle i Italiens hæl og laves med sofistikeret kølig gæring og lagring sur lie. I Why Not er primitivo'en (med navnet zinfandel) suppleret med den sent modnende cabernet (modsat Why Not's negroamaro), og dette blend er en succes.
     Den økologiske udgave (med "kun" 14,5% alkohol mod 15% i den normale) i årgang 2019 fået hele 92p af 5StarWines: "A California influenced blend, a really big wine in terms of fruit weight and body. Very sweet berry notes, seemingly from a proportion of dried Primitivo grapes in an appassimento style. Very full, with big but smooth tannins, integrated oak notes and a fruity finish". 

Rema1000 tilbyder også Ripasso "Antica Corte" Superiore (59). Haraldig hørt om huset, som måske er underafdeling af andet firma. Lidt risky at købe den, synes jeg, selvom mange har rost vinen. 

Pajar, Verona....  50,-

**** (4/5), Coop365Discount, indtil onsdag 22.marts 

365Dicount skriver: "Corvina og rondinella-druer fra området omkring Gardasøen. Druerne har tørret i cirka 20 dage inden presning. 12 måneder på egetræsfade og mindst 6 måneder på flaske" -tjaaa, det er vel, hvad de får oplyst fra leverandøren. Jeg gider ikke bruge penge på sådan en amarone-type til 50, men konstaterer, at da Politikens Ilkjær (ildsjælen!) smagte den for 6 år siden (49),  gav han den 4 glas af 6 med ordene: 
"Fyldig, let sødmefuld vin, hvor de 14,5 pct. mærkes. Toner af modne kirsebær, chokolade og rødt kød. En smule kluntet og rustik, men fin tæthed". Så kan jeg også give 4*. 

Gallo Family rød/hvid/pink....  39,-

*** (3/5), Coop365Discount, indtil onsdag 22.marts 

Jeg ved, at Coop's 365 har god vin, for jeg handler der med mellemrum. Men deres vintilbud er (suk!) p.t.  de mindst interessante i Danmark (med Bouteilley fra Bordeaux som flot undtagelse!). 

      Gallo leverer skam god vin, men disse basisvine bør ikke smages sammen med Pure ovenover! Engang kunne du få cabernet og primitivo til samme pris, men i dag fås kun den langt mindre interessante røde merlot. Den hvide er ikke chardonnay eller viognier, men en toalt ligegyldig moscato, som tilmed også fås som pink. Kom nu, Coop! 

Aalborg Taffel akvavit "rød"... 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Lidl torsdag-lørdag 23-25.marts 

Forår og påske nærmer sig (og den sidste bededag), så der kommer snaps på tilbud i alle kæder. Du vil nok kunne få Lysholm Linie, O.P. Anderssons, Jubilæums Akvavit omkring 100 samt Brøndums typisk omkring 70.  Aalborg Høker (fra torsdag til 49 i Rema1000) bør med blot 32% ikke have lov at kalde sig snaps! 
      Alle mangler den rene aroma, men uden den rene skære aroma i Taffel. Men man er vel puritaner, når der skal en ledsager til de syltede og marinerede sild! Intet slår den røde Aalborg med sine 45%, som virkelig får kommenaromaen frem.