Søg i 1200 opslag:

14/05/2022

Ukendt, ja, men desværre IKKE riesling fra superb vingård, suk

I lørdags stod ordet "Rebhuhn riesling" diskret nederst på siden i den nye Netto-avis. Jeg spærrede øjnene op! Men det var ikke Rebhuhn, men en meget anonym Rheingau fra Weinhof 519. Desværre solgt med det fine navn!

Skrev til ejer Aldinger og fik svar en time efter: "Næ, vi sælger ikke vin direkte til Danmark og aner ikke, hvordan min vin er havnet i Netto". Og det var heller ikke hans vin, muren en anonym vin, det smykkede dig med lånte fjer.

For Netto er desværre  stedet med god mellemvin til god pris. Deres Gemma Asti er rigtig god, hvis du er til en sød spumante til desserten! 

      Bilka har anderledes god vin. I den lette afdeling kan jeg vældig godt lide LYV pink og hvid, som ser flotte ud og for mig er lige så gode som de mere fancy Mirabeau vine (og så er prisen lavere). Jamelles vinene er meget flotte til 50 kr, mens den hvide Macon Azé Bourgogne er superkøb til 69.

      Men ellers er der de italienske klassikere som Brunello Campogiovanni og Gemma Barolo samt den fine "Icon" fra Faustino Rioja

Bedste VIN: Campogiovanni Brunello 
Bedste KØB:  - Trapiche "Medalla" rød/hvid - Faustino "Icon" 
Godt KØB: MontGras "De Vine" rød/hvid - Canta Mañanas Ribera del Duero + Rueda -
Gemma Asti Spumante - Macon Azé ”la Burgondie” - Jamelles rød/hvid/rosé - LYV rosé/hvid  - Ironstone reserve rød/hvid - Gemma Barolo 

MontGras "De Vine", rød/hvid...  40,- 

rød cabernet,zinfandel eller pinot noir, hvid chardonnay, Chile
Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 20.maj
"De Vine" blev solgt (for billigt) til 33,17 i Føtex i april, men er stadig godt køb til 40. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 39 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også zinfandel.

Canta Mañanas, Ribera del Duero eller Rueda.. 45,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 20.maj

De charmerende hane-prydede etiketter er en morgensang fra hanen -"Canta Mañanas". Vinen i flasken kender du måske fra Altos de Tamarón, som igen er identisk med Condado de Oriza i Irma. Alle disse etiketter (og mange flere!) laves af Pagos del Rey, del af Felix Solis, et af Spaniens største vinhuse. 

      Simpel rød og hvid, men gode til prisen! En frugtig, ganske frisk Rueda -men nyd ung!- baseret på den fine verdejo, men vist nok også lidt viura, der giver friskhed, men ikke så meget karakter. Den røde er en fyldig, frugtig tempranillo fra Ribera del Duero, men i en ung, frugtig udgave uden de store dikkedarer. 
      Druerne er ikke de bedste, men vinene laves efter de mest moderne -og gode- metoder: rødvinen laves med omhu med kold maceration før en relativt kølig gæring for at bevare frugten. Druer til den hvide Rueda høstes i de kølige nattetimer, og mosten får 6-8 timer med skallerne for at give mere aroma.   

Asti "Gemma", Spumante... 50,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 20.maj

Dens sødme gør den egnet, hvis du vil vænne konfirmanderne til at nyde alkohol! En god spumante, som nydes ung (min flaske var tappet oktober 21 og ældre bør tapning ikke være). Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  

I den sødlige ende tilbyder Netto også Gewurztraminer Traber (55, 4* + godt køb), dog ikke smagt i flere år.  


Macon Azé ”la Burgondie”... 69,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil onsdag 25.maj
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde. Solgt til 59 i januar, så der er kommet lidt russer-inflation her!  
      Men stadig en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chardonnay’er fra f.eks. Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet.

Mirabeau "Pure" rosé, Provence... 99,-

 **** (4/5), Bilka, indtil onsdag 25.maj
Ikke helt så flot som Pure sidste år, men stadig en flot rosé med friskhed og rig aroma, måske let frugtsødme i smagen. Aix er normalt billigere end "rigtig" Provence, så ikke så attraktivt et tilbud. God vin til alt fra salade nicoise til grillet fisk!
      Ægteparret Stephen & Jeany Cronk forlod London i 2010 for at lave rosé i Provence. Og de har ikke daset tiden væk -i dag laves 10 forskellige lyserøde vine (samt en dyr gin -pink, hvad ellers!), og der er kommet 3 børn. Mirabeau er et mærke, for kun lille del af vinen kommer fra deres (nykøbte) 14 hektar vingård. 

LYV rosé/hvid, Frankrig... 60,-

godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil onsdag 25.maj

LYV bar før navnet GEM, og den har været solgt til op mod 100 kr. En god rosé til god pris -og flot med sin smukke, facetterede flaske (med designpris) og glasprop! En nydelig rosé med åben frugt og blød smag med lidt frugtsødme og ikke for meget syre. Tappet på en smuk flaske, som for et par år siden vandt en designpris. Vinen laves af Iain Munson for Jeanjean. Her kort video, hvor han fortæller om vinen. 

Mirabeau "Belle Année", Frankrig... 60,-

*** (3/5), Bilka, indtil onsdag 25.maj 

Cronk'erne har haft travlt -måske for travlt? Også denne vin har også flot udstyr -vigtigt for rosé!- men den er "vin de France", dvs. ikke længere Provence. Jeg fornemmede en let sødme i vinen, altså mere end bare frugtsødme. 
      Vinstyrke2 skriver: "Terrasse-bællevin af den simple slags. Forfriskende og frugtig – og hurtigt glemt". Køb hellere Jamelles Clair de Rose herunder! 

