Søg i 1200 opslag:

21/03/2023

Herlig Rhone og andre sjove vine i Irma!

For os "vinkendere" er det dobbelt trist, at Irma lukker, selvom det kan virke som ren nostalgi. Vi får simpelthen mindre vin at vælge mellem, for resten af Coop kan ikke overtage alle de vine, som Irma har! 

Indtil da må vi glæde os over, at vi stadig kan få Rhone fra Pierre-Henri Morel (et andet navn for Chapoutier) samt Landgraf's fine rød pinot og hvid riesling fra Tyskland. 

      Vi er også en lille skare, der har lært at holde af de lyse, bouquetrige nebbiolo vine fra Triacca Sassella. En vin, som virkelig er så langt fra traditionel supermarkedsvin, som tænkes kan. Supermarkederne bliver et fattigere sted uden Irma. 

     Godt nok har Føtex i denne tid taget glasset i den anden hånd. Men det er (endnu) ikke Irma! 

Bedste KØB: Pierre-Henri Morel Rhone - Grant Burge "League of Three" rød/hvid - Landgraf Riesling/Spätburgunder - Sassella Valtellina "Triacca" - J. Lohr "Pure Paso"

Godt KØB: Tosalet  Priorat - Selvato Toscana - Palazzo Maffei Ripasso - Grüner Veltliner "Orange" - Barbaresco Riserva Sarotto - Solana Jumilla øko rød - Tesauro RS - Pouilly-Fumé Pabiot - Pascal Combeau Cognac XO 

Pierre-Henri Morel, Rhone, kr/fl v 2: 54,50
2 fl. 109,  Cotes du Rhone Frankrig
Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 22.marts

Den almindelige Rhone fra Morel, stjernen Chapoutier’s vinhus i det sydlige Rhone. I dag ses 2021, som nok er mindst lige så god som 2020, som var rigtig god, positiv frugt med bær og urt, god fylde, klassisk grenache i smuk fast ramme.
      Til prisen et af de bedste køb i Danmark. Jeg har ikke i maaaaange år smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Den bør give Guigal (80 kr) kamp til stregen. Tror næsten Morel vinder!

Pierre-Henri Morel er del af Chapoutier i Tain l'Hermitage, som bruges til vine fra det sydlige Rhône. Morel ledede Chapoutier i det nordlige Rhône nogle år, men begyndte i 2008 at sælge vin under eget navn -med Chapoutier som bagmand og med hovedsæde på Estubiers, som Chapoutiers vingård i Tricastin. Huset ejer en god vingård i Chateauneuf, men køber det meste udefra akkurat som Meffre, Guigal, Jaboulet og andre. Men Chapoutier har et ry at leve op til -og de vine, jeg har smagt, har hidtil været flotte (og gode køb). 

      Morel er forresten selv flyttet til Australien, hvor han i dag leder Two Hands, et godt "negociant" firma i Barossa. 

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 22.marts

Gamle vinstokke, men ung vin (2020) og moderne stil, som er ganske egnet til klassisk julemad! Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. En meget drikbar vin på den kommercielle måde, som i 2020 er belønnet med 90p/Guía Peñin.       
      Priorat syd for Barcelona er et afsides og næsten mytisk goldt område opkaldt efter et kloster, som blev opført på et sted, hvor en gedehyrde mente at have set en trappe op til Gud ("Scala Deï"). Området er helt afskåret af høje klipper fra resten af Katalonien og har et tørt og ekstremt klima.       
      I mange år levede området af at lave (billige) kopier af Port og Sherry. Men i 80erne opdagede unge vinmagere, at de gamle lavt ydende vinstokke -Garnacha og Carignan- kunne levere stor bordvin -slet ikke ulig topvine fra Rhone-dalen i Frankrig. Resten er historie, og i dag er Priorat ikke kun det dyreste område i Katalonien, men blandt de mest mondæne i Spanien (med priser, der passer, 2000+ kr for l'Emita).     
      Siden er velhavende vinfolk fra hele Spanien (og Frankrig osv) rykket ind i det ugæstfrie, afsides område ved Tarragona, hvor der nu er 2000 hektar og 5+ millioner fl/år. De gamle garnacha og cariñena vinstokke er suppleret med bl.a. cabernet.  
        Tosalet laves af Hammeken, som måske er det største dansk-ejede vinhus uden for Danmark, med 20 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Giordano "Selvato", Toscana, kr/fl v 2: 49,50

Godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 22.marts

Fra Giordano i Piemonte, men af druer fra Toscana. Ældre år har fået 5* + godt køb af Rydberg (som jeg stoler ikke så lidt mere på end Luca Maroni's 94/99p!): "Masser af sorte bær i duften. Frugtig og ligefrem vin med masser af brombær, tobak og krydderier i smagen. Simpel men vellavet. Krydret afslutning.” Uden årgang. Lyder som Puglia-smag i min lærebog, men sikkert en pleaser.

