Søg i 1200 opslag:

25/03/2023

Meny: Brunello og Barolo -og "dansk" vin fra Spanien!

I takt med at Coop drosler ned, bliver Meny stadig mere synlig -og har også fået fleregode tilbud -som det ses af den nye shop.Meny.dk, som åbnede en måned før Coop lukkede deres web. Trist! 

I denne uge har Meny et par gode topvine fra Italien -ikke mindre end 2 gode tilbud på Brunello, den elegante Cordella og San Biageo (et mærke fra Camigliano) samt en flot Barolo fra det velkendte Luigi Einaudi

      Der er også et godt tilbud på de danske Tofterup brødres økologiske dagligvin, hvor især den røde har meget vin til 49,95! Plus en ok Champagne til fair pris og en rigtig god Portvin

Bedste KØBTofterup Organic rød/hvid/rosé - San Biageo Brunello
Godt KØB:
 Crazy Tropez rosé - Cerro Añon Rioja Crianza - Cordella Brunello - Einaudi Barolo "Ludo" - Champagne Henry de Valbert - Warre "Kogelige Livgardes Port"

Tofterup Organic rød/hvid/rosé... 49,95
øko, rød Tempranillo-shiraz 2020, hvid macabeo-sauvignon 2021, Spanien
Bedste KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 30.marts

Brødrene Tofterup henter disse økologiske vine i en kælder i Mancha. 2020 er ikke smagt, men ældre årgange fik 5* af Rydberg: "Frugtig og umiddelbar med masser af røde blommer, kirsebær og krydderier i smagen. Pænt balanceret, meget imødekommende med en saftig afslutning. Flot til prisen".
      Rosé ikke smagt, men kan være ok i en lidt klodset stil. Den hvide heller ikke smagt, men formentlig kold gæring og lidt neutral smag, hjulpet lidt af sauvignon aroma. 

      Brødrene David og Jonas Tofterup stammer fra Vestjylland, men flyttede som børn med forældrene til Spanien og har boet her lige siden -dog afbrudt af studier i Danmark såvel som bl.a. Chile og Californien. I dag laver de masser af vin i Spanien, hvor de har høstet en masse priser.  

Cerro Añon Rioja Crianza... 69,95

2019, godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 30.marts.

Ikke smagt, men vinen er markant yngre end den reserva, der var på tilbud for nogle uger siden. Men kan se andre rose en rig frugt med lidt krydderi og fylde og balance, dvs. en del syre i den moderne Rioja-stil. 
      Cerro Añon var en af de bedre vine fra Olarra, som blev opført for 50 år siden som et af de første huse i "Den nye Bølge" i Rioja (1973). Husets bodega i udkanten af Logroño (til højre se foto) er et turistmål med tag 111 6-kantede små tage. Huset ejer kun lille vingård, så det meste købes fra kontraktdyrkere. 

Crazy Tropez rosé.. 59,95

Godt KØB + *** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 30.marts

Endnu en smukt udstyret rosé (og heller ikke smagt fra hypermoderne kælder i Gassin i baglandet til fashionable St. Tropez. Den skal være let trods 12,5% alkohol, ret høj syre, balanceret af en lille restsødme (8 g/l), som får frugten af grenache og cinsault frem. 
      Domaine Tropez dækker 40 hektar, men hele produktionen kommer måske ikke herfra, nok heller ikke denne vin, som har Igp Méditerrannée (som dækker Provence og omegn). Huset leverer også diverse cocktails og andet, som nok er populært i ejerens Bar du Pont, der ligger over for havnen i St.Tropez. 
      Meny leverer også den meget dristigt udstyrede White Tropez (149,95, 3*), en rosé på (delvis) hvid flaske. Mere design end vin, selvom denne sikkert er god (men for dyr). 

Belrose rosé, Méditerrannée Igp, kr/fl v 2: 74,95

**** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 30.marts

Den ser sgu flot ud med den elegante flaske -og så er navnet tæt på genialt. Og vinen smager godt -nydelig aroma med lidt blomst og sød frugt, tør uden at overdrive, diskret syre -en rigtig god vin til et glas i utide. Kun prisen hindrer 5*. Vinen kommer fra giganten GCF, måske fra deres store La Baume ved Béziers. 2020 fik 89p/WineEnthusiast (men jeg vil hellere have en ung 2022!). 

