Søg i 1200 opslag:

14/05/2022

Wanted for tyveri, god Rioja og rosé fra berømt familie!

Jeg er bange for, at jeg ville skamrose "The Wanted Zin" for dens bløde fylde og rige let sødlige drueduft og runde smag. Men nu har jeg set reklamen med den lonesome cowboy, der som en anden Lucky Luke rider ind i solnedgangen laaaangt ude på prærien! 

Så i stedet vil jeg kaste mig over en vin, der frækt stjæler -lige til en WANTED plakat!- af det ry, som er bygget op om "Californiens nationaldrue" zinfandel, som fra Kroatien kom til Puglia og siden til Californien med italienske udvandrere. 

      Men vinen er godt lavet og vil ofte koste 70 kr eller mere. Den hvide er også ganske ok. 

      Men ellers byder Meny på en endnu en fin Oz rød fra Wynns Coonawarra, mens Rema1000 har god Rhone foruden en rosé fra en meget celeber familie... 

Vinene er fra Meny og Rema1000. 

Bedste VIN: Faustino I Rioja Gran Reserva "75" - Penfold's Bin 28 shiraz 
Bedste KØB: The Wanted Zin Zinfandel - Santa Rita "120" rød-hvid-rosé - Grasset Rhone øko  
Godt KØB: Cockburn's Special Reserve Port - Cristia Rhone "Collection" - l'Ostal Cazes rosé - 
Sandhills Sauvignon Blanc

The Wanted Zin, Zinfandel, kr/fl v 6: 45.83

6 fl: 275, rød og rosé Zinfandel, hvid chardonnay, Puglia, Italien 

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 19.maj
Denne vin er faktisk også billigere end sidste år, og mange vil elske denne vin med den bløde fylde og krydrede, let sødlige drueduft og en "fabrikeret" kort smag uden kanter
      Primitivo modner tidligt og i rigelige mængder. Indtil 90erne blev den solgt til vermouth hos Martini & Co Torino, men i dag er den kommet til ære og værdighed helt legalt som zinfandel og leverandør af Amarone-lookalikes til lav pris, ofte tappet i Norditalien.  
      Wanted laves af Orion i Trentino nord for Garda-søen, et ungt hus (2010) med vinmagere, som rejser rundt i hele Italien og laver vin i andres kældre -mærker som Wanted (i 5 varianter), Premo, Zensa (alle i Meny) + andre mærker hos andre vinhandlere. Alle i samme meget kommercielle stil. 
       Jeg er ikke vild med massevine som disse, men må indrømme, at de er god til deres arbejde! 

Wynns Cabernet Sauvignon "Siding"... 110,-

Coonawarra Estate, Australien

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 19.maj

Har ikke smagt så mange Wynns vine, som jeg har lyst til, men generelt anses cabernet for at være signatur-vinen over alle for Wynn og Coonawarra, især John Riddoch (grundlæggeren i 1891) og Black Label. "Siding" er på et lidt mere beskedent niveau. 

      Siding's har en grøn etiket, men der er ikke meget grønt over vinen (men kun smagt én gang for maaaange år siden), en middelfyldig, ganske frugtig vin med god dybde og balance. Et godt køb, men ikke top. 
     Wynns huset ser ikke ud af meget på fotoet, men der er en masse under jorden -og ved siden af. For huset er med 800 hektar vin det største domæne Coonawarra, et ret køligt område syd for McLaren Vale, kendt for sin Terra Rossa -frugtbar, rød lerjord- perfekt til cabernet og shiraz. Med så stort et areal -dvs. potentielt 6-7 millioner fl/år- laves mange vine, hvoraf disse to er meget flotte basisvine. Huset er sluppet rigtig godt fra dem, selvom Wynns de sidste mange år har været del af giganten Treasury sammen med bl.a. Penfold's, Lindeman og Wolf Blass. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva "75"... 99,95

Bedste VIN + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 19.maj

Vinen er formentlig identisk med den normale Faustino I, som altid er topkøb til 100. Er netop kommet hjem fra Spanien, hvor jeg så den i både restaurant (220 kr) og supermarked (Corte Inglès, 150 kr), dyrere end mange, bl.a. Murrieta Reserva, som i Danmark koster 160-250 (og hos Laudrup op til 300, men det må vist være toppen!). Murrieta er en bedre vin, men åbenbart bedre køb i Spanien end herhjemme! 
      Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Meget bedre end de brunello'er og amaroner i denne prisklasse.   