Finca la Solana, Jumilla rød/hvid/rosé... kr/fl v.2: 44,50

Spanien øko2 fl: 89, godt KØB + *** (3/5), Irma, indtil onsdag 22.marts

Puritanere vil sikkert finde denne vin på den fine drue monastréll (mourvèdre) lidt for civiliseret, men i sin klasse er det en herlig, fyldig vin med indbydende og interessant duft med pænt lang smag. Luzón er et stort og godt hus. Vinen er økologisk. Fås også som god rosé og en hvid, som ikke gør meget væsen af sig. 
Til samme pris Hermanas rød, også økologisk, også druen monastréll, måske lidt blødere i smagen. 

God hvid (og orange)

Landgraf, rød, hvid, rosé... kr/fl v.2: 64,50

2 fl: 129, øko, Riesling Feinherb og Kabinett, Rosé, rød Spätburgunder, Rheinhessen Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtil torsdag 22.marts

Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 
      SmagpåVin og Vinavisen giver den sødlige Kabinett 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær." Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen og har 20 hektar med god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann
.  

Grüner Veltliner "Orange", kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil onsdag 22.marts

Østrig. For få år siden var orange vin (hvid vin, hvor skallerne gærer med og giver en svag rosa farve) en kuriositet. Nu ses de overalt -og denne er ikke den første i Irma! 
      Vinen laves af det store Winzer Krems kooperativ på veltliner fra områder uden for Krems. De hvide druer udblødes med skallerne og gærer 18 dage for at få den rosa (orange) farve. 
      Ej smagt, men oplyses som tør, duft af æbler og urter, blød og rund. Hmmm! Tror faktisk, den er mere mineralsk og urtet og med fine syrer.

Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"... 109,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 22.marts 

Urklassisk sauvignon med overdådig, men alligevel diskret urtearoma, let, frisk, fine syrer, pæn lang smag. Set i 2020, men mon ikke 2021 og 22 er derude et sted? 
      Gr frost er vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé svære at skaffe til rimelig pris i øjeblikket, og det gør denne vin fra det gode domæne Pabiot til lidt af et fund.
P.S: En vin fra samme vingård fås hos Kjær & 
Sommerfeldt til 180.

Haut Poitou Sauvignon "Koåå", kr/fl v 2: 74,50 

2 fl: 140, **** (4/5), Irma, indtil onsdag 22.marts 

Endnu en hvid Loire, som laves omkring Poitiers mellem Anjou og Cognac. Normalt en ganske frugtig sauvignon tæt på New Zealand, dvs. ganske fyldig, men mere bred end sprød i stil. Har ikke smagt denne tapning. Tror den er god, men ville være meget bedre køb til 50-60 kr, for den er næppe 20-30 kr bedre end les Anges, som også ses i Irma. 
     Haut Poitou ses mest i Frankrig, men nød vis popularitet i 90erne, da vi skulle finde billige alternativer til Fumé og Touraine. Området domineres helt af godt kooperativ, men tror at denne vin er tappet af andet hus, måske LaCheteau (del af GCF gruppen). 

Lidt italiensk! 

Sassella, Valtellina Superiore, Triacca, kr/fl v 2: 79,50

2 fl. 159, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 22.marts

Irma sender snart de ansatte hjem, så det er måske sidste chance for at smage denne vin, der viser, hvor forskellig vin Italien kan levere. Denne er en af de svære vine at værdsætte, så er du advaret! 
     Valtellina er på sin vis Barolo's nordligste forpost. Druen er samme nebbiolo, som gror lige der, hvor Italien bliver til Schweiz. Klimaet er køligere, så vinen er endog lysere, lettere, men meget elegant og knap så tanninholdig som Barolo. 


Ret lys farve med snert af orange (typisk nebbiolo), ganske intens aroma, som vokser i glasset med noter af nød og bær; middel fylde, pænt lang smag.
   Jeg giver nok vinen lidt højere karakter, fordi den er svær -og andre er ikke uenige. Set i 2016 med 91p/Spectator. 2013 var ugens vin i AltomVin. Enhver Barolo-tifosi bør smage vinen! 
      FotoValtellina ligger nord for Milano i en smal dal i Alperne tæt på Schweiz (som fuglen flyver ligger det mondæne ski destination St. Moritz ikke mange kilometer væk).  Et utroligt smukt område -se denne lille film på YouTube. 
Området er delt i 5-6 Cru'er, som til sammen blot leverer 3-4 millioner fl. Sassella er et af de bedste områder sammen med Inferno (jeg elsker det navn!). 100% nebbiolo, lang maceration, et år i store egefade. Triacca ejer 9 hektar på disse stejle skråninger. 