Lav pris på italiensk topvin!

San Biagio Brunello, øko., kr/fl v 6: 149,95
Bedste KØB + ***** (5/5), shop.Meny, indtil torsdag 8.juni (1 fl: 299,95)

Set i 2016. Mener, vinen er et mærke fra den store Camigliano producent, som jeg købte for et par år siden i Bilka. Kan godt lide etiketten, som formentlgi er samme vin -og så får du meget brunello til prisen. Vent en fast, kraftig vin med god syre og frugt, ikke særlgit præget af eg. 

2017, godt KØB + ***** (5/5), shop.Meny, indtil torsdag 30.marts

En god Brunello fra ret lille ejendom ejet af Maddalena Cordella. Ikke smagt i nyere år, men god årgang med solid fylde og vis elegance. 2017 har fået bl.a. 93p/JamesSuckling. 

Godt KØB + ***** (5/5), shop.Meny, indtil torsdag 8.juni (1 fl: 269,95)

2017. "Ludo" er den mere daglige Barolo fra det store (140 hektar) Einaudi domæne, som dog kun ejer 7 hektar til Barolo (det meste er dolcetto til Dogliani). Vinen er kun smagt i noget ældre årgange, men har fået 93p/100 af Spectator. 

the Wanted, rød, hvid, rosé... 49,95
zinfandel rød/rosé, chardonnay hvid, Puglia Italien
*** (3/5), shop.Meny, indtil torsdag 30.marts

Denne syditalienske konsumvin hører vel egentlig hjemme i en 3 liter box. Har ikke smagt dem -og gider ikke! Skal kun med, fordi huset (der ligger ved Trento ikke langt fra grænsen til Østrig) var blandt de første til at promovere primitivo som Zin og en lidt misvisende etiket, der kan få en naiv sjæl til at tro, at vinen er fra Californien. Der er vægt på amerikansk eg (50% af vinen ser eg (formentlig) på lidt afstand) og en vis western'agtig stil! 
      Vinene har fået ros og medaljer, men det er nogle år siden efterhånden. Rosé primitivo skal være ganske ok.  

le Preare, Amarone Classico-.... 149,95 

**** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 30.marts

2019. Kunne fås sidste år til 100 kr, og Putin kan vel ikke påtage sig hele skylden? Vinen laves af det fine kooperativ i Negrar i hjertet af Valpolicella, hvor 230 medlemmer ejer 700 hektar vin, som årligt kan levere 11 mill. liter vin, hvoraf dog kun en del tappes. Le Preare er den almindelige amarone (identisk med Cantina Negrar), som dog nyder pænt ry. 
      Pæn dyb farve, god frugt og krydderi, fast tannin gør vinen behagelig. Kan gemmes, men vil ikke bruge plads i skabet til denne vin. Nydes kælderkold. 

Olivier & Lafont Chateauneuf du Pape... 169,95

2020, **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 30.marts

Rød grenache/mourvèdre blend -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smager egefri, og 90% af vinen ser heller ikke små egefade. 
      Kun smagt én gang (i Meny) og finder egentlig, at vinmagerne Olivier & Lafont's billigere vine som Lirac er langt bedre køb end denne vin.  

Champagne Henry de Valbert,.... 149,95

Godt KØB + **** (4/5),  shop.Meny, indtil torsdag 30.marts

Jeg kender ikke dette mærke, men kan se, at det er baseret på vingård i 1.Cru Mutigny (ved Mareuil ikke langtfra Ay), hvor huset ejer 8 hektar. Dvs. baseret på pinot noir, men en god del skal også være meunier og resten chardonnay. Formentlig en helt ok tør, klassisk Champagne. 

Warre "Kongelige Livgardes" Port... 79,95

Reserve, godt KØB + **** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 30.marts

Et solidt mærke for Meny gennem mange år, som sælges af Symington-gruppen. Ikke smagt længe, men mindes den som mørk, frugtig og ganske fyldig med fin sødme og lidt alder (reserve skal være 5 år gammel), en ruby-type hvad vi engang måtte kalde "Vintage Character". Formentlig meget lig Lodge Reserve (set i dag til 125 i Føtex).