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé, kr/fl v 6: 33,33

6 fl: 199,95, Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet, Chile
Bedste KØB + *** (3/5),  Meny, indtil torsdag 19.maj
Santa Rita har en del af æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. Men disse vine begejstrer ikke -og jeg har smagt vinene flere gange (men dog ikke de seneste 2 år) og undrer mig over titlen ”Reserva Especial” -særlig reserve- et sært navn til en (ok) dagligvin. Cabernet og chardonnay er ganske ok, rosé og carmenère ikke smagt i de seneste mange år. Fås i denne uge i Superbrugsen og Kvickly (199, lidt billigere). 
      "120" har navn efter de 120 soldater, som Santa Ritas Paula Jaraque skjulte i vinkælderen for spanierne i Chiles uafhængighedskrig.  
     Drikker lige så gerne disse vine som Beringer Classic (rød/hvid, 50, 3*). Til 50 kan du få meget bedre vin. 

Matua sauvignon blanc, Marlborough... 99,95

*** (3/5), Menyindtil torsdag 19.maj 
Matua (udtal som det står!) blev grundlagt i 1970erne af brødrene Spence, som købte land i Matua ved Auckland, statens varmeste og største by (50% af befolkningen) -men så langt fra det køligere Marlborough som tænkes kan. I 1974 lavede New Zealand's første hvide sauvignon, sølle 300 flasker hvid sauvignon. Ældre er New Zealand ikke som moderne vinland! I dag er 60% af al vin fra New Zealand sauvignon fra Marlborough! 
      Matua er i dag del af Treasury (som Wynns, Penfolds mv i Meny samt Lindemans og Wolf Blass i Bilka) og langt det meste vin laves i køligere områder end Matua -ikke mindst sauvignon fra Marlborough. En udmærket vin, som er godt køb, men for mig måske en anelse kommerciel og fersk. Men den vil glæde mange! 

      Prisen er for høj, men til gengæld er vinen klasser over Nugan "Kamona Bay" sauvignon (39,95, 3-4*), som trods iskold gæring stadig er præget af varmt klima. Ikke min smag! 

      Meny tilbyder også Allegrini "Corte Giara" chardonnay (59,95, 2-3*), ej smagt, men mere smagende kritikere er bestemt ikke begejstret. Ikke en Allegrini vin, men fra andre område (TreVenezie). 

      Desuden Devil's Rock (riesling eller rosé, 59,95, 2*?), Pfalz Tyskland, men tappet af huset Ursula, mere kendt for vine fra Østeuropa og med hovedsæde i München (!), temmelig langt fra Pfalz. Har ikke tillid til denne vin, måske med urette. 

Victoria 2018, Haut-Médoc... 99,95

Cru Bourgeois**** (4/5), Meny, indtil torsdag 19.maj
Den klassiske Bordeaux er nok mere indbydende i 2018 end i 2016, som vi så sidste år. Lidt mere frugt, men stadig lidt rustik og kraftig. Men 2018 er nok værd at gemme 4-5 år. Elsker navnet (vinen har formentlig også fans blandt dronningetro engelskmænd!) mere end vinen, som kan have nogle tørre tanniner. 

      Det charmerende slot ejes af den rige vinhandlerfamilie Richard , der har slotte i flere områder, bl.a. dette med 20 hektar på grænsen mellem Vertheuil og Saint Estèphe. Der er lidt grus, men mest limsten, som giver vine med mere stramme tanniner end i naboen St Estèphe. Vinen kræver tid. 

