Søg i 1200 opslag:

25/03/2023

Brus og akvavit er de moderne forårsbebudere!

For min bedstefar var vibens sang den sikre forårsbebuder, men i disse tider er brus og akvavit et mere pålideligt tegn på, at foråret er på vej -og du kan finde begge dele på discount butikkernes lidt magre hylder. 

Men vinteren lurer stadig, så der er brug for lidt solid rødvin og hvidvin -og 365Discount har den gode Undivided pinot (og hvid) til 50 kr. Svært at klage over. 

     Men Netto er bare bedre lige nu, og her er den nye le Arche spumante til blot 39 svær at komme ud over. Vinen er et blend af prosecco (glera) med durello, som gror ved Soave. Netto tilbyder også Calvet crémant, men... Prisen er lavere i Føtex, og Føtex har tilmed også Giersberger crémant fra Alsace -og den er endnu billigere. 

     Påskesnapsen er (for mig) en nødvendighed oven på en kold vinter. Der bliver solgt meget Brøndums, Dild og O.P. Anderson og Linie, men der er for mig ingen ved siden af Rød Aalborg. Og når den fås til blot 69 (Netto), er der intet valg! Så må jeg leve med, at den er lavet på samme fabrik -i Norge!- som Linien! 

Uge 13/23
Bedste KØB: Tanunda Triathlon 
Godt KØB: 
Undivided Pinot Noir + Chardonnay - Hardy's Stamp rød/hvid/rosé - Mucho Más rød/hvid - le Arche rød/hvid/brus - Selaks rød/hvid/rosé - Piacentini Ripasso - Cimarosa rød/hvid - Rød Aalborg akvavit

Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 50,- 

Frankrig, godt KØB + **** (4/5)365Discount, indtil onsdag 29.marts

På de to druer fra Bourgogne: Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Druerne kommer fra Oc, dvs. Languedoc-Roussillon, og den kølige del af dette område er Limoux og omegn, så druerne er nok herfra -og det samme gælder nok for druerne til rødvinen:
      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin!

Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 35,-

Godt KØB + *** (3/5)365Discount, indtil onsdag 29.marts

Vil egentlig hellere i Coop efter Hardy's Crest (6 fl. 179), men skal du kun bruge én flaske, er denne helt ok, om end inderligt ligegyldig. Men en lidt tørrere smag end mange. 
      Hardy er traditionsrigt (1853) og den vigtigste del af Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988. 

Mucho Más rød/hvid... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 31.marts

Den røde glæder mig ved rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Excellent køb. Den hvide laves på druerne verdejo, sauvignon + lidt chardonnay, som får en kold gæring og 2.3 måneder "sur lie". Forbavsende frisk med god aroma, tør, middel fylde -flot for vin fra så varmt et område.

Le Arche rød/hvid/rosé/brus... 39,-

rød Rossogrande, hvid Garda, Glera-Durello brus,, Italia

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 31.marts

Glera-Durello er en ny brusvin, som Piacentini's Arche præsenterede denne vinter -vinen kan ligne Prosecco, men her er samme drue (glera) blandet med durello, som gror lidt øst for Soave på vulkansk jord. Vinen laves på samme vis med 2.gæring på tank og er til den tørre side, med frisk syre og ren neutral aroma. Har dog ikke smagt Arche's udgave.  
      Den røde Rossogrande er ok i en fyldig stil, knap så sød som nogle, mens den hvide Garda er ren, frisk og tør. Tror også Netto har rosé Bardolino, der er charmerende letvægter. 

Selaks, New Zealand...  60,-

hvid Sauvignon, rosé, New Zealand
Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 8.april
At jeg smagte Selaks så tidligt som i 1980erne, fortæller ganske meget om min alder!
       I "min" tid var huset meget lille, specialiseret i müller-thurgau og havde aldrig hørt om sauvignon! Tilmed er huset endnu ældre, grundlagt så langt tilbage som 1934 af Marino Selak, søn af indvandrer fra Kroatien. I dag er fokus landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves af Crawford). 
     Jeg husker ikke præcis, om Netto har samme udvalg som i Føtex (p.t. 59)!), men alle vinene er korrekte uden at imponere -omtrent som Kim Crawford, som har samme ejer (og ligner Selaks i alt undtagen pris). 
      God sauvignon fra Marlborough med sprød friskhed og nydelig aroma, rigtig god pinot gris (fra Gisborne) med fylde og ren aroma, men også med lidt syre, der gør den interessant, mens chardonnay og rosé ikke er smagt, desværre.

Silvano Piacentini Ripasso... 60,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 31.marts

Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for de svulmende Rubens'agtige amaroner med dens Rubens'agtige styrke. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 

Crémant Calvet, Brut hvid/rosé... 60,-
Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)
Godt KØB + **** (4/5), 
Netto, indtil fredag 31.marts

Jeg ville selv vælge Giersberger Crémant d'Alsace (ca. 50 i Føtex), som normalt er dyrere (og bedre) end Calvet (som ses i Føtex til 55). 60 er ganske ok pris. Vinen laves på Champagne-metoden på Bordeaux-druer som rød cabernet og hvid semillon. 
      Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé skal være bedre, men ikke smagt. 5* i BT.


Tanunda "Triathlon" rød/hvid/rosé... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, kun torsdag-fredag 30-31.marts

De røde er 2 blends af 3 druer (derfor navnet Triathlon). Fås også som hvid og rosé, der er hurtigt glemt. 
        Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
       Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. Tror dog næsten, eg foretrækker Matthew's Road fra samme Tanunda (50 i Føtex), som har lidt mere stil. Men tror mange vil holde af elitesporten! 

Cimarosa malbec eller chardonnay, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, godt KØB + *** (3/5), Lidl, torsdag-lørdag 30/3-1/4 

Vinen er (for mig) bedre end etiketten. Tør, ganske frisk, pæn frugt, middel fylde, lidt syre -god både med og uden vin. Og et rigtig godt køb! Tappet i Tyskland. 

Husk påskesnapsen...

Aalborg Taffel akvavit "rød"... 69,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 31.3., Coop (75) indtil torsdag 30.3. 

Påsken nærmer sig (og den sidste bededag), så der kommer snaps på tilbud i alle kæder. Du kan få dem alle... Lysholm Linie (op til 180!), O.P. Anderson (89 i Føtex), Jubilæums Akvavit (fra 109) og Brøndums (kun 40%, fra 69, dog79,95 i Meny) og Aalborg Høker (49 i Rema1000), som med sølle 32% ikke legalt bør kunne kalde sig snaps! 
      Alle mangler den rene aroma, men uden den rene skære aroma i Taffel. Jeg er nok puritaner, når jeg vælger ledsager til de syltede, marinerede og krydrede sild! Intet slår den røde Aalborg med sine 45%, som virkelig får kommenaromaen frem. 

Lysholm Linie Aquavit... 99,- 

**** (4/5), Føtex, (til torsdag 30.3.), 365Discount (til onsdag 29.3.)

Ikke min smag i snaps, men andre er begejstrede (bl.a. WineEnthusiast, som i 2016 gav den 95p! Hmm). En mild snaps med lidt karamel i næsen, men også vanilje og en blid smag, hvor man dog fornemmer alkohol i smagen. Bedre end jeg husker den, men ingen match for rød Aalborg og O.P. Anderson (og slet ikke 160 værd, som mange forlanger).  
      Den laves i Norge på samme fabrik som Rød Aalborg og Gl Dansk Bitter Dram (knap så dansk, ak ja!). Herefter hældes den på egefade brugt til Sherry og sendt med skib til Australien og retur, så den når at passere  Linien -Ækvator- 2 gange.