Palazzo Maffei Ripasso, kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159, godt KØB + *** (4/5), Irmaonsdag 22.marts 

Maffei er så tæt, jeg kan komme på rigtig god ripasso, og Palazzo Maffei (også kendt som Villa Annaberta) leverer god vin i en afrundet, kraftig men ikke så sød stil som mange. Rigtig flot frugt, også, præget af lang maceration.  

Barbaresco Riserva, Sarotto... 109,-

Terre dei Celti, godt KØB + ***** (5/5)Irmaindtil onsdag 22.marts 
En lav pris for Barbaresco, tilmed en vin med alder (riserva). Men vinen er fra Sarotto, ikke det store lys, men pålidelig og bosat i selve regionen, og den er helt ok, middel farve, nydelig duft, fast, men ikke besk smag, pæn længde (smagt i 2015, men tilbudt i den endnu bedre årgang 2016). Ej smagt, så kun betinget godkendelse. 


Tesauro "RS", Veneto, kr/fl v 6: 41,50 

6 fl: 249, godt KØB + *** (4/5), Irmaonsdag 22.marts 

Sådan et kryds mellem Ripasso og lidt syditaliensk. Mangler charmen fra den kirsebærduftende Valpolicella, men har fået lidt råstyrke. Ganske sympatisk på en kommerciel måde. 


Over There & Down Under

Grant Burge "League of Three" rød/hvid... 49,-

Bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 22.marts

Australsk rød shiraz og hvid chardonnay -druer fra Limestone Coast (syd for) og Barossa (nord for vinhovedstaden Adelaide). Dvs. druer fra den lidt køligere del af Australien. Huset blev grundlagt 1988 af Burge, der er 5. generations vinmager. Huset blev et af de større i Barossa med godt 5 mill. fl/år, en god del fra 400 hektar i Barossa, indtil det i 2015 blev overtaget af giganten Accolade (dvs. Hardy's, Banrock, Waipara Hills, Mondavi osv). 

      Huset nyder dog en vis selvstændighed. "De 3's Liga" er på et dagligt plan i forhold til topvinene. Både rød og hvid er gode, rød med masser af blomme og blåbær, fyldig, pænt lang, med sød frugt i eftersmagen.

J. Lohr "Pure Paso", Paso Robles... 149,- 

2018 California, bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 22.marts

Årgang 2018 (formentlig) har fået 93p/WineEnthusiast. Paso har intet at gøre med (Ri)Passo, men hentyder til det fine Paso Robles, hvor druerne kommer fra. 
Et blend af cabernet og petite sirah (som er lidt mere rustik end syrah), som leverer en magtfuld, meget frugtig vin, som er fløjlsagtig og lang, præget af modne druer. Noget bedre end Lohr's ellers gode standardvine (100% Paso, dvs Paso Roble, ikke Ripasso!). 
      Til samme pris også Arrayo Vista chardonnay, fra særlig del af Monterey. Lidt bedre og mere frisk end den almindelige, men kun lige tilbudsprisen værd (4*/5). 


Escorihuela Gascón 1884, Pinot Noir eller Viognier, kr/fl v 2: 69,50

2 fl: 139**** (4/5), Argentina, Irma indtil onsdag 22.marts
For mig hører pinot og viognier ikke hjemme i det tørre Mendoza, selvom vi er 850-900 meter oppe! Rød pinot ligner god-californier, lidt klodset, krydret frugt, pænt bærpræg -mindre sjov end lignende vin fra Chile's Casablanca for slet ikke at nævne Bourgogne eller Tyskland. Den hvide er på den sjældne viognier er ok, let, frugtig, men mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig (og kan ikke matche Tariquet!). 

      Begge lagres i eg, men de 3 måneder, Irma nævner for viognier, er at overdrive -10% af vinen lagres i eg, resten i stål. Men det er ok for mig! Gascón ejes af Catena, et af de store firmaer i Argentina, men er for mig bedre end massevinen Alamos.  

Pascal Combeau XO Cognac ... 229,-

Godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 22.marts

En god Cognac trods prisen. XO skal lagres mindst 5 år, men denne har fået hele 10 år -god bouquet, afrundet smag uden for meget sødme. Pascal Combeau er grundlagt i 1838, men ejes af det gamle hus Gautier, som igen ejes af Marie Brizard, kendt likører som Apry og Anisette (som har givet navn til den legendariske sanger i Savage Rose!).