Søg i 1200 opslag:

13/05/2022

Hvid og rød til "Lyse Nætter" -og lidt stærkere drikke!

Mange vil nok åbne en rosé til Alberte Vinding's "Lyse Nætter", men egentlig nyder jeg lige så gerne en herlig vin fra Tyskland til de den smukke sang. 
Og her er det svært at slå Heinrich Gies' tørre riesling og røde pinot noir. Et lille mirakel til 49 kr! 

Jeg besøgte kælderen sidste år og anbefaler gerne en tur derned! Og anbefaler også gerne Lenz Moser's grønne Veltliner samt den lidt mere sjældne Casa Ferreirinha fra Douro dalen i Portugal. 

      Foretrækker du "de lyse Nætter" let sløret, er en god G&T ikke værst. Føtex har mange mærker i gin (op mod 150 på webben!), de fleste horribelt dyre. Tanqueray er svær at slå -og så kan du få den unikke no. 10 til lavere pris end de dyre, fancy mærker.  

Bedste KØB: Heinrich Gies rød/hvid, Grüner Veltliner "Lenz Moser", Casa Ferreirinha "Vinha Grande"Porta 6, rød/hvid/roséMontGras "Antu" rød, Tanqueray Dry Gin 43,1%, Johnie Walker Black Label "12 år", Glenlivet 12 år Malt 
Godt KØB: Barbera d'Asti "Tre Vescovi", Salentein "Barrel Select" rød/hvid, Tanqueray No Ten Gin

Heinrich Gies, rød/hvid Pfalz.... 49,-

tør, Riesling eller rød Spätburgunder, Tyskland 
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 19.maj

Et varmere klima har revolutioneret Tysklands før så triste lyse rødvine! Ikke mindst Pfalz, som med 24.000 hektarer er det største område -og leverer nogle af de bedste køb i Tyskland. 

      Området ligger mellem Mainz og grænsen til Frankrig, hvor det går over i Alsace. Her er "røde" stjerner som Rings, men også mere daglige slidere som Gies, indtil for få år siden en 150-årig vingård i Friedelsheim, men i dag del af det dynamiske kooperativ Vier Jahreszeiten 
      Huset ligger i Bad Dürkheim, en malerisk, lille kurby ved foden af Pfalzer-skovene. Skulle ferien føre hertil, vil du ikke fortryde det! Centrum er meget malerisk, som også kurparken. Og så kan du spise i Verdens største egefad, nu (middelgod) restaurant (foto). 

      En tør, aromatisk riesling, let til middel fylde, god syre, en lille frugtsødme får aromaen helt op i næsen. En rigtig god madvin, men med en lille sødme også ok uden mad. 

      Den røde pinot noir er indbydende i aroma, fyldig, nogen styrke (13,5%), rund, pænt lang, tør -slet ikke ulig Bourgogne og bedre end de billige, du kan finde. 
      Har kun smagt de aktuelle tapninger én gang, men de lever op til sidste års Weinparadies og 4 Jahreszeiten -dvs. flot udstyr, skruelåg (elsker det). Og så er vinen tappet på vingården... 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 50,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 19.maj
Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men meget god til prisen. Jeg var lidt skuffet over en tapning i efteråret, men har ellers nydt vinen 3 gange de seneste år og noterer, at de seneste par år har fået 88-89p/Decanter. 
      Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden. Hans vingård (foto) ejes af VOG. 

Casa Ferreirinha "Vinha Grande", Douro... 99,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 25.maj
Portugal bør egentlig kunne levere vin så god som Italien, Spanien og Californien. Det ved vi, for jeg har smagt Ferreirinha's unikke Barca Velha og Reserva Especial (som laves i de onde år uden Barca Velha). En af de få vine fra Portugal, der kan matche en monsterdyr Barolo eller en Dominus.
      Men Ferreirinha's mere almindelige "Grande" er også rigtig god, og vinene er måske blevet lidt mere pålidelige, efter at giganten Sogrape (dem med Mateus!) overtog vingården i 1987. De laver meget mere vin (af denne er der 350-400.000 fl).  -og den er stadig tæt på magisk! 
      "Grande" (år kendes ikke) er magtfuld, men fuld af mørk frugt, afrundet med fine tanniner, som mærkes under frugten. Den kan nydes nu efter 3-5 år, men vil nok udvikle sig et par år mere. Ikke længere en 2.vin til Barca'en, men stadig en flot vin.  