Penfold's Bin 28 shiraz... 199,95

Bedste VIN + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 27.1. En af Penfold's historiske vine, som indtil for nogle år siden bar navnet Kalimna efter marken i Barossa, som vinen oprindelig kom fra. I dag hentes druerne fra flere områder, men stadig en klassisk, magtfuld shiraz, men også til den pebrede side. Kender ikke årgang, men 2018 fik 94o/JamesSuckling. 

Cockburn's Special Reserve Port, 375ml... 39,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 28. oktober
Denne 5-årig ruby er husets bestseller. En simpel Vintage Character i stil uden at have dybden eller duften, men pæn og nydelig, kommerciel og et godt køb -markant bedre end standard-ruby eller tawny. En halv 375ml flaske = 6-7 glas god Port. Slet ikke ringe til en frugttærte! 

Rhone og rosé fra Rema1000

Théodore Grasset, Rhone øko... 39,-

Bedste  KØB + **** (4/5),  Rema1000, indtil lørdag 21.maj
Den var på tilbud sidste år til 50, og nu er prisen 39 -en ekstremt lav pris på Rhone -og så økologisk! 
Jeg kender ikke denne vin, hverken leverandør eller smag. Kan meget vel være 5*, men nøjes med 4. En ældre årgang var let, men meget frugtig, har jeg læst. 

Til samme pris også Valor Organic monastréll (9, 4*), vin fra danske Hammeken i Spanien, tappet hos Globus i Brøndby. En solid, men uinspirerende vin, krydret, rund

Foretrækker langt Valor for LZC Calfiornia (rød/hvid/rosé, 40, 3*), danske tappede sværvægtere i den gumpetunge ende -bortset fra pink zin, som er let og sødlig. 

Cristia, Cotes du Rhone "Collection".... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5),  Rema1000 , indtil lørdag 21.maj
En typisk Rhône med masser af alkohol og fylde, men uden store dikkedarer. Vinen kommer dog ikke fra Cristia's 20 hektar vingård i Châteauneuf og Rhone, men er købt ind udefra, derfor tilnavnet "Collection". Men slet ikke ringe. 2018 fik 5* i Vinbladet (oktober 2020), måske i overkanten. 

l'Ostal Cazes rosé, pays d'Oc.... 55,- 

Godt KØB + **** (4/5),  Rema1000 , indtil lørdag 21.maj

Lys. let og helt tør rosé med pæn syre og diskret, men fin aroma, som er mere madegnet end mange af de mondæne rosé vine. Perfekt til en nicoise eller endog et dansk frokostbord. Set til op mod 100 kr på andre websider. 
      I år er det 20 år siden, at Jean-Michel Cazes fra Lynch-Bages, 5.Cru, købte l'Ostal i Livinière i hjertet af Minervois. Der er 60 hektar vin, som mest bruges til gode rødvine, mens denne rosé laves af både druer fra domænet og druer fra andre kølige områder i Sydfrankrig. I dag ledes vingården af 4. generation, Jean-Charles Cazes, født 1974 (foto). 

      Familien Cazes er en af de historiske familier i Médoc. De har boet i Pauillac siden 1875, hvor Jean-Charles Cazes var bager, før han overtog Lynch-Bages i 1939. Sønnen André udvidede vingården drastisk, før han overdrog ledelsen til Jean-Michel Cazes, der i 1973 vendte tilbage til Pauillac med sin Mozambique-fødte hustru Thereza. Alle deltager i ledelsen af firmaet, der foruden Lynch-Bages omfatter bl.a. Haut-Batailley, 5.Cru Pauillac, Ormes de Pez (St.Estèphe) og Sénéchaux i Chateauneuf du Pape.

Sandhills Sauvignon Blanc... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Marlborough, New Zealand, Rema1000, til lørdag 21.maj. 
Kender ikke leverandøren, men vinen er god, omend ikke så alsidig og forfinet (eller dyr) som Matua. Men godt køb.