      Bilka tilbyder også Silverboom (6 fl. 249, 3*), dansk tappet sværvægter med let sødme, og Barefoot California (50, 3-4*), røde er bedre, men foretrækker også her Jamelles: 

Jamelles, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, rød syrah, cabernet og pinot noir, 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil onsdag 25.maj 

Det er sjældent at kunne sige det, men alle vinene er gode og gode køb til denne pris. En puritaner vil kalde dem kommercielle, og du kan nok finde bedre vine til prisen! 
     Pinot'en er nok en smule fersk -men den har positiv pinot-duft og rund fylde, syrah smager som god Rhône med sin let pebrede frugt. Cabernet ikke smagt de seneste 10 år, men husker en rigtig god vin med frugt og fylde + lidt tannin til at holde balancen. 
      Chardonnay er også god, balance mellem frisk Bourgogne og Over There chardonnay, men den mangler lidt dybde for at holde hjem. Sauvignon har altid været rigtig god med græs og bær i næsen, sprød friskhed -især hvis årgangen er helt frisk (check). 
      Den lyse Clair rosé har positiv frugt i både duft og smag med lige en anelse syre, der gør vinen sjov og drikbare for alle, nybegyndere som mere erfarne gæster. 
      Ægteparret Delaunay stammer fra Bourgogne, men lever i dag helt af at lave vin i Sydfrankrig, hvor jorden er billigere! Jamelles er en lise oven på de tunge Puglia vine. 

Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil onsdag 25.maj

Trapiche tapper 100.000 f. Hver dag! Men vinene er gode -basisvinen er slet ikke ringe, og de bedre "Pure" og Oak Cask er (på tilbud) svære at slå. 

     Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. 2018 5*/6 i Ekstrabladet. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker med ordene: "A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." Måske lidt store ord, men flot er den! 

      Skulle corona forhindre et besøg i Argentina, så se denne lille 5-6 minutter film om et besøg hos Trapiche af Jamie Goode, engelsk vinkritiker fra WineAnorak, der nyder generel respekt. 

Ironstone reserve zinfandel eller chardonnay... 69,- 

California, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil onsdag 25.maj

Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 


      Ironstone er 100% familieejet og drevet,  grundlagt 1948 og stadig ejet af familien Kautz. Reserve er deres bedre (men ikke bedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 7400 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 
     Kautz kontrollerer 2000 hektar i Lodi og omegn (de nedre skråninger af Sierra Nevada med meget varme dage og kølige nætter), et kerneområde for zinfandel (og andre "varme" druer) snarere end chardonnay. 

      Ironstone er flot sted at besøge, hvis du (igen) kan komme til California. Vi er tæt på Sacramento -de har imponerende kældre hugget ud i bjerget. Foto: gamle "Zin" vinstokke i Lodi. 

Faustino "Icon", Especial... 95,-

Kræver Bilka+ Wine Club-app, bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil onsdag 25.maj
En mere moderne Rioja, som skal være en klasse over den ellers flotte Faustino I. Særligt udvalgte tempranillo druer fra 6 hektar i Malpica, Alavesa. I princippet husets topvin og kan se, at 2016 har fået hele 95p i Guía Gourmets (men kun 91p i Guía Peñin). Reserva med 18 måneder i eg mod 30 til Gran Reserva. Den blev tilbudt til 149 før jul. Denne pris er anderledes attraktiv, især da vinen koster 200 i Spanien! Desværre ikke smagt. 

Barolo og Brunello! 

Gemma Barolo ... 99,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil onsdag 25.maj
Jeg fandt 2015 og 16 ganske flotte i en rimeligt klassisk, men ikke supertannisk stil. 2016 fik 5* af både JP og Rydberg i Ekstrabladet. I dag ses 2017, blødere og lettere end '16, men mon ikke den finere 2018 er på vej? Murstensfarve i den lidt dybere ende, interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Til alt held havde den en moderne Barolo's bløde tanniner. 

      100 kr er en rigtig god pris, da vinen koster omkring 200 i andre lande, inkl. Italien. 

       Gemma har ikke en favorit for Barolo tifosis, så det er godt jeg ikke er tifosi! Jeg foretrækker egentlig Gemma's kommercielle stil for mange andre, hvor en lys farve og bidende syre bliver set som et fortrin! Firmaet ejes af Silvano Piacentini, som har tjent formue på kedsommelige Amarone look-alikes (bl.a. le Arche længere nede). Gemma ejer 25 hektar i Barolo, heraf 16 til Barolo (andre til barbera, arneis mv). Desuden købes vin og druer fra andre. 

Campogiovanni, Brunello di Montalcino... 159,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 2. september 
"Johan's Mark" vingården ejes af  San Felice, det gode Chianti-domæne. Flot brunello fra mere sandet jord, ikke sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (gr mere sandet jord). Husker ikke årgang, men gå efter den fine 2016 med bl.a. 94p/Spectator. 2017 er ikke så fin, men stadig rigtig flot. 

Cadis Ripasso, Valpolicella, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, *** (3/5), Bilka, indtil onsdag 25.maj

En letbenet, middelfyldig vin med nydelig frugtaroma, eftersmag og kun svag sødme (6 g/l). Ikke en vin, jeg vil købe, og slet ikke 6 fl! Et plus er, at vinen er tappet af ejeren selv, Cadis, et kooperativ, som ligger i Soave på den anden side af den smukke by Verona.