Undurraga "Founders Collection" cabernet... 99,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 25.maj
En af topvinene fra Undurraga huset, men ej smagt og den måler sig næppe med T.H. vinene (som du ofte kan få til 99). Får typisk 92-94p af lokale kritikere, og 2017 får 5* i Ekstrabladet. Formentlig mere kraft og blødhed, men også mere "traditionel" i stilen end TH vinene. 
       Fra selve Maipo dalen og lagret i 35% ny eg og 65% fade brugt et år. Historisk var Founder en af husets topvine, men det var i 90erne, da huset bestemt ikke var i topform! Så prøv den og lad mig vide!  

Porta 6, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 41,50

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 19.maj

Jeg savner lidt dybde og længde i den røde -men helheden smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. 5* i Berlingske, nok mere pga pris end kvalitet. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt. 

     Vinen kommer fra Vidigal, et af de historiske huse i Portugal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. 

      Dette firma er stadig stærk på vine fra Portugal, men har bredt sig til mange andre lande, ikke mindst Frankrig og Spanien (Portugals ærkefjende!). Men firmaet har gode vine, som de mest sælger til danske kæder. Porta 6 laves i Lisboa området, dvs. nord for hovedstaden, hvor Vidigal ligger.

Barbera d'Asti "Tre Vescovi"... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil onsdag 25.maj

Var prisen under 50, ville vinen være topscorer. Men du kunne få den til 45 (for billigt!) i marts, så 55 koster en stjerne! Denne holder 14 % og er kraftig, fast og med rig frugt tæmmet af lidt modenhed. Trods prisen ikke ueffen til hverken oksemørbrad eller en solid coq au vin. Vinen er storebror til Sorí dei Mori. Superiore betyder ikke det store (mindst 12,5% alkohol og et år i store egefade). 

Nebbiolo er kongen  i Barolo (takket være aroma og eftersmag men på trods af druens blege farve og tørre, tanniske smag. Men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barbera -som her i Vinchio (foto). 

Du kan til samme pris få Jamelles Classic (55, 4*, flere varianter), som er polerede, nydelige vine, mindre spræl og liv end barbera. Du kan få bedre vin til prisen -og iøvrigt få den til 49,83 v. 6 (6 fl. 299) i Bilka

MontGras "Antu" rød... 75,-

Cabernet-Sauvignon, carmenére, syrah eller chardonnay, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 25.maj

Antu er rigtig gode vine fra Montgras, som får 88-93p/100 af gode guider (de røde har alle fået 89p/Parker i 2018). Syrah fik sidste år  Af disse vine laves af hver typisk 50.000 fl/år. 

      Syrah er fra det lune Colchagua og er yppig, men fast, med god længde (2018 fik 93p/Descorchados). Cabernet er fra det endnu mere kendte Maipo, mens carmenère er fra topområdet Peumo i Rapel.  Alle 3 har fået 5* af Rydberg i Ekstrabladet (årg 2018). 

Salentein "Barrel Select", rød/hvid... 75,- 

rød malbec, cabernet-sauvignonpinot noirhvid chardonnay, Argentina
Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil onsdag 25.maj

Vingården ligger i Uco (som også Clos de los Siete) og har 850 hektar af de højest liggende vinmarker. Familien Pulenta (der var pioner for Argentina med Trapiche) ejer vingården sammen med en hollandsk entreprenør.  
      De røde er bedst i en mere mineralsk stil end normalt i Argentina -her er markant tannin, men også meget frugt, røg og længde. Jeg finder cabernet og merlot omtrent lige gode, men måske lidt mere blomme og dybde i duften i malbec. 
      Ikke smagt: Pinot (2019 har fået 91p/Tim Atkin) og hvid chardonnay (90-91p/Tim Atkin i nye år). 
      Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant. 

Gnarly Head, California rød/hvid... 65,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 19.maj

Gnarly Head hentyder til de krogede gamle vinstokke -og netop zinfandel  laves ofte af gamle vinstokke (modsat den hvide chardonnay, som oftest er unge vinstokke), som har overlevet fra de dage, da de leverede den daglige vin i Californien. Dette mærke tilhører Delicata, som er en stor, privat vingård. Gnarly laves på deres vingård i Manteca. 
En typisk zin med dyb farve og krydret frugt med peber og bær, lidt friskhed i midten, der giver en pæn lang smag. NB: Fås også på baginbox. Den smager ikke så godt. 
Føtex sælger flere lignende vine, som jeg ikke bruger penge på: Alamos Argentina (rød/hvid, 65, 3*), for dyr og for gammel (medmindre der er kommet nye (2019 eller nyere) årgange. 
      Mingus Liberty rød/hvid (2 fl. 79, 3-4*), dansk tappet australsk vin. Håber en dag at smage den hos venner? Men helst på flaske, ikke i pose, tak! 

Tanqueray Dry Gin 43,1%... 109,-

Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 19.maj 

En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv). Alt for meget gin holder desværre 37,5% og vil udtynde en færdig cocktail. 
       Tanqueray er en af de historiske ginmærker (1838) og nok det mest solgte ginmærke med årligt 36 millioner flasker. Nu om dage destilleres den som mange fancy ginmærker i Skotland -helt ok, da London Gin må destilleres overalt (også i Danmark), blot den er tør. Falstaff giver den 91p/100. 

      Og som en prisbevidst kender foretrækker jeg så langt denne klassiker for de fancy mærker med mystiske etiketter og skyhøje priser, som også ses i Føtex, bl.a. Brooklyn Gin 40% (249, fra New York), Sorgin Gin (fra Lurton, Bordeaux, 229) og Mirabeau (lyserød, så den er fra Provence, 229). Alle med 88p/Falstaff -pænt under Tanqueray!

      Jeg ville meget gerne skamrose Nordic by Nature øko Gin (99, 3*), men den tunge flaske holder kun 50 cl og eer med 37,5% for tynd til god G&T. Trist.  

      Smager dem kun, når de er gratis og havde jeg pengene, ville jeg (trods alt) nok foretrække de fancy rom mærker, der fås til samme (for høje) priser.

Tanqueray No Ten Gin 47,3%... 199,-

Godt KØB + ***** (5/5),  Føtex, indtil torsdag 19.maj 

Kunne fås i Brugsen til 189 for 2 uger siden, men stadig et uendeligt meget bedre køb end gin-mærkeerne herover. Den er som Plymouth destilleret 2 gange i lille kobber still (vi er i Skotland!) og er som den eneste destilleret med hele citrusfrugter. Af mange for en af de allerbedste -og eneste gin i sprittens "Hall of Fame". 

Johnie Walker Black Label "12 år"... 149,-

Bedste KØB ***** (5/5) Føtex, indtil torsdag 19.maj 

Du glemmer let, hvor god den sorte Fodslaw er, fordi den så ofte fås til 150! Den er i top og ”still going strong” efter 202 år. Og personligt elsker jeg, at den er favorit for den hårdtslående kvindelige Chicago-detektiv Vic Warshawski, kreeret af Sara Paretsky! 
      Fint røget næse, meget fyldig, pænt lang, ganske lille sødme, men i god balance -en herlig drik til kaffen o.l. "Tastebuds seducing stuff", skriver Whisky Bible. 
      Irma har også den unge (lidt rå, men solide) røde Johnie Walker (89, 4* + bedste køb), men hvis du drikker den uden soda eller anden væske, så betal de 50 kr ekstra!  

Glenlivet 12 år Single Malt Whisky... 199,-

40% Speyside, bedste KØB + ***** (5/5) Føtex, indtil torsdag 19.maj 
Det første -legale- destilleri og som sådan den mest berømte Single Malt -om ikke den bedste. "Double Oak" (lagret i 2 typer eg, 6 år i hvert fad). Blid all-rounder med let sødme. Også topkøb -den 3 år ældre Glenlivet 15 koster 514!  
      Nyere ratings 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Kan se på nettet, at den har fået 4,3/5 på Vivino /o.l.), som gav den dyre Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og den superbe Glenfarclas 12 år 4 -så meget for brugerstyrede guides!